Θείωση στην εμφιάλωση
- dimitak62
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 38
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 13
Έχω μια απορία και ζήτω την συνδρομή σας.
Εφόσον έχουμε θειώσει κανονικά το κρασί μας στο πάτημα και μετά τον Νοέμβριο , όταν θα εμφιαλωσουμε Τον Ιανουάριο πρέπει να ξαναθειώσουμε ; πέρυσι δεν θείωσα στη εμφιάλωση και δεν είχα πρόβλημα γιατί δεν ήταν πολλά τα μπουκάλια και καταναλώθηκε γρήγορα. Φέτος έχω περισσότερο και δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω και πόση ποσότητα.
Σας ευχαριστώ εκντων προτέρων
Δημήτρης
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- dimitak62
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 38
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 13
Δημήτρης
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- andreas.360
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 391
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 211
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1055
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 493
Αν τα πράγματα ήταν και εξελίχθηκαν όπως πέρσι, μην αλλάζεις δρομολόγιο. Τα δικά σου σταφύλια σε τι κατάσταση ήταν;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- dimitak62
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 38
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 13
Και τα δικά μου ήταν πολύ καλά όποτε θα κάνω όπως πέρυσι.
Να είσαι καλά
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 520
Για να μην πάρουμε στο λαιμό μας κανέναν νέο ερασιτέχνη οινοποιό, ξαναγράφω αυτό που έγραψα και παλαιότερα.
Αναφέρομαι σε κόκκινα κρασιά. Είχα πεί ότι πρέπει να προσθέτουμε το μεταμπισουλφίτ με μεγάλη φειδώ στα κρασιά μας (όχι: βάλε μπόλικο για νά΄μαστε μέσα, και ξαναβάλε, και ξαναβάλε!) γιατί συνολικά στο κρασί μας, μέχρι το πέρας της ζωής του, δεν πρέπει να ρίξουμε περισσότερο από 28 γραμμάρια περίπου στο 100λιτρο. Δηλ. αθροίζοντας όλες της προσθήκες όλων των ετών, μέχρι να το εμφιαλώσουμε, δεν πρέπει τελικά να ξεπεράσουμε τα 28 γραμμάρια ανα εκατόλιτρο, γιατί τα 28 γραμμάρια μεταμπισουλφιτ διαλυόμενα στο κρασί απελευθερώνουν στη μάζα του κρασιού 28Χ57.6%= 16 γραμμάρια θειώδες, (ή άλλως: SO2, ή άλλως: θειώδη ανυδρίτη), που σημαίνει 160 γραμμάρια θειώδες στον τόνο, δηλ. 160 mg/liter θειώδες (160ppm), που είναι η μέγιστη δόση ολικού θειώδους που επιτρέπει ο νόμος να περιέχει ένα κόκκινο κρασί για να μην βλάπτεται η υγεία του ανθρώπου. Διαφορετικά είσαι παράνομος. Και αν το εμπορεύεσαι θα σε μπουζουριάσουν.
ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ:
Το ελεύθερο θειώδες είναι αυτό που προστατεύει το κρασί και όχι το ολικό.
Συνεπώς αυτό που ελέγχουμε πάντοτε είναι το ελεύθερο θειώδες να είναι επαρκές. Αν δεν είναι επαρκές, προσθέτουμε κι άλλο μεταμπισουλφίτ μέχρι να φέρουμε το ελεύθερο θειώδες εκεί που πρέπει, προσέχοντας συγχρόνως το ολικό θειώδες να μην υπερβεί συνολικά τα 160 mg/lt .
Βέβαια, σε ένα κρασί που το κάναμε σωστά και το φροντίζουμε σωστά ουδέποτε θα πιάσουμε τα 160 mg/lt σε ολικό θειώδες.
Καλά το λέει ο Ανδρέας, ότι αν κατά την οινοποίηση έριξες τις σωστές ποσότητες μπορείς να ξαναπροσθέσεις χωρίς να σε απασχολεί το ολικό θειώδες.
SPYROS
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Το μετμπισουλφιτ που βαζουμε μπορει να επηρεασει -αργοπορησει την ωριμανση του κρασιου?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1055
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 493
Να συμπληρώσω για τους νεότερους, έτσι συμπερασματικά :
Για μικρές ποσότητες, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, δεν χρειάζεται ανάλυση (αναφέρομαι στο κόστος). Για μεγαλύτερες ποσότητες, όπου και το διακύβευμα είναι σαφώς μεγαλύτερο, είναι σαφώς προτιμότερο να γίνονται αναλύσεις. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που το δίνουμε.
Για το μεταμπισουλφίτ, το ότι τίθενται ανώτατα όρια, δεν σημαίνει ότι κατ΄ανάγκην πρέπει να προσπαθούμε και να τα πιάσουμε. Αερισμοί, αρχική και μετέπειτα υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών και του μούστου , χώροι αποθήκευσης, κ.λ.π. όλα παίζουν τον ρόλο τους.
<<Η προσθήκη ανεξέλεγκτου θειώδους μέσα σε ένα κρασί, δημιουργεί δυσάρεστα απρόοπτα μέσα στο ποτήρι, τα οποία καλύπτουν τα τυχόν αρωματικά και γευστικά προικιά του κρασιού που υπάρχουν στην αρχή της ζωής του, αλλά προκαλούν και μια ερεθιστική αίσθηση, με τσιμπήματα στη μύτη, που φέρνει μέχρι και φτέρνισμα σε πολύ ευαίσθητους. Τέλος, στον ουρανίσκο, το υπερβολικά θειώδες εκδηλώνεται με τσιμπημένη και οξεία γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού, η οποία συνοδεύεται από πικρή και καυστική επίγευση>>.
Να είσαι καλά Σπύρο, να μας αντέχεις.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 520
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- Θείωση στην εμφιάλωση