file ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...

Περισσότερα
29/11/2011 12:33 #6191 από Christos XM
Christos XM δημιούργησε το θέμα: ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
Ένα καταπληκτικό τραγούδι των Χειμερινών Κολυμβητών. Λέγεται «Οι μεγάλοι Παλαοί». Ακούστε το καθώς θα δοκιμάζετε τη σοδειά του 2011 στο http://www.youtube.com/watch?v=AOSsveIdPJ0 Γρο ? νος, Μουστάκας, Μαϊδανός Κώστας Κουτσομέρης, Νικολάκης κι ? ? λέξης τ ? Α ? γουστ ? , Σταυράκης τ ? ς ? λυμπίας, Μ ? τσος Ντούπας, Σταλαμίδης, Τσιλκάρης, Ξανθός του Γιαννακο ? ? ννούδα τ ? ς Θυμάδαινας κα ? Πλουτ ? δες ? ν τ ? γ ? ? γαλλιάσονται. Μητσκον ? ς μ ? ς κάνει ? μπέλι, κτίζει κα ? ντουβάρια, περν ? ? Μπιστάρας ? π ? ? κε ? , το ? λέει π ? ς θέλ ? στυλιάρια. Πέρασε κα ? ? Ζαμπετ ? ς, ? πρ ? τος ? τεμπέλης? γειά σου χαρά σου Μητσκον ? , ν ? χαίρεσαι τ ? ? μπέλι σ ? . Πέρασε κα ? ? Δηλαδής, το ? ? πε μι ? καλημέρα. ? κε ? νος τ ? ν ? δήγησε, ν ? βάν ? στ ? ? μπέλι λέρα. Πέρασε κι ? Μποσνάκης μας, ν ? πάει στ ? ν ? η Γιάννη ? κε ? νος το ? ε ? χήθηκε, πολ ? καρπ ? ν ? κάνει. Κι ? Μ ? τσος Τζέκης πέρασε, πο ? ? ταν κα ? τελάλης? το ? ? πε ? ν θ ? ς καλ ? κρασί, μπρούσικο ν ? τ ? βγάλεις. Πέρασε κι ? ? Σερέτης μας κα ? το ? ? δωσε καπάρο? ? ταν θ ? βγάλεις τ ? κρασί, ? γ ? θ ? ν ? τ ? πάρω. Πέρασε κι ? ? ? σφάλεια, ν ? πάει ν ? κυνηγήσει? μι ? νταμιτζάνα το ? ? δωσε, κρασ ? ν ? το ? γεμίσει. Πέρασε κι ? ? Σωκράτης μας κα ? το ? ? πε δυ ? καντάδες? κα ? το ? ? βαν ? ? να κοιμιστ ? κα ? δυ ? καταβολάδες. Πέρασε κα ? ? Φούλα μας παίζοντας τ ? λατέρνα? φέρε κρασάκι Μητσκον ? κα ? τ ? ν παρέα κέρνα.
Στο ? ς ? είμνηστους συγχωριανούς μου πο ? δ ? ν παντρεύτηκαν ποτέ, ? ντ ? μνημοσύνου. Στα ? ρος Καραμανιώλας Μέγα Καζαβίτι Θάσου, 1975



Για την αντιγραφή,
Christos XM


ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2011 07:27 #6195 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
Καλησπέρα Χρήστο, μιας και σου αρέσει να κυνηγάς διαμάντια, και την ιστορία την ξέρω από πρώτο χέρι, θα μου επιτρέψεις κάποιες αναφορές:
Ο Πρίνος, το χωριό στα βόρεια της Θάσου, και απέναντι από την Καβάλα, προήλθε από τις αγροτικές καλύβες που είχαν οι κάτοικοι του Καζαβητίου, μεγάλου και μικρού, ανάμεσα στους ελαιώνες, για αγροτικές δουλειές, κυρίως ελαιοσυλλογή. Οι καλύβες κάτω στην θάλασσα ονομάζονταν Καλύβες και τώρα Σκάλα Πρίνου. Το όνομα Πρίνος είναι ευνόητο από που προήλθε, και είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα μιάς και στα ανοικτά υπάρχει εξέδρα άντλησης πετρελαίου και ανοικτά της Καλλιράχης, όπου και μένω, εξέδρα φωταερίου.
Το κεντρικό χωριό, ή μάλλον καλύτερα τα χωριά, γιατί είναι δύο, το μεγάλο και το μικρό Καζαβήτι, είναι σκαρφαλωμένα σε ένα ύψόμετρο 600 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε δύο βουνά, πλάι σε ποτάμια και χείμαρους και ανάμεσα σε δάση πεύκων πλατάνων και καστανιών. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός πετρόκτιστος με έντονα τα στοιχεία της Βορειοελλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Δεν είναι ορατά από την θάλασσα και μέχρι την εκρίζωση της πειρατείας οι κάτοικοι ήταν υποχρεωμένοι να μένουν εκεί και να κατεβαίνουν στον κάμπο μόνο για δουλειές αγροτικές ή θαλάσσιες. Το όνομά τους προήλθε, μάλλον κατά την Ενετοκρατία από το Casa Viti, δηλ το σπίτι του αμπελιόυ, μιάς και ήταν το μέρος που η παράδοση θέλει να είχε τον μεγαλύτερο και ποιοτικότερο αμπελώνα του νησιού. Μάλιστα με έναν υπολογισμό, του αρχιτέκτονα Αργύρη Μπακιρτζή, που έχει σπίτι στο Μεγάλο Καζαβήτι, αφού μέτρησε τους "λινούς" πετρόκτιστα πατητήρια, σε αριθμό και διαστάσεις, θα πρέπει να υπήρχε μία ετήσια παραγωγή κρασιού πάνω τους 100 τόννους,και αυτό σε ένα χωριό τών 500-700 κατοίκων.
Ο υπογράφων τους στίχους του τραγουδιού που αναφέρεις, είναι ο Μπάρμπα Σταύρος Καραμανιώλας, με καταγωγή από το Καζαβήτι, ποιητής και στιχουργός, υπεραιωνόβιος και εν ζωή, ένας εκπληκτικός τύπος που ακόμα και τώρα ασχολείται με τον μπαχτσέ του. Τα δε ονόματα που αναφέρονται είναι, ή μάλλον ήταν, γιατί θα έχουν πιά πεθάνει, υπαρκτά πρόσωπα του χωριού, η ασφάλεια δεν είναι παρατσούκλι, είναι η γνωστή ασφάλεια, οι στίχοι γραφτηκαν το 1975!!!
Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει πολλά οι Χειμερινοί Κολυμβητές οι οποίοι προέρχονται από την Καβάλα, και έχουν πολλές σχέσεις με το νησί και ιδιάιτερα με το Καζαβήτι. Ο δε τραγουδιστής τους δεν είναι άλλος από τον προαναφερθέντα Αργύρη Μπακιρτζή που ήταν, έχει βγεί στην σύνταξη πιά, αρχιτέκτονας, αλλά τον βλέπουμε αρκετά συχνά.
Και μιάς και σου αρέσει αυτή η μουσική δες και αυτό το τραγούδι που το λέμε στα Καζαβήτι κάθε Γενάρη στην γιορτή του Αι Γιώργη του Χοζεβίτη. Πως και γιατί αυτή είναι μιά άλλη ιστορία:


ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2011 13:33 #6197 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
Νίκο, σε ευχαριστώ για το σημείωμά σου. Εάν δε βαριέσαι πες μας και για τον Αϊ Γιώργη τον Χοζεβίτη. Τι σημαίνει Χοζεβίτης; Και τον γιορτάζετε Γενάρη; Η λαογραφία πάντα έχει ενδιαφέρον. Όσο για το τραγούδι έχει καταπληκτική μελωδία.

Christos XM

Υ.Γ. Δες και την ερώτηση στην επόμενη δημοσίευση. Νομίζω ότι μπορείς να βοηθήσεις, αφού από όσο θυμάμαι έχεις αναφορές στη Γερμανία.

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/12/2011 01:06 #6200 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
Καλημέρα Χρήστο,
Αϊ Γιώργης ο Χοζεβίτης είναι ένας Αγιος της Χριστιανικής θρησκείας που έζησε και ασκήτεψε στην περιοχή του Σινά ( Χοζεβά), όπου και υπάρχει και το ομώνυμο Μοναστήρι. Η γιορτή του είναι στις 8 Γενάρη και η ιστορία είναι η ακόλουθη:
Στο Μεγάλο Καζαβήτι σε μία στροφή υπάρχει, εκεί κοντά, ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον συγκεκριμένο Αγιο.
Η συγκεκριμένη στροφή περνάει από την τσιμεντωμένη κοίτη ενός χείμαρου που κατεβάζει τα νερά της βροχής και τα οδηγεί πιό κάτω, μέσω ενός μικρού καταράκτη καμμιά 10ριά μέτρων. Στις 8 Γενάρη του 1998, μία ημέρα με πολύ βροχή, ένας κάτοικος της περιοχής, επέλεξε να περάσει στο σημείο αυτό με το αυτοκίνητό του και φυσικά παρασύρθηκε από τον χείμαρο. Διασώθηκε τελικά γλυτώνοντας κυριολεκτικά από του Χάρου τα δόντια. Απέδωσε αυτήν την τύχη θεόσταλτη και με διαμεσολάβηση του Αϊ Γιώργη.
Από τότε λοιπόν, αυτός ο τυχερός, καθιέρωσε στις 8 Γενάρη, ένα γλέντι στην παρακείμενη ταβέρνα του Βασίλη, ερασιτέχνη οινοποιού και του ίδιου, όπου δοκιμάζονται ντόπια φρέσκα με συνοδεία τοπικής κουζίνας και ήχων μουσικής, ζωντανής πολλές φορές, σαν αυτής που ανέφερες και ανέφερα. Το γλέντι είναι ανοικτό και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2011 00:50 #6210 από ayla
ayla απάντησε στο θέμα: ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
Τα όσα διάβασα και το τραγούδι που άκουσα με έχουν ενθουσιάσει!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2011 13:24 #6216 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
Αγαπητή Ayla και όσοι άλλοι φίλοι θέλουν,
μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε την καινούργια παραγωγή με συνοδεία μουσικής στις 8 Γενάρη. Από την μεριά μου, ένα πολύ ωραίο ροζέ, αποστάγματα και οτιδήποτε χρειαστεί σε οργανωτικό επίπεδο.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/12/2011 01:08 #6218 από ayla
ayla απάντησε στο θέμα: ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Θα έχω στα υππόψην μου, αλλά η ημερομηνία είναι για μένα δύσκολη!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.180 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ