Θείωση στην εμφιάλωση
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1230
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 930
11/12/2017 09:30 - 11/12/2017 09:32 #24861
από PAKSIMADIS
Αγαπητέ Στέλιο θα σου απαντήσω με ένα πείραμα που έκανε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος της ΓΑΙΑ με τις Σαντορίνες του. Μια χρονιά εμφιάλωσε τρεις Σαντορίνες τη μια με μηδενικό θειώδες, τη δεύτερη με το κανονικό για να έχει ελεύθερο 30ppm και την τρίτη με υπερθείωση ελεύθερο πάνω από 60ppm. Τις άνοιξε και τις τρεις μετά από 5 χρόνια παρουσία πολλών ειδικών του κρασιού και το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
Η αθείωτη εμφανώς οξειδωμένη, η δεύτερη με την κανονική θείωση η πιο πολύπλοκη με τέλειο μπουκέτο όπως περιμένεις μια Σαντορίνη στο πικ της ενώ η τρίτη ήταν θεόφρεσκη λες και ο χρόνος δεν πέρασε καθόλου από πάνω της,
Πιστεύω να βοήθησα στο ερώτημά σου, αν φυσικά ρωτούσες αυτό, δηλαδή πόσο αντέχει και εξελίσσεται ένα κρασί και όχι για τη διαδικασία παρασκευής του κρασιού. Γιατί άλλο ωρίμανση και άλλο παλαίωση.
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
stelios1 έγραψε: Σπύρο μια συγκεκριμενη ερωτηση θελω να σου κανω.,
Το μετμπισουλφιτ που βαζουμε μπορει να επηρεασει -αργοπορησει την ωριμανση του κρασιου?
Αγαπητέ Στέλιο θα σου απαντήσω με ένα πείραμα που έκανε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος της ΓΑΙΑ με τις Σαντορίνες του. Μια χρονιά εμφιάλωσε τρεις Σαντορίνες τη μια με μηδενικό θειώδες, τη δεύτερη με το κανονικό για να έχει ελεύθερο 30ppm και την τρίτη με υπερθείωση ελεύθερο πάνω από 60ppm. Τις άνοιξε και τις τρεις μετά από 5 χρόνια παρουσία πολλών ειδικών του κρασιού και το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
Η αθείωτη εμφανώς οξειδωμένη, η δεύτερη με την κανονική θείωση η πιο πολύπλοκη με τέλειο μπουκέτο όπως περιμένεις μια Σαντορίνη στο πικ της ενώ η τρίτη ήταν θεόφρεσκη λες και ο χρόνος δεν πέρασε καθόλου από πάνω της,
Πιστεύω να βοήθησα στο ερώτημά σου, αν φυσικά ρωτούσες αυτό, δηλαδή πόσο αντέχει και εξελίσσεται ένα κρασί και όχι για τη διαδικασία παρασκευής του κρασιού. Γιατί άλλο ωρίμανση και άλλο παλαίωση.
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Τελευταία διόρθωση: 11/12/2017 09:32 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, setoinos, andreas.360, stelios1, κωστας χ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
11/12/2017 22:21 #24862
από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Ευχαριστω παιδια. Για ωριμανση ρωτησα και αφορα μια μ.λ.κ.α που εκανα σε 250 λιτρα ασυρτικο, ενω ειχε στρωσει γρηγορα το ανακατεψα να θολωσει και ξαναθειωσα φοβουμενος αυτα που διαβαζω περι ευοξειδωτου κτλ. Το κρασι ΄΄σκληρηνε΄΄ καπως και πιστευω οτι οφειλεται στ 2η θειωση. Γ αυτο ρωτησα αν η θειωση επιβραδυνει την ωριμανση, για να δω αν εχει ελπιδα να μαλακωσει εστω αργοτερα. Βεβαια ο προορισμος του ηταν να γινει ενδεχομενη μιξη με ρετσινα απο σαββατιανο (εξυπηρετει δηλαδη τον αρχικο προορισμο του) αλλα σπαστηκα απο την διαφορα πριν και μετα της 2ης θειωσης γιατι το κρασι ηταν πολυ ωραιο. Μπορει ναναι και λαθος εκτιμησεις μου αυτα γιατι δουλευα το καζανι και η γευση μου δεν ηταν στα καλα της τοτε που μου αρεσε.
Να τολμησω μεταγγιση (δεν εχει γινει καμια) και μεταφορα του κατα 1 χιλιομετρο με οτι συνεπαγεται αυτο (ταρακουνησεις και 2 φορες αερισμος) η να το αφησω ησυχο εκει που ειναι? Το κρασι ειναι ηδη διαυγεστατο για 2η φορα.
Συνολικα το μεταμπισουλφιτ ειναι κατω απο 20 γρ/100λ.
Να τολμησω μεταγγιση (δεν εχει γινει καμια) και μεταφορα του κατα 1 χιλιομετρο με οτι συνεπαγεται αυτο (ταρακουνησεις και 2 φορες αερισμος) η να το αφησω ησυχο εκει που ειναι? Το κρασι ειναι ηδη διαυγεστατο για 2η φορα.
Συνολικα το μεταμπισουλφιτ ειναι κατω απο 20 γρ/100λ.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1230
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 930
12/12/2017 10:49 #24863
από PAKSIMADIS
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Επειδή κάνω και εγώ ανάδευση των οινολασπών στο ασύρτικο την θείωση την κάνω πάντα μετά την μετάγγιση από τις οινολάσπες και μετά το αφήνω να καθαρίσει και το εμφιαλώνω. Αν θέλεις να συνεχίσεις το μπατονάζ μην θειώνεις.
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
12/12/2017 13:40 #24864
από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Ευχαριστω Λευτέρη, αυτο θα κανω θα ανακατεψω κανα δυο φορες ακομα και βλεπω. Ειναι πολυ νωρις ακομα και οπως ειπα προοριζεται για μιξη στην ρετσινα, αλλα γιατι ενω μου αρεσε πολυ να το χαλασω! κυριως να μπω στο νοημα με νοιαζει. Πολλες φορες την πατας επειδη τα κανεις ολα τελεια και ξαφνικα κανεις την χαζομαρα (θειωσα επειδη ανησυχησα που εστρωσε γρηγορα και θεωρησα οτι ισως οξειδωνεται) η οποια δε θα ταν χαζομαρα βεβαια αν το κρασι ειχε οντως προβλημα, αλλα τελικα δεν ειχε.. αντιθετως το απεκτησε τωρα. Θα δειξει.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1054
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 492
30/06/2018 15:20 #25705
από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 520
30/06/2018 20:38 - 30/06/2018 20:41 #25706
από SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
SPYROS απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Φίλε Goude,
Εγώ δεν τις χρησιμοποίησα ποτέ, θα πρέπει όμως να είναι καλές. Δεν μπορεί μια τόσο μεγάλη εταιρεία να λανσάρει στην αγορά ένα πολύ απλό στη σύνθεση υλικό που να μην είναι καλό, και μάλιστα απευθυνόμενο σε ειδικούς επαγγελματίες (οινολόγους) που έχουν τη δυνατότητα, με αναλύσεις, να πιστοποιούν τις επιδόσεις του. Μεταμπισουλφίτ έχει μέσα το δισκίο και τίποτε άλλο.
Ίσως όμως να είναι ακριβές.
Μπορείς να ρωτήσεις.
Εγώ αν τις είχα θα τις χρησιμοποιούσα.
SPYROS
Εγώ δεν τις χρησιμοποίησα ποτέ, θα πρέπει όμως να είναι καλές. Δεν μπορεί μια τόσο μεγάλη εταιρεία να λανσάρει στην αγορά ένα πολύ απλό στη σύνθεση υλικό που να μην είναι καλό, και μάλιστα απευθυνόμενο σε ειδικούς επαγγελματίες (οινολόγους) που έχουν τη δυνατότητα, με αναλύσεις, να πιστοποιούν τις επιδόσεις του. Μεταμπισουλφίτ έχει μέσα το δισκίο και τίποτε άλλο.
Ίσως όμως να είναι ακριβές.
Μπορείς να ρωτήσεις.
Εγώ αν τις είχα θα τις χρησιμοποιούσα.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 30/06/2018 20:41 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.045 δευτερόλεπτα
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- Θείωση στην εμφιάλωση