file Μεταμπισουλφιτ απορια

Περισσότερα
23/09/2018 11:37 #25985 από giannaras13
giannaras13 δημιούργησε το θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορια
Γεια σας,

Ειχα 100 κιλα σταφυλια και θειωσα μερικες ωρες μετα το σπασιμο των σταφυλιων με 10 γρ μεταμπισουλφιτ.
Το προβλημα ειναι οτι λεει 10 γρ/100 λιτρα μουστου , ομως ο μουστος πρεπει να ειναι γυρω στα 50 λιτρα απλα μπερδευτηκα με τα συνολικα κιλα(μουστος+φλουδες).
Η αλκοολικη προχωραει κανονικα. Ειναι ηδη 7 ημερες στο καδο της ζυμωσης.

Τα σταφυλια ειναι 55% καμπερνε σωβινιον και 45 % μερλο, πρωτη παραγωγη απο το συγκεκριμενο αμπελι.


Οι αποριες μου ειναι οι εξης.

1) Ειναι η ποσοτητα που εριξα υπερβολικη?
2) Μετα το τελος της αλκοολικης θα εξακολουθει να υπαρχει ποσοτητα μεταμπισουλφιτ στο κρασι?
3) Υπαρχει περιπτωση να πραγματοποιηθει μηλογαλακτικη ζυμωση με τα υπαρχοντα δεδομενα?

Σας ευχαριστω πολυ και συγγνωμη για τις πολλες ερωτησεις,

Γιαννης :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/09/2018 16:07 #25987 από marina44
marina44 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορια
Καλησπέρα,
σου απαντάω απο τη μικρή επήρεια και γνώσεις που έχω.
1. Απλά μην ξανά θειώσεις
2. Κάποια ποσότητα μεταμπισουλγιτ χάνεται
3.Πολύ πιθανό ν γίνει μηλογαλακτική ζύμωση νομίζω δεν επηρεάζει.

Ελπίζω να έχω βοηθήσει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/09/2018 21:23 #25988 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορια
Για το πρώτο θέμα που έχεις θέσει, εγώ έχω μια σύγχυση. Η μόνη οινολογία (που έχω εγώ υπόψη μου) που έχει αναφορά στο ότι στην ερυθρά οινοποίηση δεν πρέπει να προσθέτουμε θειώδη ανυδρίτη με βάση τον όγκο του σταφυλοπολτού άλλα με βάση τον όγκο του γλέυκους είναι αυτή του Τσέτουρα.
Πιο συγκεκριμένα:

"Η ποσότητα του θειώδη ανυδρίτη που προσθέτουμε στο σταφυλοπόλτό υπολογίζεται μόνο για το γλεύκος που αναλογεί και όχι για τα στερεά συστατικά των σταφυλιών ..."

Το θέμα είναι ποια και πόσα είναι αυτά τα στερεά συστατικά για να υπολογίζουμε τον μούστο που απομένει για να προχωρήσουμε στον υπολογισμό της θείωσης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/09/2018 21:55 #25989 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορια

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/09/2018 09:20 #25991 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορια
Διαβασα ολο το αρθρο που ανεφερε ο Goude. Ο πινακας 5 αναφερει την ποσοτητα σε σταφυλια+μουστο και εξαρταται απο την κατασταση των σταφυλιων.Οποτε στη δικια μου περιπτωση λεει 5-8 γρ SO2 / 100 λιτρα.

Οποτε

αν παρουμε τη μεγιστη τιμη 8 γρ /0.576 (αποδοση μεταμπισουλφιτ σε SO2) τοτε εχουμε 13.88 gr

αν παρουμε την ελαχιστη τιμη 5 γρ / 0.576 (αποδοση μεταμπισουλφιτ σε SO2) τοτε εχουμε 8.68 gr


Δηλαδη θα επρεπε να προσθεσω στο μουστο μια τιμη μεταμπισουλφιτ στο διαστημα 8.68 εως 13.88. Εγω προσθεσα 10 οποτε πιστευω ειναι ενταξει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
25/09/2018 06:57 #25997 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορια
Καλημέρα,
το 10γρ ΜΤΒ στα 100 λίτρα σταφυλοπολτού(όχι καθαρού μούστου ) είναι μιά μέση τιμή, που και την ζύμωση προστατεύει αν κάνεις και κρασί και στο τσίπουρο δεν δημιουργεί πρόβλημα, οπότε είσαι οκ.

Στα μεγάλα οινοποιεία το ΜΤΒ, προστίθεται σταδιακά κατά την αποβοστρύχωση, για να παρέχεται προστασία σε όλο τον σταφυλοπολτό ομοιόμορφα. Φαντάσου να πρέπει να θειώσεις μια δεξαμενή ύψους 6 μέτρων και 10-20 τόννων, αφού γεμίσει και μετρήσεις ακριβώς την ποσότητα........ και μάλιστα μόνο το ζουμί(όπως αναφέρεις..., αυτά φυσικά δεν γίνονται και δεν έχουν και λογική να γίνουν).

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.235 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ