Παραγωγή τσίπουρου...
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 228
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 335
Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο φιλτράρω και εγώ το αραιωμένο τσίπουρο.Η διαδικασία γίνεται το καταχείμωνο με την συνεργασία της φύσης, στην αποθήκη που έχω το τσίπουρο, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι για μέρες μεταξύ -10 και -20.
Μάλιστα κάποιες χρονιές, τα ελαιώδη συστατικά παίρνουν μορφή και φαίνονται σαν αιωρούμενα συννεφάκια μέσα στο απόσταγμα. Μετά από πέρασμα από δηιθιτικό χαρτί, στον ίδιο παγωμένο χώρο, δεν μένει τίποτα και το τσίπουρο μένει διαυγές σε οποιαδήποτε μεταβολή της θερμοκρασίας, Καταπληκτικό αποτέλεσμα.
Το κάνω χρόνια και το ανακάλυψα τυχαία, όταν παρατήρησα ένα μπουκάλι που είχε μείνει για μέρες τον χειμώνα, στο σπιτάκι που έχω στον παλαιό αμπελώνα.
Υ.Γ. Βέβαια εγώ παίζω με λίγα λίτρα, οπότε δεν μπορώ να κρίνω αν είναι εφικτή η εφαρμογή της πρακτικής αυτής από επαγγεματίες που χειρίζονται μεγάλες ποσότητες.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Μένει το τσίπουρο όλο τον χειμώνα στο κρύο. Αυτό κάνει τα έλαια (καλά και κακά) να ανέβουν επάνω, σαν μια ενιαία κηλίδα - τσίπα. όσα μπορώ τα αφαιρώ με κουτάλα. Επιπλέον υπό την επίδραση του κρύου, συσσωματώνονται κι άλλα στοιχεία και καταπίτουν στον πυθμένα.
Έπειτα αραιώνω στους 20 και επειδή το νερό της περιοχής μου έχει πολλά άλατα, θολώνει.
Στη συνέχεια το φιλτράρω το αραιωμένο τσίπουρο με βαμβακόπανα. Το πόσα πανιά θα βάλω, με σειρά, το ένα επάνω στο άλλο, εξαρτάται από την θολότητα του τσίπουρου. Τα πανιά θέλουν πλύσιμο, μόλις πάρουν μπλε χρώμα.
Οι καζανάδες να μην αναζητούν το μπλε χρώμα του τσίπουρου στο ράντισμα με χαλκό, αλλά στο ότι οι περισσότεροι σχεδόν ποτέ δεν καθαρίζουν τον άμβυκα στις πρώτες βράσεις αλλά μόνον στην ματάβραση, προκειμένου να κερδίζουν χρόνο για τον εαυτό τους.
Το χαρτόφιλτρο του καφέ, αφήνει χαρτοδιάλυμα, μέσα στο τσίπουρο.
Φέτος ο φόρος απόσταξης, από 0,59 θα πάει 3,80.
Με τον φορολογικό έλεγχο των καζανάδων, τι έγινε σε άλλους νομούς; Ξεκίνησε ή όχι;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1133
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1791
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 228
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 335
Goude έγραψε: Το χαρτόφιλτρο του καφέ, αφήνει χαρτοδιάλυμα, μέσα στο τσίπουρο .
Μερικά φίλτρα ίσως να αφήνουν,τα περισσότρα όμως όχι. Μερικές φορές μπορεί να μπερδεύεται κανείς από τις κατακαθίσεις του ιζήματος που μοιάζουν σαν μικρά μπαλάκια.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
lyggas έγραψε: [quote=
Μερικά φίλτρα ίσως να αφήνουν,τα περισσότρα όμως όχι. Μερικές φορές μπορεί να μπερδεύεται κανείς από τις κατακαθίσεις του ιζήματος που μοιάζουν σαν μικρά μπαλάκια.
Αναφέρομαι καθαρά μόνον στα χαρτόφιλτρα του καφέ. Διαύγασαν μεν το απόσταγμα, αλλά το γέμισαν με αιωρούμενη κυτταρίνη, καθαρά ορατή. Σε μια βδομάδα κατακάθισε και σε κάθε κίνηση της φιάλης, σηκωνόταν όλο. Έτσι σταμάτησα αυτή την πρακτική.Τα χαρτόφιλτρα οινοποιίας, δεν τα δοκίμασα.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 228
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 335
Μία φορά μόνο δεν φιλτράρισαν καλά, όμως αυτό οφειλόταν στην ποιότητα της συγκεριμένης εταιρίας. Ποτέ όμως έως τώρα δεν εντόπισα υπολείμματα του ίδιου του φίλτρου.
Το ίδιο πιστεύω ότι συνέβη και στη δική σου περίπτωση. Αν δοκίμαζες φίλτρα του καφέ άλλης εταιρίας δεν θα είχες πρόβλημα.
Υ.Γ. Τα ανωτέρω τα γράφω πάντα φιλικά και με διάθεση συνεννόησης και όχι άγονης αντιπαράθεσης. Σε αυτό το πνεύμα γράφω πάντα και δεν θέλω ποτέ να παρεξηγηθώ από κανέναν συνοδοιπόρο εδώ μέσα. Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 228
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 335
Μάλιστα για να εξαντλήσω τις αναζητήσεις μου, κάποια φορά φιλτράρισα με φίλτρα καφέ χρώματος και είχα το ίδιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Αφού μιλάμε πάντα για ώριμο απόσταγμα, η κατανάλωση μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί όχι άλλωστε;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
Μετα απο μεγαλο χρονικο διαστημα που δεν μπορουσα δυστυχως να εχω προσβαση στο site, σημερα επιτελους, βρηκα χρονο και διαβασα ολες τις νεες δημοσιευσεις πανω στο θεμα παραγωγης τσιπουρου και αποσταξης γενικοτερα.
Φιλοι μου, δυο πραγματα θα ηθελα μονο να προσθεσω στα οσα χρησιμα και σημαντικοτατα γραφτηκαν.
1. Υπαρχουν ανθρωποι που γνωριζουν, υπαρχουν ανθρωπου που ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι γνωριζουν και ακομα χειροτερα υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να πιστευουν οτι ακουγοντας και διαβαζοντας τα οσα λεν η γραφουν ατομα που ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι γνωριζουν, θα αποκτησουν την γνωση που θα τους οδηγησει σε ενα καλο αποτελεσμα...
Καπως ετσι φτασαμε να ακουμε τα οσα ακουμε περι επικυνδυνοτητας των παραγωγικων αμβυκουχωνἆποστακτων κλπ κλπ κλπ...
2. Πριν προβει κανεις στους εξορκισμους του στυλ:
Στεμφυλα δεν αποσταζοντε επειδη ειναι επικινδυνα.
Τα μουρα κανουν χαλαια αποσταγμα.
Τα πρασινα αλογα οταν τα βαψεις και τους κολλήσεις το σηματακι της Τριαινας τα λες και Μαζερατι...κλπ κλπ...
...καλο θα ηταν να διαβασει κανεις περι:
Vacuum Distilation
low temperature distillation alcohol
Τελος να ριξει μια ματια σε τιμοκαταλογους grappa οπου καποιες εξ αυτων μπορει να βρεθουν με τιμη καταλογου, εως και 130 ευρω το λιτρο...
Δεν αποσταζοντε τα παντα με την ῾τεχνη῾και τον αμβυκα του κυρ Κωστα που εχει το καζανι του απο την εποχη του παππου του...
Με φιλικους χαιρετισμους
“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 252
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 136
μπορεί να μην αποστάζονται τα πάντα με την τέχνη του κυρ Κώστα που έχει το καζάνι του από την εποχή του παππού του,
αλλά
-η ακριβότερη Ιταλική Γκράππα (Barile Gran Reserva, ~5.000 ευρώ/μπουκάλι) αποστάζεται με τον άμβυκα του Barile που είναι από την εποχή του παππού του (άμβυκας ατμού τύπου piemontese αν θυμάμαι καλά, εδώ φωτογραφίες)
-η καλύτερη Ιταλική Γκράππα, αυτή του μακαρίτη του Beniamino Levi (ο Veronelli τον είχε βαφτίσει "il grappaiolo angelico", "ο τσιπουράς των αγγέλων") την οποία ο μακαρίτης την πούλαγε 10 ευρώ το μπουκάλι για να μπορεί να την αγοράσει ο οποιοσδήποτε και αυτή τη στιγμή όσοι έχουν μπουκάλια Grappa Beniamino Levi απλά δεν τα πουλάνε όσα και αν τους δώσεις, γινότανε από τσίπουρα αποθηκευμένα εν ξηρώ σε χωμάτινο σιλό (πηγάδι) με χώμα απο πάνω και σε καζάνι 200 και πλέον ετών με απ'ευθείας θέρμανση (δηλαδή σαν τα δικά μας)
και οι δύο παραπάνω παραγωγοί σαν καύσιμο χρησιμοποιούν αποξηραμένα/συμπιεσμένα μπλόκια από τσίπουρα που είχαν βράσει την προηγούμενη χρονιά.
στο youtube έχει σχετικά βίντεο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Παραγωγή τσίπουρου...