Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
- Antonioz
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
αφού μεγάλωσε το αμπελάκι μας (cabernet-merlot) και μετά τις δυο πρώτες προσπάθειες για κρασί(με τις γνώμες των πλανόδιων ειδικών) θα ήθελα την συμβουλή σας για δυο,τρια θεματάκια που με απασχολούν ως προς τον οίνο:
Το χρονικό για φέτος έχει ως εξής, για δοκιμή ξεχώρισα τον μούστο σε δυο βαρελάκια με διαφορετική διάρκεια παραμονής με τα στέμφυλα Α) 50lt στις 3ημέρες και Β) 50lt στις 7ημέρες. Δεν έχω κάνει κάποια απολάσπωση απο την στιγμή που έγινε η μετάγγιση ούτε έχω προσθέσει κάτι στο μούστο(θειώδη κλπ).
Πάμε για τις ερωτήσεις
α) κάθε πότε κάνουμε απολάσπωση στον μούστο;
Αυτο που έχω διαβάσει σε κάποιο πόστ ειναι το εξης:
mario έγραψε: Η μετάγγιση μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης (ή και κατά τα τελευταία της στάδια) είναι μια ιδιαίτερα σωτήρια πρακτική πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των σταφυλιών ή του μούστου που χρησιμοποιήσαμε..
Οταν λέμε στα τελευταία στάδια της ζύμωσης πως μπορούμε να τα καθορίσουμε; στα πόσα Baume αν υπάρχει μπούσουλας;
Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος προσδιορισμού του πότε κάνουμε απολάσπωση; πχ μπορώ να κάνω εμπειρικά καθε 10μέρες;
β) πότε πρέπει να προσθέσω θειώδη (σκέφτομαι να κρατήσω κάποιες φυάλες για μελλοντική χρήση, μετά απο κάποια χρόνια ίσως)
Αφού δεν έχω βάλει μέχρι στιγμής μπορώ να βάλω πριν σφραγίσω το κρασί;
γ)Οι πλανόδιοι ειδικοί λένε οτι εμφιαλώνουμε μετα τα Χριστουγεννα. Έχει κάποιο νόημα αυτό ή το κάνουμε για καταναλώσουμε οτι καταναλώσουμε μέχρι τις γιορτές(που αντέχει το κρασί χωρίς να χαλάσει) και οτι μείνει το κλείνουμε σε μπουκάλια; Μπορώ να εμφιαλώσω με το πέρας της ζύμωσης κάποια ποσότητα;
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και την βοήθεια!! ..η αλήθεια είναι οτι δεν έχω μελετήσει πολύ τις παλιοτερες αναρτήσεις (στις οποίες πιθανότατα θα έβρισκα όλα τα παραπάνω και αναζητω μασημένη τροφή) συγνώμη για το "θράσος" το κάνω λόγω πίεσης χρόνου..

Καλα κρασιά σε όλους!!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- κωστας χ
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 592
- Antonioz
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
Αν παρόλαυτά κάνω για να αλλάξω απο τα πλαστικά στα (καινούρια)inox βαρέλια μπορεί να δημιουργηθει κάποιο πρόβλημα;
Υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η ζύμωση ( 0baume), να σφραγίσω (με πλωτήρα και παραφινέλαιο) και ΑΡΓΟΤΕΡΑ να δω διαυγές κρασί το οποίο θα με οδηγήσει στην δευτερη μετάγγιση; Θέλει κάποιο φιλτράρισμα η δευτερη μετάγγιση, πχ μέσα απο βαμβάκι;κωστας χ έγραψε: Α) ι η δεύτερη γίνεται όταν καθαρίσει το κρασί (μετά την ζύμωση) και από την κάνουλα βγαίνει διαυγές το κρασί.
|
- κωστας χ
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Antonioz
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
Νέα απο το μέτωπο:
Το βαρέλι Α (τράβηγμα στις 3 ημέρες ή αλλιώς στις 21/9) έχει ~2baume και είναι πολύ θολό ακόμη
Το βαρέλι Β (τράβηγμα στις 7 ημέρες ή αλλιώς στις 25/9) έχει πυκνότητα 994kg/m3 και είναι φυσικά πολύ θολό. Έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση;
Αν ναι, τι κάνω απο δω και στο εξής στο Β; Βάζω πλωτήρα και παραφίνη και σφραγίζω και όταν δω καλή διαύγεια μεταγγίζω και ξανασφραγίζω;
Ή το αφήνω ως έχει και μολις δω καλή διαύγεια μεταγγίζω και τότε σφραγίζω;
Υ.Γ. έχετε κανένα καλό και κατανοητό βιβλίο να μου προτείνετε να μη σας ζαλίζω με τα (φαντάζομαι) αυτονόητα;
|
- κωστας χ
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- κωστας χ
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- κωστας χ
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Antonioz
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
Άρα περιμένω να πάει στο 993 και σφραγίζω. Η ανάδευση θα γίνει με την μετάγγιση που θα κάνω τώρα για αλλαγή βαρελιού.
Η απολάσπωση θα γίνει σε δευτερο χρόνο,όταν θα έχει καθαρίσει και μετά θα το ξανασφραγίσω.(διορθώνετε αν κάπου λέω αρλούμπες)
Μπορώ να προσθέσω θειώδη κατα την απολάσπωση ή θα είναι αργά και πρέπει να τα βάλω τώρα(το κακό ειναι οτι δεν έχω και δεν ξέρω και που θα βρω εύκολα)?,
Απο όλα αυτά τα βιβλία έχετε να προτείνετε κάποιο συγκεκριμένο; τα δυο τα έχω αλλα δινουν βάση στο αμπέλι
- κωστας χ
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..