ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
- ΚΩΣΤΑΣ56
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Φιλικότατα ..με τιμή ..ΚΩΣΤΑΣ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
|
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
- ThanasisGr
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 309
Καταλαβαίνω πως στενοχωριέσαι γιατί θα ήθελες να το κάνεις κρασί και να το απολαύσεις, αλλά είναι πολύ δύσκολο.
Εγώ θα πρότεινα δυο λύσεις. Την μισή ποσότητα να την κάνεις πετιμέζι και την άλλη μισή ξύδι (ή όποιες αναλογίες θέλεις).
Το πετιμέζι θα σου φανεί πολύ χρήσιμο και έχει πολλές εφαρμογές.
Όσο για το ξύδι μπορεί να αργήσει λίγο να ξεκινήσει η οξική ζύμωση (εξ αιτίας του σορβικού), αλλά σίγουρα θα γίνει.
Εγώ χρησιμοποιώ την μέθοδο της Ορλεάνης, που είναι εύκολος και απλός τρόπος και έχει τον χρόνο σύμμαχο.
|
- dimitris1964
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 15
ThanasisGr έγραψε:
Εγώ χρησιμοποιώ την μέθοδο της Ορλεάνης, που είναι εύκολος και απλός τρόπος και έχει τον χρόνο σύμμαχο.
Καλησπέρα, μπορεις να αναλύσεις λιγο την μεθοδο αυτη? Ευχαριστω.
- ΚΩΣΤΑΣ56
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
- ThanasisGr
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
Για να περάσει το κρασί στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής του, που είναι το ξύδι, υπεύθυνοι είναι κάποιοι μικροοργανισμοί, τα οξικά βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια είναι αερόβια, άρα έχουν μεγάλη ανάγκη από οξυγόνο.
Η μέθοδος της Ορλεάνης με φυσικό αλλά και μακροχρόνιο τρόπο, επιτυγχάνει την ροή του αέρα πάνω από την επιφάνεια του κρασιού, ώστε να τροφοδοτούνται με ικανή ποσότητα οξυγόνου αυτά τα βακτήρια.
Τώρα στο δια ταύτα. Στους πάτους του ενός ξύλινου βαρελιού (φούντια), στο πάνω μέρος, θα κάνουμε δυο τρύπες. Τη μια απέναντι από την άλλη και τη μια λίγο πιο ψηλά από την άλλη. Η διάμετρος, γύρω στα 5 εκατοστά. Τις κλείνουμε με κομμάτια σήτας για να εμποδίσουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
Στη μια πλευρά του βαρελιού, στο κάτω μέρος, είναι η κάνουλα, από όπου θα παίρνομαι το έτοιμο ξύδι. Στην απέναντι πλευρά και πάλι στο κάτω μέρος, ανοίγουμε μια τρύπα και προσαρμόζουμε έναν διάφανο σωλήνα. Στο πάνω μέρος του τοποθετούμε ένα χωνί. Αυτός ο σωλήνας έχει διπλή χρήση. α) Από εκεί συμπληρώνουμε κρασί στο βαρέλι, ώστε να μην διαταράσσετε η επιφάνεια του υγρού. β) Από αυτόν ελέγχουμε την στάθμη του υγρού μέσα στο βαρέλι.
(Υπάρχει και η εκδοχή ο παραπάνω σωλήνας να προσαρμοστεί στην κεντρική τρύπα του βαρελιού).
Γεμίζουμε σταδιακά με κρασί το βαρέλι, μέχρι λίγα εκατοστά κάτω από τις τρύπες. Ρίχνουμε 1 λίτρο έτοιμο ξύδι (όχι του εμπορίου), για να ξεκινήσει πιο γρήγορα η ζύμωση και περιμένουμε. Στη δική μου περίπτωση μετά από έναν μήνα περίπου ήταν έτοιμο.
Όπως και το κρασί, έτσι και το ξύδι δεν είναι καλό να μένει πάντα μέσα στο βαρέλι. Γι' αυτό όταν είναι έτοιμο τραβάμε κάποια ποσότητα και συμπληρώνουμε την αντίστοιχη με κρασί. Εγώ βάζω το ξύδι σε ασκούς.
Σημαντικό στην όλη διαδικασία είναι να μην τρυπήσουμε ή διαταράξουμε την πέτσα (επιφανειακή επιδερμίδα) που έχει σχηματιστεί στο βαρέλι μας, γιατί αυτή αποτελεί τη "μάνα" του ξυδιού και το "εργοστάσιο" παραγωγής του οξικού οξέως. Αν συμβεί αυτό, η "μάνα" πέφτει στον πυθμένα και νεκρώνεται. Γι αυτό συμπληρώνουμε με κρασί πάντα από το χωνί.
Στην παραπάνω διαδικασία δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά μέρη. Μόνο ξύλο, πλαστικό και γυαλί.
Θα αναρτήσω μερικές φωτογραφίες από τις κατασκευές που έχω κάνει.
Στην πρώτη εικόνα-σκίτσο, ο σωλήνας πλήρωσης είναι στο κέντρο και έχει τοποθετηθεί ο σωλήνας στάθμης από την πλευρά της κάνουλας.
Οι δυο παραπάνω φωτογραφίες είναι από 50λιτρο δρύινο βαρέλι. Ο σωλήνας πλήρωσης-στάθμης δεν είναι στην ίδια πλευρά με την κάνουλα και φαίνονται καθαρά οι τρύπες ροής του αέρα.
- ThanasisGr
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
Συνέχεια λοιπόν.
Σ' αυτές τις δυο φωτογραφίες, το βαρέλι είναι πλαστικό 30λιτρο και έχω ακολουθήσει την ίδια μέθοδο με το ξύλινο. Εδώ έχω κάνει το μηλόξυδο.
Τέλος στις παραπάνω φωτογραφίες είναι μια πολύ απλή κατασκευή, γι αυτούς που δεν μπορούν να διαθέσουν ξύλινο ή πλαστικό βαρέλι. Είναι φτιαγμένο από 18λιτρο πλαστικό μπουκάλι που χρησιμοποιούμε στους ψύκτες νερού. Ο σωλήνας είναι από λάστιχο ποτίσματος 1/2 ίντσας και απέχει από το κάτω μέρος του μπουκαλιού 5 εκατοστά. Εδώ δεν υπάρχει κάνουλα, αλλά όταν θέλουμε να τραβήξουμε ξύδι, περνάμε μέσα από το λάστιχο έναν πιο λεπτό σωλήνα και κάνουμε αναρρόφηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1621
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
Σχετικά με το ampelourgos.gr
-
Προβλήματα, Λύσεις
- ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ