file Ώρα για φαγητό, τι κρασί θα πιούμε όμως;

Περισσότερα
07/03/2008 13:16 #61 από VAGAIOS
VAGAIOS δημιούργησε το θέμα: Ώρα για φαγητό, τι κρασί θα πιούμε όμως;
Ως βασικό «αξίωμα-αρχή», δεχόμαστε ό,τι τα γεύματα και τα κρασιά δεν πρέπει να βρίσκονται ποτέ σε γευστική ασυμφωνία. Έτσι, ένα γεύμα πλούσιο σε αρώματα αποζητά συνήθως την παρέα κρασιών με έντονο "ανάγλυφο και προσωπικότητα".
Αντίθετα, η ελαφριά κουζίνα είναι μάλλον πιστός φίλος των πιο φίνων κρασιών.
Μερικές τροφές συνδυάζονται τόσο ταιριαστά και ευχάριστα με συγκεκριμένα κρασιά που το "πάντρεμά" τους, μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό. Είναι οι (παρακάτω) κλασσικές και γνωστές περιπτώσεις:
α) Των λευκών ξηρών, φρέσκων και ζωηρών κρασιών, με τα πάσης φύσεως οστρακοειδή και ψάρια σχάρας.
β) Των λευκών λιπαρών κρασιών με ψάρια μαγειρεμένα σε άσπρες σάλτσες.
γ) Των ξηρών ροζέ με τα αλλαντικά και τα φρούτα.
δ) Των ελαφρών ερυθρών κρασιών με βραστά κρέατα και πουλερικά.
ε)Των μαλακών ερυθρών κρασιών με ψητά -περισσότερο -χοιρινά κρέατα.
στ) Τα ων ερυθρών παλαιωμένων με τα κυνήγια και τα λευκά, πικάντικα τυριά.
ζ) Των γλυκών κρασιών που μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίρετο απεριτίφ και ακόμη να συνοδεύουν ποικιλίες τυριών, φρούτα, και γλυκά ως επιδόρπια.
η) Των αφρωδών που εκτιμούνται κυρίως σαν απεριτίφ, μπορούν όμως να συνοδεύσουν υπό προϋποθέσεις και ένα ολόκληρο γεύμα.
Για την ιδιαιτερότητα της ελληνικής, με ανατολίτικες καταβολές κουζίνας, καλή συνοδεία και συντρόφισσα, μπορεί και πρέπει να είναι, η ποιοτική ρετσίνα με την πιπεράτη δροσάδα της και σπιρτάδα.
Η άποψη και κοινή αντίληψη που επικρατεί, ότι η αλλαγή κρασιών, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, επιφέρει «γοργά και σταθερά», τα συμπτώματα της μέθης, είναι μάλλον ένας «μύθος».
Από τη στιγμή βεβαίως που θα σερβιριστούν στο τραπέζι, περισσότερα από ένα πιάτα, αξίζει να προσφέρουμε περισσότερα από ένα κρασιά, ένα για κάθε διαφορετικό πιάτο και χωρίς να τα τσιγκουνευόμαστε αφού «όλα δεν πάνε με ένα κρασί…» ή τουλάχιστον να παρουσιάσουμε ένα "βασικό" συνδυασμό τριών τύπων κρασιού.
Στις περπτώσεις όμως που καλούμαστε να επιλέξουμε ,όταν πρόκειται να γευματίσουμε κάπου έξω, οι μέσεςτιμές των κρασιών δεν είναι και τόσο προσεγγίσιμες και πολλοί θα καταφύγουν στο "χύμα" ή στο "ποτήρι ", θα άξιζε όμως τον κόπο, να πιούμε ίσως λιγότερη ποσότητα, σε αντιστοίχιση με το προσφερόμενο "αγνώστου ταυτότητας" χύμα λ.χ και να προτιμήσουμε ένα καλό εμφιαλωμένο κρασί , με τα "χαρακτηριστικά" της ποικιλίας, που ταιριάζουν περισσότερο προς το γεύμα μας.
Η αρμονία των επιδιωκόμενων γεύσεων καταληκτικά, ανάμεσα δηλαδή σ' ένα γεύμα που καλούμαστε να απολαύσουμε και στα κρασιά που θα πιούμε συνοδεύοντας το, στηρίζονται στην -κατά τους Γάλλους αρχή- του "bien faire" και "bien vivre".

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/09/2008 12:01 #525 από MARIA
MARIA απάντησε στο θέμα: Ώρα για φαγητό, τι κρασί θα πιούμε όμως;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε φίλε μου ότι αν τελικά το κρασί καταφέρει να είναι σε αρμονία με το φαγητό εξαρτάται και από την καλή παρέα και ακόμα περισσότερο από την διάθεση. Το ίδιο μπουκάλι κρασί, ίδιας χρονιάς με παρόμοιο συνδυασμό φαγητού με οδήγησε σε διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο κρασί, το οποίο κατα βάση είναι εξαιρετικό. Ίσως το κρασί για να "αναπνεύσει" θέλει καλή καρδιά

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/12/2010 07:42 #4510 από pafsilipoclub
pafsilipoclub απάντησε στο θέμα: Ώρα για φαγητό, τι κρασί θα πιούμε όμως;
Παρόλο που έχω κάνει αυτή την δουλειά σε όλοι την Ελλάδα και το εξωτερικό όταν έρχεται η στιγμή να συνδυάσω την γεύση του φαγητού με το κρασί βρίσκομαι σε δύσκολή θέση. Αυτό γιατί, πρέπει να προσπεράσω ορισμένους γενικούς τετριμμένους κανόνες, που θέλουν να είναι ορισμένες γεύσεις φαγητών καταδικασμένες σε ορισμένα κρασιά. Επί παραδείγματι. Τα κόκκινα κρασιά να είναι καταδικασμένα με τα κρέατα και τα λευκά αλυσοδεμένα με τα ψάρια. Αυτή την καταδίκη ποτέ δεν την πίστεψα και δεν την εφήρμοσα σε καμία φάση του συνδυασμού. Απλώς κατατάσσω τις γεύσεις και αρχίζω από την ελαφρύτερη προς την βαρύτερη και λέω. Ένα ελαφρύ κρασί θα συνδυαστεί με μια ελαφριά γεύση. Ελαφρύ κρασί είναι ένα νέο κρασί με πρωτογενή αρώματα και γεύσεις και με χαμηλό αλκοολικό τίτλο ή ποικιλίες που ο αλκοολικός βαθμός τους δεν ανεβαίνει πάνω από 9% - 11% ή από κρασιά αμπελώνων που καλλιεργούνται από τον 50 παράλληλο έως τον 52 βόρεια. Μια βαρύτερη γεύση θέλει ένα πιο βαρύ κρασί που το αλκοόλ του να είναι και 14% όπως ένα κόκκινο ίσως και παλαιωμένο που αυτό θα το πρότεινα για μετά το γεύμα, μπορεί και με την συνοδεία κάποιου τυριού με λίγο καψαλισμένο ψωμί. Ποια όμως θεωρώ εγώ ελαφριά γεύση. Γαρίδες βραστές με λίγο λεμόνι. Ένα κοτόπουλο βραστό είναι μια λίγο πιο βαριά γεύση. Όταν αυτό το μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα με ζυμαρικά σάλτσες και διάφορα άλλα, τότε γίνετε ακόμα πιο βαριά. Το μοσχάρι όπως και αν το μαγειρέψεις είτε με λευκή είτε με κόκκινη σάλτσα είναι μια πιο βαριά γεύση. Το χοιρινό με το λίπος ( που ο καλλίτερος φίλος του αλκοόλ είναι το ζωικό λίπος και αυτό το κάνουμε όλοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε ο οργανισμός το ζητά. Μετά από μία κρασοκατάνυξη τρέχουμε στον πατσά και ξεμεθάμε γιατί το λίπος απορροφά το αλκοόλ) είναι ακόμα μία βαρύτερη γεύση. Μία γεύση όμως που δύσκολα λες ότι την συνδυάζεις με κρασί είναι ο μπακαλιάρος τηγανιτός με παντζάρια και σκορδαλιά. Με αυτόν τον τρόπο και με αυτές τις απλές σκέψεις συνδυάζω το κρασί με την γεύση του φαγητού. Πιστεύω βέβαια ότι το κρασί είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ομοτράπεζων. Ο οινοχόος πρέπει να έχει την ικανότητα να διακρίνει την διαφορετικότητα των ανθρώπων και προτείνει ανάλογα με τον οβολό. Βέβαια ο καλλίτερος συνδυασμός είναι Πιλοτήριο κατά το Γεύμα και Επιδόρπιο. Οι σημερινοί όμως εστιάτορες τιμωρούν τους πελάτες τους και έτσι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ένα κρασί στην ταβέρνα κοστίζει περισσότερο από το ακριβότερο πιάτο. Με αγορά πρώτης ύλης 30 λεπτά το κιλό και με ένα κιλό κάνεις μία φιάλη κρασί είναι αδικαιολόγητη η τιμή 20 έως 30 ευρώ στο τραπέζι της ταβέρνας και δέν μιλάμε για πολυτελείας μαγαζιά. Όχι μόνο δεν μπορείς να το κεράσεις αλλά ούτε και να το απολαύσεις. ΥΣ. Είμαι οπαδός της καλλίτερης παρέας και όλα έπονται..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
05/05/2018 21:00 #25474 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Ώρα για φαγητό, τι κρασί θα πιούμε όμως;
Μοσχάτο Σάμου στην ξηρή εκδοχή του, εκ Δάφνης Ν. Πέλλης του φίλου Αλέξανδρου.Ανοιχτή οινοποίηση, δειλό στην μύτη, γεμάτο στόμα με ώριμα γλυκά φρούτα. Συνόδευσε παντελή και μυξινάρι στα κάρβουνα...........

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, PAKSIMADIS, alexandros.k

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2018 17:24 #25542 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Ώρα για φαγητό, τι κρασί θα πιούμε όμως;
Χοντροκομμένη μπριζόλα λαιμού στα κάρβουνα με σάλτσα κορομηλου(από Γεωργία)και δυνατό λευκό κρασί(λόγω εποχής).

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, gomati_sok, ampelofilos, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.291 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ