file ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Περισσότερα
15/11/2021 09:41 #29542 από ΚΩΣΤΑΣ56
ΚΩΣΤΑΣ56 δημιούργησε το θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Καλημέρα σε όλους ,,,ζητώ άμεση βοήθεια για ένα ανεπίτρεπτο λάθος που εκανα….στο θέμα λοιπον…30/10 τρύγησα , πάτησα τα σταφύλια, πήρα το μουστο 60 κιλά, 12 βαθμοί, και έριξα τις αναλογούσα ξηρή μαγιά για δήθεν καλύτερη ζυμωση..ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΑ ΒΕΒΑΙΑ.. αυτό που θεωρούσα ζύμες ήταν σορβικο κάλιο,( αναστέλλει τη ζύμωση) και έτσι 15 ημέρες τώρα η ζύμωση δεν άρχισε ποτέ (..και εγώ το κατάλαβα μόλις χθες.. απαράδεκτος)!!! Υπάρχει θεραπεία??? Υπάρχει τρόπος να αρχίσει η ζύμωση ?? Είναι για πέταμα ??.......αν δεν επιδέχεται θεραπεία , τουλάχιστον ξύδι μπορώ να το κάνω και πως…??? Θα παραμείνει εσαεί μούστος-γλυκό κρασί???. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ…SOS..ευχαριστώ εκ των προτέρων…
Φιλικότατα ..με τιμή ..ΚΩΣΤΑΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/12/2021 23:50 #29580 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Αμα δεν γινει κρασι δεν γινεται και ξυδι, ποσο σορβικο εριξες μεσα? Εαν ειναι σε <λογικη> αναλογια σκεψου αν μπορει να χρησιμοποιηθει σε μιξη για ημιγλυκο πχ. Η βραστο να γινει πετιμεζι να το διατηρησεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2021 19:28 - 05/12/2021 19:29 #29582 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Η δράση του σορβικού διαρκεί περισσότερο από εξάμηνο. Δεν γνωρίζω τρόπο αφαίρεσης του. Και δεν γνωριζω αν υπάρχει ζυμομηκυτας που να μπορεί να δουλεψει παρουσια σορβικου. Ισως να μπορουσε να βοηθησει η αμπελοοινικη, αλλά για 60 λιτρα;
Τελευταία διόρθωση: 05/12/2021 19:29 από Goude.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2021 23:04 #29583 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Η δράση του σορβικού διαρκεί περισσότερο από εξάμηνο. Δεν γνωρίζω τρόπο αφαίρεσης του.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΚΩΣΤΑΣ56

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2021 09:53 #29584 από ThanasisGr
ThanasisGr απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Κώστα, έχουν δίκαιο οι δυο προλαλήσαντες.

Καταλαβαίνω πως στενοχωριέσαι γιατί θα ήθελες να το κάνεις κρασί και να το απολαύσεις, αλλά είναι πολύ δύσκολο.

Εγώ θα πρότεινα δυο λύσεις. Την μισή ποσότητα να την κάνεις πετιμέζι και την άλλη μισή ξύδι (ή όποιες αναλογίες θέλεις).

Το πετιμέζι θα σου φανεί πολύ χρήσιμο και έχει πολλές εφαρμογές.

Όσο για το ξύδι μπορεί να αργήσει λίγο να ξεκινήσει η οξική ζύμωση (εξ αιτίας του σορβικού), αλλά σίγουρα θα γίνει.

Εγώ χρησιμοποιώ την μέθοδο της Ορλεάνης, που είναι εύκολος και απλός τρόπος και έχει τον χρόνο σύμμαχο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2021 20:06 - 06/12/2021 20:06 #29585 από dimitris1964
dimitris1964 απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ThanasisGr έγραψε:
Εγώ χρησιμοποιώ την μέθοδο της Ορλεάνης, που είναι εύκολος και απλός τρόπος και έχει τον χρόνο σύμμαχο.


Καλησπέρα, μπορεις να αναλύσεις λιγο την μεθοδο αυτη? Ευχαριστω.
Τελευταία διόρθωση: 06/12/2021 20:06 από dimitris1964.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": andfo

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/12/2021 12:44 #29586 από ΚΩΣΤΑΣ56
ΚΩΣΤΑΣ56 απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ...ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/12/2021 21:26 #29587 από ThanasisGr
ThanasisGr απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Ξύδι με την μέθοδο της Ορλεάνης

Για να περάσει το κρασί στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής του, που είναι το ξύδι, υπεύθυνοι είναι κάποιοι μικροοργανισμοί, τα οξικά βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια είναι αερόβια, άρα έχουν μεγάλη ανάγκη από οξυγόνο.

Η μέθοδος της Ορλεάνης με φυσικό αλλά και μακροχρόνιο τρόπο, επιτυγχάνει την ροή του αέρα πάνω από την επιφάνεια του κρασιού, ώστε να τροφοδοτούνται με ικανή ποσότητα οξυγόνου αυτά τα βακτήρια.

Τώρα στο δια ταύτα. Στους πάτους του ενός ξύλινου βαρελιού (φούντια), στο πάνω μέρος, θα κάνουμε δυο τρύπες. Τη μια απέναντι από την άλλη και τη μια λίγο πιο ψηλά από την άλλη. Η διάμετρος, γύρω στα 5 εκατοστά. Τις κλείνουμε με κομμάτια σήτας για να εμποδίσουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Στη μια πλευρά του βαρελιού, στο κάτω μέρος, είναι η κάνουλα, από όπου θα παίρνομαι το έτοιμο ξύδι. Στην απέναντι πλευρά και πάλι στο κάτω μέρος, ανοίγουμε μια τρύπα και προσαρμόζουμε έναν διάφανο σωλήνα. Στο πάνω μέρος του τοποθετούμε ένα χωνί. Αυτός ο σωλήνας έχει διπλή χρήση. α) Από εκεί συμπληρώνουμε κρασί στο βαρέλι, ώστε να μην διαταράσσετε η επιφάνεια του υγρού. β) Από αυτόν ελέγχουμε την στάθμη του υγρού μέσα στο βαρέλι.
(Υπάρχει και η εκδοχή ο παραπάνω σωλήνας να προσαρμοστεί στην κεντρική τρύπα του βαρελιού).

Γεμίζουμε σταδιακά με κρασί το βαρέλι, μέχρι λίγα εκατοστά κάτω από τις τρύπες. Ρίχνουμε 1 λίτρο έτοιμο ξύδι (όχι του εμπορίου), για να ξεκινήσει πιο γρήγορα η ζύμωση και περιμένουμε. Στη δική μου περίπτωση μετά από έναν μήνα περίπου ήταν έτοιμο.

Όπως και το κρασί, έτσι και το ξύδι δεν είναι καλό να μένει πάντα μέσα στο βαρέλι. Γι' αυτό όταν είναι έτοιμο τραβάμε κάποια ποσότητα και συμπληρώνουμε την αντίστοιχη με κρασί. Εγώ βάζω το ξύδι σε ασκούς.

Σημαντικό στην όλη διαδικασία είναι να μην τρυπήσουμε ή διαταράξουμε την πέτσα (επιφανειακή επιδερμίδα) που έχει σχηματιστεί στο βαρέλι μας, γιατί αυτή αποτελεί τη "μάνα" του ξυδιού και το "εργοστάσιο" παραγωγής του οξικού οξέως. Αν συμβεί αυτό, η "μάνα" πέφτει στον πυθμένα και νεκρώνεται. Γι αυτό συμπληρώνουμε με κρασί πάντα από το χωνί.

Στην παραπάνω διαδικασία δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά μέρη. Μόνο ξύλο, πλαστικό και γυαλί.

Θα αναρτήσω μερικές φωτογραφίες από τις κατασκευές που έχω κάνει.



Στην πρώτη εικόνα-σκίτσο, ο σωλήνας πλήρωσης είναι στο κέντρο και έχει τοποθετηθεί ο σωλήνας στάθμης από την πλευρά της κάνουλας.





Οι δυο παραπάνω φωτογραφίες είναι από 50λιτρο δρύινο βαρέλι. Ο σωλήνας πλήρωσης-στάθμης δεν είναι στην ίδια πλευρά με την κάνουλα και φαίνονται καθαρά οι τρύπες ροής του αέρα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": dimitris1964, setoinos, gomati_sok, alexandros.k, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/12/2021 21:35 #29588 από ThanasisGr
ThanasisGr απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Έσπασα στα δυο την ανάρτηση γιατί δεν ανέβαζε όλες τις φωτογραφίες μαζί.

Συνέχεια λοιπόν.






Σ' αυτές τις δυο φωτογραφίες, το βαρέλι είναι πλαστικό 30λιτρο και έχω ακολουθήσει την ίδια μέθοδο με το ξύλινο. Εδώ έχω κάνει το μηλόξυδο.






Τέλος στις παραπάνω φωτογραφίες είναι μια πολύ απλή κατασκευή, γι αυτούς που δεν μπορούν να διαθέσουν ξύλινο ή πλαστικό βαρέλι. Είναι φτιαγμένο από 18λιτρο πλαστικό μπουκάλι που χρησιμοποιούμε στους ψύκτες νερού. Ο σωλήνας είναι από λάστιχο ποτίσματος 1/2 ίντσας και απέχει από το κάτω μέρος του μπουκαλιού 5 εκατοστά. Εδώ δεν υπάρχει κάνουλα, αλλά όταν θέλουμε να τραβήξουμε ξύδι, περνάμε μέσα από το λάστιχο έναν πιο λεπτό σωλήνα και κάνουμε αναρρόφηση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": dimitris1964, setoinos, gomati_sok, alexandros.k, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2021 20:15 #29589 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ …ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Ο Θανάσης γράφει για Ορλεάνη και εμένα μου έρχεται στο μυαλό η Νέα Ορλεανη και το Bourbon.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas, ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.368 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ