Αραίωση Τσίπουρου
- net
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Σας ευχαριστώ πολύ!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
Αν αραιώσεις το τσίπουρό σου κάτω από τα 18 γράδα (43%) είτε έχει, είτε δεν έχει χλώριο το νερό που θα βάλεις, το τσίπουρο πάλι θα θολώσει.( αφού έχει γλυκάνισο όπως λες ).
Απλά το νερό με το χλώριο θα θολώσει το τσίπουρό σου πιο γρήγορα.
Αν θέλεις να αποφύγεις το θόλωμα τελείως ( και αυτό μέχρι κάποιου ορίου βέβαια ) βάλε απεσταγμένο νερό (προσοχή όμως το νερό για τα ατμοσίδερα μπορεί να είναι απεσταγμένο αλλά δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους)!
Χρήσιμη πρακτική:
αραίωσε μέχρι και το 20.5 γράδα (47%) ακόμα και με νερό βρύσης ( βέβαια όχι το καλύτερο ) και δεν θα έχεις κανένα θόλωμα.
Το καλοκαιράκι που όλοι ευχαριστιόμαστε το τσιπουράκι μας, το παγάκι και το κρύο νεράκι, θα το κάνει να ασπρίσει, και θα σου αρέσει και το άρωμα και το χρώμα και βέβαια και οι μεζέδες.
Μην ξεχνάς ότι το δυνατό τσίπουρι αραιώνει, το αδύνατο τσίπουρο όμως δεν δυναμώνει, τουλάχιστον στο ποτήρι!!
Και μιάς και το forum είναι και πολύ δυνατο, και καλά καταρτισμένο, και για να πιάσουμε και την παραμικρή πιθανότητα ή απιθανότητα προσοχή!!! τσίπουρα από μαγιά (οινολάσπες) τείνουν να θολώνουν και από μόνα τους ακόμα και σε μεγάλες συγκετρώσεις ονοπνεύματος.
Ελπίζω να βοήθησα.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1260
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1033
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- net
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Σας ευχαριστώ για ακόμα μια φορά!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
η πρώτη πρακτική, αυτή του βάζω νερό και μετράω και ίσως ξαναβάζω, είναι άψογη και την προτιμώ και εγώ αλλά υπάρχει και ο ευκολότερος τρόπος:
Εχεις ένα διάλυμα αλκοόλης συνολικού όγκου 200 κεκ 75% περιεκτικότητας και θες να το κάνεις τελικής περιεκτικότητας 47% πόσο νερό πρέπει να βάλεις;
Ξεκινάμε με την καθαρή αλκόλη που αρχικά έχεις στο αρχικό σου διάλυμα και που είναι 150 κεκ καθαρής άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης. (200Χ75%=150κεκ)
Αυτή την καθαρή αλκόλη θες να την κάνεις διάλυμα 47%.
Απλή μέθοδος των τριών λοιπόν και το Χ= 100 επι 150/47 = 319 κεκ που θα έχει το τελικό σου διάλυμα αλκόλης 47% κατόγκον.
Ηδη από την αρχή είχες 200κεκ άρα πρέπει να προσθέσεις ακόμα 119 κεκ νερού.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- net
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Christos XM
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 450
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 194
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
Γενικά, το άσπρισμα είναι συνάρτηση τριών παραγόντων, α) των αλκοολικών βαθμών, β) της ποσότητας γλυκάνισου και γ) της θερμοκρασίας. Και μπορώ να "παίξω" με τα τρία αυτά στοιχεία, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα.
Το άσπρισμα (θόλωμα) αυξάνεται:
όταν πέφτει το οινόπνευμα,
όταν πέφτει η θερμοκρασία, και
όταν αυξάνεται το γλυκάνισο.
Το άσπρισμα (θόλωμα) μειώνεται:
όταν αυξάνεται το οινόπνευμα,
όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, και
όταν μειώνεται το γλυκάνισο
Ι. Μπορεί ένα τσίπουρο (Ια) χαμηλόβαθμο αλλά με μπόλικο γλυκάνισο (gr/lt) να ασπρίζει περισσότερο εύκολα απο ό,τι ένα τσίπουρο (Ιβ) υψηλόβαθμο με περισσότερο κλικάνισο απο το πρώτο. Ποιό εκ των δύο είναι ποιοτικότερο???
ΙΙ. Επίσης μπορεί ένα τσίπουρο (ΙΙα) χαμηλόβαθμο με λίγο γλυκάνισο να ασπρίζει λιγότερο εύκολα απο ό,τι ένα τσίπουρο (ΙΙβ) υψηλόβαθμο με περισσότερο κλικάνισο απο το πρώτο (gr/lt). Ποιό εκ των δύο είναι καλύτερο???
Ποιό λοιπόν απο τα τέσσερα Ια, Ιβ, ΙΙα, ΙΙβ, είναι ποιοτικότερο??
Ανάλογα περί της (κατα κόσμον) ποιότητας, συμβαίνουν και με την "αλυσίδα"
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
Προσοχή χρειάζεται όταν σε 100 ml τσίπουρο προσθέσεις Χ? ml νερό για να πάρεις (100+Χ) ml τελικό μίγμα, ή όταν σε (100-Χ) ml τσίπουρο προσθέσεις χ? ml νερό για να πάρεις 100 ml τελικό μίγμα. Τα πράγματα όπως αντιλαμβάνεσαι είναι διαφορετικά, και θέλει προσοχή.
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- hatzima
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Αραίωση Τσίπουρου