file Σπληνα μοσχαρισια γεμιστη...

Περισσότερα
05/01/2016 14:17 #20152 από tzooon9
tzooon9 δημιούργησε το θέμα: Σπληνα μοσχαρισια γεμιστη...
ΥΛΙΚΑ
Για 10 άτομα ()

Για τη συνταγή
1 μοσχαρίσια σπλήνα περίπου 1 ½ κιλό
1/4 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/4 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κουτ. σουπ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κουτ. σουπ. ρύζι καρολίνα
2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας
2 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
1/4 κουτ.γλυκ. κανέλα
1/4 κουτ.γλυκ. μπαχάρι
1 κουτ. σουπ. αλάτι
1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι
1 αυγό
1 κουτ. σουπ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα γλυκιά τριμμένη
1 φλιτζάνι φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα σε κύβους
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο, τον κιμά και το συκώτι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά ώσπου να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και το συκώτι.

2. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας και όλο τον πελτέ. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και μπαχάρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί ώσπου να ψηθεί καλά ο κιμάς και να μείνει με ελάχιστα υγρά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.

3. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σπλήνα. Αφού την πλύνετε καλά, με ένα κοφτερό μαχαίρι τη χαράζετε κατά μήκος και αρχίζετε να βαθαίνετε τη σχισμή σκάβοντας προσεκτικά προς τα κάτω και προς τα πλάγια, προσέχοντας να μην τη τρυπήσετε. Την βάζετε σε ένα ταψί.

4. Ανακατεύετε στον κιμά τη φρυγανιά, το αυγό, τον μαϊντανό και τα τυριά (τριμμένο και κύβους). Σε αυτό το στάδιο ο κιμάς πρέπει να είναι πολύ στεγνός. Αν δεν είναι προσθέτετε λίγη φρυγανιά ακόμα.

5. Γεμίζετε προσεκτικά τη σπλήνα και ράβετε τη σχισμή. Αν περισσέψει γέμιση τη βάζετε γύρω από τη σπλήνα στο ταψί.

6. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας με αλάτι, πιπέρι, κανέλα και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τη σπλήνα και προσθέτετε ελάχιστο νερό.

7. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε το φαγητό, αν έχει απορροφήσει τα υγρά του προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό.

8. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε τη σπλήνα να πάρει λίγο χρώμα.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε την γεμιστή σπλήνα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας όμως περισσότερη σάλτσα και ελαιόλαδο.
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.231 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ