file Παραγωγή τσίπουρου...

Περισσότερα
20/11/2014 17:29 #16853 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Μια μεση τιμη για την θερμογονο δυναμη των ξυλων ειναι 3500 kc ανα κιλο, διοτι υφισταται ο παραγοντας.. υγρασια. Η θερμογονος του ξυλου ειναι ανα κιλο, συνεπως με 20-30% υγρασια μας κατεβαζει το κιλο στα 800-700 γραμμαρια, αφαιρωντας δε και την θερμοτητα που χανεται προς ατμοποιηση της υγρασιας καταλαβαινετε οτι και οι 3500kc ανα κιλο ειναι πολλες.
Γενικα τα ξυλα εχουν παρομοια θερμικη δυναμη αν κιλο, απλα τα βαρια ειναι συμπαγη με μεγαλυτερο ειδικο βαρος και λανθασμενα θεωρουμε πχ οτι η λευκα δεν εχει θερμιδες ενω η δρυς εχει..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2014 10:06 - 01/12/2014 21:36 #17006 από A7PILOT
A7PILOT απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ A7PILOT,

Επειδή έβαλες ψηφιακό θερμόμετρο, μήπως σου είναι εύκολο, σε ένα λογικό βάθος χρόνου, να μετρήσεις και να αντιστοιχίσεις (στην περιοχή 90oC-100/102oC), τους βαθμούς Κελσίου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς?

Και λέω οινοπνευματικούς βαθμούς και όχι γράδα (κλίμακα Cartier), γιατί άλλη αντιστοιχία οινοπν. βαθμών<--> με γράδα έχουν τα Γερμανικά οινοπνευματόμετρα (γραδόμετρα) που κυρίως κυκλοφορούν στην αγορά, και άλλη τα Γαλλικά. Τα τελευταία έχουν τη σωστή αντιστοιχία, δηλ. αυτή που δίνουν και οι Γαλλικοί πίνακες και η βιβλιογραφία.

SPYROS


Τώρα επέστρεψα και στέλνω ότι έχω γραμμένο στο καζάνι.
Λοιπόν για την "καλή" , την μετάβραση δηλ
83 - 85 βαθ Κελσίου ξεκινάει (ανάλογα τη "δύναμη" της σούμας).
96 βαθ Κελσίου = 24 βαθμοι Cartier ή 63% Gay Lussac
98,5 βαθ Κελσίου = 20 βαθμοι Cartier ή 50% Gay Lussac όπου και το ''κόβω"
102,5 βαθ Κελσίου = 14 βαθμοι Cartier ή 20% Gay Lussac

Νάστε πάντα καλά
Γιώργος
Τελευταία διόρθωση: 01/12/2014 21:36 από A7PILOT.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/12/2014 20:49 #17024 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Φίλε A7PILOT,
Να υποθέσω ότι στους 98,50 C αντιστοιχούν 19 βαθμοί Cartier και όχι 29 που γράφεις.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/12/2014 21:38 #17025 από A7PILOT
A7PILOT απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

Christos XM έγραψε: Φίλε A7PILOT,
Να υποθέσω ότι στους 98,50 C αντιστοιχούν 19 βαθμοί Cartier και όχι 29 που γράφεις.

Christos XM


Συγνώμη για το "τυπογραφικό" λάθος. Το διόρθωσα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2014 13:17 #17026 από TSAMTSAILOS
TSAMTSAILOS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΑΖΩΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΙΣΗ ΣΟΥΜΑ Η Κ ΠΕΡΙΣΔΟΤΕΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΖΑΝΙΑ?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2014 15:55 #17027 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

TSAMTSAILOS έγραψε: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΑΖΩΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΙΣΗ ΣΟΥΜΑ Η Κ ΠΕΡΙΣΔΟΤΕΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΖΑΝΙΑ?


Μπα αυτο αποκλειεται να γινεται.. Μπορει να εχει παρατηρηθει αλλα θα συντρεχουν αλλοι λογοι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2014 18:50 #17029 από TSAMTSAILOS
TSAMTSAILOS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
ΚΙ ΕΓΩ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Κ ΑΠΛΑ ΕΤΥΧΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΚΑΖΑΝΑΔΕΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΑΖΩ ΕΓΩ ΒΑΖΕΙ 4 ΓΑΛΙΚΙΑ ΣΤΑΦΥΛΟΠΟΛΤΟ Κ ΦΕΤΟΣ ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΗ ΚΑΖΑΝΙΑ 52 ΚΙΛΑ ΣΟΥΜΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΟΟΥΡΕΣ. Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΒΑΖΕΙ 3 ΓΑΛΙΚΙΑ Κ ΒΓΑΖΕΙ 50 ΜΕ 55 ΚΙΛΑ ΣΟΥΜΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ Η ΚΑΖΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2014 22:09 #17040 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Δε ξερω τι ειναι τα γαλικια.
Ειναι παντως υπερβολικη ποσοτητα (τουλαχιστον διπλασια του κανονικου) τοσα κιλα σουμα, προσεξτε τι κανετε και τι λετε δημοσια..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2014 22:13 #17041 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Φίλε Tsamtsailos,
Το μέγεθος 50, 52 ή 55 κιλά σούμα από μόνο του δεν λέει τίποτα. Για να μπορέσεις να συγκρίνεις, θα πρέπει να προσδιορίσεις και τους αλκοολικούς βαθμούς (γράδα) αυτών των κιλών. Για παράδειγμα εάν αυτός που βγάζει 55 κιλά έχει 21 γράδα στη σούμα του, ενώ αυτός που βγάζει 50 έχει 24 γράδα τότε είναι λογικό. Γιατί εάν τα 24 γράδα τα κάνει κι αυτός 21 τότε θα τον περάσει τον άλλον.
Και βέβαια όπως σωστά επισημαίνεις ναι παίζει ρόλο η πρώτη ύλη. Εάν ο ένας αποστάζει ζουμί αλκοολικού βαθμού 13,5% και ο άλλος 11,5% τότε ο τελευταίος θα πάρει λιγότερη ποσότητα. Ένας άλλος παράγοντας είναι οι απώλειες που μπορεί να έχει η διάταξη λόγω μη καλής ψύξης. Εάν ο ατμός μέσα στο ψυγείο δεν προλαβαίνει να ψυχθεί καλά τότε μέρος του θα το χάνεις.
Πάντως πες και τους δύο τους καζανάδες ότι εγκληματούν που δεν ξεχωρίζουν κεφαλοουρές. Το ότι βρέθηκαν με μια άδεια καζανιού στο χέρι δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν του κεφαλιού τους. Κι ας πάρουνε κι αυτοί το βιβλιαράκι του Τσακίρη να ξεστραβωθούνε λίγο αντί να κοκορεύονται για το ποιος βγάζει την πιο πολύ σούμα από λιγότερα σταφύλια (αλήθεια τα γαλίκια τι είναι;) . Φτηνό είναι, ευκολοδιάβαστο και γραμμένο από καθηγητή πανεπιστημίου. Και μόνο μια ανάγνωση να κάνουνε κάτι θα αρπάξουνε.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2014 22:20 #17042 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Στέλιο αυτοί, αφού δεν ξεχωρίζουν κεφαλοουρές παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που υπάρχει στο καζάνι. Και προφανώς η σούμα τους θα είναι χαμηλόβαθμη (ίσως και 16 γράδα). Θέλω να πω ότι ξεφεύγει από τα συνήθη μεγέθη αφού οι περισσότεροι κόβουμε την απόσταξη του τελικού προϊόντος στην περιοχή των 17-18 γράδων. Αυτοί με βάση αυτά που λέει ο φίλος tsamtsailos μπορεί να συνεχίζουν μέχρι στο καζάνι να μείνουνε μόνο τσάμπουρα.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.179 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ