file Εμφιαλωση αμέσως μετά την αλκοολική ζυμωση

Περισσότερα
30/10/2019 09:56 - 30/10/2019 10:10 #27320 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Εμφιαλωση αμέσως μετά την αλκοολική ζυμωση
Το κρασί γίνεται και χαλάει στο αμπέλι. Άριστα σταφύλια, φαινολική ωρίμαση, καλά ζάχαρα, πάνω από μέτρια οξύτητα, θείωση στα βιολογικά όρια (210 για λευκά ροζέ και 150 mg/L για ερυθρά) ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. 20 χρόνια κάνω έτσι κρασί και δεν έχει χαλάσει ξυδιάσει τίποτα. Όλα γίνονται χωρίς πρόσθετα.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Τελευταία διόρθωση: 30/10/2019 10:10 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vivlinos, gomati_sok, alexandros.k, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2019 19:22 #27321 από vivlinos
vivlinos απάντησε στο θέμα: Εμφιαλωση αμέσως μετά την αλκοολική ζυμωση
Nαί βέβαια χρησιμοποιώ διάλυμα 10% μεταμπισουλβίτ περίπου στίς αναλογίες που ανέφερε ο φίλος PAKSIMADIS , αλλά μόνο στον μούστο.Στις μεταγγίσεις που κάνω μετά, κατά την διάρκεια του χρόνου, καίω μισή θειαφοπαστίλια, δέκα λεπτά πρίν την μετάγγιση στο καθαρό βαρέλι για αποστείρωση του βαρελιού και το κρασί όταν μεταγγίζεται περνά μέσα από τον καπνό.
Μέχρι τώρα απέσυρα κρασί μόνο λόγω μανητικής ζύμωσης (Μου ξέφυγε η θερμοκρασία του μούστου κατά την ζύμωση πάνω από 32 όταν ήμουν αρχάριος) και λόγω άνθησης , αρρώστια που προσβάλει συνήθως τα αδύναμα κρασιά.
Τα μπουκάλια που εμφιαλώνω τα βάζω στον σπιτικό φούρνο για μισή ώρα στους 200 βαθμούς. Κρυώνουν και εμφιαλώνω .
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, gomati_sok, ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2019 11:02 #27322 από Bullock
Bullock απάντησε στο θέμα: Εμφιαλωση αμέσως μετά την αλκοολική ζυμωση
Η πρώτη και καλύτερη "χημεία" είναι ο θειώδης ανυδρίτης (SO2 ή μεταμπισουλφίτ) που χρησιμοποιούμαι όλοι μας από τους πιο ερασιτέχνες μέχρι τα μεγαλύτερα οινοποιεία. Αναρωτιέμαι λοιπόν πόσο αθώο είναι το μεταμπισουλφίτ μπροστά στις διάφορες οινολογικές ουσίες που χρησιμοποιούνται όπως τα πηκτινολυτικά ένζυμα, το ασκορβικό οξύ, το αραβικό κόμμι και άλλα πολλά. Οπότε ας ρωτήσουμε όλοι τον ευατό μας "είναι τα κρασιά μου υγιεινά και όχι αυτά που έχουν διάφορες 'χημείες' μέσα?". Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο οίνος είναι από μόνος του χημεία και αναπόφευκτα πρέπει να ασχοληθείς με την "χημεία" του αλλά στον βαθμό που δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του σταφυλιού σου και αυτό αν θες τη γνώμη μου είναι η μεγαλύτερη μαγκιά για έναν οινοποιό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2019 11:10 #27323 από Bullock
Bullock απάντησε στο θέμα: Εμφιαλωση αμέσως μετά την αλκοολική ζυμωση
Ξέχασα να αναφέρω και μία πολύ μεγάλη φράση που αναφέρεται στο βιβλίο της Οινολογίας του Σουφλερού:

"Ο φυσικός προορισμός του οίνου είναι να γίνει ξύδι και μάλιστα κακής ποιότητας"

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2019 17:51 - 31/10/2019 19:26 #27324 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Εμφιαλωση αμέσως μετά την αλκοολική ζυμωση

Bullock έγραψε: Η πρώτη και καλύτερη "χημεία" είναι ο θειώδης ανυδρίτης (SO2 ή μεταμπισουλφίτ) που χρησιμοποιούμαι όλοι μας από τους πιο ερασιτέχνες μέχρι τα μεγαλύτερα οινοποιεία. Αναρωτιέμαι λοιπόν πόσο αθώο είναι το μεταμπισουλφίτ μπροστά στις διάφορες οινολογικές ουσίες που χρησιμοποιούνται όπως τα πηκτινολυτικά ένζυμα, το ασκορβικό οξύ, το αραβικό κόμμι και άλλα πολλά. Οπότε ας ρωτήσουμε όλοι τον ευατό μας "είναι τα κρασιά μου υγιεινά και όχι αυτά που έχουν διάφορες 'χημείες' μέσα?". Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο οίνος είναι από μόνος του χημεία και αναπόφευκτα πρέπει να ασχοληθείς με την "χημεία" του αλλά στον βαθμό που δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του σταφυλιού σου και αυτό αν θες τη γνώμη μου είναι η μεγαλύτερη μαγκιά για έναν οινοποιό.


όχι φίλε μου η θείωση δεν είναι "χημεία", είναι σαν το θειάφι στο αμπέλι, είναι σαν το θειαφοκέρι στο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν και οι παππούδες μας, είναι σαν και το ρετσίνι, είναι σαν και τις τανίνες του βαρελιού. Χημεία είναι να έχεις μια μέτρια ή κακή πρώτη ύλη και να θέλεις να φτιάξεις κρασί, για εκεί γίνεται λόγος.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Τελευταία διόρθωση: 31/10/2019 19:26 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vivlinos, gomati_sok, ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/11/2019 19:05 #27325 από Bullock
Bullock απάντησε στο θέμα: Εμφιαλωση αμέσως μετά την αλκοολική ζυμωση
Κι εσυ που ξέρεις ότι δεν είναι χημεία, επειδή το χρησιμοποιούσαν και οι παππούδες? Ας είμαστε λίγο σοβαροί και ανοιχτόμυαλοι! Σε παρακαλώ ψάξε και βρες τι μπορείς να πάθεις από τα θειώδη στο κρασί!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/11/2019 20:10 #27326 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Εμφιαλωση αμέσως μετά την αλκοολική ζυμωση

Bullock έγραψε: Κι εσυ που ξέρεις ότι δεν είναι χημεία, επειδή το χρησιμοποιούσαν και οι παππούδες? Ας είμαστε λίγο σοβαροί και ανοιχτόμυαλοι! Σε παρακαλώ ψάξε και βρες τι μπορείς να πάθεις από τα θειώδη στο κρασί!


Όχι περισσότερα πάντως από την ίδια την αλκοόλη, επομένως με φειδώ γενικώς, και στο ύφος.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": andreas.360, vivlinos, stelios1, Xeniteas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.050 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ