file Παραγωγή τσίπουρου...

Περισσότερα
15/06/2017 15:32 - 15/06/2017 15:33 #23153 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

THUKIS έγραψε: Ενδιαφέρον θέμα όντως . Θέλω να δώ τα μούτρα του καζανά μου αν του πάω ενα καζανι μουρα .....

εγώ νομίζω αν του τα πάς σε ανθρώπινη στιγμή και όχι μες τη φούρια (τι λέω τώρα, ε; ) το πιθανότερο είναι να γουστάρει και να του βγει το μεράκι.
μη νομίζεις, οι καλοί μαστόροι σε όλες τις δουλειές, ιντριγκάρονται από τα πρωτότυπα προβλήματα και γουστάρουν, και καμαρώνουν όταν το αποτέλεσμα είναι καλό και αναδεικνύει την τέχνη τους.
Τελευταία διόρθωση: 15/06/2017 15:33 από ismael.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/06/2017 15:36 #23154 από THUKIS
THUKIS απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Ismael να σου πω όταν το έγραφα σκεφτομουν το σημείο που κολλάνε στο καζάνι τα μούρα....
Καταλαβαίνεις την γενική μου σκέψη

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/06/2017 21:43 #23161 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
ismael πιθανως να εχεις δικιο,δεν μετρησα μαυρα για να ξερω,ανεφερα οτι μου ειπαν,τα μαυρα τσακιζαμε και εμεις μικροι παντως.Τα μαζεψε με ναυλον οποτε οτι επεσε το πηρε,τα πατησε μαλον με τα χερια,ανακατευει καθημερινα,ζυμες φυσικα οχι(που να τις ξερει),Η μεθοδος ειναι εντελως εμπειρικη,για οργανα ουτε λογος,το κρατανε ψηλα παντως,γυρω στο58%vol.Θα αποσταξει σε ανοξειδωτο αποστακτηρα.Θα σας κρατω ενημερους .Παντως πιστευω πως με καλη πρωτη υλη και σωστη διαχειριση μπορει να βγει κατι καλο.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/06/2017 23:20 #23165 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Κ εγω για μαυρα ξερω, εχω μια ασπρη στην αυλη παρα πολυ μεγαλη και ηθελα εφετος να τα μαζεψω αλλα συνεχως εβρεχε, ειναι και εποχη με τρεξιμο και λογω κακου προηγουμενου δεν εκανα τιποτα.
Πριν λιγα χρονια τα μαζεψα, εβαζα απο κατω δυχτι τιναζα κτλ, αυτο γινοταν καθε 2 μερες. Ελιωναν ωραια με δραπανο, με μπλεντερ θα λιωνουν τα τσαμπια τους και θα μυριζουν χορτο (και με τ δραπανο μυριζαν χορτιλα αλλα μετα απο 1-2 μερες καθως ξεκινησε η ζυμωση εφυγε τελειως).
Απολυτη αποτυχια.. η σχεδον, παντως τσιπουρο δεν εβγαλα.. Αλλα τα αφησα σε μικρα δοχεια μονα τους, αλλα ηταν ανακατεμενα παλια με νεα κτλ, εκανε τοτε κατι πρωιμες ζεστες και ισως να εφταιγε κ αυτο αλλα σε ενα μεγαλουτσικο δοχειο που ζυμωνοταν κανονικα βρηκα ενα ποντικακι μεσα (τα σκεπαζα με ταβλες, δεν τ εδενα κανονικα) και τα πεταξα ολα κ ησυχασα. Ασχοληθηκα βιαστικα χωρις προσοχη ετσι για πλακα αν τα προσεξει κανεις σιγουρα θα βγαλει τσιπουρο, τ δοχεια παντως δεν ξεκινησαν ολα ζυμωση, γ αυτο αν ξανα ασχοληθω θα τα ριχνω ολα στ ιδιο δοχειο.
Τα λεω ολ αυτα για να ξερει κανεις τι να προσεξει, σαν εμπειρια αποτυχιας δηλαδη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/06/2017 13:16 #23173 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Αλέξανδρε άκουσα για πλεγμένες κληματίδες στον πάτο του καζανιού.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/06/2017 21:56 #23178 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Δεν συμφωνω με αυτα Κωστα,εδω οταν γεμιζω το καζανι για αποσταξη απο το βαρελι με το υλικο,αφηνω και λιγο στον πατο ετσι ωτε να μην πεσουν μεσα τα κουκουτσια που εχουν κατακατσει στον πυθμενα και θα βαλω κλαδια στην αποσταξη;Ε οχι.Υ.Γ.Για κατι τετοιους λογους υπαρχουν τεραστιες διαφορες στα αποσταγματα που παραγουμε.Ενα ποτηρακι μπορει να σε στειλει ειτε στην κολαση,ειτε στον παραδεισο.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, Goude, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/06/2017 22:59 - 16/06/2017 23:00 #23179 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Το θέμα με τα κλαδιά και τα άχυρα στον πάτο του καζανιού, έχει γίνει και στο παρελθόν αντικείμενο συζήτησης.
Θεωρώ απαράδεκτη αυτήν την πρακτική, που προέρχεται από προηγούμενους αιώνες, και συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Αλέξανδρου παραπάνω.
Εδώ προσέχουμε να μην αποσταχτούν ούτε τα κουκούτσια, θα βάλουμε άχυρα; ΄Ελεος πια...και αναφέρομαι ιδιαίτερα σε μερικούς που το παίζουν ειδήμονες ενώ εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους.
Τελευταία διόρθωση: 16/06/2017 23:00 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/06/2017 23:08 #23180 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Για τα μούρα μιλάμε και όχι για τσίπουρο. Είπα τι άκουσα στην περιοχή που το φτιάχνουν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/06/2017 23:31 #23181 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Εγω θα ξαναπω την αποψη μου γιατι θεωρω οτι η λογικη ειναι πανω απ ολα (η λογικη λογικη οχι ασυναρτησιες).
Αλλο ειναι να υπαρχουν ξυλωδης ποσοτητες κατα την ζυμωση (τα κοτσανια πχ) και αλλο το να προστεθουν κατα τον βρασμο, καμια σχεση το ενα με το αλλο!
Τα κοτσανια κανουν κακο οταν ζυμωνονται, το ξυλοπνευμα δεν παραγεται με μια απλη θερμικη βραση αλλα κατα την ζυμωση! Σε αυτο που λεω διαφωνει κανεις τεκμηριωμενα?
ξερετε τι.. και τα κρασια με μεγαλη εκχυληση ειναι επικυνδυνα σε αναλογικο βαθμο, πολυ μικροτερο φυσικα απο αυτον του τσιπουρου. Πραγματικα βαριεμαι να γραψω οσα σκεφτομαι, γιατι ειμαι σιγουρος οτι οι πολλοι δεν καταλαβετε ΓΙΑΤΙ τα λεω.
Τα αχυρα παντως στον πατο κτλ ΔΕΝ βοηθανε ουσιαστικα καθολου, δεν θα τα χρησιμοποιουσα ακριβως γ αυτον τ λογο κ οχι γιατι θα πειραξουν το αποσταγμα.
Δεν ειμαι συμφωνος δηλαδη με αυτην τ τακτικη, τ θεωρω αστοχη και χαζη αλλα.. Με πειραζει η προχειροτητα, με πειραζει να ακουω ανθρωπους με ζηλο και μερακι να λειτουργουν σαν αλχημιστες και να εστερνιζονται δογματα προπαγανδας εναντιον των πραγματικων παραγωγων και εν τελει αθελα τους να βοηθαν στην ταφοπλακα ενος ειδους που σταδιακα βιομηχανοποιειται και θα γινει σαν το τυρι ας πουμε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/06/2017 00:23 - 17/06/2017 01:01 #23182 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Δεν ξέρω αν γράφτηκε εδώ ότι τα άχυρα και τα κλαδιά παράγουν μεθυλική αλκοόλη κατά τη διάρκεια της απόσταξης, όμως και μόνο που μετέχουν στην διαδικασία, για εμένα είναι εξωφρενικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποβαθμίζουν το απόσταγμα αφού αυτό διακρίνεται και στη γεύση.

Πάντως με την ευκαιρία, ο Τσέτουρας αναφέρει τα εξής : "Οι βόστρυχοι ( τα κοτσάνια ) δίνουν κατά την απόσταξη επικίνδυνες ουσίες για την υγεία των καταναλωτών, την μεθανόλη και την φουρφουράλη"....δηλαδή προσδιορίζει και το διάστημα : "κατά την απόσταξη" αναφέρει.

Υ.Γ. Βγήκα και of αφού τα προηγούμενα post αφορούν απόσταξη μούρων. Συγγνώμη.
Τελευταία διόρθωση: 17/06/2017 01:01 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.096 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ