file Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..

Περισσότερα
27/09/2021 09:04 #29422 από Antonioz
Antonioz δημιούργησε το θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Καλησπέρα φίλοι μου,
αφού μεγάλωσε το αμπελάκι μας (cabernet-merlot) και μετά τις δυο πρώτες προσπάθειες για κρασί(με τις γνώμες των πλανόδιων ειδικών) θα ήθελα την συμβουλή σας για δυο,τρια θεματάκια που με απασχολούν ως προς τον οίνο:
Το χρονικό για φέτος έχει ως εξής, για δοκιμή ξεχώρισα τον μούστο σε δυο βαρελάκια με διαφορετική διάρκεια παραμονής με τα στέμφυλα Α) 50lt στις 3ημέρες και Β) 50lt στις 7ημέρες. Δεν έχω κάνει κάποια απολάσπωση απο την στιγμή που έγινε η μετάγγιση ούτε έχω προσθέσει κάτι στο μούστο(θειώδη κλπ).
Πάμε για τις ερωτήσεις
α) κάθε πότε κάνουμε απολάσπωση στον μούστο;

Αυτο που έχω διαβάσει σε κάποιο πόστ ειναι το εξης:

mario έγραψε: Η μετάγγιση μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης (ή και κατά τα τελευταία της στάδια) είναι μια ιδιαίτερα σωτήρια πρακτική πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των σταφυλιών ή του μούστου που χρησιμοποιήσαμε..


Οταν λέμε στα τελευταία στάδια της ζύμωσης πως μπορούμε να τα καθορίσουμε; στα πόσα Baume αν υπάρχει μπούσουλας;
Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος προσδιορισμού του πότε κάνουμε απολάσπωση; πχ μπορώ να κάνω εμπειρικά καθε 10μέρες;

β) πότε πρέπει να προσθέσω θειώδη (σκέφτομαι να κρατήσω κάποιες φυάλες για μελλοντική χρήση, μετά απο κάποια χρόνια ίσως)
Αφού δεν έχω βάλει μέχρι στιγμής μπορώ να βάλω πριν σφραγίσω το κρασί;

γ)Οι πλανόδιοι ειδικοί λένε οτι εμφιαλώνουμε μετα τα Χριστουγεννα. Έχει κάποιο νόημα αυτό ή το κάνουμε για καταναλώσουμε οτι καταναλώσουμε μέχρι τις γιορτές(που αντέχει το κρασί χωρίς να χαλάσει) και οτι μείνει το κλείνουμε σε μπουκάλια; Μπορώ να εμφιαλώσω με το πέρας της ζύμωσης κάποια ποσότητα;
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και την βοήθεια!! ..η αλήθεια είναι οτι δεν έχω μελετήσει πολύ τις παλιοτερες αναρτήσεις (στις οποίες πιθανότατα θα έβρισκα όλα τα παραπάνω και αναζητω μασημένη τροφή) συγνώμη για το "θράσος" το κάνω λόγω πίεσης χρόνου..:blush:
Καλα κρασιά σε όλους!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2021 12:54 #29424 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Α) Μετάγγιση- απολάσπωση πρώτη γίνεται όταν τραβάς το μούστο από την κάνουλα της δεξαμενής και η κάνουλα είναι 1 έως 2 εκατοστά πάνω από τον πυθμένα. Αν τα σταφύλια ήταν υγιή και ο μούστος περάστηκε από τούλι η δεύτερη γίνεται όταν καθαρίσει το κρασί (μετά την ζύμωση) και από την κάνουλα βγαίνει διαυγές το κρασί. Τρίτη γίνεται όταν εμφιαλώνουμε συνήθως Ιανουάριο- Φεβρουάριο με κρύο καιρό- ξεροβόρι για να έχει καθαρίσει πλήρως το κρασί. Β) Θείωση στο πάτημα, στις μεταγγίσεις με λιγότερη ποσότητα. Καλωσόρισες και καλόπιοτο
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Antonioz

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2021 13:12 #29425 από Antonioz
Antonioz απάντησε στο θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Ωραία.. άρα ,αν κατάλαβα καλά, ακόμη(ούτε βδομάδα απο το τράβηγμα) δεν έχει νόημα να κάνω μετάγγιση.
Αν παρόλαυτά κάνω για να αλλάξω απο τα πλαστικά στα (καινούρια)inox βαρέλια μπορεί να δημιουργηθει κάποιο πρόβλημα;

κωστας χ έγραψε: Α) ι η δεύτερη γίνεται όταν καθαρίσει το κρασί (μετά την ζύμωση) και από την κάνουλα βγαίνει διαυγές το κρασί.

Υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί η ζύμωση ( 0baume), να σφραγίσω (με πλωτήρα και παραφινέλαιο) και ΑΡΓΟΤΕΡΑ να δω διαυγές κρασί το οποίο θα με οδηγήσει στην δευτερη μετάγγιση; Θέλει κάποιο φιλτράρισμα η δευτερη μετάγγιση, πχ μέσα απο βαμβάκι;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2021 14:31 #29426 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Απλώς θα καθαρίσει λίγο πιο γρήγορα αν κάνεις μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Φιλτράρισμα μόνο αν χρειαστεί στα λευκά κρασιά πριν την εμφιάλωση. Ολοκλήρωση της ζύμωσης έχουμε όταν η ένδειξη ειδικό βάρος στο μπομόμετρο δείξει 995 έως 990 ανάλογα τα αρχικά baume του μούστου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Antonioz

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2021 20:00 #29428 από Antonioz
Antonioz απάντησε στο θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Ο μούστος στο πάτημα ήταν 12.8baume, σε τι πυκνότητα λέμε οτι ολοκληρώθηκε η ζύμωση; Υπάρχει κάποιος πίνακας;

Νέα απο το μέτωπο:
Το βαρέλι Α (τράβηγμα στις 3 ημέρες ή αλλιώς στις 21/9) έχει ~2baume και είναι πολύ θολό ακόμη
Το βαρέλι Β (τράβηγμα στις 7 ημέρες ή αλλιώς στις 25/9) έχει πυκνότητα 994kg/m3 και είναι φυσικά πολύ θολό. Έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση;
Αν ναι, τι κάνω απο δω και στο εξής στο Β; Βάζω πλωτήρα και παραφίνη και σφραγίζω και όταν δω καλή διαύγεια μεταγγίζω και ξανασφραγίζω;
Ή το αφήνω ως έχει και μολις δω καλή διαύγεια μεταγγίζω και τότε σφραγίζω;

Υ.Γ. έχετε κανένα καλό και κατανοητό βιβλίο να μου προτείνετε να μη σας ζαλίζω με τα (φαντάζομαι) αυτονόητα;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2021 20:43 #29429 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Antonioz

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2021 21:03 - 27/09/2021 21:07 #29432 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Ολοκλήρωση ζύμωσης στα 993. Δοκιμάζεις μια γουλιά στο κόκκινο για να δεις αν σε ικανοποιεί η γεύση. Αν σου φαίνεται στυφό το αφήνεις 2-3 ημέρες μήπως κάνει μηλογαλακτική ζύμωση (ελαφρύς αφρισμός στην κορυφή του κρασιού). Αν σε ικανοποιεί κλείνεις. Κάνεις τώρα πλήρη ανάδευση για να βοηθηθεί να ολοκληρώσει την ζύμωση (με μακρύ καθαρό ξύλο).
Τελευταία διόρθωση: 27/09/2021 21:07 από κωστας χ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Antonioz

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2021 23:07 #29434 από Antonioz
Antonioz απάντησε στο θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Ευχαριστώ πολύ,στείλε μου διεύθυνση σε pm να σου στείλω 2-3 φιάλες μόλις εμφιαλώσω, το αξίζεις!!
Άρα περιμένω να πάει στο 993 και σφραγίζω. Η ανάδευση θα γίνει με την μετάγγιση που θα κάνω τώρα για αλλαγή βαρελιού.
Η απολάσπωση θα γίνει σε δευτερο χρόνο,όταν θα έχει καθαρίσει και μετά θα το ξανασφραγίσω.(διορθώνετε αν κάπου λέω αρλούμπες)
Μπορώ να προσθέσω θειώδη κατα την απολάσπωση ή θα είναι αργά και πρέπει να τα βάλω τώρα(το κακό ειναι οτι δεν έχω και δεν ξέρω και που θα βρω εύκολα)?,

Απο όλα αυτά τα βιβλία έχετε να προτείνετε κάποιο συγκεκριμένο; τα δυο τα έχω αλλα δινουν βάση στο αμπέλι
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2021 23:36 #29435 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Απολάσπωση και θειώδη(αρχάριος στον οίνο)..
Αρκεί η κουβέντα της προσφοράς, πες πως τα έλαβα. Για 2 πενηντάρια που θα τελειώσουν πριν τις αποκριές δεν θα έβαζα. Μεταμπισουλφίτ θα βρεις σε γεωπόνους με φάρμακα. Όταν βάλεις παραφινέλαιο κρασιού, να μην σφραγίζεις το καπάκι της δεξαμενής για να μην σου κάνει αναρρόφηση από την κάνουλα και σου ξινίσει.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Antonioz

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.439 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ