file Χρωμα κρασιου

Περισσότερα
12/10/2018 10:04 #26075 από Tom from Githio
Tom from Githio δημιούργησε το θέμα: Χρωμα κρασιου
Περυσι αφησα στη καδη τα στεμφυλα μαζι με τον μουστο κατα την ζυμωση 4 ημερες ,μετα πηρα τον μουστο και τον εβαλα στο βαρελι. Το χρωμα του κρασιου ηταν μαυρο. Φετος αφησα τα στεμφυλα μαζι με τον μουστο 6 ημερες κατα την ζυμωση. Το χρωμα του κρασιου ειναι βυσσινι -ελαχιστα μαυρο γιατι? Αναφερομαι στα ιδια σταφυλια,στις ιδιες διαδικασιες οινοποιησης .Η μονη αλλαγη ηταν,τα σταφυλια περυσι ηταν πιο αγουρα( 12,5 γραδο) ,φετος τα ιδια σταφυλια ηταν πιο ωριμα(13,2 γραδο).Περυσι κατα την ζυμωση η θερμοκρασια του περιβαλοντος ηταν 25 βαθ. φετος ηταν 32 βαθμους. Τι ειναι αυτο που μπορει να επηρεασει το χρωμα. Υ.Σ Η Καδη ειναι στην αυλη στη σκια βεβαια, μετα που παιρνω τον μουστο τον βαζω στο βαρελι στο ημιυπογειο(κατοι).....ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2018 12:11 #26076 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου

Tom from Githio έγραψε: Περυσι αφησα στη καδη τα στεμφυλα μαζι με τον μουστο κατα την ζυμωση 4 ημερες ,μετα πηρα τον μουστο και τον εβαλα στο βαρελι. Το χρωμα του κρασιου ηταν μαυρο. Φετος αφησα τα στεμφυλα μαζι με τον μουστο 6 ημερες κατα την ζυμωση. Το χρωμα του κρασιου ειναι βυσσινι -ελαχιστα μαυρο γιατι? Αναφερομαι στα ιδια σταφυλια,στις ιδιες διαδικασιες οινοποιησης .Η μονη αλλαγη ηταν,τα σταφυλια περυσι ηταν πιο αγουρα( 12,5 γραδο) ,φετος τα ιδια σταφυλια ηταν πιο ωριμα(13,2 γραδο).Περυσι κατα την ζυμωση η θερμοκρασια του περιβαλοντος ηταν 25 βαθ. φετος ηταν 32 βαθμους. Τι ειναι αυτο που μπορει να επηρεασει το χρωμα. Υ.Σ Η Καδη ειναι στην αυλη στη σκια βεβαια, μετα που παιρνω τον μουστο τον βαζω στο βαρελι στο ημιυπογειο(κατοι).....ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ


Μηπως δεν πιεζες στα στεμφυλα στον πατο(εκχυλιση) φετος τοσο συχνα?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2018 12:51 - 12/10/2018 13:04 #26077 από Tom from Githio
Tom from Githio απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου
Την ιδια διαδικασια και περυσι και φετος ακολουθησα. Απο την αρχη της ζυμωσης,γυριζα τα στεμφυλα(τα πανω κατω και αντιστροφα) στις 10π.μ καθε ημερα και το απογευμα γυριζα το 1/2 του μουστου .Αυτη την διαδικασια εκανα περυσι 4 ημερες και φετος 6 ημερες.... Υ.Σ Υπαρχει μια διαδικασια ,την οποια την γνωριζα αλλα δεν εχω καλη μνημη ,κατα την οποια επηρεαζεται το χρωμα του κρασιου απο καποια αιτια δεν θυμαμαι αλλα μετα σιγα-σιγα 3-4 μηνες επανερχεται σε μεγαλο ποσοστο . Καλα κρασια
Τελευταία διόρθωση: 12/10/2018 13:04 από Tom from Githio.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2018 14:09 - 12/10/2018 15:34 #26078 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου

Tom from Githio έγραψε: Την ιδια διαδικασια και περυσι και φετος ακολουθησα. Απο την αρχη της ζυμωσης,γυριζα τα στεμφυλα(τα πανω κατω και αντιστροφα) στις 10π.μ καθε ημερα και το απογευμα γυριζα το 1/2 του μουστου .Αυτη την διαδικασια εκανα περυσι 4 ημερες και φετος 6 ημερες.... Υ.Σ Υπαρχει μια διαδικασια ,την οποια την γνωριζα αλλα δεν εχω καλη μνημη ,κατα την οποια επηρεαζεται το χρωμα του κρασιου απο καποια αιτια δεν θυμαμαι αλλα μετα σιγα-σιγα 3-4 μηνες επανερχεται σε μεγαλο ποσοστο . Καλα κρασια

Aaaa οκ... Σκεψου τα εξης που μπορει να επηρεασουν το χρωμα 1)Υπερβολικη λιπανση με αζωτουχα ή προβλημα στην ισορροπια μεταξυ καλιου και μαγνησιου 2)Οχι ισορροπια στην αρδευση 3)Υπερβολικο μεταμπισουλφιτ 4)Αν εβαλες το μεταμπισουλφιτ μετα το πατημα των σταφυλιων ενα μερος θα επανελθει αργοτερα πιστευω
Τελευταία διόρθωση: 12/10/2018 15:34 από giannaras13.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Tom from Githio

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2018 03:40 #26079 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου
Φίλε Tom from Githio καλημέρα,
κάθε αμπελουργική χρονιά δεν είναι ίδια.
Συνεπώς η συγκέντρωση των φαινολικών ενώσεων δεν είναι η ίδια κάθε χρόνο.
Εκτός από την συγκέντρωσή τους στο σταφύλι, που σαν αμπελουργός καταλαβαίνεις από πόσους παράγοντες επηρεάζεται, η συγκέντρωσή τους στο κρασί επηρεάζεται και από την εκχύλισή τους κατά την ζύμωση.
Η θερμοκρασία, η ποσότητα μεταδιθειώδους, η οξύτητα, η συγκέντρωση αλκοόλης και άλλοι πολλοί παράγοντες είναι σημαντικοί.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": giannaras13, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2018 20:17 #26080 από Tom from Githio
Tom from Githio απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου
Ευχαριστω. Να αναφερω οτι ριχνω 12γρ/100 λιτρα Μουστου, Μετ/λφιτ, κατα το σπασημο των σταφυλιων. Η θερμοκρασια φετος ηταν ανεβασμενη(32β) . Εκεινο που παρατηρησα φετος ηταν, Ενω ειχα 1) καλη παραγωγη 2)τα σταφυλια ηταν ωριμα και καποια υπερωριμα 3)με αρχικο γραδο 13,4 και με προσθηκη αρκετου ροδιτη για να τον παω στο 13,2, ο μουστος που πηρα ηταν υπεραρκετος. Περιπου 75% αναλογια, με αρκετα ωριμα σταφυλια? Περιμενα με αρκετα ωριμα σταφυλια να παρω λιγοτερο μουστο αλλα το αντιθετο συνεβη.Αυτο με παραξενεψε μηπως εκει βρισκεται η αιτια του χρωματος? ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2018 20:30 - 14/10/2018 20:32 #26081 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου
Τίποτα το περίεργο. Το χρώμα και γενικά τα φαινολικά δεν έχουν σχέση με την συγκέντρωση των ζαχάρων αλλά με το βαθμό ωρίμασης του τσαμπιού. Πέρσι με χαμηλότερα ζάχαρα είχες καλύτερη ωρίμαση ενώ φέτος με περισσότερα ζάχαρα υστερούσες. Δύσκολη χρονιά φέτος και λίγοι την κατάλαβαν. Ενώ για τα λευκά η πρωίμηση ήταν ιδανική γιατί τα κρασιά θα έχουν καλές οξύτητες με αρκετό αλκοόλ ( ιδανική σχέση ), στα ερυθρά όσοι τρύγησαν με τα ζάχαρα νωρίς πήραν ανώριμα φαινολικά σταφύλια με μεγάλη οξύτητα.
Και η προσθήκη του ροδίτη βέβαια δε βοήθησε στο χρώμα.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2018 20:32 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2018 20:45 - 14/10/2018 20:50 #26083 από Tom from Githio
Tom from Githio απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου
Ευχαριστω φιλε μου. Ναι, ο Ροδιτης μπορει να μην βοηθησε(ετσι φαινεται) στη δημιουργια ερυθρου χρωματος ΑΛΛΑ ο ατιμος βοηθαει πολυ στην οξυτητα και στην γευση του κρασιου(με σωστη αναλογια ). Με 13,2 γραδο τελικο, η οξυτητα μου ηταν 5,8 και το ph 3,5. Για ερυθρο κρασι νομιζω καλες τιμες. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2018 20:50 από Tom from Githio.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2018 20:52 #26084 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου
Φίλε Tom,

Καλά κρασιά, καλά κρασιά, αλλά το μυστικό δεν μας τόπες απ΄την αρχή ότι έβαλες μέσα 25% Ροδίτη, και άνοιξε το χρώμα!

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2018 21:03 #26085 από Tom from Githio
Tom from Githio απάντησε στο θέμα: Χρωμα κρασιου
Γεια σου φιλε Σπυρο . Εριξα περιπου 19% Ροδιτη . Σε 26 κλουβες μαυρο εριξα 5 κλουβες ροδιτη. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.339 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ