file Ζύμωση

Περισσότερα
03/09/2020 09:37 #28541 από sw8jvw
sw8jvw δημιούργησε το θέμα: Ζύμωση
Γεια σας! Αν και κάνω κρασί πολλές χρονιές τώρα μου προέκυψε φέτος πρόβλημα. Την Κυριακή το πρωί τρύγησα και αμέσως μετά πάτησα 100 κιλά μούστος (σερφιότικα, σαββατιανά, Μονεμβάσια και ροδίτη) θείωσα με 10 γραμμάρια και κατέβασα το μούστο στους 10 βαθμούς. Την άλλη ημέρα έκανα την πρώτη απολάσπηση ανέβασα στους 17 βαθμούς το γλεύκος και εμβολίασα με ζύμες, αφού τις ενεργοποίησα. Κράτησα σταθερή την θερμοκρασία στους 17 βαθμούς και περίμενα να ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση όπως γινόταν κάθε χρόνο. Μέχρι εχθές Τετάρτη δεν είχε ξεκινήσει ανέβασα στους 19 βαθμούς και σήμερα το πρωί όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά έχει και μια κρούστα στο κεφάλι του γλεύκους. Μήπως υπάρχει κάποια λύση η πετάω τον μούστο που δεν κάνει για τπτ.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
03/09/2020 18:28 #28543 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Ζύμωση
Ξαναεμβολίασε με άλλες ζύμες άμεσα(καλλίτερα με άλλο τύπο πχ Bayanus) και θα τις προσθέσεις στο κρύο μούστο σιγά-σιγά με ανάμειξη για να μην σοκαριστούν από την αλλαγή θερμοκρασίας.Εκτιμώ ότι αν είδες κανονικό αφρισμό (σε ένταση και χρόνο) στην προυγούμενη ενργοποίηση που έκανες(των ζυμών), ότι μάλλον αυτό ευθύνεται, δηλαδή σοκαρίστηκαν από την αλλαγή θερμοκρασίας.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/09/2020 21:19 #28544 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Ζύμωση
Αν διαβάσεις τεχνικά φυλλάδια από ζύμες του εμπορίου αναφέρουν επί λέξη:
"Avoid temperature differences exceeding 10°C between the must and the yeast inoculum. Total yeast inoculum preparation time must not exceed 45 minutes.
Με λίγα λόγια ή έβαλες ζεστές ζύμες σε κρύο μούστο ή άργησες να τις βάλεις.
Πάντως αν Δευτέρα βράδυ εμβολίασες αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Πέμπτη πρωί που στέλνεις το μήνυμα έχουν περάσει 2,5 μέρες. Δεν είναι παράλογο να μην έχει ξεκινήσει η ζωηρή ζύμωση ακόμη και μετά από εμβολιασμό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ζύμες να δουλεύουν και να έχουν δημιουργήσει την κρούστα που βλέπεις. Μία φωτογραφία θα βοηθούσε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": sw8jvw

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/09/2020 02:40 #28547 από sw8jvw
sw8jvw απάντησε στο θέμα: Ζύμωση
Σας ευχαριστώ πολύ, κάτι κινητε σήμερα (Παρασκευή βράδυ) θα στείλω και φωτογραφία της κρουστά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/09/2020 12:16 #28548 από sw8jvw
sw8jvw απάντησε στο θέμα: Ζύμωση
Σήμερα ξεκίνησε η ζύμωση και ηρεμίσα, κατέβασα το γλεύκος στους 16 βαθμούς. Αν βρω και πως ποστάρεις φώτο θα ανεβάσω με αυτό που ονόμασα κρουστά. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/09/2020 12:39 #28550 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Ζύμωση
Την βρήκαμε την άκρη με τις φωτογραφίες. Ευχαριστώ τον Γιώργο, τον Αλέξανδρο, τον Θανάση και τον Κώστα για τη βοήθεια στη διερεύνηση.

Είναι θέμα ιδιωτικότητας/δημοσιοποίησης από το Google Photos. Δεν αρκεί να ανεβάσεις εκεί τη φωτό και να τρέξεις να πάρεις το URL της από εκεί να το βάλεις στον αμπελουργό .. Πρέπει αφού την ανεβάσεις, να πατήσεις πάνω της, να πατήσεις τo εικονίδιο Κοινοποίηση/Share (τρια κυκλάκια με τα δυο ακριανά διασυνδεδεμένα με το κεντρικό), να πατήσεις τη δημιουργία συνδέσμου, να πατήσεις σε αυτό το σύνδεσμο (όχι να τον πάρεις ως έχει) και εκεί να δεις τη φωτό και να κάνεις δεξί κλικ Αντιγραφή διεύθυνσης εικόνας/Copy image address.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ThanasisGr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/09/2020 15:56 - 05/09/2020 16:00 #28551 από sw8jvw
sw8jvw απάντησε στο θέμα: Ζύμωση
photos.app.goo.gl/aiNKiWGeXD8k5ZZq5

Σ" ευχαριστώ Κώστας χ πιστεύω να τα κατάφερα...
Τελευταία διόρθωση: 05/09/2020 16:00 από sw8jvw.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/09/2020 11:59 #28591 από ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΡ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΡ απάντησε στο θέμα: Ζύμωση
Καλημέρα στην ομάδα,

Εχω πατήσει σταφύλια Merlo και Cabernet για κρασι.
Εχω βάλει μαγιά οινοποίησης. Όπως φαίνεται η ζύμωση έχει τελειώσει 9 ημέρες. Είναι ακόμη όμως αρκετά γλυκό.
Λέω να το αφήσω καμία εβδομάδα ακόμη μέσα στα στέμφυλα, και μετα να τραβήξω κρασί και να το βάλω σε βαρέλι για μυλογαλακτική. Πιστεύετε οτι είναι καλό να μείνει τόσες μέρες με τα στέμφυλα; Θα χαρώ να ακούσω γνώμες!

Σας ευχαριστώ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2020 19:51 - 17/09/2020 19:51 #28594 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Ζύμωση
Το μέτρησες για να δεις αν πραγματι έχει τελειώσει η ζυμωση;Ο χρόνος συμπαραμονης με τα στεμφυλα έχει να κάνει με το τι είδους κρασί θέλουμε να κάνουμε. Μέτρα, τράβα το και προχωρα στα επόμενα βήματα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Τελευταία διόρθωση: 17/09/2020 19:51 από alexandros.k.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.222 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ