file Αραίωση Τσίπουρου

Περισσότερα
12/10/2010 09:12 #4095 από net
net δημιούργησε το θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Καλησπέρα σε όλους. Στο βιβλίο που έχω και διαβάζω για το πως να κάνεις το τσίπουρο λέει πως αφού τελειώσεις και τη δεύτερη απόσταξη και κρατώντας την καρδιά που είναι γύρω στα 70 % vol , το αραιώνεις με νερό χωρίς χλωριο μέχρι τους 40 - 45 βαθμούς. Η ερώτηση μου έιναι η εξής. Αν έχει γλυκάνισο στο τσίπουρο και το αραιώσεις με νερό δεν θα θωλώσει;; Η μήπως η απουσία του χλωρίου θα το κρατήσει καθαρό;;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2010 10:55 #4097 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Αγαπητέ φίλε net καλησπέρα,

Αν αραιώσεις το τσίπουρό σου κάτω από τα 18 γράδα (43%) είτε έχει, είτε δεν έχει χλώριο το νερό που θα βάλεις, το τσίπουρο πάλι θα θολώσει.( αφού έχει γλυκάνισο όπως λες ).

Απλά το νερό με το χλώριο θα θολώσει το τσίπουρό σου πιο γρήγορα.

Αν θέλεις να αποφύγεις το θόλωμα τελείως ( και αυτό μέχρι κάποιου ορίου βέβαια ) βάλε απεσταγμένο νερό (προσοχή όμως το νερό για τα ατμοσίδερα μπορεί να είναι απεσταγμένο αλλά δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους)!

Χρήσιμη πρακτική:

αραίωσε μέχρι και το 20.5 γράδα (47%) ακόμα και με νερό βρύσης ( βέβαια όχι το καλύτερο ) και δεν θα έχεις κανένα θόλωμα.

Το καλοκαιράκι που όλοι ευχαριστιόμαστε το τσιπουράκι μας, το παγάκι και το κρύο νεράκι, θα το κάνει να ασπρίσει, και θα σου αρέσει και το άρωμα και το χρώμα και βέβαια και οι μεζέδες.

Μην ξεχνάς ότι το δυνατό τσίπουρι αραιώνει, το αδύνατο τσίπουρο όμως δεν δυναμώνει, τουλάχιστον στο ποτήρι!!

Και μιάς και το forum είναι και πολύ δυνατο, και καλά καταρτισμένο, και για να πιάσουμε και την παραμικρή πιθανότητα ή απιθανότητα προσοχή!!! τσίπουρα από μαγιά (οινολάσπες) τείνουν να θολώνουν και από μόνα τους ακόμα και σε μεγάλες συγκετρώσεις ονοπνεύματος.

Ελπίζω να βοήθησα.

ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kitsozaxos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2010 11:33 #4098 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
το τσίπουρο με γλυκάνισο θολώνει όταν η αραίωση με νερό είναι κάτω από 16,5 γράδα στους 20 βαθμούς κελσίου.Όσο κατεβαίνει η θερμοκρασία θολώνει και σε υφηλότερα γράδα. Δεν έχει σχέση το θόλωμα με το χλώριο. Τα 16,75 γράδα αντιστοιχούν σε τσίπουρο 40 βαθμών στους 20 βαθμούς κελσίου. Πάντως την αραίωσή σου να την κάνεις στα 21 με 22 γράδα για να μην σου θολώνει εύκολα.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2010 11:49 #4100 από net
net απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις πληροφορίες σας. Θα μπορούσατε μήπως να μου πείτε περίπου τη διαδικασία αραιώματος; Έχω 200ml τσίπουρο με 75% αλκοόλ πως θα το αραιώσω μέχρι τους 47% ;; Ατό που σκέφτηκα είναι να βάλω αυτά τα 200ml σε ένα μγάλο μπουκάλι και να ρίχνω σιγά σιγά νερό. Να ανακατέβω και να παίρνω συχνά μια ποσότητα και να την μετράω. Είναι σωστή η λογική μου ή μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο;;

Σας ευχαριστώ για ακόμα μια φορά!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2010 12:36 #4101 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Φίλε Net καλησπέρα και πάλι,

η πρώτη πρακτική, αυτή του βάζω νερό και μετράω και ίσως ξαναβάζω, είναι άψογη και την προτιμώ και εγώ αλλά υπάρχει και ο ευκολότερος τρόπος:

Εχεις ένα διάλυμα αλκοόλης συνολικού όγκου 200 κεκ 75% περιεκτικότητας και θες να το κάνεις τελικής περιεκτικότητας 47% πόσο νερό πρέπει να βάλεις;

Ξεκινάμε με την καθαρή αλκόλη που αρχικά έχεις στο αρχικό σου διάλυμα και που είναι 150 κεκ καθαρής άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης. (200Χ75%=150κεκ)

Αυτή την καθαρή αλκόλη θες να την κάνεις διάλυμα 47%.

Απλή μέθοδος των τριών λοιπόν και το Χ= 100 επι 150/47 = 319 κεκ που θα έχει το τελικό σου διάλυμα αλκόλης 47% κατόγκον.

Ηδη από την αρχή είχες 200κεκ άρα πρέπει να προσθέσεις ακόμα 119 κεκ νερού.

ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2010 12:39 #4102 από net
net απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Πωπω.. είστε υπέροχοι άνθρωποι σε αυτό το forum. Να γιατι μαθαίναμε χημεία στο σχολείο.. Λοιπόν σας αυχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ για ακόμα μια φορά! Θα το προσπαθήσω με το 2ο τρόπο για να κάνω και μια μαθηματική εξάσκηση!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2010 14:35 #4105 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Το θόλωμα του τσίπουρου κατά την αραίωσή του με νερό (ή με πάγο) οφείλεται στην ανηθόλη, αρωματική ουσία του γλυκάνισου, η οποία βρίσκεται διαλυμένη στο τσίπουρο. Προσθήκη στο τσίπουρο νερού έχει ως αποτέλεσμα την ελάτωση της διαλυτότητάς της αφού με αυτό τον τρόπο ελατώνεται η περιεκτικότητα σε αιθανόλη (οινόπνευμα). Ως αποτέλεσμα έχουμε την αδιαλυτοποίηση της ανηθόλης, η οποία αποδεσμεύεται και δίνει το άσπρο θόλωμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την προσθήκη πάγου αφού και αυτό νερό είναι και επιπλέον ρίχνει και τη θερμοκρασία, η οποία με τη σειρά της κι αυτή επιδρά αρνητικά στην διαλυτότητα της ανηθόλης. Συμπερασματικά, το πότε θα θολώσει το τσίπουρο εξαρτάται εκτός από αυτά που αναφέρουν οι προλαλήσαντες και από την περιεκτικότητα σε ανηθόλη. Για να το πούμε διαφορετικά όσο περισσότερο γλυκάνισο έχει το τσίπουρο τόσο ευκολότερα θα θολώσει.

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2010 07:31 - 28/12/2015 14:53 #4108 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Γι' αυτό και η (κατα κόσμον) ποιότητα του τσίπουρου (το ποιό τσίπουρο είναι ποιοτικό, είναι άλλο θέμα) δεν έχει καμμία σχέση με το πόσο πολύ ή λίγο ασπρίζει, όταν ρίξω μέσα συγκεκριμένη ποσότητα νερού.

Γενικά, το άσπρισμα είναι συνάρτηση τριών παραγόντων, α) των αλκοολικών βαθμών, β) της ποσότητας γλυκάνισου και γ) της θερμοκρασίας. Και μπορώ να "παίξω" με τα τρία αυτά στοιχεία, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα.

Το άσπρισμα (θόλωμα) αυξάνεται:
όταν πέφτει το οινόπνευμα,
όταν πέφτει η θερμοκρασία, και
όταν αυξάνεται το γλυκάνισο.


Το άσπρισμα (θόλωμα) μειώνεται:
όταν αυξάνεται το οινόπνευμα,
όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, και
όταν μειώνεται το γλυκάνισο

Ι. Μπορεί ένα τσίπουρο (Ια) χαμηλόβαθμο αλλά με μπόλικο γλυκάνισο (gr/lt) να ασπρίζει περισσότερο εύκολα απο ό,τι ένα τσίπουρο (Ιβ) υψηλόβαθμο με περισσότερο κλικάνισο απο το πρώτο. Ποιό εκ των δύο είναι ποιοτικότερο???

ΙΙ. Επίσης μπορεί ένα τσίπουρο (ΙΙα) χαμηλόβαθμο με λίγο γλυκάνισο να ασπρίζει λιγότερο εύκολα απο ό,τι ένα τσίπουρο (ΙΙβ) υψηλόβαθμο με περισσότερο κλικάνισο απο το πρώτο (gr/lt). Ποιό εκ των δύο είναι καλύτερο???

Ποιό λοιπόν απο τα τέσσερα Ια, Ιβ, ΙΙα, ΙΙβ, είναι ποιοτικότερο??

Ανάλογα περί της (κατα κόσμον) ποιότητας, συμβαίνουν και με την "αλυσίδα"

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 28/12/2015 14:53 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2010 08:21 #4109 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Αγαπητέ "net"

Προσοχή χρειάζεται όταν σε 100 ml τσίπουρο προσθέσεις Χ? ml νερό για να πάρεις (100+Χ) ml τελικό μίγμα, ή όταν σε (100-Χ) ml τσίπουρο προσθέσεις χ? ml νερό για να πάρεις 100 ml τελικό μίγμα. Τα πράγματα όπως αντιλαμβάνεσαι είναι διαφορετικά, και θέλει προσοχή.

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2010 10:25 #4111 από hatzima
hatzima απάντησε στο θέμα: Αραίωση Τσίπουρου
Σωστα ολα αυτα που ανεφεραν οι παραπανω φιλοι, και εγω το αραιωνω με νερο απο πηγη του ολυμπου , και το μετραω μεχρι να φτασει τοιυς 21 βαθμους . Μην ξεχνατε οτι θα χασει περιπου εναν βαθμο περιπου το τσιπουρο σας κατα την διαρκεια τησ χρονιας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.226 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ