τσιπουρο με πικρη γευση
- matmar6974
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Giwrgos_P
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 532
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 69
Θα μπορούσες να μας δώσεις κάποιες λεπτομέρειες για την διαδικασία που ακολούθησες κατα την παραγωγή του τσίπουρου? Ηταν ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια που ακολουθησες και τις προηγούμενες φορές? Τα σταφύλια ήταν απο το ΙΔΙΟ αμπέλι με τις προηγούμενες φορές? Ειχαν ραντιστεί, θειαφιστει, λιπανθει ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ιδιο τροπο και τις προηγούμενες φορές? Ηταν τα σταφυλια πλήρως υγιή και ώριμα? Εκανες αποσταξη απο ολόκληρα σταφύλια με τα κοτσάνια και τα στέμφυλα (τσέμπουρα)? Η απο χυμό (κρασί)? Με τι "κατασκευή" (καζάνι) τα απέσταξες (περιγραφή)?
Ισως να σε ζάλισα με όλες αυτές τις ερωτήσεις, αλλά κάποιο απο τα παραπάνω, ή συνδυασμός αυτών να συντέλεσε στην "πικράδα" του τσίπουρου....
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- matmar6974
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- fidas
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 38
- Κάρμα: 1
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Αν δεν ειναι ετσι:
το μουστο τον δοκιμασες πριν βρασει? ηταν πικρος?
το κρασι το δοκιμασες πριν την αποσταξη? ηταν πικρο?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- matmar6974
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- hatzima
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Σαβελ
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
fidas έγραψε: φιλε matmar6974 καλως ηλθες στον αμπελουργο. Εγω υποψιαζομαι οτι εχεις οξειδια του χαλκου μαλλον στο αποσταγμα σου που εχουν πικρη γευση και αν ειναι ετσι, καλυτερα να μην το πιεις. τα οξειδια του χαλκου, εχουν ενα γαλαζιο χρωμα κ πιθανον κ το αποσταγμα σου αν επεσε μεγαλη ποσοτητα οξειδιου, να εχει χρωματιστει κ αυτο λιγο μπλε. Το οξειδιο του χαλκου σχηματιστηκε ισως μεσα στο χαλκοσωληνα, με τον καιρο. Αν μπορεις, καθαρισε το χαλκοσωληνα σου, οπου περναει ο ατμος, μετα για να τον καθαρισεις πλυνε τον ή αποσταξε λιγο καθαρο νερο και επειτα ξανααποσταξε το τσιπουρο σου. Αν ειναι ετσι, φανταζομαι οτι τελικα θα λυθει το προβλημα σου.
Αν δεν ειναι ετσι:
το μουστο τον δοκιμασες πριν βρασει? ηταν πικρος?
το κρασι το δοκιμασες πριν την αποσταξη? ηταν πικρο?
Γεια σας
Μεσα στην "απελπισία" μου, να το πω ετσι, και ψαχνωντας να βρω λύση σε ενα παρόμοιο προβλημα ζητω την βοηθει α σας
Ασχολουμαι με την "ερασιτεχινκη" απόστα ξη τσιπουρου εδω και τρια χρονια. Με γνωσεις παλιών που κάνουν απόσταξη αλλά και από το ιντερνετ.
Είχα ενα παλιο καζάνι χαλκινο χωρις γανωμα, που μετατραπηκε για να κάνει απόσταξη. Εβγαλα περιπου τα 300 κιλα τσιπουρο. Στα μισα της περσινης χρονιας απο ενα σημείο και μετα το τσιπουρο "πικριζε" και δεν πινόταν με τιποτα. Το ιδιο εγινε και με την αρχη της φετινης χρονιας. Ακουγοντας χιλιαδες λυσεις απο ειδικους και μη, κα αφου εχασα περιπου τα 100 κιλα τσιπουρου, κατέληξα να αγοράσω ενα νεο χαλκινο καζανι με λουλα, ψυκτη, κτλ από μεγαλο εργοστασιο κατασκευης καζανιων για αποσταξεις. Το ίδιο καζάνι, από το ίδιο εργοστασιο δουλευει κανονικα σε άλλον που κανει απόσταξη.
Χωραει περιπου 100κιλα υλικο
Πρωτη καζανιά,μισο καζάνι, τσιπουρο καταπληκτικό!!! (παραμενει ακόμα καταπληκτικο)
Δευτερη καζανια με 70 κιλα υλικο, τσιπουρο καταπληκτικο κατα την απόσταξη που μετα απο 2 μερες δεν πινοταν
τριτη καζανια με 70 κιλα υλικο ... δεν πινοταν, (ιδια γευση και πικρίλα όπως το παλιο καζάνι που είχα, και όλα αυτα με καινουργιο εξοπλισμο σε όλα τα συνεργα που χρησιμοποιω)
στο υλικο που βάζω για απόσταξη το κρασί δεν το έχω τραβήξει, το βραζω κι αυτο μαζί.
Τσιπουρο βγαινει με χρωμα διαυγες κρυσταλλο. Περίπου 200 μλ κεφαλη την βγαζω εκτος, κραταω το κυριως σωμα και μετα τα 17 γραδα πάει εκτος και το βαζω στην επόμενη απόσταξη. Σε φίλτρο του καφε, ειχα όταν έπαιφτε από τον ψύκτη, μου φανηκε ότι μπλεντιζε λίγο στο τελος το φιλτρακι. Στα παραπάνω η απόσταξη εγινε απο δυο διαφορετικά ειδη σταφυλιων που μαζευτηκαν απο διαφορετικες περιοχες. Η βραση ξεκινησε με αρκετη φωτιά, στα 35΄ περιπου λεπτα ξεκίνησε να σταζει, και συνολικα η απόσταξη διήρκησε 2:30 ωρες.
Δεν ξέρω τι φταιει.
Τα σταφύλια (σχεδόν το αποκλείω γιατι τα μισα που έβαλα ειναι αρέντιστα και το εννοω)
το καζάνι, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ το πηρα.
η διαδικασία της όλης απόσταξης φταιει;
αν οξειδωθηκε γιατι έγινε και πως φευγει;
Το μάτιασαν;
ΥΓ:
Σαν μια απέλπιδα προσπάθεια έβαλα το ψυκτη και τον λουλα σε νερο με ξυδι, τα καθαρισα με μακτρο (αλλά στρατό) όσο μπορουσα και στην συνέχεια καθαρισα/ετριψα το καπάκι και το καζάνι με σφουγγάρι και ξυδι. Π΄λυσιμο καλό κτλ και έβαλα μιση καζανια πάλι..... αποτέλεσμα πλήρη αποτυχία, όπως πριν.
Μπορεί κάποιος να διαγνώσει τι φταίει;
Ευχ πολύ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gomati_sok
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
- Δημοσιεύσεις: 592
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 676
ως ένα τρίτο μάτι θα σου πώ, ότι με την αλλαγή του καζανιού που έκανες σε καινούργιο(ελπίζω γνωστής βιοτεχνίας και όχι με κανένα βουλγάρικο με χαλκό άγνωστης προέλευσης),και το πλύσιμο με ξύδι, ουσιαστικά βγάζεις εκτός το καζάνι και πρέπει να τσεκάρεις τα στέμφυλα σου ως υποψήφιο φταίχτη.
Αν κάνεις 2 αποστάξεις (όχι 1, αφού και σε σένα η 1 βγήκε άριστη), σε άλλο καζάνι, θα μάθεις νομίζω τι φταίει.
Η διαδικασία σου, χρόνος απόσταξης, κεφαλές, ουρές , όλα καλά φαίνονται.
μήπως να δοκίμαζες να το ξανααποστάξεις να δεις αν θα αλλάξει κάτι??
Κάτι άλλο που μου πέρασε από το νου, αν χρησιμοποίησες για την ζύμωση ή μεταφορά μπλέ πλαστικά βαρέλια μεταχειρισμένα από χημικά(αν και το υλικό τους πολυαιθυλαίνιο 2, δεν προσβάλεται θεωρητικά), ίσως είναι η αιτία.
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Φίλε Σαβελ, ο ζυμωμένος σταφυλοπολτός που αποστάζεις έχει και αυτός έντονη δριμεία πικρή γεύση;
Κάτι σαν ταγκισμένο καμμένο λάδι;
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Σαβελ
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
όχι δεν εχει τετοια γευση, καλή γευση εχει (σαν ενα καλό γευστικο κρασι ) και τα στεμφυλα "μοσχοβολάνε" .. Σήμερα τα στεμφυλα ειναι κοντα στο μηνα μεσα στα βαρελια..
Σε ευχαριστω
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- τσιπουρο με πικρη γευση