Παραγωγή τσίπουρου...
- Christos XM
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 450
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 194
1. Το εάν υφίσταται ή όχι βρασμός νερού πάνω από τους 100 C στην επιφάνεια της θάλασσας είναι κάτι που δεν προσφέρει τίποτα στη συζήτησή μας αφού είναι φανερό ότι συζητάμε για βρασμό υδροαλκοολικού μίγματος σε δοχείο (καζάνι) και μάλιστα σε διάφορα ύψη και διάφορες αποστάσεις από τη θάλασσα.
2. Η λανθάνουσα θερμότητα είναι η μεταβολή της ενθαλπίας ενός σώματος στα σημεία αλλαγής φάσεων. Εάν μιλήσουμε για τη λανθάνουσα θερμότητα του νερού στο σημείο αλλαγής από την υγρή στην αέρια φάση (λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης) θα πρέπει να την εννοήσουμε ως την ικανότητα του νερού να απορροφά ποσό θερμότητας χωρίς να μεταβάλλεται η θερμοκρασία του, πάντοτε στο σημείο περάσματος από την υγρή στην αέρια φάση. Η λανθάνουσα θερμότητα όμως έχει συγκεκριμένη τιμή (εάν θυμάμαι καλά για το νερό είναι 80 cal/g). Αυτό σημαίνει ότι εάν εμείς του δώσουμε θερμότητα μεγαλύτερη από αυτήν την τιμή τότε ή θα αυξηθεί η θερμοκρασία του ή η πίεσή του ή και τα δύο. Άρα το νερό στο σημείο βρασμού του δεν είναι μαύρη τρύπα που όση θερμότητα και να του δώσεις θα την απορροφήσει και δεν θα μεταβάλλει τη θερμοκρασία του.
3. Κι εμένα η θερμοκρασία των 120C για το υγρό μέσα στο καζάνι υπερβολή μου φαίνεται. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε βίαιο βρασμό και ξέρασμα του καζανιού.
4. Όσο για τον ρυθμό και τη διάρκεια απόσταξης. Για εμένα παίζει ρόλο η σταθερότητα της όλης διεργασίας, η ομαλότητα και ο έλεγχος. Γενικά για καζάνι 130 lt έχω τον εξής μπούσουλα: η πρώτη καζανιά (που το καζάνι είναι κρύο) 3-3,5 ώρες, οι επόμενες 2,5 ώρες η μετάβραση 3-3,5. Γρήγορες καζανιές σημαίνει υψηλοί ρυθμοί θέρμανσης, απώλεια αρωμάτων, πιθανές απώλειες αιθανόλης λόγω αδυναμίας ψύξης.
Christos XM
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Paisios
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 22
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Paisios
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 22
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
......764 και όχι .....74
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 252
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 136
SPYROS έγραψε: Γεώργιε,
Εξ όσων γνωρίζω, οι Ιταλοί με τον όρο "rettificazione" , αναφέρονται στη διαδικασία κοψίματος και απόρριψης των κεφαλών και των ουρών.
Ο όρος σημαίνει "ανόρθωση", όμως εν προκειμένω εννοούν την "διόρθωση/εξευγενισμό" του αποστάγματος που επιτυγχάνεται με τα κοψίματα.
Στη βιβλιογραφία τους, η διαδικασία της "rettificazione", έπεται της "απόσταξης" και προηγείται της αραίωσης με νερό¨".
SPYROS
Καλημέρα Σπυρίδωνα,
ξέρεις ιταλικά να σου στείλω κάτι σχετικό να δεις; είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν την παλεύω τώρα να κάνω μετάφραση....
Γιώργης
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 252
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 136
Στέλιο καλημέρα και σε σένα.stelios1 έγραψε: Σωστα καλα τσιπουρα ομως ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΝΕ ΠΟΤΕ, ουτε με ξυλα ουτε με γκαζι ουτε με πετρελαιο, ειμαι απολυτος σ αυτο!
.
Δεν έχω την εμπειρία σου και δεν έχω και λόγο να σε αμφισβητήσω. Άλλωστε, ο λόγος που γράφτηκα σε αυτό το φόρουμ είναι να μάθω. Άμα το λες, έτσι είναι και τέλος. Αλλά τι εννοείς "σωστά καλά τσίπουρα";.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
Θα ήθελα την συμβουλή σου για το χτίσιμο του καζανιού μου.
Αναφέρεις ότι είσαι τζακάς και η επειρία σου θα μου ήταν χρήσιμη.
Το τηλ. μου είναι 6944310664, αν θες πάρε με ή στείλε μου το νούμερό σου να σε καλέσω εγώ.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
Σήμερα, θα ταράξω λίγο τα ήρεμα νερά της "προσδοκώμενης-επιδιωκόμενης" από τους μερακλήδες του είδους, άριστης απόσταξης, ισχυριζόμενος τα εξής:
Στην ατμοσφαιρική απόσταξη, δεν μπορούμε ποτέ να ξεπεράσουμε τους 100οC. Θεωρητικά λοιπόν, οι ενώσεις με σημείο βρασμού πάνω από 100 οC (αλκοόλες ανωτέρας τάξεως, κάποιοι εστέρες [πλήν του οξικού αιθυλεστέρα], κάποια οξέα [από το βελεριανικό και άνω]), αποκλείονται από το απόσταγμα. Στην πράξη όμως, όλες οι ενώσεις αυτές, βασικά με βαριές μυρωδιές και συνεπώς ανεπιθύμητες , κατά τη γνώμη μου (αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί και με χημική ανάλυση, θα ψάξω να δώ μήπως περι αυτού γράφει κάτι ο Σουφλερός, ο οποίος είναι της Γαλλικής σχολής), ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΕΩΣ, ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ, άλλες σε μικρές ποσότητες και άλλες σε μεγαλύτερες. Όλες αυτές, κάνουν το απόσταγμα βαρύ, με αποκρουστικές άσχημες μυρωδιές, περισσότερο μεθυστικό και ασφαλώς περισσότερο βλαπτικό (γι΄ αυτό και το ΟΥΖΟ, όπως επανειλημμένα έχω γράψει, είναι το λιγότερο βλαπτικό απόσταγμα, και κάποιοι δεν θέλουν να βγάλουν από το μυαλό τους αυτό που από χρόνια "γνωρίζουν". Ο προβαλλόμενος λόγος οτι είναι φυσικό προϊόν, αντικρούεται με το επιχείρημα ότι και το κώνειο είναι φυσικό προϊόν, όμως αν το πιείς πεθαίνεις!!!!!). Ίσως αυτός να είναι και ένας επιπλέον λόγος που το μη αρωματικό τσίπουρο θολώνει κατά την αραίωση, πέραν όσων άλλων λόγων προανέφερα σε άλλες τοποθετήσεις μου, δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις ενώσεις είναι ελαιώδους συντάσεως, τα γνωστά ζυμέλαια (ανώτερες αλκοόλες).
Κατα την άποψή μου, δεδομένου ότι η βιβλιογραφία δεν γράφει τίποτε περί αυτού, παρ΄ ό,τι η απόσταξη δεν φθάνει ποτέ στις θερμοκρασίες βρασμού τους, η παρουσία τους στο απόσταγμα οφείλεται όχι στο ότι βράζουν και αποστάζονται, αλλά στο γεγονός ότι κάποιες απ΄ αυτές είναι αρκετά διαλυτές στον θερμό ατμό της αλκοόλης. Όλες λοιπόν αυτές οι ενώσεις εν μέρει σύρονται προς τον ψύκτη και εκείθεν στο απόσταγμα, ακόμη κι όταν δεν είναι διαλυτές στον ατμό της αλκοόλης. Αυτό (η βιαία μηχανική παράσυρση προς τον ψύκτη), κι αν ακόμη δεν το λέει η επιστήμη (που δεν το γνωρίζω), συμπεραίνεται κατά την κοινή λογική.
Η παρατεταμένη απόσταξη στην περιοχή των ουρών, δηλ. στο τρίτο κλάσμα της απόσταξης, προφανώς επιτείνει το φαινόμενο αυτό. Υποπτεύομαι επίσης ότι ίσως το φαινόμενο να επιτείνεται, όταν η απόσταξη είναι γρήγορη, και δεν είναι αργή, όμως αυτό μόνο με πειραματικές αποστάξεις και αναλύσεις θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί, ενώ στην απόσταξη μετά τους 90οC αρχίζει η ρύπανση του αποστάγματος με ουσίες υψηλού σημείου ζέσεως, η οποία μάλλον είναι μεγαλύτερη σε βίαιο βρασμό.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Christos XM
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 450
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 194
Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις εγώ προσπάθησα να διευκρινήσω την έννοια της λανθάνουσας θερμότητας στο σημείο βρασμού του νερού (ως καθαρό συστατικό). Λέω δηλαδή ότι αυτό που λέει ο Στέλιος (ότι δηλαδή το νερό όσο και να το θερμάνουμε δεν θα ανεβάσει θερμοκρασία άνω των 100 βαθμών) ισχύει έως ένα συγκεκριμένο ποσό θερμότητας. Εάν εμείς του δώσουμε επιπλέον θερμότητα τότε η θερμοκρασία του θα ανέβει.
Το υδροααλκολικό μίγμα προφανώς και έχει χαμηλότερο σημείο ζέσεως. Τώρα το εάν μέσα στο καζάνι οι ατμοί (οι ατμοί και όχι το ίδιο το υγρό) αυτού του μίγματος μπορούν να φτάσουν τους 100, οι απόψεις διίστανται... Θεωρητικά πάντως μπορούν.
Επίσης δεν ξέρω εάν το καζάνι μπορεί να θεωρηθεί περιβάλλον ατμόσφαιρας... Όταν ξεκινάει η όλη διαδικασία ναι έχουμε συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης ατμόσφαιρας. Προϊούσης όμως της διεργασίας μέσα στο καζάνι έχουμε αύξηση και της θερμοκρασίας και της πίεσης. Όσο πιο ομαλή, σταθερή και ελεγχόμενη η θέρμανση τόσο η εκτόνωση του καζανιού βαίνει ομαλώς. Εάν όμως εμείς του δίνουμε μεγαλύτερα ποσά θερμότητας η ισσοροπία πάυει να υπάρχει και η βίαιη εκτόνωση (έκρηξη) δεν είναι απίθανη (έχουν συμβεί πολλά τέτοια).
Για τα υπόλοιπα συμφωνώ. Έχω ξαναγράψει ότι η φύση μισεί την καθαρότητα (όχι την καθαριότητα).
Christos XM
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Παραγωγή τσίπουρου...