file Παραγωγή τσίπουρου...

Περισσότερα
14/10/2014 21:42 #16457 από skagio
skagio απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Λευτέρη σε ευχαριστώ είσαι, ως συνήθως, πολύ κατατοπιστικός. Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου, τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι το δικό μου μέχρι το τέλος της ζύμωσης. Τώρα για το κομμάτι της απόσταξης θα τα συζητήσω όλα αυτά με τον καζανά και ελπίζω να συνεννοηθούμε...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2014 09:24 - 15/10/2014 09:34 #16460 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Νικόλα, όπως τα λές. Άλλωστε τα μονοποικιλιακά αποστάγματα που δοκιμάσαμε κατά τις συναντήσεις μας, τα τίμησα δεόντως όπως γνωρίζεις.
Η ποικιλία του σταφυλιού δίνει τα πρωτογενή όπως λέμε αρώματα, προερχόμενα από τα αιθέρια έλαια (τερπενικές κυρίως ενώσεις) του σταφυλιού και τα οξέα του, η ζύμωση δίνει τα δευτερογενή αρώματα που οφείλονται κυρίως στις σχηματιζόμενες αλκοόλες (κατώτερες και ανώτερες πλην μεθυλικής που προέρχεται απο το σταφύλι), τις αλδεΰδες και τους εστέρες, ενώ τα τριτογενή αρώματα που οφείλονται σε απειρία χημικών ενώσεων, δημιουργούνται κατα την παλαίωση σε γυάλινους και inox περιέκτες ή και σε δρύϊνα βαρέλια όπου οι φαινολικές ενώσεις συνεισφέρουν σημαντικά στη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κάποιων αποσταγμάτων.
Η συμμετοχή της κάθε "συναπόστακτης" ουσίας στο συνολικό οργανοληπτικό χαρακτήρα του αποστάγματος, προσδιορίζει και την ποιότητά του, ενώ η οξείδωση της πρώτης ύλης και τα πτητικά οξέα στο τελικό προϊόν συμβάλλουν αρνητικά στο τελικό αποτέλεσμα. Οι αλδεΰδες (κλπ συναφείς χημ. ενώσεις), άλλες παράγονται κατά τη ζύμωση και άλλες κατά την παλαίωση, και κάποιες απ΄αυτές συντελούν αρνητικά, ενώ κάποιες άλλες θετικά στη διαμόρφωση του αρώματος του αποστάγματος.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 15/10/2014 09:34 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, PAKSIMADIS

Περισσότερα
15/10/2014 17:34 - 15/10/2014 20:37 #16463 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Αγαπητοί φίλοι Λευτέρη ,Σπύρο Νίκο και Χρήστο , συμφωνώ με αυτά που
γράφεται απολύτως , θα μου επιτρέψετε όμως μια διαφοροποίηση .
Για να απογειωθεί , το απόσταγμα και να έχουμε τα πρωτογενή αρώματα του
σταφυλιού στο ποτήρι μας ,πιστεύω ότι, πρέπει να ακολουθήσουμε μεικτή
μέθοδο οινοποίησης , δηλαδή , μαζί με τα στέμφυλα , και θερμοκρασία ζύμωσης κάτω
από 20 βαθμούς , αλλιώς χάνουμε τα αιθέρια έλαια , που είναι πολύ
πτητικά .
Τελευταία διόρθωση: 15/10/2014 20:37 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, PAKSIMADIS

Περισσότερα
15/10/2014 21:42 - 15/10/2014 21:45 #16464 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Συμφωνώ απόλυτα!!!!
Τόσο που να πω ότι προσωπικά είτε λευκά είτε κόκκινα σταφύλια θειώνονται αρχικά για να βοηθήσω την εκχύλιση παραμένουν με τα φλούδια επί μακρόν, όσο κρατάει η ζύμωση, και πάντα προσπαθώ να κρατήσω τις θερμοκρασίες ζύμωσης, επαναλαμβάνω είτε λευκα είτε κόκκινα, κοντά στους 15 βαθμούς.
Ξέρω ότι όλες οι οινολογίες αναφέρουν άριστες θερμοκρασίες ζύμωσης για τα κόκκινα πάνω από τους 20 βαθμούς αλλά, προσωπική φτωχή γνώμη, και οι δύο τύποι οινοποίησης, λευκή κόκκινη έχουν ανάγκη από χαμηλές θερμοκρασίες.
Κάποια στιγμή αυτή η θεώρηση πρέπει να αλλάξει.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 15/10/2014 21:45 από Nikos Kotsalis.

Περισσότερα
15/10/2014 21:43 #16465 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Βέβαια υπάρχει και ένας άλλος τρόπος τελείως ανορθόδοξος, που θα σας τον πω κατ ίδίας.
Αποτελεί ένα μικρό προσωπικό μυστικό.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Περισσότερα
15/10/2014 22:03 #16466 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Eδώ δεν έχουμε μυστικά ρε Νίκο και για να τα πούμε κατ ιδία είναι λίγο δύσκολο.
ΓΙ αυτό μολόγα.

Περισσότερα
15/10/2014 22:10 #16467 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Έχει δίκαιο ο Νίκος, και αυτό δεν έχει σχέση με εμάς που γράφουμε στον Αμπελουργό.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Περισσότερα
16/10/2014 09:12 #16469 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Φίλε skagio,
Καλό είναι στον καζανά να πας όσο πιο προετοιμασμένος γίνεται γιατί εάν σε βρει μπόσικο θα κάνει ότι θέλει αυτός. Η εμπειρία μου από τους καζανάδες είναι ότι γενικά κοιτάνε την ευκολία τους (γρήγοροι χρόνοι απόσταξης, δεν πολυσκοτίζονται για κεφαλοουρές, αφροντισιά του καζανιού κλπ) και επίσης το παίζουνε καθηγητές ενώ οι περισσότεροι είναι εντελώς άσχετοι. Κι αυτοί είναι οι πλέον επικίνδυνοι. Αυτά που έγραψε ο Λευτέρης, να τα τηρήσεις ευλαβικά. Να πας σίγουρα για μετάβραση (επαναπόσταξη) καθώς το καθαρίζει περισσότερο και επιτυγχάνει μεγαλύτερη συγκέντρωση αρωμάτων. Μην κάνεις σκόντο στις κεφαλοουρές (έτσι όπως έχουν αναφερθεί από τον Λευτέρη). Φρόντισε πριν βράσεις εσύ, να περάσεις από το καζάνι για να το δεις εν λειτουργία και δες το τσίπουρο που βγαίνει, δοκίμασέ το, μύρισε το χώρο και το προϊόν. Δες την καθαριότητα του χώρου και την υγιεινή.
Και ό,τι άλλο χρειαστείς εδώ είμαστε

Τώρα για το θέμα των μυρωδικών το σίγουρο είναι ένα: ότι αρέσει στον καθένα. Ισχύουν αυτά που λέει ο Νίκος, ωστόσο εάν κάποια πράγματα τηρηθούν, μπορείς να πάρεις εξαίρετο τσίπουρο και με γλυκάνισο. Έχω δοκιμάσει τσίπουρα όπου ο γλυκάνισος δεν εξαφάνιζε το σταφύλι, απεναντίας φτιάχνανε έναν δυνατό συνδυασμό αυτού που οι Άγγλοι ονομάζουν flavor (η αίσθηση της γεύσης και της οσμής ταυτόχρονα). Τελευταία τείνει να εξοβελιστεί ωστόσο τσίπουρο και γλυκάνισος δένουν αρμονικά, ας μην ξεχνάμε ότι τα ανισούχα ποτά ήταν και εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δημοφιλή και σε άλλες χώρες. Προσωπικά η γράπα δεν μου αρέσει, μου φέρνει πιο πολύ σε οινόπνευμα. Άλλοι, αφού τη δοκιμάσανε δεν ξανάπιανε με γλυκάνισο. Είπαμε ότι αρέσει στον καθένα.

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": skagio, setoinos, PAKSIMADIS

Περισσότερα
16/10/2014 21:25 #16481 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Θα συμφωνησω απολυτα με οσα προανεφερε ο Χρηστος.Τον καζανα τον πληρωνουμε και κατα συνεπεια θα πρεπει να αποσταξουμε οπως θελουμε εμεις και οχι οπως θελει αυτος.Ενα αποσταγμα μπορει να ειναι αριστο,ειτε ειναι σκετο,ειτε αρωματικο.Ειναι το τι αρεσει στον καθενα.Εγω παντως ετοιμαζοντας μια καλη ποικιλια για τσιπουρο,θελω ανοιγοντας ενα μπουκαλι,να γεμιζει ο χωρος αρωματα,να το μυριζεις απο μακρυα βρε αδερφε και να φτιαχνεσε.Ενοειτε πως τα αρωματικα στην αποσταξη θα ειναι προσεκτικα επιλεγμενα και οι ποσοτητες μετρημενες.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": skagio, PAKSIMADIS

Περισσότερα
30/10/2014 07:16 #16612 από TSAMTSAILOS
TSAMTSAILOS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΕΙΜΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΒΓΑΖΑ 150-160 ΚΙΛΑ ΤΟ ΕΠΑΙΡΝΑ ΕΦΕΥΓΑ. ΠΕΡΥΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΖΑΝΙ ΑΝ Κ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ... ΕΙΜΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΟΥΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΑΖΑΝΙΑ ΑΠΟ 130ΑΡΙ ΑΜΒΥΚΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΖΟΥΜΙΑ ΟΧΙ ΣΤΕΓΝΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.130 δευτερόλεπτα