file Παραγωγή τσίπουρου...

Περισσότερα
12/11/2014 22:10 - 12/11/2014 22:11 #16775 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Πάντως Στέλιο… κι εσύ μπερδεύεις πράγματα…
1. Το εάν υφίσταται ή όχι βρασμός νερού πάνω από τους 100 C στην επιφάνεια της θάλασσας είναι κάτι που δεν προσφέρει τίποτα στη συζήτησή μας αφού είναι φανερό ότι συζητάμε για βρασμό υδροαλκοολικού μίγματος σε δοχείο (καζάνι) και μάλιστα σε διάφορα ύψη και διάφορες αποστάσεις από τη θάλασσα.
2. Η λανθάνουσα θερμότητα είναι η μεταβολή της ενθαλπίας ενός σώματος στα σημεία αλλαγής φάσεων. Εάν μιλήσουμε για τη λανθάνουσα θερμότητα του νερού στο σημείο αλλαγής από την υγρή στην αέρια φάση (λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης) θα πρέπει να την εννοήσουμε ως την ικανότητα του νερού να απορροφά ποσό θερμότητας χωρίς να μεταβάλλεται η θερμοκρασία του, πάντοτε στο σημείο περάσματος από την υγρή στην αέρια φάση. Η λανθάνουσα θερμότητα όμως έχει συγκεκριμένη τιμή (εάν θυμάμαι καλά για το νερό είναι 80 cal/g). Αυτό σημαίνει ότι εάν εμείς του δώσουμε θερμότητα μεγαλύτερη από αυτήν την τιμή τότε ή θα αυξηθεί η θερμοκρασία του ή η πίεσή του ή και τα δύο. Άρα το νερό στο σημείο βρασμού του δεν είναι μαύρη τρύπα που όση θερμότητα και να του δώσεις θα την απορροφήσει και δεν θα μεταβάλλει τη θερμοκρασία του.
3. Κι εμένα η θερμοκρασία των 120C για το υγρό μέσα στο καζάνι υπερβολή μου φαίνεται. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε βίαιο βρασμό και ξέρασμα του καζανιού.
4. Όσο για τον ρυθμό και τη διάρκεια απόσταξης. Για εμένα παίζει ρόλο η σταθερότητα της όλης διεργασίας, η ομαλότητα και ο έλεγχος. Γενικά για καζάνι 130 lt έχω τον εξής μπούσουλα: η πρώτη καζανιά (που το καζάνι είναι κρύο) 3-3,5 ώρες, οι επόμενες 2,5 ώρες η μετάβραση 3-3,5. Γρήγορες καζανιές σημαίνει υψηλοί ρυθμοί θέρμανσης, απώλεια αρωμάτων, πιθανές απώλειες αιθανόλης λόγω αδυναμίας ψύξης.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Τελευταία διόρθωση: 12/11/2014 22:11 από Christos XM.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2014 23:34 #16777 από Paisios
Paisios απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
εμ χρηστο δε ξερω εγω που σασ θελω μαλεσινα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2014 23:51 #16778 από Paisios
Paisios απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
χρηστο παρε τηλ.693711174

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 00:44 #16779 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Παϊσιε!!!!!!!!!!!!!!!!!

......764 και όχι .....74

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 08:41 #16780 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

SPYROS έγραψε: Γεώργιε,

Εξ όσων γνωρίζω, οι Ιταλοί με τον όρο "rettificazione" , αναφέρονται στη διαδικασία κοψίματος και απόρριψης των κεφαλών και των ουρών.

Ο όρος σημαίνει "ανόρθωση", όμως εν προκειμένω εννοούν την "διόρθωση/εξευγενισμό" του αποστάγματος που επιτυγχάνεται με τα κοψίματα.
Στη βιβλιογραφία τους, η διαδικασία της "rettificazione", έπεται της "απόσταξης" και προηγείται της αραίωσης με νερό¨".

SPYROS


Καλημέρα Σπυρίδωνα,
ξέρεις ιταλικά να σου στείλω κάτι σχετικό να δεις; είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν την παλεύω τώρα να κάνω μετάφραση....
Γιώργης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 08:47 #16781 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

stelios1 έγραψε: Σωστα καλα τσιπουρα ομως ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΝΕ ΠΟΤΕ, ουτε με ξυλα ουτε με γκαζι ουτε με πετρελαιο, ειμαι απολυτος σ αυτο!
.

Στέλιο καλημέρα και σε σένα.
Δεν έχω την εμπειρία σου και δεν έχω και λόγο να σε αμφισβητήσω. Άλλωστε, ο λόγος που γράφτηκα σε αυτό το φόρουμ είναι να μάθω. Άμα το λες, έτσι είναι και τέλος. Αλλά τι εννοείς "σωστά καλά τσίπουρα";.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 10:24 #16783 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Φίλε Stelios1 καλημέρα,
Θα ήθελα την συμβουλή σου για το χτίσιμο του καζανιού μου.
Αναφέρεις ότι είσαι τζακάς και η επειρία σου θα μου ήταν χρήσιμη.
Το τηλ. μου είναι 6944310664, αν θες πάρε με ή στείλε μου το νούμερό σου να σε καλέσω εγώ.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 11:00 #16785 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Γεώργιε, στείλτο

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 12:33 - 13/11/2014 12:34 #16786 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Φίλε Χρήστο, γειά σου.

Σήμερα, θα ταράξω λίγο τα ήρεμα νερά της "προσδοκώμενης-επιδιωκόμενης" από τους μερακλήδες του είδους, άριστης απόσταξης, ισχυριζόμενος τα εξής:

Στην ατμοσφαιρική απόσταξη, δεν μπορούμε ποτέ να ξεπεράσουμε τους 100οC. Θεωρητικά λοιπόν, οι ενώσεις με σημείο βρασμού πάνω από 100 οC (αλκοόλες ανωτέρας τάξεως, κάποιοι εστέρες [πλήν του οξικού αιθυλεστέρα], κάποια οξέα [από το βελεριανικό και άνω]), αποκλείονται από το απόσταγμα. Στην πράξη όμως, όλες οι ενώσεις αυτές, βασικά με βαριές μυρωδιές και συνεπώς ανεπιθύμητες , κατά τη γνώμη μου (αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί και με χημική ανάλυση, θα ψάξω να δώ μήπως περι αυτού γράφει κάτι ο Σουφλερός, ο οποίος είναι της Γαλλικής σχολής), ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΕΩΣ, ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ, άλλες σε μικρές ποσότητες και άλλες σε μεγαλύτερες. Όλες αυτές, κάνουν το απόσταγμα βαρύ, με αποκρουστικές άσχημες μυρωδιές, περισσότερο μεθυστικό και ασφαλώς περισσότερο βλαπτικό (γι΄ αυτό και το ΟΥΖΟ, όπως επανειλημμένα έχω γράψει, είναι το λιγότερο βλαπτικό απόσταγμα, και κάποιοι δεν θέλουν να βγάλουν από το μυαλό τους αυτό που από χρόνια "γνωρίζουν". Ο προβαλλόμενος λόγος οτι είναι φυσικό προϊόν, αντικρούεται με το επιχείρημα ότι και το κώνειο είναι φυσικό προϊόν, όμως αν το πιείς πεθαίνεις!!!!!). Ίσως αυτός να είναι και ένας επιπλέον λόγος που το μη αρωματικό τσίπουρο θολώνει κατά την αραίωση, πέραν όσων άλλων λόγων προανέφερα σε άλλες τοποθετήσεις μου, δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις ενώσεις είναι ελαιώδους συντάσεως, τα γνωστά ζυμέλαια (ανώτερες αλκοόλες).

Κατα την άποψή μου, δεδομένου ότι η βιβλιογραφία δεν γράφει τίποτε περί αυτού, παρ΄ ό,τι η απόσταξη δεν φθάνει ποτέ στις θερμοκρασίες βρασμού τους, η παρουσία τους στο απόσταγμα οφείλεται όχι στο ότι βράζουν και αποστάζονται, αλλά στο γεγονός ότι κάποιες απ΄ αυτές είναι αρκετά διαλυτές στον θερμό ατμό της αλκοόλης. Όλες λοιπόν αυτές οι ενώσεις εν μέρει σύρονται προς τον ψύκτη και εκείθεν στο απόσταγμα, ακόμη κι όταν δεν είναι διαλυτές στον ατμό της αλκοόλης. Αυτό (η βιαία μηχανική παράσυρση προς τον ψύκτη), κι αν ακόμη δεν το λέει η επιστήμη (που δεν το γνωρίζω), συμπεραίνεται κατά την κοινή λογική.
Η παρατεταμένη απόσταξη στην περιοχή των ουρών, δηλ. στο τρίτο κλάσμα της απόσταξης, προφανώς επιτείνει το φαινόμενο αυτό. Υποπτεύομαι επίσης ότι ίσως το φαινόμενο να επιτείνεται, όταν η απόσταξη είναι γρήγορη, και δεν είναι αργή, όμως αυτό μόνο με πειραματικές αποστάξεις και αναλύσεις θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί, ενώ στην απόσταξη μετά τους 90οC αρχίζει η ρύπανση του αποστάγματος με ουσίες υψηλού σημείου ζέσεως, η οποία μάλλον είναι μεγαλύτερη σε βίαιο βρασμό.


SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 13/11/2014 12:34 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2014 14:09 #16787 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Φίλε Σπύρο,
Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις εγώ προσπάθησα να διευκρινήσω την έννοια της λανθάνουσας θερμότητας στο σημείο βρασμού του νερού (ως καθαρό συστατικό). Λέω δηλαδή ότι αυτό που λέει ο Στέλιος (ότι δηλαδή το νερό όσο και να το θερμάνουμε δεν θα ανεβάσει θερμοκρασία άνω των 100 βαθμών) ισχύει έως ένα συγκεκριμένο ποσό θερμότητας. Εάν εμείς του δώσουμε επιπλέον θερμότητα τότε η θερμοκρασία του θα ανέβει.
Το υδροααλκολικό μίγμα προφανώς και έχει χαμηλότερο σημείο ζέσεως. Τώρα το εάν μέσα στο καζάνι οι ατμοί (οι ατμοί και όχι το ίδιο το υγρό) αυτού του μίγματος μπορούν να φτάσουν τους 100, οι απόψεις διίστανται... Θεωρητικά πάντως μπορούν.
Επίσης δεν ξέρω εάν το καζάνι μπορεί να θεωρηθεί περιβάλλον ατμόσφαιρας... Όταν ξεκινάει η όλη διαδικασία ναι έχουμε συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης ατμόσφαιρας. Προϊούσης όμως της διεργασίας μέσα στο καζάνι έχουμε αύξηση και της θερμοκρασίας και της πίεσης. Όσο πιο ομαλή, σταθερή και ελεγχόμενη η θέρμανση τόσο η εκτόνωση του καζανιού βαίνει ομαλώς. Εάν όμως εμείς του δίνουμε μεγαλύτερα ποσά θερμότητας η ισσοροπία πάυει να υπάρχει και η βίαιη εκτόνωση (έκρηξη) δεν είναι απίθανη (έχουν συμβεί πολλά τέτοια).
Για τα υπόλοιπα συμφωνώ. Έχω ξαναγράψει ότι η φύση μισεί την καθαρότητα (όχι την καθαριότητα).

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.169 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ