file Μοσχάτο Αμβούργου

  • mioannis
  • Το Άβαταρ του/της mioannis Συντάκτης θέματος
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Ερασιτέχνης Αμπελουργός-Οινοποιός
Περισσότερα
01/02/2015 16:51 #17541 από mioannis
mioannis δημιούργησε το θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
Πέρσι αν και το ήθελα δεν κατάφερα να πάρω μούστο από Τύρναβο και λέω πρώτα ο Θεός να πάρω φέτος τον Σεπτέμβριο για φτιάξω κάπου 150 λ. κρασί μονής ποικιλίας από Μοσχάτο Αμβούργου. Αν κάποιος φίλος έχει εμπειρία σε τέτοια οινοποίηση παρακαλώ ας μπει στο κόπο να μου πει τα εξής
1)Αν ο μούστος δεν έχε υποστεί καθόλου εκχείλιση-πάτα τράβα -τι χρώμα κρασί θα προκύψει, ελαφρώς ροζέ ή λευκό?
2)Αν υποστεί εκχείλιση 4-5 ημερών παίρνω ροζέ ή ερυθρό?
3)Υπάρχει ποιοτική διαφορά σταφυλιού μεταξύ Τιρνάβου και Λαρίσης?
Ευχαριστώ
mioannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/02/2015 01:53 #17547 από mosxatos
mosxatos απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
στο πατα τραβα που κανουμε εδω βγαινει εντελος λευκο....στις 4-5 μερες βγαινει ερυθρο ζωηρο χρωμα...επεισης στ χωρια της λαρισας πχ τυρναβω αμπελωνα δαμασι με τν ποιο πολυ δραστηριοτητα υπαρχουν διαφορες στα χωματα...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": mioannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/02/2015 09:30 #17549 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
Το μοσχάτο Αμβούργου, αν το καλλιεργήσουμε σε γερά και αρδευόμενα εδάφη, με σκοπό και την μεγάλη παραγωγή, πως πρέπει να γίνει το κλάδεμα διαμόρφωσης; Η διαμόρφωση με διπλά κορδόνια συστήνεται;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • mioannis
  • Το Άβαταρ του/της mioannis Συντάκτης θέματος
  • Αποσυνδεμένος
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Ερασιτέχνης Αμπελουργός-Οινοποιός
Περισσότερα
02/02/2015 09:35 #17550 από mioannis
mioannis απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
Ευχαριστώ πολύ, σε ποιά περιοχή αναφέρεσαι?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/02/2015 16:01 #17554 από mosxatos
mosxatos απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
δεν βολευει τοσο πολυ..στα διπλα αφηνουμε συνηθως ως και 8 αλλα ειναι αναλογα το κλιμα και στ μονα απο 5-7..αμπελωνα λαρισας ειμαι

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/02/2015 21:18 #17555 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
Mosxatos βοήθησε λίγο περισσότερο. Μπορείς να ανεβάσεις φωτο ή σχήμα; Θα συνιστούσες το κλάδεμα με διπλά μπράτσα σε πάρα πολύ γερό χωράφι και με υγρασία; Με ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου; Σε το αποστάσεις τα κλήματα και στη σειρά; Από μπομέ τι γίνεται;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/02/2015 22:39 #17556 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
¨Εχω 140 ρίζες μοσχάτο Αμβούργου στο νομό Θεσσαλονίκης και πέρυσι έκανα λίγο κρασί πάτα τράβα, το χρώμα ήταν ελαφρός ροζέ.
Το έχω διαμορφωμένο σε διπλά μπράτσα με τρία μάτια στο καθένα και απόσταση απο πρέμνο σε πρέμνο 1,10, αλλά νομίζω πως θα έπρεπε να τα έβαζα σε μεγαλύτερη απόσταση γιατί είναι πολύ ζωηρή ποικιλία και ειδικά σε αρδευόμενα γερά χωράφια δεν προλαβαίνεις να ξεφυλλίζεις και να κορφολογείς.
Απο μπωμέ εγώ δεν μπόρεσα να ανεβάσω πάνω απο 12 και ίσως να φταίει οτι πρέπει να το ποτίζεις μέχρι το τέλος γιατί αλλιώς θα δείς ξαφνικά τις ρόγες να μαραίνονται.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/02/2015 15:12 - 03/02/2015 15:13 #17557 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου

Sorry. Όταν λέω διπλά μπράτσα, εννοώ, 2 αριστερά και 2 από δεξιά. Αυτό το σχήμα, μπορεί να δώσει πολλά κιλά αλλά και να απορροφήσει την πολύ υγρασία που έχει το χωράφι;
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 03/02/2015 15:13 από Goude.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/02/2015 10:45 - 04/02/2015 10:46 #17568 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
Φίλε Παναγιώτη, φίλοι, καλημέρα
επειδή βλέπω να υπάρχει ενδιαφέρον για το Μοσχάτο Αμβούργου, θα μου επιτρέψετε να πω 1-2 πράγματα.
Μικτή ποικιλία για οινοποίηση και για βρώση.
Εύκολη στην καλλιέργεια με μεγάλη στρεμματική απόδοση όχι ιδιαίτερα ευαίσθητη.
Τελείως ακατάλληλη για βιολογική καλλιέργεια ιδίως στα δικά μας βόρεια μέρη.
Δεν ανεβάζει βαθμούς ακόμα και καλές χρονιές.
Κάνει μέτρια μονοποικιλιακά κρασιά και μπορεί να δώσει κάποιο αρωματικό δυναμικό αν συμμετέχει σε μικρό ποσοστό σε πολυποκιλιακά κρασιά.
Ο κάμπος του Τυρνάβου έχει 10.000 ( δέκα χιλιάδες στρέμματα ) από αυτή την ποικιλία.
Οι άνθρωποι ήταν σε τροχιά ξεριζώματος, δεν έκανε καλό κρασί, για επιτραπέζιο δεν το ζήταγαν πιά γιατί είχε κουκούτσια, οι καλλιέργειες οικονομικά πήγαιναν κατά διαβόλου,
μέχρι που κάποιοι σκέφτηκαν το δυναμικό της ποικιλίας για απόσταξη.
Με την στροφή του κόσμου στο τσίπουρο και την εξαιρετική δυναμική της ποικιλίας για αποστάγματα η καλλιέργεια περνάει μια δεύτερη νεότητα.
Δοκιμάστε μονοποικιλιακό απόσταγμα σταφυλής "Τσιλιλής" και θα καταλάβετε.
Ενα άλλο μεγάλο προσόν είναι ότι όπως και να είναι το σταφύλι, η πρώτη ύλη, το απόσταγμα θα είναι εξαιρετικό.
Φέτος, γνωστά τα προβλήματα με τα αμπέλια, αγόρασα Μοσχάτο για απόσταξη.
Το σταφύλι μέτριο και πανάκριβο 70 λεπτά το κιλό.
Το αποτέλεσμα ανώτερο των προσδοκιών, θα το δοκιμάσετε στην συνάντησή μας.
Πάντως άν κάποιος θέλει να καλλιεργήσει την ποικιλία στα μέρη μας να διαλέξει καλά το υποκείμενο για την μέγιστη δυνατή πρωϊμότητα.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 04/02/2015 10:46 από Nikos Kotsalis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/02/2015 11:05 - 04/02/2015 11:07 #17569 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Μοσχάτο Αμβούργου
Όσον αφορά γενικά τα επιτραπέζια σταφύλια, είναι μόδα και εξελίσσεται. Γεωπόνοι και εταιρίες δημιουργούν νέες ποικιλίες που σκοπό έχουν να καλύψουν τις καταναλωτικές συνήθειες. Μεγάλο βάρος σταφυλιού, μεγάλη παραγωγή, άσπερμες, αρωματικές, μεγάλη διατηρησιμότητα. Μια νέα ποικιλία παράγεται (τελευταία εγείρουν και δικαιώματα οι δημιουργοί τους), marketing και διαφήμιση την προωθούν, ο παραγωγός πρέπει να εκριζώσει την παλιά και να βάλει την προωθούμενη για να είναι μέσα στην αγορά και ο καταναλωτής πρέπει να φάει ότι του υποδείξουν. Αέναο παιχνίδι.
Για το μοσχάτο, ισχύουν όσα έγραψες Νίκο. Στην ωρίμανση της παίζει ρόλο το φόρτωμα και η χρονιά και σαφώς η επίδραση του υποκειμένου, της λίπανσης, των ποτισμάτων. Άλλοτε με φορτίο 3,5 τόννους έχει ωριμάσει στις αρχές Σεπτέμβρη (12,5 μπομέ) και άλλοτε με φορτίο 2 τόννων έχει τρυγηθεί στις 15 Οκτώβρη.
Για την βιολογική καλλιέργεια, η γενική άποψη είναι ότι πέρσι οι μοσχάτες άντεξαν περισσότερο στον περονόσπορο από τις άλλες. Εξ ιδίας εμπειρίας και από το αμπέλι μου (λίγες ρίζες έχω).
Τελευταία διόρθωση: 04/02/2015 11:07 από Goude.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.592 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ