Παραγωγή τσίπουρου...
- babistheo
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Stelios K
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 25
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- skagio
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 183
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 17
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1244
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 984
Η ζύμωση των στέμφυλων πρέπει να γίνεται με προσοχή για να βγει καλό προϊόν. Ναι λοιπόν μπορείς να τελειώσεις τη ζύμωση του γλεύκους με τα στέμφυλα και να τα αποστάξεις . Όσο καιρό όμως θα περιμένεις το καζάνι να πάρεις σειρά θα πρέπει να είνσι ερμητικά κλειστά και για να μη ανεβάσουν πολύ την πτητική σλλά και γιατί αρκετή αλκοόλη μπορεί να εξατμιστεί, χαθεί.
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- babistheo
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1244
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 984
α) χωρίζουμε τις ρόγες από τους βοστρύχους και τις εκρραγίζουμε
β) ΔΕΝ θειώνουμε
γ) ανακατεύουμε 2 φορές τη μέρα τα τσίπουρα για να διαβρέχεται καλά το καπέλο
δ) διατηρούμε τη θερμοκρασία της ζύμωσης κάτω από τους 28 C.
ε) προσέχουμε το ph να μην είναι πάνω από 4, αλλιώς προσθέτουμε τρυγικό.
στ) μόλις τελειώσει η ζύμωση (ειδικό βάρος κάτω από 0,994) σφραγίζουμε καλά τα πλαστικά βαρέλια και τα αποστάζουμε το πολύ σε μια εβδομάδα. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να τα αποστάξουμε γρήγορα τα θειώνουμε ελαφρά με 5γρ. μεταμπισουλφίτ/100λιτρο.
Κατά την διάρκεια της απόσταξης:
α) βράζουμε αργά έτσι ώστε το τσίπουρο να βγαίνει από τον ψύκτη σαν κλωστή και όχι να ρέει σαν ρυάκι.
β) Στις πρώτες καζανιές παίρνουμε μαζί τη κεφαλή, την καρδιά και την ουρά μέχρι το απόσταγμα που βγαίνει από τον ψύκτη να γίνει 17 γράδα. Το υπόλοιπο από τα 17 ως τα 14 γράδα το βάζεις σαν πρόσθετο να ξαναποσταχθεί με την επόμενη καζανιά.
γ) καθαρίζουμε καλά όλα τα μέρη της αποστακτικής συσκευής με άφθονο νερό και AVA πριν από κάθε καζανιά και ΙΔΙΩΣ πριν τις μεταβράσεις (εκεί τρίβουμε κιόλας καλά).
δ) Στις μεταβράσεις (δεύτερες καζανιές) πετάμε την κεφαλή ( το πρώτο ενάμιση λίτρο σε καζάνι 150 λίτρων) παίρνουμε την καρδιά και ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ στα 17 γράδα.Την ουρά την ΠΕΤΑΜΕ. Η κεφαλή είναι καλή για εντριβές.Αν το θέλουμε γλυκανισάτο προσθέτουμε στη μετάβραση και γλυκάνισο όσο επιθυμούμε(εγώ βάζω 3 κιλά).
ε) Αραιώνουμε το απόσταγμα στα επιθυμητά γράδα με νερό χωρίς χλωριούχα και άλατα. Πολύ καλά τα εμφιαλωμένα ΖΑΓΟΡΙ και ΟΡΟΣ ΠΑ'Ι'ΚΟΥ.Εγώ το αραιώνω στα 21,5 γράδα.
Καλή επιτυχία.
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Christos XM
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 450
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 193
Κατά τα άλλα ισχύουν όσα είπε ο Λευτέρης.
Christos XM
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- babistheo
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
σύμφωνα, πάντα με τη φτωχή μου γνώμη, τα καλύτερα αρώματα για το τσίπουρο είναι τα ακόλουθα:
1. πρωτογενή- από το σταφύλι
2. δευτερογενή- από την ζύμωση και
3. τριτογενή- από την απόσταξη ωρίμανση παλαίωση.
Θέλω να πω ότι τα πολλά μυρωδικά μου θυμίζουν τον χασάπη που για να μην πετάξει το χαλασμένο κρέας το γεμίζει με πιπέρια μπαχάρια κλπ και το κάνει λουκάνικα.
ΝΚ

Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Παραγωγή τσίπουρου...