file Παραγωγή τσίπουρου...

Περισσότερα
12/07/2017 11:49 - 12/07/2017 11:58 #23325 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Συμφωνώ απόλυτα με τον Σπύρο από πάνω.
Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο φιλτράρω και εγώ το αραιωμένο τσίπουρο.Η διαδικασία γίνεται το καταχείμωνο με την συνεργασία της φύσης, στην αποθήκη που έχω το τσίπουρο, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι για μέρες μεταξύ -10 και -20.
Μάλιστα κάποιες χρονιές, τα ελαιώδη συστατικά παίρνουν μορφή και φαίνονται σαν αιωρούμενα συννεφάκια μέσα στο απόσταγμα. Μετά από πέρασμα από δηιθιτικό χαρτί, στον ίδιο παγωμένο χώρο, δεν μένει τίποτα και το τσίπουρο μένει διαυγές σε οποιαδήποτε μεταβολή της θερμοκρασίας, Καταπληκτικό αποτέλεσμα.
Το κάνω χρόνια και το ανακάλυψα τυχαία, όταν παρατήρησα ένα μπουκάλι που είχε μείνει για μέρες τον χειμώνα, στο σπιτάκι που έχω στον παλαιό αμπελώνα.

Υ.Γ. Βέβαια εγώ παίζω με λίγα λίτρα, οπότε δεν μπορώ να κρίνω αν είναι εφικτή η εφαρμογή της πρακτικής αυτής από επαγγεματίες που χειρίζονται μεγάλες ποσότητες.
Τελευταία διόρθωση: 12/07/2017 11:58 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/07/2017 12:02 #23326 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Η δική μου πρακτική συνίσταται στα εξής :
Μένει το τσίπουρο όλο τον χειμώνα στο κρύο. Αυτό κάνει τα έλαια (καλά και κακά) να ανέβουν επάνω, σαν μια ενιαία κηλίδα - τσίπα. όσα μπορώ τα αφαιρώ με κουτάλα. Επιπλέον υπό την επίδραση του κρύου, συσσωματώνονται κι άλλα στοιχεία και καταπίτουν στον πυθμένα.
Έπειτα αραιώνω στους 20 και επειδή το νερό της περιοχής μου έχει πολλά άλατα, θολώνει.

Στη συνέχεια το φιλτράρω το αραιωμένο τσίπουρο με βαμβακόπανα. Το πόσα πανιά θα βάλω, με σειρά, το ένα επάνω στο άλλο, εξαρτάται από την θολότητα του τσίπουρου. Τα πανιά θέλουν πλύσιμο, μόλις πάρουν μπλε χρώμα.
Οι καζανάδες να μην αναζητούν το μπλε χρώμα του τσίπουρου στο ράντισμα με χαλκό, αλλά στο ότι οι περισσότεροι σχεδόν ποτέ δεν καθαρίζουν τον άμβυκα στις πρώτες βράσεις αλλά μόνον στην ματάβραση, προκειμένου να κερδίζουν χρόνο για τον εαυτό τους.

Το χαρτόφιλτρο του καφέ, αφήνει χαρτοδιάλυμα, μέσα στο τσίπουρο.

Φέτος ο φόρος απόσταξης, από 0,59 θα πάει 3,80.
Με τον φορολογικό έλεγχο των καζανάδων, τι έγινε σε άλλους νομούς; Ξεκίνησε ή όχι;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, Christos XM, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/07/2017 21:09 #23327 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Χρηστο καλησπερα.Κανεις οινολογος η χημικος δεν μου εδωσε τετοια πληροφορια.Περιεγραψα απλως την διαδικασια που ακολουθησε αυτος που απεσταξε τα μουρα.Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε οτιδηποτε για τον καθαρισμο των αποσταγματων μου.Αν θα το χρησιμοποιουσα;Οχι βεβαια.Αν εβγαζα θολο τσιπουρο;Απλα θα το πετουσα και αυτο γιατι δεν μπορω να ανεχθω κατι τετοιο.Απλα και καθαρα.Εριξα πολυ κουπι για να μπορω να λεω με σιγουρια σε αυτον που προσφερω ενα μπουκαλι τσιπουρο''πιες οσο θελεις και δεν προκειται να παθεις τιποτα''Υ.Γ.Τις λεξεις ''μαγικα'' και ''καθαρισμος'' αν προσεξες τις ειχα μεσα σε εισαγωγικα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Christos XM

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/07/2017 01:49 - 13/07/2017 01:50 #23329 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

Goude έγραψε: Το χαρτόφιλτρο του καφέ, αφήνει χαρτοδιάλυμα, μέσα στο τσίπουρο .


Μερικά φίλτρα ίσως να αφήνουν,τα περισσότρα όμως όχι. Μερικές φορές μπορεί να μπερδεύεται κανείς από τις κατακαθίσεις του ιζήματος που μοιάζουν σαν μικρά μπαλάκια.
Τελευταία διόρθωση: 13/07/2017 01:50 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/07/2017 09:29 #23332 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

lyggas έγραψε: [quote=

Μερικά φίλτρα ίσως να αφήνουν,τα περισσότρα όμως όχι. Μερικές φορές μπορεί να μπερδεύεται κανείς από τις κατακαθίσεις του ιζήματος που μοιάζουν σαν μικρά μπαλάκια.


Αναφέρομαι καθαρά μόνον στα χαρτόφιλτρα του καφέ. Διαύγασαν μεν το απόσταγμα, αλλά το γέμισαν με αιωρούμενη κυτταρίνη, καθαρά ορατή. Σε μια βδομάδα κατακάθισε και σε κάθε κίνηση της φιάλης, σηκωνόταν όλο. Έτσι σταμάτησα αυτή την πρακτική.Τα χαρτόφιλτρα οινοποιίας, δεν τα δοκίμασα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/07/2017 11:56 - 13/07/2017 12:18 #23338 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Πάντως προσωπικά, χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια φίλτρα του καφέ με άριστα αποτελέσματα χωρίς να έχω παρατηρήσει παρόμοιο φαινόμενο.
Μία φορά μόνο δεν φιλτράρισαν καλά, όμως αυτό οφειλόταν στην ποιότητα της συγκεριμένης εταιρίας. Ποτέ όμως έως τώρα δεν εντόπισα υπολείμματα του ίδιου του φίλτρου.
Το ίδιο πιστεύω ότι συνέβη και στη δική σου περίπτωση. Αν δοκίμαζες φίλτρα του καφέ άλλης εταιρίας δεν θα είχες πρόβλημα.

Υ.Γ. Τα ανωτέρω τα γράφω πάντα φιλικά και με διάθεση συνεννόησης και όχι άγονης αντιπαράθεσης. Σε αυτό το πνεύμα γράφω πάντα και δεν θέλω ποτέ να παρεξηγηθώ από κανέναν συνοδοιπόρο εδώ μέσα. Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Τελευταία διόρθωση: 13/07/2017 12:18 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/07/2017 14:36 #23340 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Όλοι γράφουμε απόψεις, γνώσεις, πρακτικές. Καμιά φορά γράφουμε και κανένα φωνήεντο παραπάνω, σχωρεμένοι όλοι. Δες σε παρακαλώ την μάρκα χαρτόφιλτρων καφέ, που δεν αφήνει υπόλειμμα. Και πόσο καιρό μετά την χαρτοφίλτρανση, καταναλώνεται;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/07/2017 21:07 - 13/07/2017 21:09 #23344 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Η μόνη μάρκα που δεν με ικανοποίησε ήταν αυτή που διατίθεται από τα "LIDL". Όσες άλλες χρησιμοποίησα έως τώρα, είχαν καλό αποτέλεσμα.
Μάλιστα για να εξαντλήσω τις αναζητήσεις μου, κάποια φορά φιλτράρισα με φίλτρα καφέ χρώματος και είχα το ίδιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αφού μιλάμε πάντα για ώριμο απόσταγμα, η κατανάλωση μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί όχι άλλωστε;
Τελευταία διόρθωση: 13/07/2017 21:09 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/08/2017 06:35 #23420 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Αγαπητοι φιλοι καλημερα,

Μετα απο μεγαλο χρονικο διαστημα που δεν μπορουσα δυστυχως να εχω προσβαση στο site, σημερα επιτελους, βρηκα χρονο και διαβασα ολες τις νεες δημοσιευσεις πανω στο θεμα παραγωγης τσιπουρου και αποσταξης γενικοτερα.


Φιλοι μου, δυο πραγματα θα ηθελα μονο να προσθεσω στα οσα χρησιμα και σημαντικοτατα γραφτηκαν.

1. Υπαρχουν ανθρωποι που γνωριζουν, υπαρχουν ανθρωπου που ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι γνωριζουν και ακομα χειροτερα υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να πιστευουν οτι ακουγοντας και διαβαζοντας τα οσα λεν η γραφουν ατομα που ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι γνωριζουν, θα αποκτησουν την γνωση που θα τους οδηγησει σε ενα καλο αποτελεσμα...

Καπως ετσι φτασαμε να ακουμε τα οσα ακουμε περι επικυνδυνοτητας των παραγωγικων αμβυκουχωνἆποστακτων κλπ κλπ κλπ...

2. Πριν προβει κανεις στους εξορκισμους του στυλ:

Στεμφυλα δεν αποσταζοντε επειδη ειναι επικινδυνα.
Τα μουρα κανουν χαλαια αποσταγμα.
Τα πρασινα αλογα οταν τα βαψεις και τους κολλήσεις το σηματακι της Τριαινας τα λες και Μαζερατι...κλπ κλπ...

...καλο θα ηταν να διαβασει κανεις περι:

Vacuum Distilation

low temperature distillation alcohol


Τελος να ριξει μια ματια σε τιμοκαταλογους grappa οπου καποιες εξ αυτων μπορει να βρεθουν με τιμη καταλογου, εως και 130 ευρω το λιτρο...

Δεν αποσταζοντε τα παντα με την ῾τεχνη῾και τον αμβυκα του κυρ Κωστα που εχει το καζανι του απο την εποχη του παππου του...


Με φιλικους χαιρετισμους

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/08/2017 10:44 - 04/08/2017 10:50 #23421 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
καλημέρα,
μπορεί να μην αποστάζονται τα πάντα με την τέχνη του κυρ Κώστα που έχει το καζάνι του από την εποχή του παππού του,
αλλά
-η ακριβότερη Ιταλική Γκράππα (Barile Gran Reserva, ~5.000 ευρώ/μπουκάλι) αποστάζεται με τον άμβυκα του Barile που είναι από την εποχή του παππού του (άμβυκας ατμού τύπου piemontese αν θυμάμαι καλά, εδώ φωτογραφίες)
-η καλύτερη Ιταλική Γκράππα, αυτή του μακαρίτη του Beniamino Levi (ο Veronelli τον είχε βαφτίσει "il grappaiolo angelico", "ο τσιπουράς των αγγέλων") την οποία ο μακαρίτης την πούλαγε 10 ευρώ το μπουκάλι για να μπορεί να την αγοράσει ο οποιοσδήποτε και αυτή τη στιγμή όσοι έχουν μπουκάλια Grappa Beniamino Levi απλά δεν τα πουλάνε όσα και αν τους δώσεις, γινότανε από τσίπουρα αποθηκευμένα εν ξηρώ σε χωμάτινο σιλό (πηγάδι) με χώμα απο πάνω και σε καζάνι 200 και πλέον ετών με απ'ευθείας θέρμανση (δηλαδή σαν τα δικά μας)

και οι δύο παραπάνω παραγωγοί σαν καύσιμο χρησιμοποιούν αποξηραμένα/συμπιεσμένα μπλόκια από τσίπουρα που είχαν βράσει την προηγούμενη χρονιά.

στο youtube έχει σχετικά βίντεο.
Τελευταία διόρθωση: 04/08/2017 10:50 από ismael.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.116 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ