file Ζύμωση μούστου

Περισσότερα
16/09/2018 22:22 #25954 από marin4
marin4 δημιούργησε το θέμα: Ζύμωση μούστου
Καλησπέρα
Στις 26 Αυγούστου έγινε ο τρύγος και πατηθηκαν τα σταφύλια μερλο και καμπερνε σε πλαστική δεξαμενή . Ο μούστος 900 λίτρα και 13 βαθμούς μπομε. Δεν πρόσθεσα ζυμομύκητες . Η διαδικασία της ζύμωσης πήγαινε καλά. Μετά από 10 μέρες περίπου αφαίρεσα λίγα στέμφυλα από το καπέλο που δημιουργείτε στο μούστο. Δεν αφαίρεσα τελείως τα στέμφυλα με μετάγγιση γιατί άλλη χρονιά που το είχα κάνει σταμάτησε η ζύμωση. Τώρα τα μπομε έχουν φτάσει στο 1.25 αλλά φοβάμαι ότι έχει σταματήσει η θα σταματήσει η ζύμωση καθώς προχωράει πολύ αργά. Στο 1.75 μπομε πρόσθεσα ζύμες του εμπορίου για να το βοηθήσω αλλά με τα υψηλά ποσοστά αλκοόλ τώρα στο τέλος δεν είμαι αισιόδοξος. Είναι 3 μέρες τώρα που είναι σχεδόν σταθερή η ένδειξη στο 1.25. από την άλλη ακούγεται ο μούστος ότι βράζει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να περιμένω και άλλο? Η να το τραβήξω σε ανοξείδωτο βαρέλι με πλωτήρα και βαλβίδα και να το κλείσω για να το προστατεύσω από το οξυγόνο. Υπάρχει περίπτωση εκεί να ολοκληρωθεί η ζύμωση? Αλλά αν το τραβήξω. Δεν θα πρέπει να θείωσω? Μπορώ να θείωσω αργότερα?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/09/2018 23:40 - 16/09/2018 23:57 #25960 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Ζύμωση μούστου
Σε γενικές γραμμές, στην χωρική οινοποίηση, την πρώτη βδομάδα έχουμε την φάση της γρήγορης αλκοολικής ζύμωσης. Από κει και μετά η παραγωγή αλκοολών, εμποδίζει την δράση του ζυμομύκητα και η ζύμωση προχωρά με ποιο αργό ρυθμό. Καθώς προχωρά η ζύμωση, θα αφήσεις τα μπομέ και θα κοιτάς την στήλη ΕΙΔΙΚΟΝ ΒΑΡΟΣ. Επειδή οι νύχτες κρυώνουν, δες αν μπορείς να έχεις το δοχείο, σε χώρο κάπως ζεστό (λίγο πάνω από τους 20 C), ή έστω και στην αυλή, να το βλέπει ο ήλιος.

Στις πόσες μέρες θα το τραβήξεις έχει σχέση, τι κρασί θέλεις να κάνεις. Από ένα σταφύλι καμπερνέ - μερλό, προκειμένου να παρασκευαστεί κρασί ετήσιας κατανάλωσης, οι 10 μέρες του φτάνουν και του περισσεύουν. Αν μιλάμε για παλαίωση, αυξάνουν οι μέρες, αλλά και το αλκοόλ που πρέπει να έχουμε. Παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο (π.χ. πόσο ποτισμένο - πρησμένο είναι). Είσαι ήδη στο στάδιο της συμπαραμονής κρασιού - στεμφύλων για 21 μέρες. Νομίζω φτάνει και είναι και πολύ. Δεν θα πάρεις κακό κρασί, απλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει, να στρογγυλέψει.

Τα πλαστικά δοχεία, ειδικά οι κάδες, δεν εφαρμόζουν καλά τα καπάκια τους και επιτρέπουν την είσοδο αέρα, άρα το ξύνισμα.
Τελευταία διόρθωση: 16/09/2018 23:57 από Goude.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.131 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ