file Οινοποίηση 2019

Περισσότερα
13/08/2019 16:24 - 13/08/2019 16:29 #26943 από Theo24
Theo24 δημιούργησε το θέμα: Οινοποίηση 2019
Ο τρύγος στο Chardonnay έγινε την Κυριακή 11/08 . Η ποσότητα μειωμένη από ωίδιο και πουλιά.
Έγινε προζυμωτική εκχύλιση διάρκειας 8 ωρών.
Ο δυνατός καύσωνας φέτος σε συνδυασμό με την επιμονή μου να αποφύγω το πότισμα είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγουν τα σάκχαρα αρκετά πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα.
Περίπου 12.6 Baume και αναμένω αύριο τη χημική ανάλυση ώστε να δούμε και την οξύτητα. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να κάνω διόρθωση στην οξύτητα. Πάντως το άρωμα και η γεύση του μούστου είναι ανεπανάληπτα!

update 12/08/2019
Αποτελέσματα χημικής ανάλυσης:
Αλκοόλη εκ του Baume 13,5% (12.8 Be)
Ολική οξύτητα: 5.7gr/lt σε τρυγικό οξύ
Πτητική οξύτητα: 0,20gr/lt σε οξικό οξύ

Περίμενα αρκετά χαμηλότερη τιμή ολικής οξύτητας, τη στιγμή που τις προηγούμενες χρονιές η οξύτητα ήταν σχεδόν ίδια αλλά με Μπωμέ συνήθως γύρω στα 12.
Αυτό θεωρώ πως οφείλεται και στην ωρίμανση των φυτών τα οποία πλέον μπορούν και βγάζουν πιο ισορροπημένα κρασιά.
Ο τρύγος έπρεπε να γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα αλλά με ξεγέλασε ο έντονος καύσωνας που έφερε ανομοιομορφίες στην ωρίμανση των τσαμπιών ανάλογα τη θέση τους και το κατά πόσον τα έβλεπε ο ήλιος. Δεδομένου ότι τις προηγούμενες χρονιές ο τρύγος γινόταν γύρω στις 10 Αυγούστου, η χρονιά φέτος ήταν πρώιμη κατά 1 εβδομάδα.

Παρατήρηση: Ο οινολόγος μου πρότεινε να προσθέσω 1 λίτρο νερό, ενώ συμφώνησε να μην κάνω διόρθωση στην οξύτητα.

Μετά τη στατική απολάσπωση έγινε μετάγγιση στο τελικό δοχείο και εμβολιασμός με ζυμομύκητα ICV-D47.
H ζύμωση ξεκίνησε χθες το βράδυ 12/08. Στις 13/08 το μεσημέρι μπήκαν 2 παγωμένα μπουκάλια ώστε να κρατήσουν τη θερμοκρασία χαμηλά αλλά όχι χαμηλότερα από 15 βαθμούς Κελσίου καθώς η συγκεκριμένη μαγιά είναι ευαίσθητη σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.

Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 13/08/2019 16:29 από Theo24.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, alexandros.k, stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.249 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ