file Παραγωγή τσίπουρου...

Περισσότερα
13/11/2014 22:16 #16788 από A7PILOT
A7PILOT απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Καλησπέρα από Χαλκιδική
1. Κατ αρχήν χαίρομαι που στην παρέα μας είναι και ο stelios1, ένας πολύ καλός και ανιδιοτελής άνθρωπος....
2. Επειδή και εγώ μεγάλωσα με "καζάνια" περνώντας όλα τα στάδια της εξέλιξής τους, κατέληξα πέρα από το υγραέριο που μου δίνει τον ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο της απόσταξης, στο να προσθέσω και ψηφιακό θερμόμετρο μείγματος στο καζάνι....
3. Χοντρικά λοιπόν για να μην σας κουράζω, τα "πρώτα ""ξεκινάνε" στους 85 βαθμούς κελσίου και "σταματάνε" στούς 102 βαθμούς. Την καλή την κόβουμε με τα γράδα, περίπου στο 22 ενώ εκείνη τη στιγμή η Θερμοκρασία μείγματος είναι στους 97 βαθμούς κελσίου

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 22:18 #16789 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Αποκλειεται να κρατησει καζανια 2-3 ωρες και να δειτε θερμοκρασια στο καπακι πανω απο 100 βαθμους, εκτος κ αν θυμαστε τετοια ενδειξη απο αλλη καζανια. Ετσι νομιζω, μπορει αυριο να δω κατι και να καταλαβω κατι αλλο, αλλα και θεωρητικα δε μου ''καθεται''.
Το καζανι στο συνολο του ειναι ενα ανοιχτο κυκλωμα (οποιοσδηποτε θερμουδραυλικος τα ξερει καλα αυτα) και αρα δεν δημιουργει πιεση περαν οσης χρειαζεται για την κινηση-πορεια του ατμου, αμελητεα πιεση δηλαδη. Ειδικα στο καζανι (το τσουκαλι εννοω εδω) δεν τιθεται θεμα πιεσης διοτι αυτη ισοσκελιζεται με την διαστολη του υγρου μεσα (αμα δειτε σε ανοιχτο καζανι λιγο πριν την ατμοποιηση ποσο ανεβαινει η σταθμη του θα καταλαβετε τι λεω).
Ειχε ενα θεμα σημερα το φορουμ και δεν ξερω αν πηγαν πμ που εστειλα, αν δεν πηγαν ξαναστειλτε μου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 22:29 - 13/11/2014 23:20 #16791 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Χρήστο,

Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σου, και ουδόλως διαφώνησα. Απλώς σκέφτηκα χθες να προσθέσω κι εγώ κάποια πράγματα για την απόσταξη, και "τα κόλλησα" στη δική σου τη δημοσίευση, ως σχετιζόμενα με όσα σωστά λες κι΄εσύ περι τη θερμοκρασία των 100 (ή περίπου 100) βαθμών στην ατμοσφαιρική απόσταξη.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 13/11/2014 23:20 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 22:47 #16792 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε Stelios1 καλημέρα,
Θα ήθελα την συμβουλή σου για το χτίσιμο του καζανιού μου.
Αναφέρεις ότι είσαι τζακάς και η επειρία σου θα μου ήταν χρήσιμη.
Το τηλ. μου είναι 6944310664, αν θες πάρε με ή στείλε μου το νούμερό σου να σε καλέσω εγώ.
ΝΚ



Νικο σε διαβασα σε διαφορα μην σου και ειδικα απο εσενα (κ απο αλλους θα μαθω) ευελπιστω να μαθω πραγματα. Θα σε παρω τηλ αλλα καλο ειναι να τα λεμε ολα ( η εστω σχεδον ολα) δημοσια.
Δεν ειναι τιποτα το χτισιμο του καζανιου, υπαρχουν 2 επιλογες.. Η το καζανι να κρεμεται απο το γεισο του στον θαλαμο καυσης (πραγμα προτιμητεο κατα την αποψη μου οταν καιμε πετρελαιο η υγραεριο) και η φλογα συν τα καπναερια να το αγκαλιαζουν ολο (και πατο και πλαινα δηλάδη) η.. Το καζανι να ''καθεται'' στον θαλαμο καυσης και αντι τα καπναερια να φευγουν απ ευθειας στην καπνοδοχο να κανουν μια περιστροφη στα πλαινα του καζανιου (σαλιγκαρος) κ αυτος ο τροπος πιστευω οτι ειναι σιγουρα πιο αποδοτικος οταν καιμε ξυλα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 22:49 - 13/11/2014 22:51 #16793 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Αγαπητέ A7PILOT,

Επειδή έβαλες ψηφιακό θερμόμετρο, μήπως σου είναι εύκολο, σε ένα λογικό βάθος χρόνου, να μετρήσεις και να αντιστοιχίσεις (στην περιοχή 90oC-100/102oC), τους βαθμούς Κελσίου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς?

Και λέω οινοπνευματικούς βαθμούς και όχι γράδα (κλίμακα Cartier), γιατί άλλη αντιστοιχία οινοπν. βαθμών<--> με γράδα έχουν τα Γερμανικά οινοπνευματόμετρα (γραδόμετρα) που κυρίως κυκλοφορούν στην αγορά, και άλλη τα Γαλλικά. Τα τελευταία έχουν τη σωστή αντιστοιχία, δηλ. αυτή που δίνουν και οι Γαλλικοί πίνακες και η βιβλιογραφία.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 13/11/2014 22:51 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 22:53 #16794 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

A7PILOT έγραψε: Καλησπέρα από Χαλκιδική
1. Κατ αρχήν χαίρομαι που στην παρέα μας είναι και ο stelios1, ένας πολύ καλός και ανιδιοτελής άνθρωπος....
2. Επειδή και εγώ μεγάλωσα με "καζάνια" περνώντας όλα τα στάδια της εξέλιξής τους, κατέληξα πέρα από το υγραέριο που μου δίνει τον ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο της απόσταξης, στο να προσθέσω και ψηφιακό θερμόμετρο μείγματος στο καζάνι....
3. Χοντρικά λοιπόν για να μην σας κουράζω, τα "πρώτα ""ξεκινάνε" στους 85 βαθμούς κελσίου και "σταματάνε" στούς 102 βαθμούς. Την καλή την κόβουμε με τα γράδα, περίπου στο 22 ενώ εκείνη τη στιγμή η Θερμοκρασία μείγματος είναι στους 97 βαθμούς κελσίου


Σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια, ποιος εισαι? (πες μου με πμ αν θες).
Ιδιοτελεια ειναι και να περιμενεις εστω κ ενα μπραβο, Αλλα οπως φτασαμε κ οπως παμε ιδιοτελεια θεωρουμε μονο το αμεσο κερδος κ αλλοιμονο στα παιδια μας με την κοινωνια που τους δινουμε..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/11/2014 01:07 - 14/11/2014 01:09 #16797 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Φίλε Stelios1 καλησπέρα,

η πρότασή μου για πμ δεν έκρυβε κάποια επιθυμία να κρύψω τίποτα αλλά τουναντίον να μην κουράσω άλλους φίλους και πρωτίστως εσένα που ζητώ την συνδρομή σου.

Η ιδιαιτερότητα του καζανιού μου, πάντα με άδεια παραδοσιακού διήμερου, είναι ότι κατασκευάστηκε καινούργιο από τον χαλκουργό Ελευθεριάδη στη Θεσσαλονίκη, με διπλό πάτο.

Δηλαδή θέλοντας να αποφύγω την άμεση επαφή της φλόγας με το χαλκό και το υλικό, όπως επίσης και την επιθυμία μου να αποστάζω με τα φλούδια, να να κερδίζω αρώματα αντρέγραψα την εταιρεία Holstein Γερμανίας.

Αυτή η εταιρεία κατασκευάζει καζάνια απόσταξης τόσο για παραδοσιακή χρήση, κάτι αντίστοιχο με εμάς τους διήμερους μέχρι καζάνια βιομηχανικής κλίμακας με χιλιάδες λίτρα χωρητικότητας.

Η καινοτομία τους έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν πάντα διπλό πάτο που γεμίζει με νερό κάνωντας την φλόγα να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τον χάλκινο πάτο και με το μίγμα.

Κέρδος πολλαπλό μιάς και χρησιμοποιούν για αυτόν τον δεύτερο πάτο, υγρό χιτώνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, που έχει καλύτερη αντοχή στα θερμικά σόκ από τον χαλκό και έτσι δεν ταλαιπωρούν άμεσα τον πάτο του καζανιού και ούτε υπερθερμαίνουν - πυρολύουν το μίγμα.

Η δυσκολία έγκειται στο να βρείς συγκολητή να συγκολήσει χαλκό και ανοξείδωτο που δεν είναι εύκολη υπόθεση, και στο αυξημένο κόστος υλικών και δουλειάς.
Στο δεύτερο πρέπει να συνυπολογίζεις και τα περιφερειακά για το διπλό χιτώνιο όπως σωλήνες πλήρωσης, αδειάσματος, ελέγχου στάθμης, μανόμετρο, βαλβίδα ανακούφισης και σύστημα επαναυγροποίησης ατμού.
Η συγκεκριμένη εταιρεία πουλάει ένα άμβυκα 100 λίτρων με τα σχετικά μαζί με αποστακτική στήλη 5 ή 7 επιπέδων περίπου 18000Ε.

Στο δικό μου καζάνι που είναι ένα απλοποιημένο τέτοιο καζάνι σαν καύσιμο επέλεξα την βιομάζα.
Το πετρέλαιο και το αέριο τα απέριψα λόγω κόστους και νοοτροπίας, και τα ξύλα λόγω ελέγχου της θρμοκρασίας.

Προφανώς όμως ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι εξαιτερικά σημαντικός και σε αυτό το πρόβλημα έχω δύο συνιστώσες, τρόπος καύσης και θάλαμος καύσης.

Το πρώτο το έλυσα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό controller 7 παραμέτρων που μπορεί να ελέγξει σε 8 διαφορετικά προγράμματα διαφορετικών καυσίμων, πχ φθηνό, μεσαίο, ακριβό Pellet, πυρηνόξυλο, τσόφλια αμυγδάλων κουκούτσια ελιών και ότι άλλο μπορεί να καεί.
Οι παράμετροι που μπορούν να ελεχθούν είναι η ταχύτητα του κοχλία τροφοδοσίας και ο χρόνος της διαλλειματικής λειτουργίας του, η ταχύτητα του ανεμιστήρα και η διαλλειματική λειτουργία του η θερμοκρασία φλόγας, η ταχύτητα και θερμοκρασία καυσαερίων και μου μένουν ακόμα 3-4 αισθητήρες που δεν έχω τι να τους κάνω.

Η δεύτερη συνιστώσα είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή του θάλαμου κάυσης και εδώ είναι που θέλω την βοήθειά σου

Το απαιτούμενο λοιπόν θα ήταν η απόλυτη εκμετάλλευση της φλόγας και της ενέργειας των καυσαερίων χωρίς όμως καθυστερήσεις θέρμανσης του καζανιού που θα είναι ήδη λίγο αργό λόγω διπλού πάτου.
Μόνος μου και με τους ανθρώπους που ξέρω σκεφτόμαστε αλλά μας λείπει η πείρα και σίγουρα θα βγούμε σε λάθη.
Αν θα μπορούσες να βοηθήσεις θα εκτιμούσα την απάντησή σου.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 14/11/2014 01:09 από Nikos Kotsalis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/11/2014 10:43 - 14/11/2014 10:45 #16799 από Paisios
Paisios απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
και εμενα το ιδιο Α7PILOT
Τελευταία διόρθωση: 14/11/2014 10:45 από Paisios.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/11/2014 10:50 #16800 από Paisios
Paisios απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΠΥΡΟ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/11/2014 11:22 #16801 από A7PILOT
A7PILOT απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Φίλε SRYROS
Επειδή βρίσκομαι εκτός Χαλκιδικής, από βδομάδα που επιστρέφω θα ανεβάσω ακριβείς τιμές

Φίλε Stelios1 για δες καλύτερα.... Θα σε πάρω και τηλ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.157 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ