file Δημιουργία νέας κατηγορίας

Περισσότερα
21/10/2014 16:39 #16541 από andreas.360
andreas.360 δημιούργησε το θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
Μήπως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία στις συζητήσεις για τα ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/10/2014 21:53 #16557 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
Αγαπητοί φίλοι,

Συμφωνώ ότι κάποια πιο συστηματική συζήτηση για τα αποστάγματα, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ένα ιδιαίτερο θέμα, που έχει σχέση με τα αποστάγματα, πιστεύω ότι είναι η απόσταξη των σταφυλιών και των στεμφύλων από τους "διήμερους".

Τι συμβαίνει, λίγο πολύ το ξέρουμε όλοι :

Από την μία : Άγνοια και αλητεία, θανατηφόρα δηλητήρια σε ανεξέλεγκτη διακίνηση ως "αγνό παραδοσιακό τσίπουρο", χοντρό αδήλωτο εισόδημα από επιτήδειους τσαρλατάνους και απατεώνες, που πολλές φορές, καμιά σχέση δεν έχουν με το αμπέλι και το σταφύλι.

Από την άλλη : Μεράκι, εμπειρία, γνώση αξιοθαύμαστη, νοικοκυροσύνη, συνέπεια, εξαιρετικά αποστάγματα, διπλοβρασμένα και ευωδιαστά με χημικές αναλύσεις για την καθαρότητά τους και επειδή όλα αυτά στοιχίζουν και να υπάρχει η πρόθεση να πουληθεί κάποια μικροποσότητα, έτσι για να βγούν τα έξοδα, αυτό μάλλον είναι αδύνατο, γιατί οι "πελάτες" δεν είναι μ@λ@κες και ξέρουν τον κάποιο άλλο, που έχει "αγνό και παραδοσιακό", από ζάχαρες, μελάσες, και "αρκούδες", ή από εισαγωγές "πιστοποιημένων" αποστακτηρίων της Βαλκανικής και το πουλάει και έως και 2 ευρώ το λίτρο (αφού σχεδόν δεν στοιχίζει τίποτα). Εντύπωση μου έκανε αγγελία για πώληση "εξαιρετικού" τσίπουρου ντεμπίνας, με 2,5 ευρώ. Αυτό απλά δεν γίνετε.

(Γνώμη μου είναι ότι η ντεμπίνα και ο ροδίτης, βγάζουν μακράν το καλύτερο απόσταγμα και ότι στην τέχνη της απόσταξης και την κουλτούρα της κατανάλωσης, οι Ηπειρώτες είναι εκτός συναγωνισμού, απλά και Δωρικά πράγματα . . . ).

Όσο για τους "επίσημους" ποτοποιούς, (αρκετοί από αυτούς) είναι και αυτοί αρκετά "πονηρούληδες" και όχι πάντα και τόσο νόμιμοι και ως προς την ποιότητα των αποσταγμάτων τους . . . έχουν ακόμα πολύ δρόμο.

Εγώ τουλάχιστον δεν έχω "τρελαθεί", από κάποιο προϊόν τους.

Έχω πιεί κατά καιρούς, πολύ καλύτερα αποστάγματα από παραδοσιακή απόσταξη (ένα από αυτά ήταν και το δικό μου του 2002, από μικροποσότητα επιλεγμένου ροδίτη ορεινής Αιγιαλείας, μέχρι στιγμής δεν έχω πιεί κάτι καλύτερο, αλλά και εγώ δεν μπόρεσα να το ξαναπιάσω. Την απόσταξη, ας πούμε, του 2009 την πέταξα, δεν καθάριζε με τίποτα, κακή πρώτη ύλη).

Κάνω αυτή την (ελπίζω όχι βαρετή, γιατί είναι γνωστά τα θέματα) εισαγωγή, γιατί θέλω να θέσω το θέμα της προστασίας της "παραδοσιακής απόσταξης των αμπελουργών".

Από ότι βλέπω η επιστημονική γνώση και οι εμπειρίες δεν λείπουν από την παρέα μας, το μεράκι επίσης είναι δεδομένο.

Σίγουρα η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί, ούτε πρέπει να συνεχιστεί.

Αυτό όμως δεν θα πρέπει να σημαίνει την ολική "σάρωση", επί δικαίων και αδίκων (προσφιλής τακτική της Ελληνικής Πολιτείας, όταν ξυπνήσει ή την ξυπνήσουν).

Από ότι επίσης βλέπω και οι αμβυκούχοι, δεν έχουν επιδείξει κάποια ιδιαίτερη οργάνωση και ολοκληρωμένες προτάσεις, ικανές να δώσουν κάποιες λύσεις, αλλά αναλώνονται σε ευκαιριακές και αποσπασματικές, κατά καιρούς προτάσεις και από ότι φαίνεται και σε αρκετές "φαγωμάρες" μεταξύ τους.

Εμείς τι πιο σοβαρό μπορούμε να κάνουμε ;

Καταρχήν, θέλουμε να κρατήσουμε το δικαίωμα του αμπελουργού να αποστάζει και να διαθέτει το προϊόν του ;

Με πιο τρόπο ; με ποιους ελέγχους ; με ποιες διασφαλίσεις (για όλους : παραγωγούς, καταναλωτές, επαγγελματίες ποτοποιούς, πολιτεία, ευρωπαϊκές νομοθεσίες, κλπ) ;

Πιστεύω ότι, αν πιστεύουμε στην παραδοσιακή και ποιοτική απόσταξη και δεν θέλουμε να τα παραδώσουμε όλα στα καρτέλ των μεγάλων, αχόρταγων και πραγματικά ανεξέλεγκτων, είναι μια σοβαρή πρόκληση για όλους μας να το παλέψουμε.

Η παραδοσιακή απόσταξη έχει στοχοποιηθεί, πολύ περισσότερο από άλλους κλάδους (βέβαια η τωρινή κατάσταση, δίνει αρκετή και βάσιμη επιχειρηματολογία), - αλλά ας πούμε κανένας δεν μιλάει για το χύμα "παρθένο" ελαιόλαδο, το "γνήσιο" μέλι, κλπ, που διακινούνται τελείως ανεξέλεγκτα από όλους (χωρίς πιστοποιήσεις, ποιοτικούς ελέγχους, παραστατικά πώλησης, καταβολή φόρων, κλπ) - απλά γιατί ίσως στον κλάδο των ποτών, είναι αυτό που είπε ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου : "πολλά τα λεφτά Άρη".

Μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι σοβαρούς ειδικούς ανθρώπους (Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι., υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώσεις, συνεταιρισμούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές, επαγγελματίες του χώρου, κλπ,) να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (ίσως να υπάρχει και κάποιο κοινό ενδιαφέρον, από κάποια άλλη χώρα) και να διαμορφώσουμε μία σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση.

Το "μπορούμε" βέβαια είναι μόνο μια κουβέντα, σίγουρα αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα, αλλά πιστεύω ότι όπου οι κοινωνίες και οι κοινότητες, παίρνουν πάνω τους τα θέματα που τους αφορούν υπάρχουν ελπίδες . . .


Τούτον τον χρόνο τον καλό, τον άλλο ποιος τον ξέρει, για ζούμε, για πεθαίνουμε, για σ΄ άλλον τόπο πάμε . . .

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, venom, Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2014 10:03 #16561 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
Καλημέρα φίλοι,
εξαιρετική η άποψη του φίλου Xeniteas.
Ταυτίζομαι απόλυτα μαζί του.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2014 12:02 #16563 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
Ρίξτε μια ματιά εδώ, μπορεί να βγει κάτι χρήσιμο :

"ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ"

estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/.../Metaptychiaki11.pdf

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ

Αυτό το μήνυμα έχει συνημμένο αρχείο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να το δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2014 17:34 #16566 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ή ΧΗΜΕΙΑ / αξίζει να το διαβάσετε

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ Blog

06/08/2014

Τι πίνεις; Τσίπουρο ή χημεία;

Όλη η αλήθεια ξεροσφύρι… για το εμπορεύσιμο τσίπουρο και τα αλκοολούχα!

Η ιστορία ξεκινάει όπως πάντα αγνά σαν ένα όμορφο παραμύθι… Σε μια αγιορείτικη βιβλιοθήκη τον 10ο αιώνα, ένας “θετικός” μοναχός μελέτησε τη χημική διαδικασία της απόσταξης και αποφάσισε να την εφαρμόσει πρακτικά σε τσίπουρα, στέμφυλα και ράκη από τα στημένα σταφύλια! Ζύμωσε και έβρασε ό, τι περίσσευε από το πατητήρι και ο αυτοσχέδιος λουλάς, του έδωσε από την ύλη, με τρόπο μαγικό, το πνεύμα του οίνου!! Έμοιαζε με μυστήριο τούτη η μεσαιωνική αλχημεία που αργά ταξίδεψε σε κοσμικούς σε ολάκερη την Αυτοκρατορία, από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία ως την Κρήτη, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο και τη Μεγάλη Ελλάδα.

Κι έφτασε ακόμα μακρύτερα ως το βορρά και την μακρινή δύση και άλλαξε τρόπους και συνταγές σαν τα δόγματα του Χριστιανισμού. Όσοι δεν είχαν σταφύλια έψαξαν τη ζυμωμένη ζάχαρη σε υποκατάστατα και γέννησαν δεκάδες αλκοολούχα!! Στην Ιρλανδία κάποιος Καπουτσίνος δοκίμασε αιώνες αργότερα να αποστάξει κριθάρι και κάμωσε το ουίσκι παλαιώνοντάς το σε δρύινα βαρέλια για να αποκτήσει γεύση. Στην Μοσχοβιά απόσταξαν στάρι κι έφτιαξαν τη βότκα και στην Τρανσυλβανία δαμάσκηνα. Στην Καραϊβική ζαχαροκάλαμα για το ρούμι και στο Μεξικό οι Κονκενσταδόρες κάμωσαν την τεκίλα από τη γαλάζια αγαύη των ιθαγενών! Η νέα ρωμαίικη τέχνη μέσα σε χίλια χρόνια είχε σπουδαχτεί στην οικουμένη και η ουσία ισχυρότερη πια στα 40% αλκοόλ, έμελε να ζωντανεύει ή να θανατώνει ανθρώπους σαν το φάρμακο και το φαρμάκι!

Τι πίνεις; Τσίπουρο ή χημεία; Κι είναι αλήθεια πως τα περισσότερα όμορφα γεννιούνται σ’ αυτόν το τόπο.. μα πεθαίνουν και θάβονται πάλι εδώ.. σε ένα διονυσιακό παιχνίδι νεκρανάστασης! Το θεϊκό σταφύλι, ο βασιλιάς των φρούτων με τις αναρίθμητες ανθοκυανίνες και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή , τις πολλαπλές βιταμίνες και την ιαματική δράση, έπεσε σαν τον Βυζαντινό θρόνο! Τα υποκατάστατα των βορείων, τα δημητριακά και τα σκληρά φυτά γέμισαν ποτά όλο τον πλανήτη με την μεγάλη αποικιοκρατία. Επιστρατεύτηκαν εκατομμύρια δούλοι στις φυτείες για την παραγωγή της πρώτης ύλης, κατά τόπους! Έτσι η ποσότητα ξεπέρασε πολύ γρήγορα την ποιότητα, όπως επιτάσσει ο κερδοφόρος δυτικός τρόπος σκέψης! Οι τράπεζες και τα καρτέλ του παγκόσμιου οινοπνεύματος πλούτισαν και η βιομηχανία δημιούργησε νέες αγορές κι αυτές νέες χημείες στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού, παράγοντας πια αλκοόλ από τη ζάχαρη μεταλλαγμένων καρπών και από το πετρέλαιο μέσω της διύλισης.

Ο Ελλαδίτης του εικοστού αιώνα έφτασε να πληρώνει ακριβά φόρους για να πίνει εισαγόμενα δηλητήρια με ονομασία προέλευσης και τη διάσημη ετικέτα που είδε και ξανάδε σε κάποια διαφήμιση! Marlboro, coca-cola και scotch!! Η αγία τριάδα του θανατά και ο θάνατος της Αγίας Τριάδας του οίνου, του σίτου και του ελαίου!! Τα τελευταία καζάνια που συνήθως διατηρούσαν οι εκκλησίες έσβησαν, τα περισσότερα αμπέλια κάηκαν από την αμερικάνικη φυλλοξέρα και τα σπιτικά φρουτώδη κρασιά γινήκαν ξύδια. Τα καφενεία γέμισαν για έναν αιώνα θαμώνες ψευτοευρωπαίους που κατανάλωναν φτηνά χημικά ουίσκι, και εργοστασιακές μπύρες με συντηρητικά. Ενώ η ελίτ από την άλλη ακριβοπλήρωνε για την παλαίωση γαλλικών κρασιών! Ακριβοπλήρωνε χωρίς να ξέρει γιατί, μιαν αναγκαστική χημική διαδικασία ώστε να πίνονται τα σκληρά από τανίνες κρασιά της Γαλλίας με κάποιον μαγικό τρόπο, που τα καθιστούσε ξαφνικά πολυτελή! Κι αυτοί που κινούν τις αγορές έφτιαξαν στρατιές από γευσιγνώστες πληρωμένους, διαφημιστές και δήθεν ειδικούς και ειδήμονες να δικαιολογούν με επιστημονισμούς τις μπαγαποντιές και τα εμπορικά σκάνδαλα των ανταγωνιστών που έπνιγαν την ανθρωπότητα στο βωμό του κέρδους.

Το σπιτικό τσίπουρο και η τσικουδιά έπρεπε με κάθε τρόπο να υποβαθμιστούν, να αντικατασταθούν και να αστικοποιηθούν και αυτά όπως όλα τα εγχώρια προϊόντα!! Και δώσαν οι αφέντες ονομασία προέλευσης στηn Ψωροκώσταινα το ποτό που της άξιζε, στη θέση αυτών: Το ούζο… με το ψεύτικο όνομα από το “uso Massalia” και την ψευτικέ συνταγή αρωματισμένης, εργοστασιακής αιθυλικής αλκοόλης, ήταν η τέλεια εμπορική λύση! Ένα βιομηχανικό προϊόν που θα μπορούσε να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες χημικά, χωρίς ουσιαστική απόσταξη και ύπαρξη αγνής πρώτης ύλης! Αρωματισμένο λοιπόν, καθαρό οινόπνευμα και το εθνικό ποτό της Ελλάδος ήταν γεγονός! Ένα χημικό παράγωγο για τους θολωμένους τουρίστες που πότισε όμως για χρόνια και τους ανίκανους ντόπιους, σε τέτοιο βαθμό που χαρακτηρίστηκε το ποτό των αλκοολικών, πίσω από την καταχώριση με τη θάλασσα ποικιλία και τον ήλιο μεζέ!

Μα πέρασαν τα χρόνια και ήρθε η αμφισβήτηση της ποιότητας! Η γενιά της νέας χιλιετηρίδας είχε πια διατροφικές απαιτήσεις γιατί γνώριζε περισσότερα!! Μέσα σε αυτά τα αναθεωρητικά γαστριμαργικά πλαίσια προμηνύονταν και η ανάσταση του τσίπουρου ως αυθεντικού και φυσικού εγχώριου ποτού!! Το ουίσκι, το ούζο και η χημεία χάσανε γρήγορα τηn μάχη του καφενείου και του μεζεδοπωλείου! Τα φοιτητικά και τα παραδοσιακά στέκια πλημμύρισαν μέσα σε λίγα χρόνια τσίπουρο και τσικουδιά, με ή χωρίς γλυκάνισο, χύμα ή εμφιαλωμένο και όλοι ποιοτικά ησύχασαν… όπως με τα βιολογικά προϊόντα, που παρ’ όλη την προσεγμένη καλλιέργεια παρέμειναν γενετικά τροποποιημένα!

Πού βρέθηκε τόσο πολύ τσίπουρο ξαφνικά στην ελληνική αγορά; Εμφιαλωμένο και χύμα, με ή χωρίς γλυκάνισο; Κανείς δεν αναρωτήθηκε!! Κανείς δεν πρόσεξε την αντίφαση της κατακόρυφης μείωσης των ελληνικών αμπελιών με την πολλαπλάσια αύξηση σε διάθεση τσίπουρου στην εγχώρια αγορά!! Κανείς δεν ανησύχησε για τους πραγματικούς αριθμούς!! Η αγορά όμως δεν μπορεί να νικηθεί τόσο εύκολα!! Η κερδοφορία και το συμφέρον παρελαύνουν!! Είναι γεγονός πως ο Νεοέλληνας γλίτωσε από τη χημεία της παγκόσμιας αγοράς οινοπνευματωδών και τα “λιοντάρια”, αποβάλλοντας την από την καθημερινή του πόση, όμως οι ντόπιες “ύαινες” τον περίμεναν στη γωνία να τον κατασπαράξουν! Έτσι γεννήθηκε η νέα εγχώρια πυραμίδα πώλησης αλκοόλ και το ελληνικό καρτέλ οινοπνεύματος!

Ό, τι ακριβώς σκανδαλώδες συμβαίνει εγχώρια με τα υπόλοιπα τρόφιμα, συνέβη και με το τσίπουρο και τη τσικουδιά!! Στην βάση του καρτέλ βρίσκονται οι παράνομοι μικροπαραγωγοί και μικροπωλητές, όσοι αποστάζουν σε παράνομα καζάνια, χωρίς νόμιμη άδεια και διακινούν ποσότητες δήθεν χύμα τσίπουρου ή τσικουδιάς στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, εκτός ανταγωνισμού, που κυμαίνονται στα 3 ευρώ ανά λίτρο! Τιμή που λόγω τελωνισμού και εξόδων δεν μπορεί να φτάσει ο νόμιμος μικροπαραγωγός. Ενώ ταυτόχρονα η διακίνηση σε ποσότητα αυτού του υποπροϊόντος ξεπερνά το ισοζύγιο αποσταγμάτων, δηλαδή στέμφυλων, αφού τις περισσότερες φορές οι παράνομοι δεν έχουν ούτε ένα σκόλι αμπελιού!

Τα ινία στη βάση της πυραμίδας κατέχει το νησί της Κρήτης που τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής με εκατονταπλάσιες ποσότητες τσικουδιάς και ρακής από τα παραγόμενα στο νησί στέμφυλα! Τα χιλιάδες τσιπουράδικα, καφενεία, μεζεδοπωλεία και ρακομελάδικα των Αθηνών αγοράζουν με 3 ευρώ μέσο όρο υποπροϊόντα τσικουδιάς από τη μεγαλόνησο, που δεν είναι άλλο από ρακές σάπιων φρούτων που πετιούνται από τα μανάβικα και οινολάσπες από τα οινοποιεία, με τη θανατηφόρα προσθήκη εμπορικής ζάχαρης που ανεβάζει την παραγόμενη ποσότητα κατακόρυφα! Διπλοκάζανα, για να κοπούν τα ανεπιθύμητα αρώματα με χαρμάνι τις κεφαλές, που περιέχουν την επικίνδυνη μεθανόλη, αραιωμένα με νερό κάτω από 38 αλκοολικούς βαθμούς!! Και όλη αυτή η αήθης διαδικασία κατά παράβαση λαμβάνει χώρα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, όταν το νόμιμο περιορίζεται στις σαράντα ημέρες!!

Στη μέση της πυραμίδας και στα ανώτερα κλιμάκια, οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας αντίστοιχα, που εργάζονται παραδόξως νόμιμα όλον τον χρόνο για να μπορέσουν να αποστάξουν τις ποσότητες που καταναλώνονται σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως να αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται πρακτικά κάτι τέτοιο, αφού τα στέμφυλα μετά από λίγους μήνες ξινίζουν! Όσοι λοιπόν εμφιαλώνουν τσίπουρο αγοράζουν θεωρητικά σταφύλια από όλη την Ελλάδα, πράγμα ανύπαρκτο, σε μια χώρα που η αμπελοκαλλιέργεια πεθαίνει! Δικαιολογούν έτσι τυπικά μια μικρή ποσότητα που αγοράζουν από μεγαλοκαλλιέργειες με φάρμακα, λιπάσματα και σκληρές γεωργικές μεθόδους παραγωγής, απ’ όπου προέρχεται το εμφιαλωμένο κρασί, πχ Νομός Αχαΐας. Όμως και αυτή η ποσότητα βάσει ισοζυγίου δε φτάνει επ’ ουδενί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς! Αν σκεφτεί κανείς πως από 1 τόνο σταφύλια, τα νόμιμα στέμφυλα προς απόσταξη αποτελούν το 15% άρα 150 κιλά που δίνουν 10 λίτρα τσίπουρο!! Δηλαδή χρειάζεται 1 τόνος σταφύλια για 10 λίτρα τσίπουρο!!

Έτσι ένας έλεγχος του ισοζυγίου στέμφυλων και τσίπουρου από τους πληρωμένους κρατικούς υπαλλήλους σε όλους τους επαγγελματίες, θα έκλεινε τις παράνομες επιχειρήσεις τους και η αγορά θα στέγνωνε, ενώ το κράτος θα έχανε από την φορολόγηση πολλά εκατομμύρια! Οι έλεγχοι στους επαγγελματίες έτσι περιορίζονται ποσοτικά μόνο στη διάθεση και όχι στην παραγωγή. Έτσι οι φίρμες του τσίπουρου για να ανταπεξέλθουν καταναλωτικά αποστάζουν όλον τον χρόνο, τι άλλο; Οινολάσπες και κατακάθια από οινοποιεία και αποσταγματοποιεία, τόσο εγχώρια όσο και από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες! Όπως την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, απ’ όπου εισάγονται επίσης, σε πολύ καλές τιμές λόγω νομίσματος, και σκληρές ρακές χωρίς τίτλο, δεύτερης κατηγορίας που καζανιάζονται μαζί με μια τεράστια ποσότητα ληγμένων κρασιών του εμπορίου που δήθεν χύνονται. Τέλος, το χαρμάνι των επαγγελματιών συμπληρώνει η αγορασμένη αιθυλική αλκοόλη, ως προσθήκη μαζί με αρωματικές ύλες, σε ποσοστό όπως γίνεται στο ούζο, ανεβάζοντας την παραγωγή με αυτόν τον τρόπο στα ύψη!!

Αυτό το καμουφλαρισμένο νέο ούζο λοιπόν, μίγμα ληγμένων κρασιών, εισαγόμενων ρακών χωρίς τίτλο και οινολασπών, πωλείται ως ποιοτικό τσίπουρο εμφιαλωμένο από τα μεγάλα ονόματα του είδους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας σε πολυκαταστήματα, φαγάδικα, καφετέριες και μαγαζιά της νύχτας, νόμιμα και με ΦΠΑ. Φτάνοντας έτσι στην κορυφή αυτής της νόμιμης παρανομίας, στην πυραμίδα της πώλησης του τσίπουρου, συναντά κανείς για άλλη μια φορά την coca–cola Ελλάς που κρύβεται οικονομικά πίσω από την γνωστή στους κύκλους λαρισαϊκή οικογένεια των παραγωγών του πολυδιαφημιζόμενου μονοποικιλιακού. Αυτό το έξυπνο υποπροϊόν καταγγέλλει επίσημα ο ίδιος ο συνεταιρισμός Τυρνάβου για μια σειρά παρανομιών αθέμιτου ανταγωνισμού. Για την απαγόρευση του όρου «μονοποικιλιακό» σε όλα τα τσίπουρα, που παραβιάζεται κατ΄ εξαίρεση για πρώτη φορά, για την ονομασία χρήσης του τόπου Τύρναβος για διαφημιστικούς λόγους που χρησιμοποιείται χρόνια στο “Συνεταιριστικό”, καθώς και για το ισοζύγιο του τυρναβίτικου μοσχάτου που δε δικαιολογεί την απειροελάχιστη αγορά σταφυλιών από την εν λόγω εταιρεία με την τεράστια διακίνηση στην ελληνική αγορά!! Πράγμα που δεικνύει, ειδικά σε τέτοια επίπεδα ανταγωνισμού και κερδοφορίας, την προσθήκη ακόμα και χημικής αλκοόλης από διύλιση πετρελαίου, όπως γίνεται σχεδόν επίσημα στα αντίστοιχα προϊόντα αλκοόλης και ποτά της παγκόσμιας αγοράς που πωλούνται σε τιτάνιες ποσότητες σε όλον τον κόσμο, με πρώτο σε πωλήσεις το Jack Daniel’s. Με τη χημική προσθήκη σε αυτή την περίπτωση, κάποιου αρωματικού που θυμίζει μοσχάτο για να καλύπτει, όπως το γλυκάνισο για το ούζο, τη βρώμικη αλχημεία! Ας συμπληρωθεί τέλος, πως η καθαρή αλκοόλη από διύλιση πετρελαίου (καθαρό οινόπνευμα) είναι άφθονη και κατά πολύ φθηνότερη από την αποσταγμένη αλκοόλη η οποία είναι φυσικά διαθέσιμη σε πολύ μικρές ποσότητες.

Περνώντας τέλος στην αντίπερα όχθη, «για να σβήσουμε», αποκούμπι της πυραμίδας, εκτός ανταγωνισμού, αποκομμένοι από την αγορά, αδικημένοι από το κράτος και οικονομικά ευνουχισμένοι, βρίσκονται οι ερασιτέχνες νόμιμοι αμβυκούχοι!! Οι μόνοι παραδοσιακοί και καθαροί αποσταγματοποιοί του κλειστού ημιεπαγγέλματος, με τις μετρημένες άδειες πανελληνίως, που αλλάζουν χέρια και μεταπωλούνται σε όσους έχουν μεράκι για δουλειά! Αυτοί οι νόμιμοι αμβυκούχοι και οι πελάτες τους παράγουν τον ανθό του εγχώριου τσίπουρου και της τσικουδιάς, από τα δικά τους αμπέλια και ποικιλίες που φροντίζουν οι ίδιοι παραδοσιακά. Τσίπουρο αυθεντικό και αγνό από τα ράκη του μούστου που γίνεται το κρασί που πίνουν αυτοί, οι φίλοι και οι συγγενείς τους! Από λίγα στρέμματα όπου χρόνο με το χρόνο περιορίζονται από την Ε.Ε., συγκεκριμένες ποικιλίες με τις περισσότερες από αυτές να απαγορεύονται με πρακτικές και ανύπαρκτα κριτήρια, υψηλά κόμιστρα αδειών απόσταξης προπληρωμένα στο τελωνείο και αυστηρό περιορισμό στη ποσότητα παραγωγής και πώλησης!

Κι όμως όλοι αυτοί οι έλεγχοι και οι υπερβολικές απαγορεύσεις καθιστούν τους νόμιμους ερασιτέχνες αμβυκούχους από τη μια εκτός αγοράς, με τοπικό περιορισμό που δεν ξεφεύγει από τα όρια της κοινότητάς τους, αλλά από την άλλη βασιλιάδες της ποιότητας και του καθαρού τσίπουρου. Χύμα και ατόφιου, που μπορείς να απολαύσεις χωρίς μεθανόλη (κεφαλές), αλδεΰδες και κετόνες (ουρές), πρόσθετα χημικά και ουσίες! Αποσταγμένο από τα εκλεκτότερα στέμφυλα των παραγωγών που γίνονται και οι ίδιοι κοινωνοί της δικιάς τους ποιότητας! Καθιστώντας εύκολα τον κάθε ενδιαφερόμενο και δύσπιστο, ελεγκτή της ποιότητας και παραγωγό της αλκοόλης του, στα κατά τόπους ανοιχτά, νόμιμα ρακαριά της Ελλάδος! Που καίνε και γλεντάνε για έναν μήνα κάθε χρόνο τον άγιο τρόπο της απόσταξης των στέμφυλων, κρατώντας την ρωμαίικη παράδοση ζωντανή μια χιλιετία τώρα… ζητώντας από τον κόσμο μονάχα την αυτονόητη στήριξη της αυθεντίας για το κοινό καλό όλων, όπως πραγματικά αξίζει σε κάθε ποιοτικό μικροπαραγωγό παραδοσιακών, αγροτικών προϊόντων του πλανήτη!! Εις υγείαν!!!!!

Πάνος Πενταρίτσας

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
23/10/2014 18:23 #16567 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
Πολύ εύστοχα τα σχόλια και οι τοποθετήσεις του φίλου xeniteas, τα συγχαρητήρια μου!!!!!

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2014 21:31 #16568 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
Το άρθρο είναι ένα χαρμάνι σωστών επισημάνσεων με μπόλικες όμως δόσεις ιστορικών ανακριβειών, απόδοσης χύδην κατηγοριών (αναφέρει ένα παράδειγμα όπου "φωτογραφίζει" τον κατηγορούμενο και στη συνέχεια η κατηγορία επεκτείνεται σε όλους τους εμφιαλωτές από Θεσσαλία κι επάνω-αυτό κοινώς ονομάζεται λάσπη στoν ανεμιστήρα) και υποκειμενισμού (γιατί από την πυραμίδα βγαίνουν οι απλοί καζανάδες; και πως αναγορεύονται αυτοί σε αυθεντία;)

Συγνώμη αλλά δεν το προσυπογράφω γιατί όλα τα παραπάνω δεν τα θεωρώ και πολύ ντόμπρα.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS, Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2014 02:09 - 24/10/2014 12:10 #16569 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ή ΧΗΜΕΙΑ / αξίζει να το διαβάσετε
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ Blog
06/08/2014
Τι πίνεις; Τσίπουρο ή χημεία;
Όλη η αλήθεια ξεροσφύρι… για το εμπορεύσιμο τσίπουρο και τα αλκοολούχα!


1993 λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Τόσες είναι οι λέξεις. Φλύαρο μηδενιστικό μπουρδολόγιο γεμάτο ανακρίβειες, ανεύθυνες κατηγορίες και επικίνδυνες γενικεύσεις, διατυπωμένες από άσχετο "ειδικό", αιθεροβάμονα-νεφελοπεριπατητή.
Όλα τα έσφαξε, όλα τα μαχαίρωσε!!!! Το μόνο που ξέχασε να καταγγείλει είναι το απεσταγμένο νερό!!!!!!!!!!!!!. Άϊντε τώρα να βρούμε για να πιούμε τσίπουρο, βότκα, τεκίλα, ρούμι, ουϊσκυ, μπύρα, ούζο ή κρασί!!!!!!!!!!!!!.
Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ανεπίδεκτο αντίκρουσης.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 24/10/2014 12:10 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Christos XM, Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2014 14:51 #16577 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
Αγαπητοί Φίλοι,

Σχετικά με το άρθρο του "Σαρωνικού", δεν θα διαφωνήσω και πολύ με αυτά που γράφετε.
Δεν θέλουμε γενικές σαρώσεις και γενικούς επαίνους. Το άρθρο βρέθηκε μπροστά μου, σε μία σχετική αναζήτηση και είπα να το ρίξω στο τραπέζι, για να ξεδιπλώσουμε την κουβέντα μας και τους προβληματισμούς μας. Σίγουρα γράφονται και κάποιες αλήθειες, αλλά έτσι δεν γίνεται τίποτα.

Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, να δούμε : τι θέμα έχουμε, τι λάθη γίνονται από εμάς τους ίδιους και τι καλύτερο μπορούμε να προτείνουμε.

Η παραδοσιακή απόσταξη των αμπελουργών (μόνο), πρέπει να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί.

Θα προσπαθήσω περιληπτικά να παρουσιάσω κάποιες δικές μου σκέψεις (εισηγήσεις) :

Καταγραφή και αξιολόγηση καταλληλότητας, όλων των αμβύκων και όλων των εξαρτήσεων τους και ειδική σήμανση.

Ανάκληση αδειών από μη αμπελουργούς (θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο "ειδικό" καθεστώς για τις κληρονομικές, για συναισθηματικούς λόγους).

Καθορισμός σαφών προδιαγραφών των αποστακτικών συσκευών και άμεση αντικατάσταση των - για οποιοδήποτε λόγο - ακατάλληλων, με καινούργιες και πιστοποιημένες. Για το λόγο αυτό - και επειδή βασικά αφορά την υγεία όλων μας - ίσως θα μπορούσε να υπάρξει και κάποια επιδότηση. Δεν θα ήταν και "μεγάλη αμαρτία", αν επιτρέπονταν και κάποιες βελτιώσεις, όπως η προσθήκη χειροκίνητου αναδευτήρα ή η χρήση στήλης επανακαθαρισμού, ίσα - ίσα θα βοηθούσε πολύ στην παραγωγή καλύτερου και πιο καθαρού αποστάγματος.

Εκπαίδευση και χορήγηση αντίστοιχου πιστοποιητικού, σε όσους θέλουν να ασκήσουν την δραστηριότητα της παραδοσιακής απόσταξης και αυτό να αποτελεί βασική προϋπόθεση, για να εκδίδετε σε κάποιον άδεια απόσταξης (δηλαδή, είτε να είναι ο ίδιος πιστοποιημένος, ή να δηλώνει σε ποιο πιστοποιημένο καζάνι και "καζανά", θα αποστάξει).

Έλεγχος στις επιτρεπόμενες ποσότητες και την διακίνησή τους, υπό ειδικό καθεστώς παραδοσιακού προϊόντος, με μειωμένη φορολόγηση (ίσως το 0,60, που είναι τώρα, να είναι πολύ χαμηλό), μόνο από αμπελουργούς, και αγρότες, για την συμπλήρωση κάποιου αγροτικού εισοδήματος και οπωσδήποτε να συνοδεύονται από χημική ανάλυση και πιστοποίηση καταλληλότητας και τα στοιχεία του αμπελουργού - αποσταγματοποιού. Αυτό σημαίνει κάποιου είδους τυποποίηση.

Τα παραπάνω θα επέφεραν σίγουρα μία καλή αρχική τάξη, ισορροπία και δικαιοσύνη για όλους : αμπελουργούς και παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς, καταναλωτές και επαγγελματίες ποτοποιούς.

Μα θα πείτε, γίνονται αυτά στην Ελλάδα ;

Εγώ θα έλεγα ότι μπορεί να γίνουν, αρκεί να υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι καθοριστικός.
Ο πρωταρχικός σκοπός ενός σοβαρού κράτους είναι (ή θα πρέπει να είναι) : η τήρηση των νόμων (που το ίδιο θέσπισε) και η εκπαίδευση των πολιτών του. Η σοβαρότητα του κράτους είναι καθοριστική, στην διαπαιδαγώγηση των πολιτών του.

Παλιά (1970-1980), στο χωριό ήταν ένας συνταξιούχος δάσκαλος, που - από ανιδιοτελή ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του - νουθετούσε αυτούς που αποστάζανε : πως να προσέχουν το ένα, πως να προσέχουν το άλλο και στο τέλος έπαιρνε δείγματα και τα πήγαινε για εξέταση (χωρίς χρήματα, είχε δικούς του ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο) και πάλι ανάλογα τους συμβούλευε.
Οι νοικοκυραίοι του χωριού, τον ακούγανε και τον σέβονταν πολύ και ζητάγανε την συμβουλή του. Ένας από αυτούς ήταν και ο αείμνηστος Παππούς μου, ο οποίος ποτέ δεν πούλησε ούτε ένα λίτρο τσίπουρο, ούτε πήρε ποτέ "καζανιάτικα", από κανένα, κάτι θα χρειαστώ και εγώ έλεγε, "ένας με τον άλλο".

Κάποιος άλλος, κάθε χρόνο - χωρίς καμία άδεια και ούτε ένα στρέμμα αμπέλι, έβγαζε 5 τόνους "τσίπουρο" (ο Θεός να το έκανε τσίπουρο) και το πούλαγε στην Αθήνα και την Κέρκυρα και αυτή ήταν όλη η δουλειά του, για όλο τον χρόνο. Στο καζάνι αυτό ξενυχτούσαν και τρωγόπιναν (τζάμπα) κάθε βράδυ, οι "αρχές" του τόπου, πάντα με "προοδευτικές και δημοκρατικές διαδικασίες".

Να ένα απλό και απλοϊκό παράδειγμα, πως ο κόσμος είναι έτοιμος να δεχτεί και την γνώση και να "ξεσαλώσεϊ", όταν δεν έχει τον "φόβο" του νόμου.

Αγαπητοί Φίλοι,

"Καλή Μαγιά" υπάρχει. Άνθρωποι που θέλουν να μάθουν και σέβονται την γνώση υπάρχουν. Ήδη υπάρχουν σύλλογοι αμβυκούχων, που οργανώνουν ενημερώσεις, με κορυφαίους επιστήμονες (Σουφλερός, Τσέτουρας) και άλλους ειδικούς. Οι χαλκουργοί μας (Μαρλαφέκας, Ελευθεριάδης, Παυλίδηδες και άλλοι μικρότεροι), είναι αρκετά καταρτισμένοι και μπορεί να γίνουν και αυτοί πολύ χρήσιμοι, στην όλη διαδικασία αναβάθμισης του χώρου (τους έχει "διαλύσει" και αυτούς η ανεξέλεγκτη (παράνομη) εισαγωγή αποστακτικών συγκροτημάτων, από τις όμορες χώρες).

Το θέμα είναι όλα αυτά να γίνουν "πιο επίσημα", με δημοσιοποίηση, πανελλήνιες ημερίδες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Όποιος πιστεύει και μπορεί να βοηθήσει, με τις γνώσεις του, τους γνωστούς του και τον οποιοδήποτε τρόπο του, ας το κάνει.

Εγώ δυστυχώς - λόγω ανωτέρας βίας - είμαι τον περισσότερο καιρό στο εξωτερικό και φοβάμαι πως δεν μπορώ να βοηθήσω όπως θα ήθελα, ότι μπορώ όμως θα το κάνω με πολύ χαρά.

Σας Χαιρετώ και σας Συγχαίρω Όλους σας

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2014 08:39 #16613 από admin
admin απάντησε στο θέμα: Δημιουργία νέας κατηγορίας
Αγαπητοί Φίλοι,
Η νέα κατηγορία με θέμα τα Αποστάγματα , δημιουργήθηκε.
Έγινε μια πρώτη προσπάθεια ώστε να μεταφερθούν εκεί οι σχετικές συζητήσεις. Σε περίπτωση που κάτι έχει ξεχαστεί, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να το διορθώσουμε.
Σας ευχαριστούμε όλους για τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας,
Καλή συνέχεια!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.237 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ