Παραγωγή τσίπουρου...
- Christos XM
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 450
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 194
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1133
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1791
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Το χρησιμοποιώ τον Μάρτη στο κλάδεμα, με χαλκό.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να ψαχνόμαστε. Στην επιστήμη, συνεπώς και στη φύση, δεν υπάρχουν μαγικά . Υπάρχουν αίτια και αιτιατά. Όλα έχουν τη φυσική αιτία, την εξήγησή τους και συνεπώς και τη θεραπεία τους.
Ειδικότερα: Το θόλωμα μη αρωματικών αποσταγμάτων οφείλεται ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ. Στην παρουσία ουσιών ελαιώδους μορφής στο απόσταγμα ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, προερχόμενα α) από αρωματικές ουσίες του σταφυλιού, κυρίως της φλούδας και β) από "ζυμέλαια" των ουρών. Και το φαινόμενο εκδηλώνεται όταν, με αραίωση, κατεβάσουμε τους οινοπνευματικούς βαθμούς αρκούντως χαμηλά, ενώ το θόλωμα αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Εξ ού και η θεραπεία: ενισχύουμε οινοπνευματικά.
Όταν λοιπόν θέλουμε να αραιώσουμε, δεν αραιώνουμε μέχρι εκεί που είναι επιθυμητό, αλλά κάνουμε δοκιμή σε συγκεκριμένη όμως θερμοκρασία (π.χ. ένα διάλυμα μη αρωματικού τσίπουρου μπορεί να μην θολώνει στους 20 οC, αλλά αν πέσει η θερμοκρασία του στους 15 οC να μας θολώσει).
Το θέμα αυτό μας απασχόλησε και στο παρελθόν:
www.ampelourgos.gr/forum/search?query=θολωμα&searchuser=SPYROS&searchdate=all&childforums=1&limit=20
www.ampelourgos.gr/forum/apostagmata/4793-πρόβλημα-κατα-την-αραίωση-απόσταξης-ούζου#22358
www.ampelourgos.gr/forum/apostagmata/2851-%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF?limitstart=0
www.ampelourgos.gr/forum/apostagmata/285...1%CE%BF?limitstart=0
Το υπερμαγγανικό κάλιο είναι αντισηπτικό και τίποτε παραπάνω, και από πουθενά δεν προκύπτει ότι μπορεί να διαλύσει τα αιθέρια έλαια του αποστάγματος, ούτε μπορεί να δημιουργήσει τυχόν συσσωματώσεις που θα καθιζάνουν. Άσε που είναι και επικίνδυνο για τον βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος, γιατί σε επαρκή ποσότητα προκαλεί εγκαύματα.
Γι΄αυτό πρέπει να πίνουμε ή εμφιαλωμένο τσίπουρο ή μόνο το δικό μας, γιατί ο καθένας μπορεί να ρίχνει μέσα ό,τι θέλει ή ό,τι του λέει ο κάθε παντογνώστης.
Λέγεται ότι τη 10ετία του ΄50 (υπάρχουν και δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, αν δώσετε "περμαγγανάτ") χρησιμοποιείτο στους οίκους ανοχής για να πλένονται οι πελάτες μετά το "χτύπημα του βούτυρου". Είχαν έναν κουβά με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, που πήγαινε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Χαρακτηριστική η έκφραση: «Ο κουβάς στο 5!». Τρίχες δηλαδή, μια ελαφρά αντισηψία εξασφάλιζε και τίποτε παραπάνω, κανένα μικρόβιο αφροδισίου δεν σκότωνε, γι΄αυτό και τα αφροδίσια πήγαιναν σύννεφο !!!!!!!!!!!
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1133
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1791
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Εδώ όμως αρχίζουν και μπαίνουν τα ερωτήματα. Από τι είναι ακάθαρτο ένα δείγμα νερού; Στην περίπτωση μας αλκοολούχου; Από ποια συστατικά το καθαρίζει; Με ποια διαδικασία και τι συσσωματώνει; Είναι ικανοποιητική η απομάκρυνση με κατακρήμνιση ή χρειάζεται επιπρόσθετα και φιλτράρισμα;
Αυτά επειδή το τσίπουρο ανήκει στο τρόφιμα (ποτά) και θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουμε κάτι από την διαδικασία δράσης του υπερμαγγανικού καλίου.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Christos XM
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 450
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 194
Το υπερμαγγανικό κάλιο είναι ένα ισχυρά οξειδωτικό μέσο. Σε όξινο περιβάλλον μπορεί να οξειδώσει την αλκοόλη σε αλδεύδη και σε οξύ. Το ακάθαρτο νερό δεν το κάνει πόσιμο. Μπορεί να το βοηθήσει να μειωθεί η περιεκτικότητά του σε μέταλλα (σίδηρος). Επίσης πιθανά να εξουδετερώνει βακτηρίδια. Για να φτάσει το νερό στις βρύσες μας περνάει από διάφορες κατεργασίες και όχι μόνο από μία (διύλυση, φίλτρανση, χλωρίωση κλπ).
Προσωπικά δεν έχω ξανακούσει για διαδεδομένη χρήση του ως κροκιδωτικού μέσου (συσσωμάτωση και καταβύθιση) στην οινολογία ή στα αποστάγματα. Πιθανά να χρησιμοιείται για την διόρθωση θολωμάτων στο κρασί που οφείλονται σε μέταλλα. Θα το ψάξω και αν βρω κάτι θα επανέλθω.
Την πληροφορία σου την έδωσε οινολόγος; χημικός;
Σε κάθε περίπτωση η χρήση του από ερασιτέχνες όπως εμείς εγκυμονεί κινδύνουςκαι δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να το δοκιμάσω από μόνος μου.
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
Πριν από μέρες, θέλοντας να λύσω το μυστήριο των μαγικών του Αλεξανδρου, κοίταζα τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει σε μεγάλη μεγένθυση.
Η ουσία που φαινόταν στο μικρό ποτηράκι, δίπλα στο απόσταγμα, και για την χρήση που προορίζονταν, μπορούσε να είναι δύο πράγματα:
Ενεργός άνθρακας ή υπερμαγγανικό κάλιο.
Ο Αλέξανδρος ο ίδιος έλυσε το μυστήριο.
Τώρα για την χρήση του υπερμαγγανικού καλίου:
Ισχυρό οξειδωτικό σε υδατικά διαλλύματα διίσταται σε κατιόντα Κ+ και ανιόντα KMn04-
Χρήση στην οινολογία σαφώς δεν ενδείκνυται διότι, όπως γράφουν ο Σπύρος και ο Χρήστος, οξειδώνει την αλκοόλη και γενικά ισχυρά οξειδωτικά είναι τελείως ανεπιθύμητα.
Η γενική του χρήση είναι εκτεταμένη με πολλές ιατρικές εφαρμογές.
Διαβάζοντας ανακάλυψα ότι βοηθά στην συσωμάτωση κροκίδωση καθίζηση διαλλυμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο και με λογική χρήση φαντάζομαι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθαρισμό αποσταγμάτων.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
Ένας άλλος ανώδυνος-μη βλαπτικός αλλά δύσκολος τρόπος να πραγματοποιηθεί ερασιτεχνικά στην πράξη για μείωση των ελαιώδους συστάσεως συστατικών σε υπερβολικά αραιωμένο τσίπουρο (μη αρωματικών=γράπας) που θόλωσε, είναι να το ψύξουμε σε -20 έως -22οC και στη συνέχεια να το περάσουμε υπό συνθήκες ψύξεως από πολύ στενό φίλτρο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει σημαντική παρακράτηση αρωματικών ενώσεων και να ξεθολώσει.
Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται στην Ιταλία για τον εξευγενισμό της grappa.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Παραγωγή τσίπουρου...