file τσιπουρο με πικρη γευση

Περισσότερα
30/10/2009 16:12 #2301 από matmar6974
matmar6974 δημιούργησε το θέμα: τσιπουρο με πικρη γευση
Γεια και χαρα σε ολους.Θα ηθελα τη βοηθεια σας για το προβλημα μου.Ασχολουμαι ερασιτεχνικα με την οινοποιηση (μικρες ποσοτητες) αλλα και με αποσταξεις (ακομη πιο μικρες ποσοτητες).Το τσιπουρο μου φετος ειναι πικρο.Απο σαββατιανο ειναι φτιαγμενο.Υπαρχει μηπως καμμια λυση?Kαποια προταση ? Ευχαριστω - ετσι κι αλλιως - γιατι ηδη εχω διδαχτει πολλα πραγματα απο το site.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2009 16:52 #2302 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...
Φιλε/η Ματ,

Θα μπορούσες να μας δώσεις κάποιες λεπτομέρειες για την διαδικασία που ακολούθησες κατα την παραγωγή του τσίπουρου? Ηταν ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια που ακολουθησες και τις προηγούμενες φορές? Τα σταφύλια ήταν απο το ΙΔΙΟ αμπέλι με τις προηγούμενες φορές? Ειχαν ραντιστεί, θειαφιστει, λιπανθει ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ιδιο τροπο και τις προηγούμενες φορές? Ηταν τα σταφυλια πλήρως υγιή και ώριμα? Εκανες αποσταξη απο ολόκληρα σταφύλια με τα κοτσάνια και τα στέμφυλα (τσέμπουρα)? Η απο χυμό (κρασί)? Με τι "κατασκευή" (καζάνι) τα απέσταξες (περιγραφή)?

Ισως να σε ζάλισα με όλες αυτές τις ερωτήσεις, αλλά κάποιο απο τα παραπάνω, ή συνδυασμός αυτών να συντέλεσε στην "πικράδα" του τσίπουρου....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2009 17:27 #2303 από matmar6974
matmar6974 απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...
Φιλε Γιωργο ,δεν ξερω αν τα σταφυλια ειχαν ραντιστει γιατι τα αγορασα (κακως) απο αγνωστο παραγωγο τον οποιο δεν ρωτησα κιολλας .Περυσι ηταν απο αλλον.Η διαδικασια που ακολουθησα ειναι ομοια.Χρησιμοποιω χυτρα 7λιτρων με χαλκινους σωληνες,ηλεκτρικη εστια που ρυθμιζω στο 4(εχει απο 1-6).Κανω αποβοστρυχωση πριν τη ζυμωση και δεν αφαιρεσα καθολου μουστο.Δεν ειναι και -σκετο φαρμακι- το αποσταγμα , αλλα ειναι πικριζει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2009 11:25 #2305 από fidas
fidas απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...
φιλε matmar6974 καλως ηλθες στον αμπελουργο. Εγω υποψιαζομαι οτι εχεις οξειδια του χαλκου μαλλον στο αποσταγμα σου που εχουν πικρη γευση και αν ειναι ετσι, καλυτερα να μην το πιεις. τα οξειδια του χαλκου, εχουν ενα γαλαζιο χρωμα κ πιθανον κ το αποσταγμα σου αν επεσε μεγαλη ποσοτητα οξειδιου, να εχει χρωματιστει κ αυτο λιγο μπλε. Το οξειδιο του χαλκου σχηματιστηκε ισως μεσα στο χαλκοσωληνα, με τον καιρο. Αν μπορεις, καθαρισε το χαλκοσωληνα σου, οπου περναει ο ατμος, μετα για να τον καθαρισεις πλυνε τον ή αποσταξε λιγο καθαρο νερο και επειτα ξανααποσταξε το τσιπουρο σου. Αν ειναι ετσι, φανταζομαι οτι τελικα θα λυθει το προβλημα σου.

Αν δεν ειναι ετσι:

το μουστο τον δοκιμασες πριν βρασει? ηταν πικρος?

το κρασι το δοκιμασες πριν την αποσταξη? ηταν πικρο?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2009 12:03 #2306 από matmar6974
matmar6974 απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...
Φιλε fidas,ο μουστος και το κρασι δεν ηταν πικρά.Επισης,δεν ειναι καθολου μπλε ή γαλαζιο το αποσταγμα.Προχωρω στην λυση που προτεινεις και ιδωμεν.Σε ευχαριστω παρα πολυ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2009 20:28 #2312 από hatzima
hatzima απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...
Φιλε matmar6974 ησουν ο πρωτος που εβγαλε τσιπουρο φετος στο συγκεκριμενο αποστακτηριο? Αν ναι το πιθανοτερο ειναι προβλημα απο ελλειπη συντηρηση των σωληνωσεων ( οξειδωση χαλκου) .Κανονικα η πρωτη καζανια πεταγεται για τον καθαρισμο του ολου συστηματος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/11/2017 22:04 #24068 από Σαβελ
Σαβελ απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...

fidas έγραψε: φιλε matmar6974 καλως ηλθες στον αμπελουργο. Εγω υποψιαζομαι οτι εχεις οξειδια του χαλκου μαλλον στο αποσταγμα σου που εχουν πικρη γευση και αν ειναι ετσι, καλυτερα να μην το πιεις. τα οξειδια του χαλκου, εχουν ενα γαλαζιο χρωμα κ πιθανον κ το αποσταγμα σου αν επεσε μεγαλη ποσοτητα οξειδιου, να εχει χρωματιστει κ αυτο λιγο μπλε. Το οξειδιο του χαλκου σχηματιστηκε ισως μεσα στο χαλκοσωληνα, με τον καιρο. Αν μπορεις, καθαρισε το χαλκοσωληνα σου, οπου περναει ο ατμος, μετα για να τον καθαρισεις πλυνε τον ή αποσταξε λιγο καθαρο νερο και επειτα ξανααποσταξε το τσιπουρο σου. Αν ειναι ετσι, φανταζομαι οτι τελικα θα λυθει το προβλημα σου.

Αν δεν ειναι ετσι:

το μουστο τον δοκιμασες πριν βρασει? ηταν πικρος?

το κρασι το δοκιμασες πριν την αποσταξη? ηταν πικρο?


Γεια σας
Μεσα στην "απελπισία" μου, να το πω ετσι, και ψαχνωντας να βρω λύση σε ενα παρόμοιο προβλημα ζητω την βοηθει α σας
Ασχολουμαι με την "ερασιτεχινκη" απόστα ξη τσιπουρου εδω και τρια χρονια. Με γνωσεις παλιών που κάνουν απόσταξη αλλά και από το ιντερνετ.
Είχα ενα παλιο καζάνι χαλκινο χωρις γανωμα, που μετατραπηκε για να κάνει απόσταξη. Εβγαλα περιπου τα 300 κιλα τσιπουρο. Στα μισα της περσινης χρονιας απο ενα σημείο και μετα το τσιπουρο "πικριζε" και δεν πινόταν με τιποτα. Το ιδιο εγινε και με την αρχη της φετινης χρονιας. Ακουγοντας χιλιαδες λυσεις απο ειδικους και μη, κα αφου εχασα περιπου τα 100 κιλα τσιπουρου, κατέληξα να αγοράσω ενα νεο χαλκινο καζανι με λουλα, ψυκτη, κτλ από μεγαλο εργοστασιο κατασκευης καζανιων για αποσταξεις. Το ίδιο καζάνι, από το ίδιο εργοστασιο δουλευει κανονικα σε άλλον που κανει απόσταξη.

Χωραει περιπου 100κιλα υλικο
Πρωτη καζανιά,μισο καζάνι, τσιπουρο καταπληκτικό!!! (παραμενει ακόμα καταπληκτικο)
Δευτερη καζανια με 70 κιλα υλικο, τσιπουρο καταπληκτικο κατα την απόσταξη που μετα απο 2 μερες δεν πινοταν
τριτη καζανια με 70 κιλα υλικο ... δεν πινοταν, (ιδια γευση και πικρίλα όπως το παλιο καζάνι που είχα, και όλα αυτα με καινουργιο εξοπλισμο σε όλα τα συνεργα που χρησιμοποιω)

στο υλικο που βάζω για απόσταξη το κρασί δεν το έχω τραβήξει, το βραζω κι αυτο μαζί.

Τσιπουρο βγαινει με χρωμα διαυγες κρυσταλλο. Περίπου 200 μλ κεφαλη την βγαζω εκτος, κραταω το κυριως σωμα και μετα τα 17 γραδα πάει εκτος και το βαζω στην επόμενη απόσταξη. Σε φίλτρο του καφε, ειχα όταν έπαιφτε από τον ψύκτη, μου φανηκε ότι μπλεντιζε λίγο στο τελος το φιλτρακι. Στα παραπάνω η απόσταξη εγινε απο δυο διαφορετικά ειδη σταφυλιων που μαζευτηκαν απο διαφορετικες περιοχες. Η βραση ξεκινησε με αρκετη φωτιά, στα 35΄ περιπου λεπτα ξεκίνησε να σταζει, και συνολικα η απόσταξη διήρκησε 2:30 ωρες.

Δεν ξέρω τι φταιει.
Τα σταφύλια (σχεδόν το αποκλείω γιατι τα μισα που έβαλα ειναι αρέντιστα και το εννοω)
το καζάνι, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ το πηρα.
η διαδικασία της όλης απόσταξης φταιει;
αν οξειδωθηκε γιατι έγινε και πως φευγει;
Το μάτιασαν;


ΥΓ:
Σαν μια απέλπιδα προσπάθεια έβαλα το ψυκτη και τον λουλα σε νερο με ξυδι, τα καθαρισα με μακτρο (αλλά στρατό) όσο μπορουσα και στην συνέχεια καθαρισα/ετριψα το καπάκι και το καζάνι με σφουγγάρι και ξυδι. Π΄λυσιμο καλό κτλ και έβαλα μιση καζανια πάλι..... αποτέλεσμα πλήρη αποτυχία, όπως πριν.

Μπορεί κάποιος να διαγνώσει τι φταίει;
Ευχ πολύ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
02/11/2017 09:00 #24070 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...
Σαβέλ, δύσκολη περίπτωση,
ως ένα τρίτο μάτι θα σου πώ, ότι με την αλλαγή του καζανιού που έκανες σε καινούργιο(ελπίζω γνωστής βιοτεχνίας και όχι με κανένα βουλγάρικο με χαλκό άγνωστης προέλευσης),και το πλύσιμο με ξύδι, ουσιαστικά βγάζεις εκτός το καζάνι και πρέπει να τσεκάρεις τα στέμφυλα σου ως υποψήφιο φταίχτη.
Αν κάνεις 2 αποστάξεις (όχι 1, αφού και σε σένα η 1 βγήκε άριστη), σε άλλο καζάνι, θα μάθεις νομίζω τι φταίει.
Η διαδικασία σου, χρόνος απόσταξης, κεφαλές, ουρές , όλα καλά φαίνονται.

μήπως να δοκίμαζες να το ξανααποστάξεις να δεις αν θα αλλάξει κάτι??

Κάτι άλλο που μου πέρασε από το νου, αν χρησιμοποίησες για την ζύμωση ή μεταφορά μπλέ πλαστικά βαρέλια μεταχειρισμένα από χημικά(αν και το υλικό τους πολυαιθυλαίνιο 2, δεν προσβάλεται θεωρητικά), ίσως είναι η αιτία.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/11/2017 15:17 #24071 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...
Καλησπέρα κοι,
Φίλε Σαβελ, ο ζυμωμένος σταφυλοπολτός που αποστάζεις έχει και αυτός έντονη δριμεία πικρή γεύση;
Κάτι σαν ταγκισμένο καμμένο λάδι;
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/11/2017 19:19 #24072 από Σαβελ
Σαβελ απάντησε στο θέμα: Πιθανά αίτια...
Καλησπέρα Φιλε μου
όχι δεν εχει τετοια γευση, καλή γευση εχει (σαν ενα καλό γευστικο κρασι ) και τα στεμφυλα "μοσχοβολάνε" .. Σήμερα τα στεμφυλα ειναι κοντα στο μηνα μεσα στα βαρελια..

Σε ευχαριστω

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.262 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ