file Αραίωση Τσίπουρου

Περισσότερα
11/12/2014 16:51 #17214 από zahos03
zahos03 απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
δεν γνωριζα το πρόβλημα γιατι στην μακεδονια το πίνουμε 19αρι πράγματι στην προσπάθειά μου να φτιάξω 17αρι η γράππα θόλωσε., τα φίλτρα οινοποιίας έδωσαν λύση .Δοκίμασα σε μικρή ποσότητα να κάνω αραίωση ανάποδα τσίπουρο στο νερό και δουλεύει καλά!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/12/2014 17:28 - 13/12/2014 20:01 #17218 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Αγαπητοί φίλοι ,θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική γνώμη .
Πιστεύω ότι το κρασί και το τσίπουρο ,αν και προέρχονται από το ίδιο
αρχικό προιόν στο τέλος έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηρηστικά .
Ο άνθρωπος επινόησε την απόσταξη επειδή δεν μπορούσε να συντηρίσει
τον ΄΄οίνο ΄΄, έτσι αποστάζοντας κράτησε το οινόπνευμα και αφαίρεσε τα
ευαίσθητα συστατικά του , πλήν όμως πολύτιμα .
Εάν κάνουμε αλκοοτέστ , μετα από κατανάλωση ίσοδυνάμου
αλκοόλ από τσίπουρο , η κρασιού θα δούμε ότι , με το τσίπουρο θα
πιάσουμε μεγαλύτερο σκορ .
Στο κρασί δεν βρίσκουμε ούτε τόσο χαλκό , _εξαρτάται από τα ραντίσματα _
ούτε φουρφουράλη .
Είναι δύσκολο να γίνει κάποιος αλκοολικός , με μόνη κατανάλωση κρασιού .
Οι ανθοκυάνες , η ρεσβερατρόλη και άλλα πολύτιμα συστατικά του κρασιού ,
δεν περνούν στο απόσταγμα .
Αντίθετα , κάποια συστατικά του κρασιού , βρίσκονται συμπυκνωμένα
στα αποστάγματα πχ ξυλόπνευμα .
Το οποίο ξυλόπνευμα , υπάρχει στο κρασί , μόνο ως ίχνος διότι το προοριζόμενο
για κρασί γλεύκος , αποχωρίζεται από την σταφυλομάζα είτε αμέσως ,στην
λευκή οινοποίηση ,είτε μετά από 10- 15 ημέρες επομένως δεν έχουν προλάβει
να ενεργήσουν τα πηκτηνολυτικά ένζυμα .
Επίσης βγάζοντας συμπέρασμα από τα λεγόμενα μας τις τελευταίες ημέρες ,
η σταφυλομάζα που ποορίζεται για απόσταξη κακομεταχειρίζεται ,χωρίς
έλεγχο θερμοκρασίας , σε πλαστικά κατά κύριο λόγο δοχεία , και πηγαίνει
για απόσταξη , σε μεσαιωνικού τύπου αποστακτήρες .
Προσπάθησα φέτος να εφαρμόσω κανόνες οινοποίσης στην προοριζόμενη
για απόσταξη σταφυλομάζα ,αποτέλεσμα ; το τσιπουρο μυρίζει
ταυτόχρονα σταφύλι και καζανίλα .
Γιατί καμιά φορά ΄΄τα εργαλεία κάνουν το μάστορα ΄΄ .
Τελευταία διόρθωση: 13/12/2014 20:01 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, vivlinos, Christos XM, alcol, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/12/2014 18:56 #17221 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Έτσι είναι όπως τα γράφει ο setoinos. Γι αυτό επιβάλλεται να διαχωρίζουμε κεφαλοουρές. Π.χ. σταφυλοπολτός που προορίζεται για τσίπουρο συνήθως δεν έχει τύχει της ίδιας φροντίδας και πρόνοιας με κάποιον άλλον που προορίζεται για κρασί. Αφήνεται για πολλές ημέρες εκτεθειμένος στον αέρα, δεν έχει θειωθεί και επομένως τα οξικά και γαλακτικά βακτήρια να κάνουν πάρτι. Άρα αυξημένα επίπεδα οξικού οξέος και οξικού αιθυλεστέρα, τα οποία ως πτητικά αποστάζουν με την κεφαλή. Συνεχίζοντας, υπάρχει η μεθανόλη έτσι όπως ειπώθηκε, ότι δηλαδή αποστάζει με την ουρά, αλλά και άλλες ανώτερες αλκοόλες με βαριά και δυσάρεστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αλλά και άλλες ουσίες κετόνες, αλδεΰδες κλπ που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις πάρουμε στο απόσταγμα. Τώρα εάν θέλουμε να πίνουμε υποβαθμισμένο ποιοτικά προϊόν με αυξημένα επίπεδα συγκεντρώσεως ουσιών που είναι ύποπτες (μεθανόλη, φουρφουράλη) τότε ΟΚ. Παίρνουμε τα πάντα και πίνουμε τα πάντα και ο Θεός βοηθός. Η επιλογή είναι στον καθένα.
Εάν όμως το προϊόν πρόκειται να καταναλωθεί και από άλλους είτε επειδή δίνουμε κανένα μπουκάλι πεσκέσι σε φίλους συγγενείς κλπ είτε επειδή πουλάμε τότε οφείλουμε να κόβουμε κεφαλοουρές.

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, vivlinos, alcol, kon/nos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/05/2020 09:50 #28127 από ENAS
ENAS απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
το νερο για τα σιδερα ειναι απιονισμενο, και οχι απεσταγμενο, δεν εχει καμμια σχεση με αποσταξη

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/05/2020 12:05 #28128 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Αγαπητέ φίλε,

1. Πήγαινε στην «αναζήτηση» και δώσε «απιονισμένο» νερό στον «SPYROS»,
ή πήγαινε εδώ:
www.ampelourgos.gr/forum/search?query=%CE%B1%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF&searchuser=SPYROS&searchdate=all&childforums=1

2. Απιονισμένο νερό ονομάζεται το νερό που είναι απαλλαγμένο από ιόντα αλάτων και ιχνοστοιχείων, όπως νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, χλωριούχα, θειικά κ.α. Ο απιονισμός είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ειδικά κατασκευασμένες ιοντοανταλλακτικές ρητίνες, που ανταλλάσουν υδρογονοκατιόντα και ιόντα υδροξειδίου με ιόντα αλάτων, προς σχηματισμό νερού.
Το pH του απιονισμένου νερού κατά την παραγωγή του κυμαίνεται μεταξύ 6,5-7,5. Επειδή οι δεξαμενές αποθήκευσης, κατά την διάρκεια του γεμίσματος, έρχονται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, απορροφάται διοξείδιο του άνθρακα και η τιμή του pH πέφτει κοντά στο 5,7.
Το απιονισμένο νερό χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς, ιατρικούς και εργαστηριακούς σκοπούς και αποτελεί κύριο συστατικό πολλών σαμπουάν, καλλυντικών και αρωμάτων. Χρησιμοποιείται, επίσης, στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, στην παρασκευή ηλεκτρολυτών για όξινες και αλκαλικές μπαταρίες και γενικά σε οποιεσδήποτε βιομηχανικές διεργασίες απαιτείται χημικώς καθαρό νερό (π.χ. αραίωση τσίπουρου).

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/06/2020 13:55 #28354 από panos4
panos4 απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Συγνώμη, αλλά δεν το κατάλαβα.
Λέω, άσχετος είμαι,
το διάλυμα 200ml 75% έχει νερό 25%( 50ml)
Για να το κάνω 47% πρέπει να προσθέσω αλλά 28% νερο,δηλαδη 56ml
Αχ τι δεν καταλαβαίνω;
Αυτή η απλή μέθοδος των τριών πως προερχεται; (στα 100 έχω 47 στα 150 πόσα;)
panos4

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/07/2020 20:00 #28380 από kitheronas
kitheronas απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Ισχύει πάντα ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΙΩΣΗΣ:
C1 x V1 = C2 x V2

όπου:
C1 = η αρχική περιεκτικότητα
V1 = ο αρχικός όγκος
C2 = τελική περιεκτικότητα
V2 = τελικός όγκος

εν προκειμένω:

C1 = 75%
V1 = 200mL
C2 = 47%
V2 = άγνωστο

άρα:
75 x 200 = 47 x V2 συνεπώς
15000 = 47 x V2 συνεπώς
V2 = 15000 / 47 συνεπώς
V2 = 319

Δηλαδή ο τελικός όγκος μετά την προσθήκη του νερού (αραίωση) θα είναι 319mL. Αφού ο αρχικός όγκος ήταν 200mL, τότε πρέπει να προσθέσεις 119mL νερό. (200 + 119 = 319).

Ομοίως πράττεις για κάθε ποσότητα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vivlinos, alexandros.k, tyria, thomy

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/07/2020 10:35 - 06/07/2020 10:51 #28388 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Αγαπητοί φίλοι:

ΑΡΑΙΩΣΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ή ΟΙΝΟΠΝΕΎΜΑΤΟΣ με νερό

Να έχουμε υπόψη μας ότι κατά την προσθήκη νερού σε οινόπνευμα/τσίπουρο, συμβαίνει εξώθερμη αντίδραση κατά την οποία η θερμοκρασία του προκύπτοντος διαλύματος αυξάνεται, με σύγχρονη όμως ΣΥΣΤΟΛΉ ΤΟΥ ΌΓΚΟΥ
Η σχέση υπολογισμού που δίνεται προκύπτει προσεγγιστικά από έναν ισολογισμό οινοπνεύματος, και είναι η σχέση που έχει αναφερθεί.
Τα αποτελέσματα που δίνει όμως η σχέση αυτή είναι προσεγγιστικά, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη της την σημειούμενη συστολή όγκου του προκύπτοντος διαλύματος.
Μετά δηλ, το υπολογισμό με τη σχέση αυτή, θα χρειαστεί λόγω της συστολής να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό (ελάχιστο) για να επιτύχουμε με ακρίβεια τον επιθυμητό τελικό αλκοολικό βαθμό.

Στην Γαλλική ιστοσελίδα
www.spc.ac-aix-marseille.fr/labospc/spip.php?article329
υπάρχει πίνακας που μας δίνει την ακριβή ποσότητα νερού που πρέπει να προστεθεί στο αρχικό τσίπουρο, για να πέσουν οι οινοπνευματικοί βαθμοί από β1% σε β2%

Ο πίνακας δίνει τον αριθμό των λίτρων νερού που θα πρέπει να προστεθούν σε 100 λίτρα οινοπνευματώδους ποτού (υδραλκοολικού διαλύματος, π.χ. τσίπουρου) β1% οινοπνευματικών βαθμών, για να επιτευχθεί ποτό επιθυμητού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου β2%, ΣΤΟΥΣ 15 ° C.

Παράδειγμα: Αν οινόπνευμα/τσίπουρο β1%=90% θέλουμε να το κατεβάσουμε στους β2%-45% οινοπν. βαθμούς, θα πρέπει στα 100 λίτρα αρχικού προϊόντος να προσθέσουμε 105,34 λίτρα νερού, και όχι 100 λίτρα νερού που μας δίνει η παρατεθείσα σχέση υπολογισμού.
Χρειάζεται δηλ. να προσθέσουμε 105,3/100 = 5,3% νερό παραπάνω
Η προσαύξηση αυτή, σημειώνω ότι δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από το αρχικό β1% (πού βρισκόμαστε) και από το τελικό β2% (πού θέλουμε να πάμε).

Από τον Γαλλικό πίνακα που σου προανέφερα, για την περίπτωσή σου (με παρεμβολή) προκύπτει ότι θα πρέπει να προσθέσεις 125,4 ml (αντί των 119 ml που δίνει η προταθείσα σχέση)

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 06/07/2020 10:51 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vivlinos, alexandros.k, tyria

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/07/2020 09:58 #28391 από panos4
panos4 απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Αυτό είναι.
Τώρα το κατάλαβα πλήρως.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.055 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ