file ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ

Περισσότερα
15/10/2011 05:20 #5999 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS δημιούργησε το θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ
Παραθέτω δύο μαθηματικούς τύπους για τη μείωση των βαθμών ενός αλκοολικού διαλύματος με προσθήκη νερού.
Α) Με αλλαγή του αρχικού όγκου του διαλύματος μετά την προσθήκη.
( Π1-Π2 )
Χ =
* Οαρχ = σε λίτρα
Π2

Β) Χωρίς μεταβολή του αρχικού όγκου του διαλύματος.

(Π1 - Π2)
Χ =
* Οαρχ = σε λίτρα.
Π1

και για τους δύο τύπους Π1= η αρχική περιεκτικότητα σε αλκοόλ του δ/τος.
Π2= η τελική επιθυμιτή περιεκτικότητα σε αλκοόλ του δ/τος.
Οαρχ= ο αρχικός όγκος σε λίτρα του δ/τος και
Χ = η ποσότητα σε λίτρα του νερού για την προσθήκη στο δ/μα.
Παραδείγματα εφαρμογής των τύπων.
1) Με μεταβολή του όγκου. Τσίπουρο με Οαρχ= 80 λίτρα και Π1= 65% ή 25 γράδα θέλουμε να το αραιώσουμε με προσθήκη νερού σε Π2 = 50% ή 20 γράδα.Χρησιμοποιούμε τον Α τύπο και μετά την αντικατάσταση των αριθμών έχουμε,
( 65 -50 )
Χ =
* 80 = 24 λίτρα . Επομένως προσθέτοντας 24 λίτρα νερού στο αρχικό δ/μα παίρνουμε 104 λίτρα
50

τσίπουρο 50 % ή 20 γράδων.
2) Χωρίς μεταβολή του όγκου. Κρασί σε βαρέλι 250 λίτρων και Π1 = 13,8 % θέλουμε να το αραιώσουμε σε Π2 = 12,8 % . Χρησιμοποιούμε τον Β τύπο και έτσι έχουμε,
( 13,8-12,8 )
Χ =
250 = 18,116 λίτρα.Άρα αφαιρούμε πρώτα 18,116 λίτρα κρασί από το αρχικό δ/μα των 250 λίτρων και
13,8
στη συνέχεια προσθέτουμε στα 231,884 λίτρα 18,116 λίτρα νερό. Έτσι παίρνουμε ένα κρασί 250 λίτρων με 12,8 % αλκοόλ.
Πιστεύω ότι οι δύο τύποι θα βοηθήσουν αρκετά τους τσιπουράδες μια και είναι ο καιρός τους τώρα.


αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/10/2011 06:38 #6010 από antonis.tsolomitis
antonis.tsolomitis απάντησε στο θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ
Είσαι σίγουρος; Αν κάνεις αυτή την μεταβολή στο βαρέλι θα έχεις ένα διάλυμα του οποίου το οινόπνευμα είναι
234,4x13,8%=32,3472 λίτρα καθαρής αλκοόλης. Αυτό το οινόπνευμα βρίσκεται μετά την προσθήκη του νερού σε έναν συνολικό όγκο 250 λίτρων
δηλαδή έχουμε 32,3472 οινόπνευμα στα 250 λίτρα κρασί, ήτοι 12,93888 % και όχι 12,8%.
Στον τύπο σου από που προκύπτει ο παράγοντας ( 100-13,8 )/100. Αυτό φαίνεται να είναι το λάθος. Ο σωστός τύπος μάλλον είναι
Χ=(1-Π2/Π1) Ο = (Π1-Π2) Ο/Π1
Τον πρώτο σου τύπο δεν τον έλεγξα αλλά ξαναρίξε αν θέλεις μια ματιά... Αν οι τύποι είναι από βιβλίο πες μας αν θέλεις ποιος τους έγραψε...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/10/2011 06:42 #6011 από antonis.tsolomitis
antonis.tsolomitis απάντησε στο θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ
Εγώ πάντως θα συνέστηνα η προσθήκη νερού να συνοδεύεται από 6,5 gr/lt τρυγικού για το κόκκινο και 7gr/lt τρυγικού για το λευκό επί του προστιθέμενου νερού ώστε τουλάχιστον να μην διαταραχθεί πολύ η όποια αναλογία οξέων έχει το κρασί και υποβαθμιστεί σοβαρά. Δηλαδή να μην προσθέσουμε μόνο νερό αλλά διάλυμα νερού με τρυγικό οξύ στις παραπάνω αναλογίες.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/10/2011 01:28 #6014 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ
είχες δίκιο έκανα λάθος και το διόρθωσα. δεν τους είδα πουθενά γραμμένους απλώς κάθησα και τους έβγαλα μόνος μου. για αυτό και η δημοσίευση είναι αναγκαία για να βλέπουμε τα σφάλματα και να τα διορθώνουμε.συμφωνώ πάντα με την προσθήκη και τρυγικού στην περίπτωση του κρασιού.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/10/2011 02:00 #6017 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ
Οι τύποι του PAKSIMADIS όπως εμφανίζονται τώρα, είναι σωστοί. Σωστοί και οι υπολογισμοί του στα παραδείγματα.

Οι τύποι που χρησιμοποιεί προκύπτουν από απλή αλγεβρική εξίσωση πρώτου βαθμού π.χ.

Στην περίπτωση Β): Έχει γνωστό τον τελικό (επιθυμητό) όγκοβαρέλι 250 .. Δηλ. σε τσίπουρο ή κρασί αγνώστου όγκου (Οτελ-Χ) προσθέτω Χ λίτρα νερού, ώστε να πάρω επιθυμητό τελικό όγκο ίσο με Οτελ. (π.χ. κρασί σε lt και Π1 = 13,8 % θέλουμε να το αραιώσουμε σε Π2 = 12,8 %) και η εξίσωση είναι:

(Οαρχ. - Χ)*Π1 + Χ* (Πνερού=0) = Οαρχ. * Π2 >>>>> Χ= Οαρχ * {(Π1 - Π2)/Π1}



Στην περίπτωση Α) Έχει γνωστό τον αρχικό όγκο Οαρχ.Οαρχ= 80 λίτρα), και άγνωστος ο τελικός όγκος Οτελ = Οαρχ + Χ λίτρα νερού (π.χ. τσίπουρο 50%) ( Πρόκειται για αύξηση του αρχικού όγκου). τους βαθμούς του οποίου θέλουμε να μειώσουμε (π.χ. Τσίπουρο 65% με Δηλ. είναι γνωστός ο αρχικός όγκος,

Ο τύπος που προτείνει, αν εισάγουμε το 100 μέσα στην παρένθεση απλοποιείται και γίνεται:


Χ= Οαρχ * {(Π1 - Π2)/Π2}


και προκύπτει από την εξίσωση:

Οαρχ. *Π1 = (Οαρχ + Χ)* Π2 >>>>>> Χ= Οαρχ * {(Π1 - Π2)/Π2}


Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/10/2011 05:54 #6018 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Αζύμωτα σάκχαρα
Έκανα ανάλυση οίνου και γράφει : ζάχαρα ολικά 0,15%. Τι πάει να πει ολικά; Αυτά είναι τα ανάγοντα;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/10/2011 11:53 #6020 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Αζύμωτα σάκχαρα
Goude,Φίλε
. Με την παραδοχή ότι είναι 0,15% κ.ό. και θεωρώντας την πυκνότητα του κρασιού περίπου 1 το 0,15% σημαίνει 1,5 gr/lit. Νομίζω ότι η ζύμωσή σου τα πήγε πάρα πολύ καλά και έχεις ένα ξεκάθαρα ξηρό κρασί (μπρούσκο).lt/grΑνάγοντα (ή αναγωγικά) ονομάζονται τα σάκχαρα που περιέχει το γλεύκος και που για κάποιους λόγους μετά το πέρας της ζύμωσης παραμένουν αζύμωτα (γι αυτό ονομάζονται και υπολειπόμενα). Τον όρο ανάγοντα ή αναγωγικά τον έχουν πάρει από την ιδιότητα που έχουν να ανάγουν το φελίγγειο υγρό (ένα αλκαλικό διάλυμα χαλκού). Αυτή τους η ιδιότητα είναι που χρησιμοποιείται για τον αναλυτικό τους προσδιορισμό. Επειδή εκτός από τη φρουκτόζη και τη σακχαρόζη (τα δύο βασικά σάκχαρα του σταφυλιού) υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν και άλλα σάκχαρα που δε ζυμώνονται (γλυκόζη, αραβινόζη, άλλες πεντόζες κλπ) και επειδή ο προσδιορισμός τους δε γίνεται για ένα έκαστο εξ αυτών αλλά για όλα μαζί, φαντάζομαι ότι γι αυτόν το λόγο το εργαστήριο χρησιμοποίησε τον όρο ολικά σάκχαρα (ναι είναι τα ανάγωντα αφού μιλάμε για κρασί, δηλαδή ο προσδιορισμός έγινε μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης). Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί σου δώσανε το αποτέλεσμα σε % και όχι σε



Christos XM



ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/10/2011 02:01 #6023 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Αζύμωτα σάκχαρα
Φίλε Christos XM. Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Ήσουν απλός, περιεκτικός και κατανοητός. Θα μπορούσες να διδάξεις και σε σχολείο. Το κρασί ήταν μερλό (βιολογικής). Αλκοόλ 13,6, πτητική 0,12.


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2011 03:17 #6028 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ
Προσθέτω συμπληρωματικά και τα εξής:

Συστολή όγκου κατά την αραίωση τσίπουρου


Όπως έχει αναφερθεί, για την αραίωση του τσίπουρου χρησιμοποιούμε τη σχέση Χ= Οαρχ * {(Π1 - Π2)/Π2}, δηλ.: Χ (lt) νερού που προστίθεται= = {Αρχικός όγκος τσίπουρου (lt)} * {(βαθμοί αρχικοί - βαθμοί τελικοί)/βαθμοί τελικοί}

Έτσι, προκύπτει ότι (*) αν αναμείξουμε 80 lt τσίπουρο24 αλκοολικού τίτλου 65%, μεlt νερό, θα πάρουμε 104 lt τσίπουρο αλκοολικού τίτλου 50% Έτσι κάνουμε όλοι μας, προκειμένου να αραιώσουμε τσίπουρο. Αυτή είναι η εύκολη λύση, που προκύπτει από εύκολους μαθηματικούς υπολογισμούς.

<sup>ο</sup>Όμως, αν θέλουμε ακρίβεια, μετά την αραίωση ξαναμετρούμε με αλκοολόμετρο, ανάγουμε τη μέτρηση στους 15 C<sup>ο</sup>, για να επιτύχουμε τον επιθυμητό οινοπνευματικό βαθμό του τελικού προϊόντος (στο παράδειγμά μας: 50% στους 15ξαναδιορθώνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμη νερό και C). επειδή δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τις φυσικοχημικές ιδιότητες που έχουν τα υδραλκοολικά μίγματα (αζεοτροπικά μίγματα).στην πράξη τα πράγματα δεν είναι όπως προκύπτουν από την παραπάνω σχέση,Και αυτό γιατί Πιο συγκεκριμένα, αν αναμίξουμε 80 lt τσίπουρο/24 65%, μεlt νερό, δεν θα πάρουμε 104 lt τσίπουρο/ 50%, αλλά θα πάρουμε 103,02 lt τσίπουρο/50,5%.

Για να πάρουμε τσίπουρο 50%, θα πρέπει να αναμίξουμε 80 lt τσίπουρο 65% με 25 lt νερό (αντί για 24), και θα πάρουμε τελικό όγκο 103,98 lt. 1,02 (στο παράδειγμά μας έχουμε συστολή κατά την ανάμιξη οινοπνεύματος με νερό, συμβαίνει συστολή (συρρίκνωση) του όγκουΑυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά lt), υπό σύγχρονη έκλυση θερμότητας (πρόκειται για το "έργο" που εκλύεται λόγω συστολής του όγκου).Παράδειγμα: Αν αναμίξουμε 54,5 λίτρα καθαρής αλκοόλης με 49,178 λίτρα νερού (σύνολο 103,678 λίτρα), παίρνουμε 100 λίτρα μίγματος (συρρίκνωση όγκου κατα 3,678 λίτρα).

SPYROS



[/b]


(*)Σημειώνω ότι οι υπολογισμοί γίνονται με οινοπνευματικούς βαθμούς (% vol.) και όχι με γράδα (κλίμακα Cartier). Τα γράδα σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο από ελάχιστους στον κόσμο, και δυστυχώς και από τους 'Έλληνες. Και πρέπει να καταργηθούν γιατί δεν μπορούν να διορθωθούν με βάση τη θερμοκρασία, είναι ασαφή και δεν παρέχουν εποπτικότητα αφού η κλιμάκωσή τους δεν είναι γραμμική, και τέλος απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από τις νομοθεσίες των κρατών για τον καθορισμό του αλκοολικού τίτλου.


Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alcol

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/06/2014 21:23 #15324 από SMIHAL
SMIHAL απάντησε στο θέμα: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ
Οινοφιλε spyros
θα ηθελα κατ αρχην να ευχαριστησω ολους εσας για την σημαντικη βοηθεια που προσφερετε με τις γνωσεις σας σε εμας τους ερασιτεχνες λατρεις του οινου-αλκοολ.

Θελω να ρωτησω, αν υπαρχει καποιος τυπος ετσι ωστε να μπορουμε να υπολογισουμε την συστολη του ογκου του μειγματος μετα την προσθηκη νερου ,-που αναφερεις στο παραδειγμα σου(Αν αναμίξουμε 54,5 λίτρα καθαρής αλκοόλης με 49,178 λίτρα νερού (σύνολο 103,678 λίτρα), παίρνουμε 100 λίτρα μίγματος (συρρίκνωση όγκου κατα 3,678 λίτρα).- για να υπολογισουμε τον ογκο σε οποιοδηποτε μειγμα ετσι ωστε να εφαρμοσουμε τον τυπο του paksimadis για να κανουμε την τελικη διορθωση.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.485 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ