file Μετάγγιση Απορία

Περισσότερα
05/11/2017 12:27 #24079 από marin4
marin4 δημιούργησε το θέμα: Μετάγγιση Απορία
Καλημέρα. Έχω τραβήξει το κρασί αφού ολοκληρώθηκε η ζύμωση σε ένα ανοξείδωτο βαρέλι με πλωτήρα και πρόσθεσα μεταμπισουλφίτ (ποικιλίες καμπερνέ μερλό). Με απλή μετάγγιση απλός διαχωρισμός των στέμφυλων(χωρίς να το περάσω από κάποιο φίλτρο). Τώρα έχει περάσει 1,5 μήνας περίπου. Έχω ένα δρύινο βαρέλι 100 λίτρων και θέλω να βάλω μια ποσότητα σε αυτό. Έχω αγοράσει το γνωστό ιταλικό φίλτρο-αντλία. Ερώτηση 1: Πρέπει να κάνω 2 -3 μεταγγίσεις μέσα στο χειμώνα και έπειτα να γεμίσω το δρύινο βαρέλι? Η μπορώ τώρα να περάσω το κρασί από το φίλτρο μία φορά και να μην γίνουν μεταγγίσεις? και απλά να γεμίσω το βαρέλι και να το ανοίξω περίπου σε ένα χρόνο?.
Ερώτηση 2 Σε κάθε μετάγγιση που γίνεται πρέπει να προσθέτω μεταμπισουλφίτ την ποσότητα που αναγράφει στην συσκευασία η μπορώ και λιγότερο? ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/11/2017 16:52 #24080 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Μετάγγιση Απορία
Φίλε μου, τα κόκκινα κρασιά ποιότητας δεν τα φιλτράρουμε όταν είναι φρέσκα.
Έχουν του κόσμου τις ουσίες που συνεισφέρουν στη ωρίμανση, η οποία συντελείται από εδώ και μετά.
Να το φιλτράρεις αργότερα, πριν την εμφιάλωση, αν το εμφιαλώσεις.
Αν δεν το εμφιαλώσεις μην το φιλτράρεις γιατί θα απομειωθούν τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kxristos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/11/2017 19:43 #24081 από marin4
marin4 απάντησε στο θέμα: Μετάγγιση Απορία
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Οι μεταγγισεις στο δρυινο είναι απαραίτητες? η απλώς να συμπληρώνω κρασί στο βαρέλι μέχρι να έρθει η ώρα που θα το εμφιαλωσω?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κοκολακης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/11/2017 22:07 - 05/11/2017 22:18 #24082 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Μετάγγιση Απορία
Αναφέρομαι σε κόκκινα κρασιά:

1. Το ιδανικό θα ήταν να μην κάνουμε καμία μετάγγιση για να μην έρχεται το κρασί σε επαφή με το οξυγόνο και οξειδώνεται (*). Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να κάνουμε κάποιες μεταγγίσεις ( τις ελάχιστες σε αριθμό), τις λεγόμενες μεταγγίσεις απολάσπωσης, για να ξεχωρίσουμε το κρασί από τις οινολάσπες που βρίσκονται στον πάτο. Δηλ. αφήνουμε το κρασί να ηρεμίσει (χωρίς να κουνάμε το δοχείο για κάποιες μέρες, συνήθως 6-7 είναι αρκετές) και να καθίσουν οι οινολάσπες, και μετά κάνουμε μετάγγιση σε άλλο δοχείο, όσο γίνεται πιο γρήγορη, ήρεμη μετάγγιση, χωρίς παφλασμούς και αφρούς, και σε δροσερό-κρύο καιρό (σε χαμηλές θερμοκρασίες, η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να διαλυθεί στο κρασί μέχρι αυτό να κορεσθεί σε οξυγόνο, είναι χαμηλή). Αν μετά τη μετάγγιση πήραμε καθαρό κρασί δεν κάνουμε άλλη μετάγγιση (δεν κάνουμε μετάγγιση για τη μετάγγιση. Η μετάγγιση δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι, ας πούμε, αναγκαίο κακό. Συνεπώς, άμα το κρασί μπήκε στο βαρέλι, τέρμα οι μεταγγίσεις).
Κατά την εμπειρία μου, και με την προϋπόθεση ότι το δοχείο παραμένει ακίνητο (για να αποφύγουμε θολώματα), δεν απαιτούνται παραπάνω από 2 μεταγγίσεις, άντε το πολύ τρείς.

2. Στο 100λιτρο βαρέλι, πρέπει να βάλεις 100 λίτρα, όχι λιγότερο. Αν δεν μπορείς να το γεμίσεις, μην το βάζεις.

3. Σε σωστά θειωμένο κρασί, βάλε 2 με 3 γραμμάρια μεταμπισουλφίτ ανα 100λιτρο σε κάθε μετάγγιση (και δεν μιλάμε για 10 μεταγγίσεις, αλλά για δύο ή τρείς) προκειμένου να αναπληρώσεις τα θειώδες που εξουδετερώνεται από το οξυγόνο του αέρα που έρχεται σε επαφή με το κρασί κατά τη διαδικασία της μετάγγισης. Το μεταμπισουλφίτ της μετάγγισης το ρίχνεις διαλυμένο στο νέο δοχείο και εκεί μέσα ρίχνεις στη συνέχεια το κρασί που μεταγγίζεις.

4. Το κρασί στο βαρέλι, πρέπει να συμπληρώνεται μέχρι επάνω, μια φορά την εβδομάδα.

SPYROS

(*). Αυτό είναι αληθές όταν το κρασί προορίζεται να μπει αργότερα σε βαρέλι, όπου θα υποστεί τη λεγόμενη "οξειδωτική παλαίωση". Δεν είναι κανόνας. Αν δηλ. ένα κρασί δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε βαρέλι, τότε επιβάλλεται να το φέρεις σε κάποια μικρή-ελεγχόμενη επαφή με τον αέρα, ίσως περισσότερες από μια φορά.

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 05/11/2017 22:18 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": dimitris1964, Goude, marin4, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/11/2017 22:36 #24084 από Paisios
Paisios απάντησε στο θέμα: Μετάγγιση Απορία
γεια σου Σπύρο δασκαλε

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/11/2017 11:21 #24533 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Μετάγγιση Απορία
Επίσης έχε υπόψη σου ότι το μεταμπισουλφίτ το ρίχνουμε με φειδώ.
Γιατί στο κόκκινο κρασί με συνολική προσθήκη σε όλη τη ζωή του κρασιού, ίση με 28 γραμμάρια/εκατόλιτρο "καίγεσαι", γιατί πιάνεις το όριο των 160 ppm (mg/lt) που σου επιτρέπει ο νόμος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για να μην υπάρχει συνεχής ανάγκη προσθήκης θειώδους, θα πρέπει να μην υπάρχει συνεχής επαφή του κρασιού με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, άρα χρείάζονται ελάχιστες μεταγγίσεις, βαρέλια και δεξαμενές γεμάτα και όχι μισογεμάτα, δεξαμενές υψηλόκορμες και όχι κοντόφαρδες ώστε να έχουν μικρή οριζόντια ελεύθερη επιφάνεια, μεταγγίσεις γρήγορες ήρεμες χωρίς παφλασμούς και αφρούς κλπ.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/11/2017 01:05 #24750 από marin4
marin4 απάντησε στο θέμα: Μετάγγιση Απορία
Τελικά έκανα την μετάγγιση του κρασιού από το ανοξείδωτο δοχείο στο δρύινο βαρέλι με φυσική ροή με ένα λάστιχο τροφίμων. Το κρασί που πήρα ήταν πάνω από τη μέση στο δοχείο οπότε δεν πρέπει να πήρα πολλές οινολάσπες. Αν και δεν έχει κάνει ακόμη κρύο για να γίνει καθίζηση. πρόσθεσα και μεταμπισουλφίτ κατα την διάρκεια της ροής. Τώρα θα ελέγχω ανά τακτά διαστήματα για να συμπληρώνω όταν χρειάζεται από το ανοξείδωτο δοχείο. Σκέφτομαι να αφήσω το κρασί στο δρύινο βαρέλι μέχρι τον Μάϊο και μετά να το εμφιαλώσω όλο αφού το περάσω από το φίλτρο.. Διότι θέλω να προλάβω τις μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Τα μπουκάλια έχω την δυνατότητα να τα βάλω σε ένα υπόγειο . Είναι ικανοποιητικός ο χρόνος για την ωρίμανση?
Το ανοξείδωτο βαρέλι το έκανα μετάγγιση σε ένα πλαστικό και αφού καθάρισα τις οινολάσπες το έβαλα πίσω με τη βοήθεια της αντλίας χωρίς το φίλτρο. Σκέφτομαι να κάνω ακόμη μία μετάγγιση έπειτα από κάποια κρύα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.239 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ