file Παραγωγή τσίπουρου...

Περισσότερα
09/06/2015 14:21 #18476 από MARINHO
MARINHO απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
καλημερα, ενδιαφερομαι για αγορα αδειας καζανιου .οποιος ενδιαφερεται τηλ~6945413852 Μαρινος.ευχαριστω!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/11/2015 14:08 #19951 από spark
spark απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Χαιρετώ την παρέα!
Αγαπητέ A7PILOT, επειδή οι ενδείξεις μου στο ψηφιακό θερμόμετρο, που είναι στην πάνω καμπάνα, καθώς και τα κοψίματα συμπίπτουν με τα δικά σου, ενδεχομένως έχεις αντιμετωπίσει και εσύ τον ίδιο προβληματισμό με μένα και που θα σου εκθέσω και παρακαλώ να μου πεις τη γνώμη σου:
Το καζάνι με διπλή καμπάνα και ανηφορικό τόξο προκαλεί αναρροή με αποτέλεσμα η έξοδος του πρώτου αποστάγματος να βγαίνει στους 85C. Αυτό σημαίνει ότι η μεθανόλη της κεφαλής που κανονικά θα έβγαινε στους 70C, αν ήταν απλή καμπάνα χωρίς αναρροή και με κατηφορικό τόξο, ανακατέβετε με την αιθανόλη και βγαίνουν μαζί στους 85C.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι έτσι δεν έχει πλέον νόημα να αφαιρείται η κεφαλή αλλά μόνο η ουρά;;;;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/11/2015 23:02 #19954 από A7PILOT
A7PILOT απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Χαιρετώ την παρέα!
Αγαπητέ A7PILOT, επειδή οι ενδείξεις μου στο ψηφιακό θερμόμετρο, που είναι στην πάνω καμπάνα, καθώς και τα κοψίματα συμπίπτουν με τα δικά σου, ενδεχομένως έχεις αντιμετωπίσει και εσύ τον ίδιο προβληματισμό με μένα και που θα σου εκθέσω και παρακαλώ να μου πεις τη γνώμη σου:
Το καζάνι με διπλή καμπάνα και ανηφορικό τόξο προκαλεί αναρροή με αποτέλεσμα η έξοδος του πρώτου αποστάγματος να βγαίνει στους 85C. Αυτό σημαίνει ότι η μεθανόλη της κεφαλής που κανονικά θα έβγαινε στους 70C, αν ήταν απλή καμπάνα χωρίς αναρροή και με κατηφορικό τόξο, ανακατέβετε με την αιθανόλη και βγαίνουν μαζί στους 85C.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι έτσι δεν έχει πλέον νόημα να αφαιρείται η κεφαλή αλλά μόνο η ουρά;;;;


A7PILOT έγραψε:

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ A7PILOT,

Επειδή έβαλες ψηφιακό θερμόμετρο, μήπως σου είναι εύκολο, σε ένα λογικό βάθος χρόνου, να μετρήσεις και να αντιστοιχίσεις (στην περιοχή 90oC-100/102oC), τους βαθμούς Κελσίου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς?

Και λέω οινοπνευματικούς βαθμούς και όχι γράδα (κλίμακα Cartier), γιατί άλλη αντιστοιχία οινοπν. βαθμών<--> με γράδα έχουν τα Γερμανικά οινοπνευματόμετρα (γραδόμετρα) που κυρίως κυκλοφορούν στην αγορά, και άλλη τα Γαλλικά. Τα τελευταία έχουν τη σωστή αντιστοιχία, δηλ. αυτή που δίνουν και οι Γαλλικοί πίνακες και η βιβλιογραφία.

SPYROS


Τώρα επέστρεψα και στέλνω ότι έχω γραμμένο στο καζάνι.
Λοιπόν για την "καλή" , την μετάβραση δηλ
83 - 85 βαθ Κελσίου ξεκινάει (ανάλογα τη "δύναμη" της σούμας).
96 βαθ Κελσίου = 24 βαθμοι Cartier ή 63% Gay Lussac
98,5 βαθ Κελσίου = 20 βαθμοι Cartier ή 50% Gay Lussac όπου και το ''κόβω"
102,5 βαθ Κελσίου = 14 βαθμοι Cartier ή 20% Gay Lussac

Νάστε πάντα καλά
Γιώργος


Οι τιμές που δίνω είναι στο φηφιακό θερμόμετρο στο κάτω καζάνι ( στο ζουμί δηλ.)
Στην επάνω καμπάνα όταν ξεκινάει το εκεί θερμόμετρο είναι στους 70... και όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες η διαφορά στα δύο θερμόμετρα περιορίζεται στους 2-3 βαθμούς.
Οπότε ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ Κεφαλή ....Εγώ έτσι το έμαθα....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/11/2015 08:35 #19959 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Καλημέρα,
αν αραιώσεις το προϊόν από την πρώτη απόσταξη θα το κάνεις για 3 λόγους:
1. Ασφάλεια στην 2η απόσταξη.
2. Ευκολία στην 2η απόσταξη.
3. Τα αρωματικά συστατικά αποστάζουν καλύτερα σε σούμα 16-18 γράδων.
Απόριψη κεφαλής 1-2% στο συνολικό όγκο αποσταζόμενου προϊόντος μετά την αραίωση με νερό.
Η κεφαλή (πρωτοράκι ) δεν είναι για πέταμα.
Συλλέγεται ξεχωριστά και χρησιμοποιείται για εντριβές ( ατόφια ή σε βάμα με βότανα, σπαθόχορτο π.χ.)
και όποια άλλη χρήση θέλεις. Αναμμα τζακιού λέβητα κλπ.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/11/2015 10:36 #19961 από spark
spark απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Καλημερα στην παρεα!
Αγαπητε A7PILOT ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου. ...τοτε το θερμομετρο μου μαλλον χρειαζεται καλιμπραρισμα ή αντικατασταση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/11/2015 16:10 - 23/11/2015 12:01 #19964 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Αγαπητέ Angelantoni

Καίρια η ερώτηση, γιατί η πρώτη ύλη της απόσταξης μπορεί να λάβει άπειρες μορφές, αφού άπειρα είναι και τα ποσοστά αραίωσης (π.χ. 25%, 30%, 43%, 40%, 45% by volume κλπ), οπότε η απάντηση λογικά θα πρέπει να είναι μονοσήμαντη, δηλ. ανεξάρτητη από το πλήθους των (διαφορετικών) αραιώσεων!

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 23/11/2015 12:01 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/11/2015 12:22 - 23/11/2015 19:52 #19966 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Συμπληρώνω λοιπόν την προηγούμενη απάντησή μου με τα εξής:

Η σούμα (ή αλλιώς το χάμικο, δηλ. το προϊόν της πρώτης απόσταξης), είναι περίπου 45% αλκοολικών βαθμών
.
Στη δεύτερη απόσταξη, απορρίπτουμε τις κορυφές (γιατί περιέχουν ακεταλδεϋδη, οξικό αιθυλεστέρα και αυξημένη ποσότητα ξυλοπνεύματος), και τις ουρές.

Στη δεύτερη απόσταξη λοιπόν, συνιστώ να απορρίπτουμε το 1% της χωρητικότητας του καζανιού, δηλ. 1,3 λίτρα όταν το καζάνι είναι 130 λίτρων και η σούμα είναι 45% αλκοολικών βαθμών. Η πείρα έδειξε ότι αυτό το ποσοστό απόρριψης είναι μια καλή επιλογή. Παραπάνω αποτελεί σπατάλη (δεν αποκλείω όμως και το κόψιμο μόνο της μισής ποσότητας, δηλ. του 0,5%, αν βολεύουν τα αρώματα, κατά τις επιθυμίες του καθενός).

Αν όμως πριν ξεκινήσει η 2η απόσταξη αραιώσουμε τη σούμα στους π.χ. 22,5% οινοπνευματικούς βαθμούς (αντί για 45% που ήταν αρχικά, δηλ. αν διπλασιάσουμε τη σούμα με άλλο τόσο νερό), τότε είναι προφανές ότι πρέπει να απορρίψουμε όχι τα πρώτα 1,3 λίτρα αλλά (1%)Χ (130 λίτρα)Χ( 22,5/45)=0,65 λίτρα. Άλλα 0,65 λίτρα θα πάρουμε αν αποστάξουμε μια ακόμη ίδια ποσότητα αραιωμένης σούμας, οπότε συνολικά συμπληρώνουμε 1,3 λίτρα από μια αραιωμένη σούμα 260 λίτρων των 22,5% οινοπνευματικών βαθμών ή άλλως από μια αναραίωτη σούμα 130 λίτρων των 45% οινοπνευματικών βαθμών.

ΓΕΝΙΚΩΣ, προτείνω τη σχέση υπολογισμού:
Απορριπτώμενες κεφαλές σε λίτρα = (1%)Χ (Όγκος V καζανιού) Χ (οινοπνευματικοί βαθμοί σούμας/45)


SPYROS

Υ.Γ. Οι απορριπτώμενες κεφαλές πρέπει να πετιούνται. Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται "για εντριβές" (συνήθεια που έλκει την καταγωγή της "από την εποχή του Χαλκού"), γιατί οι δηλητηριώδεις ενώσεις που περιέχουν απορροφώνται από το δέρμα, και συνεπώς βλάπτουν εξ΄ίσου την υγεία.

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 23/11/2015 19:52 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Christos XM, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/11/2015 09:04 #19970 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Καλημερα. Εγω γεμισα μια μπουκαλα 30 λιτρων με πωτορακι γραπας, το εριξα στο καζανι, το απογεμισα με απορακα και ξαναγεμισα την ιδια μπουκαλα με το πρωτο της διπλοβρασης. Μετα ανοιξα και απογεμισα με νερο και γλυκανισο και βγηκε μια καλη ποσοτητα ουζο.
Η ερωτηση ειναι.. Δεν ηταν ολα αυτα τα 30 λιτρα ''κακο'' τσιπουρο?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/11/2015 10:38 #19971 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

SPYROS έγραψε: Συμπληρώνω λοιπόν την προηγούμενη απάντησή μου με τα εξής:

Η σούμα (ή αλλιώς το χάμικο, δηλ. το προϊόν της πρώτης απόσταξης), είναι περίπου 45% αλκοολικών βαθμών
.
Στη δεύτερη απόσταξη, απορρίπτουμε τις κορυφές (γιατί περιέχουν ακεταλδεϋδη, οξικό αιθυλεστέρα και αυξημένη ποσότητα ξυλοπνεύματος), και τις ουρές.

Στη δεύτερη απόσταξη λοιπόν, συνιστώ να απορρίπτουμε το 1% της χωρητικότητας του καζανιού, δηλ. 1,3 λίτρα όταν το καζάνι είναι 130 λίτρων και η σούμα είναι 45% αλκοολικών βαθμών. Η πείρα έδειξε ότι αυτό το ποσοστό απόρριψης είναι μια καλή επιλογή. Παραπάνω αποτελεί σπατάλη (δεν αποκλείω όμως και το κόψιμο μόνο της μισής ποσότητας, δηλ. του 0,5%, αν βολεύουν τα αρώματα, κατά τις επιθυμίες του καθενός).

Αν όμως πριν ξεκινήσει η 2η απόσταξη αραιώσουμε τη σούμα στους π.χ. 22,5% οινοπνευματικούς βαθμούς (αντί για 45% που ήταν αρχικά, δηλ. αν διπλασιάσουμε τη σούμα με άλλο τόσο νερό), τότε είναι προφανές ότι πρέπει να απορρίψουμε όχι τα πρώτα 1,3 λίτρα αλλά (1%)Χ (130 λίτρα)Χ( 22,5/45)=0,65 λίτρα. Άλλα 0,65 λίτρα θα πάρουμε αν αποστάξουμε μια ακόμη ίδια ποσότητα αραιωμένης σούμας, οπότε συνολικά συμπληρώνουμε 1,3 λίτρα από μια αραιωμένη σούμα 260 λίτρων των 22,5% οινοπνευματικών βαθμών ή άλλως από μια αναραίωτη σούμα 130 λίτρων των 45% οινοπνευματικών βαθμών.

ΓΕΝΙΚΩΣ, προτείνω τη σχέση υπολογισμού:
Απορριπτώμενες κεφαλές σε λίτρα = (1%)Χ (Όγκος V καζανιού) Χ (οινοπνευματικοί βαθμοί σούμας/45)


SPYROS


Υ.Γ. Οι απορριπτώμενες κεφαλές πρέπει να πετιούνται. Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται "για εντριβές" (συνήθεια που έλκει την καταγωγή της "από την εποχή του Χαλκού"), γιατί οι δηλητηριώδεις ενώσεις που περιέχουν απορροφώνται από το δέρμα, και συνεπώς βλάπτουν εξ΄ίσου την υγεία.


Φίλε Σπύρο καλημέρα,
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το υστερόγραφο της αναφοράς σου.
Έχεις δίκιο όταν λες ότι οι εντριβές είναι «από την εποχή του χαλκού» ίσως είναι και παλαιότερες αλλά δεν έχεις δίκιο στην σκέψη ότι «αν μου κάνει κακό να το πιώ θα μου κάνει και κακό να το χρησιμοποιήσω σαν εντριβή».
Η προσπάθεια του ανθρώπου να δημιουργήσει και χρησιμοποιήσει φάρμακα είναι, χρονικά τουλάχιστον, ταυτόχρονη με την ύπαρξη του είδους μας.
Ακόμα περισσότερο θα βρεις περιπτώσεις πρωτευόντων, πιθήκων αλλά και άλλων ζώων που χρησιμοποιούν από το περιβάλλον τους προϊόντα για φαρμακευτικές θεραπευτικές ιαματικές δράσεις.
Στον άνθρωπο αυτό ξεκινά με την απαρχή του και η συσσωρευμένη πείρα, εμπειρία,& γνώση έδειξε ότι αν χρησιμοποιήσω έναν διαλύτη, οργανικό διαλύτη στην περίπτωσή μας, με τον οποίο εκχυλίζω κάποια θεραπευτικά στοιχεία από κάποιο φυτό π.χ. και κατόπιν το εντρίβω στο δέρμα μου, μπορώ να έχω ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.
Το γεγονός ότι ο οργανικός διαλύτης είναι επιβλαβής σε κατάποση δεν σημαίνει ότι εντρίβοντάς τον θα έχω το ίδιο βλαπτικό αποτέλεσμα.
Η βιοδιαθεσιμότητα των χημικών ενώσεων είναι τελείως διαφορετική σε περίπτωση κατάποσης και εντριβής.
Στην δεύτερη περίπτωση, της εντριβής των εκχυλισμάτων οργανικών διαλυτών, αυτοί χρησιμοποιούνται σαν φορείς τω θεραπευτικών ουσιών και εξατμίζονται στην επαφή με το δέρμα προκαλώντας μια ήπια υπεραιμία που ευνοεί την τοπική απορρόφηση των θεραπευτικών ουσιών.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Christos XM, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/11/2015 20:21 #19976 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Ενταξει εχει γινει κατανοητο ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ οτι το πρωτο 1% ειναι βλαβερο, βλαβερα ειναι και τα απορακα ομως και τα ξαναριχνουμε μεσα.. Το πρωτορακι ομως αν ξαναμπει μεσα στο καζανι δεν θα ξαναβγει και σχεδον μαλιστα αθροιστικα?
Οι βλαβερες αυτες ουσιες αν τις ριξουμε ξανα στο καζανι θα βγουν πιο συμπηκνωμενες στον ιδιο χρονο-θερμοκρασια στο πρωτο 1% η θα πρεπει να πεταξουμε πλεον το 2% οποτε δεν εχει και νοημα να τις ριξουμε μεσα?
Γιατι κανεις σας δεν ξεκαθαριζει αυτο το απλο ωστε να καταλαβαινει κ ο πλεον ανιδεος τι συμβαινει?
Ανεφερα παραπανω οτι εριξα 30 λιτρα στην διπλοβραση και ξανα αφαιρεσα την ιδια ποσοτητα διοτι το εχω ταξει σε φιλο μελισσουργο. Δοκιμαζοντας το ομως καταλαβα πως στα πρωτα 10-15 λιτρα ειχε φυγει η ''σπιρταδα'' αυτη.
Να συμφωνησω με τον Nikos Kotsalis με διαφορετικη προσεγγιση.. Ενας ποτης καταναλωνει σταθερα και σε ολη την διαρκεια των χρονων και ισως και υπερβολικα, ενω οι εντριβες γινονται περιστασιακα και σε μικρες ποσοτητες.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.172 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ