file Λευκη οινοποιηση. Θολωμα

Περισσότερα
13/10/2021 16:26 #29489 από Papadopoulos
Papadopoulos δημιούργησε το θέμα: Λευκη οινοποιηση. Θολωμα
Καλησπερα σε ολους. Ερασιτεχνης .πρωτη φορα λευκη οινοποιηση. Στις 15 Σεπτεμβριου εκανα τον τρυγο ,απευθειας κρατησα τον μουστο σε ξεχωριστο δοχειο απο τα στεμφυλα, εβαλα μεσα μπιτονακια με παγο. Τ αφησα για 15 ωρες. Εκατσε η λασπη.Πεταξα σχεδον 25 κιλα λασπη επι συνολου 100 λιτρων μουστου. Τα 75 λιτρα μετα 2 μερες αρχισαν να ζυμωνονται.θερμοκρασια 20 βαθμοι. Στις 15 μερες παρατηρησα οτι τα σακχαρα παρεμεναν στο μουστομετρο στο 4 για 2-3 μερες οποτε προσθεσα ζυμες. Τωρα η θερμοκρασια ειναι 12-14 βαθμοι μες στην αποθηκη και αυτο οπτικα φαινεται να βραζει ακομη ασχετα αν απο την 20η μερα μηδενιστηκαν τα σακχαρα. Τα προβληματα μου ειναι τα εξης: 1) Τοσες μερες ανοιχτο καπακι,παροτι συνεχιζεται η ζυμωση,δεν υπαρχει ο κινδυνος οξειδωσης? 2)Εαν κλεισω το καπακι (πνευματικο) θα συνεχιστει η ζυμωση? 3) Γιατι ειναι τοσο θολο το κρασι και τι μπορω να κανω για να το ξεθολωσω? Ευχαριστω εκ των προτερων!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2021 18:46 - 13/10/2021 18:48 #29490 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Λευκη οινοποιηση. Θολωμα
Στο μουστόμετρο υπάρχει λευκή στήλη στην κορυφή που δείχνει ειδικό βάρος 980-990-1000. Η ζύμωση ολοκληρώνεται ανάλογα τα αρχικά μπομέ από 995 έως 990. Το κρασί θα καθαρίσει μετά από ένα μήνα περίπου σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Τελευταία διόρθωση: 13/10/2021 18:48 από κωστας χ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2021 19:14 #29491 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Λευκη οινοποιηση. Θολωμα

Papadopoulos έγραψε: 1) Τοσες μερες ανοιχτο καπακι,παροτι συνεχιζεται η ζυμωση,δεν υπαρχει ο κινδυνος οξειδωσης? 2)Εαν κλεισω το καπακι (πνευματικο) θα συνεχιστει η ζυμωση? 3) Γιατι ειναι τοσο θολο το κρασι και τι μπορω να κανω για να το ξεθολωσω? Ευχαριστω εκ των προτερων!


1) Πάντα υπάρχει κίνδυνος οξείδωσης. Θα το καταλάβεις και γευστικά αν κάτι πάει να στραβώσει.
2)Εγώ θα έβαζα τον πλωτήρα χωρίς να τον "φουσκώσω" και θα έκλεινα το το καπάκι της δεξαμενής (φαντάζομαι ότι δεν μιλάμε για βιδωτό καπάκι). Το πιο πιθανό είναι η ζύμωση συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω και της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας. Κάνε τον Έλεγχο που σου λέει ο Κώστας Χ μετρώντας το ειδικό βάρος σε σχέση με τα αρχικά μπωμέ. Το διοξείδιο του άνθρακα που ακόμη παράγεται ή είναι εγκλωβισμένο στο κρασί και σιγά σιγά απελευθερώνεται, είναι βαρύτερο από τον αέρα και κάθεται πιο χαμηλά δημιουργώντας μια προστασία (αρκεί να μην ανοίγεις συνεχώς το καπάκι και μπαίνει αέρας).
3) Για την θολούρα μην ανησυχείς. Έχεις δρόμο μπροστά σου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
15/10/2021 20:05 #29492 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Λευκη οινοποιηση. Θολωμα
3) Γιατι ειναι τοσο θολο το κρασι και τι μπορω να κανω για να το ξεθολωσω?

η απάντηση είναι ότι μετά το πέρας της ζύμωσης κάνουμε 2η απολάσπωση, θειώνουμε με 15 γρ/100λτ μεταμπισουλφίτ και σφραγίζουμε και περιμένουμε να λαμπικάρει.
Σε όσο πιό κρύο το εκθέτεις τόσο πιο γρήγορα θα καθαρίσει, αν βιάζεσαι μπορείς να εφαρμόσεις ψύξη στους -5 βαθμούς κελσίου ή μπετονίτη πριν την απολάσπωση, αναμονή και μετά απολάσπωση.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2021 21:09 #29494 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Λευκη οινοποιηση. Θολωμα
Πάντως με υπομονή και απλές παραδοσιακές μεθόδους δεν έχεις πάνω από 5 λίτρα οινολάσπης που πάει στα τσίπουρα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.247 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ