file Παραγωγή τσίπουρου...

Περισσότερα
07/08/2008 14:12 #438 από nicmar1983_chem
nicmar1983_chem δημιούργησε το θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους! Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής όποιος γνωρίζει : Μπορώ να βγάλω τσίπουρο από λευκά σταφύλια? Ποια είναι η ακριβής διαδικασία? Μπορώ να τα αποστάξω ακριβώς μετά το πάτημα των σταφυλιών, αυτό δηλ που περισσεύει ή πρέπει να περιμένω καιρό αφού γίνει πρώτα η ζύμωση?? Τα'χω μπερδέψει παιδιά,βοηθήστε με!!! Ευχαριστώ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/08/2008 18:11 #443 από bvasil
bvasil απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...

καλησπερα.....μπορω αν θελεις να σου γραψω την ακριβη διαδικασια....σε πια περιοχη μενεις?βασιλης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/08/2008 13:01 #444 από Kostis
Kostis απάντησε στο θέμα: Παραγωγή τσίπουρου...
Καλημέρα, μπορείς να βγάλεις τσίπουρο από οποιοδήποτε σταφύλι.
Τα σταφύλια βράζονται ζυμωμένα, διευκολύνεται έτσι η απόσταξη του αλκοόλ που έχει ήδη παραχθεί.
Πιστεύω πως αν ρωτήσεις αυτόν που θα αναλάβει να σου κάνει την απόσταξη θα μπορεί να σου εξηγήσει κ την όλη διαδικασία.
Εαν όχι, εμείς εδώ είμαστε...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/08/2008 03:37 #450 από skagio
skagio απάντησε στο θέμα: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Αν μπορεί κάποιος να μου πει αν γίνεται να βγεί τσίπουρο από κόκκινα σταφύλια με υψηλό αλκοολικό τίτλο, πάνω από 13-14 βαθμούς, ΧΩΡΙΣ να εχουν πατηθεί για μούστο, δηλαδή από την αρχή όλα τα σταφύλια για παραγωγή τσίπουρου. Οσο και αν έχω διαβάσει αναφέρονται στο οτι μένει από το πάτημα τω σταφυλιών. Αν ξέρει κάποιος και με βοηθήσει θα του είμαι ευγνώμων. Α, και τι ποσοστο τσίπουρου βγαίνει από αυτή την διαδικασία? Ευχαριστώ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/08/2008 21:19 #451 από azapiko
azapiko απάντησε στο θέμα: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Tσιπουρο μπορει να βγει απο ολα τα σταφυλια οσο υψηλοτερος αλκοολικος βαθμος τοσο περισοτερο τσιπουρο θα παρεις Και οσο πιο πολυ κρασι βαλεις τοσο περισοτερο τσιπουρο θα παρεις Αφου τελειωσει το βρασιμο τα πηγαινεις στα καζανια Στο δευτερο βρασιμο βαζεις το γλυκανξσο πετας 2-3 ποτιρια τα πρωτα και μετα τραβας μεχρι η σουμα να πεσει στους 60 βαθμους αλλοι τραβανε μεχρι να γαλακτωσει και μετα κατεβαζεις τους βαθμους με νερο που δεν εχει χλωριο Εγω προσωπικα στους 22 Ελπιζω να βοηθησα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/08/2008 14:37 #453 από alkyon
alkyon απάντησε στο θέμα: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Καλημέρα κι από εμένα..

Τσίπουρο κάνεις από ότι θέλεις, φρόντισε μόνο τον τελευταίο μήνα πριν τον τρύγο να μη ρίχνεις θειάφι, γιατί το τσίπουρο βγαίνει θολό και φουσκώνει το καζάνι πολύ γρήγορα. Να προτιμάς καζάνι με ξύλα και όχι με υγραέριο. Τα ξύλα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι πεύκα, έλατα, καστανιές, κέδροι που έχεις κόψει από την προηγούμενη χρονιά ή την άνοιξη.

Στην περιοχή μου (Σουφλί Έβρου) το τσίπουρο το κάνουμε 40-45 ημέρες, να έχει σταματήσει εντελώς ο βρασμός, μετά το πάτημα των σταφυλιών (ανάλογα πάντα με τις θερμοκρασίες που επικρατουν σε κάθε περιοχή) και πριν το βάλουμε στα βαρελάκια για να πάει στο καζάνι αφαιρούμε τα κοτσάνια.Όσο πιο πολύ κρασί έχει τόσο πιο πολύ τσίπουρο βγάζεις. Στη δεύτερη απόσταξη αφαιρούμε το "κεφάλι" και την "ουρά" και κρατάμε το "φιλέτο" Σε όποιον δεν αρέσει ο γλυκάνισσος φυσικός ή χημικός (ανασόλ) μπορεί να βάλει 1-2 φακελλάκια ακατέργαστης μαστίχας Χίου.Το αραίωμα με νερό πηγής μπορεί να γίνει και στο σπίτι έως και 1 εβδομάδα αργότερα, όσο ακόμη το απόσταγμα είναι "ζεστό".Αραιώνουμε σταδιακά προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά και γραδομετρούμε.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Εάν την εποχή του τρύγου τα σταφύλια δεν έχουν τα ζάχαρά τους όπως πρέπει και ο καιρός χαλάει συμπληρώνουμε στο πατητήρι σταφίδα σουλτανίνα με αναλογία 1:10.

Να σημειώνεις σε ένα μπλοκάκι κάθε τι που κάνεις, ακόμη και πόση ώρα κρατάει το καζάνι. Του χρόνου θα ξέρεις περισσότερα από φέτος και θα αποφύγεις τα τυχόν λάθη. Θα έχεις υπομονή και δε θα βιάζεσαι. Το λέει και η παροιμία: "αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι"

Στη δεύτερη απόσταξη κρατάω από το "κεφάλι" περίπου 1-1,5 λίτρο και το χρησιμοποιώ ανακατεμένο με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή ευκάλυπτου για εντριβές σε κρυολογήματα.

Φρόντισε να πάρεις μερικά κιλά κοψίδια και λίγους φίλους να σου κάνουν παρέα μέχρι να τελειώσει η απόσταξη. Αλλιώς δεν έχει γούστο η διαδικασία.

Αν θέλεις και όποιος άλλος αγαπά τα ταξίδια και τα πανηγύρια, κάθε Νοέμβριο στο Σουφλί ο Δήμος διοργανώνει γιορτή τσίπουρου στο αποστακτήρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με δωρεάν τσίπουρο και γλέντι με φαγητό και χορό.

Ελπίζω να βοήθησα αρκετά. Καλή σοδειά και καλή επιτυχία

Με φλικούς χαιρετισμούς

Κατερίνα


Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vivlinos, kostas.raww, Nancy1511

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2014 13:16 #16321 από babistheo
babistheo απάντησε στο θέμα: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Κατερίνα από το 2008 η απάντηση σου αλλά εγώ τώρα την χρειάστηκα και την διάβασα. Θα ήθελα να σου πω ένα ευχαριστώ με τη σειρά μου, ότι είναι πάρα πολύ ωραία και σωστά αυτά που έγραψες και να σου ευχηθώ να είσαι καλά και να φτιάχνεις ακόμα και για πολλά χρόνια!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2014 10:00 - 12/10/2014 10:45 #16389 από Stelios K
Stelios K απάντησε στο θέμα: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
[attachment:1]video-2014-10-05-12-02-14.mp4[/attachment


Φίλοι γεια σας.Μπορείτε να δείτε στο βίντεο την ερασιτεχνική μου προσπάθεια για παρασκευή τσίπουρου, η οποία πήγε ανέλπιστα καλά.
Τελευταία διόρθωση: 12/10/2014 10:45 από Stelios K.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2014 12:56 #16391 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Δεν βλέπω κανένα βίντεο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2014 15:59 - 12/10/2014 16:16 #16392 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Ανδρέα, γειά σου.

Μέχρι να δεις το video του Στέλιου, δες τώρα αυτό. Πρόκειται για παρασκευή τσίπουρου σε μεταλλικά παλιοβάρελα και λαμαρινο-γκαζο-τενεκέδες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.



Να σε φυλάει ο Θεός!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Οι (αν)αρμόδιοι δεν επεμβαίνουν για να μην χάσουν ψήφους.
Δεν πρέπει κάποτε να επέμβει το φαύλο κράτος (το φαύλο κράτος το υλοποιούν πάντοτε φαύλοι πολιτικοί) για να προστατέψει τους πολίτες του?
Αν όλοι αυτοί "εκδημήσουν εις Κύριον", από πού θα μαζέψουν ψήφους?
Εκτός κι αν, μόλις σώσουν τις τράπεζες, μετά αποφασίσουν να σώσουν κι΄εμάς!!!!!!!!!

[μτφ: For God sake save banks first = Για τ΄ όνομα του Θεού, σώστε πρώτα τις τράπεζες]

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 12/10/2014 16:16 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.282 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ