Παρασκεύη Ρετσίνας.. Βοήθεια!
- stelios1
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ΜΑΡΚΟΣ
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 19
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- andreas.360
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 391
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 211
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- stelios1
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Αντρέα ρετσινι δεν εβαλα ακομη για μεταμπισουλφιτ αναφερθηκα, ρετσινι θα προσθεσω οταν ξεκινησει καλα η ζυμωση γιατι διαβασα οτι κατι δεν ταιριαζει μεταξυ τους, η δεν θειωνεις δηλαδη και βαζεις μονο ρετσινι η θειωνεις και βαζεις το ρετσινι (2-3 μερες μετα?) οταν ξεκινησει η ζυμωση.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 251
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 128
ο μακαρίτης ο παππούς μου ο οποίος ήταν από τους καλύτερους οινοποιούς στα Μέγαρα και έβαζε ρετσίνα έλεγε για τις Ρετσίνα όχι πολλές απολασπώσεις και μεταγγίσεις (πχ αρχική απολάσπωση στο 24ωρο δεν έκανε).
Βέβαια οι πελάτες τότε εκτιμούσαν θετικά την ύπαρξη τρυγικών αλάτων στο κρασί. Σήμερα δεν ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο με την πλειοψηφία του κόσμου. Για τους "μπαρμπάδες" στα Μέγαρα ισχύει πάντως.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Θελω ομως να καταλληξω στο εξης.. Εφετος ειχα αρκετα σταφυλια και πηρα μουστο μονο με βαρυτητα, περιπου το ενα τριτο, στην απολασπωση με ψυξη ειχε μονο ενα δαχτυλο λασπη καλα διαχωρισμενη απο το υπολοιπο. Σκεφτομουν οτι ισως αδικα εκανα απολασπωση και αυτο που λες με τον παππου σου Ισμαελ μηπως ωφειλεται σε κατι τετοιο? Μηπως επαιρνε αβιαστα τον χυμο και δεν χρειαζοταν ολα αυτα τα πιο <συγχρονα>?
ΜΑΡΚΟΣ υπαρχει κανενα σημειο που πρεπει να προσεξω?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 251
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 128
γι'αυτό που με ρωτάς, δεν ξέρω. Άλλες εποχές τότε. Οι συχνές απολασπώσεις δεν ήταν κάτι εύκολο. Επίσης ψυχόμενες δεν υπήρχαν ή μόλις πρωτογινόντουσαν και μόνο σε σπάνια οινοποιεία. Όμως το οτι γινόταν πίεση και δεν έβγαινε μόνο με βαρύτητα είναι σίγουρο, τα σταφύλια είτε τα στίβανε με το μαγκάνι (στρίβλα) δύο και τρεις φορές είτε τα κόβανε σε πρέσσες οι οποίες δεν ήταν σαν τις σύγχρονες με φούσκα, ασκούσαν πιέσεις τεράστιες, τα σπαγανε όλα, βέργουλα κουκούτσια...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vivlinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 63
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 70
Μαζί με εσένα έχω και εγώ μερικές απορίες γύρω από το θέμα ρετσίνα. Ασχολούμαι με το κρασί και με- όσο γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους οινοποίησης- πάνω από τριάντα χρόνια και όσο και αν λέω ότι ξέρω πολλά , ποτέ δεν έπαψα να ρωτώ για κάτι καινούριο . Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Θέλω να ρωτήσω πρώτα εσένα . Όταν λες τράβηξα 800 λίτρα μούστο τι εννοείς. Πότε πάτησες τα σταφύλια και πότε τράβηξες τον μούστο και πως τον τράβηξες πρακτικά.
Γιατί εγώ κάνω Παταράβα , όπως το λέμε εδώ στην Καβάλα , δηλ. μόλις πατήσω τα λευκά σταφύλια , ροζακί ή ροδίτη ,σωβινιόν , την ίδια ώρα αρχίζω το τράβηγμα του μούστου με μια μικρή πρέσα 40 λίτρων με καστάνια χωρίς πολύ ζόρισμα , για να μην πάρω τανίνες. Κάνω την πρώτη απολάσπωση μετά από ένα εικοσιτετράωρο , τα τρία τέταρτα περίπου του μούστου και το υπόλοιπο –τις λάσπες – τις ρίχνω πίσω στα στέμφυλα για τσίπουρο.
Αγόρασα ρετσίνι , ένα παχύρευστο πολτό, και πρόσθεσα μέσα σε τούλι 150 γραμμάρια μετά την έναρξη του βρασμού. Ό βρασμός τελειώνει και το ρετσίνι βγαίνει όπως το έβαλα, χωρίς να διαλυθεί ούτε γραμμάριο.. Μήπως το ρετσίνι μπαίνει στον μούστο με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο?
Βέβαια διάβασα προσεκτικά και τις γνώμες των υπόλοιπων φίλων.
Το Παταραβα το κάνω, γιατί οι φλούδες περιέχουν σίδηρο και δεν πρέπει να μείνει ο μούστος πολύ ώρα με τι φλούδες και περάσει στον μούστο. Σε αντίθετη περίπτωση το κρασί το λευκό που θα παραχθεί, μόλις βγει στο φως μερικές ώρες καφετιάζει , και αυτό γιατί στο φως ο σίδηρος μετατρέπεται σε οξείδιο του σιδήρου, το οποίο είναι καφέ χρώμα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Το μεταμπισουλφιτ δεν αφηνει το κρασι να μελανιασει, το διαπιστωσα και σε 300 λιτρα ασυρτικο (παντου λενε οτι ειναι ευαισθητο στην οξειδωση αυτο) που ηδη ζυμωθηκε κ εβαλα παραφινελαιο αλλα και σε σουλτανι που παει για τσιπουρο και τα δυο ειναι στο φως πολλες μερες και ειναι ενταξει.
Πατατραβα το πηρα βεβαια και χωρις καθολου πιεση, τα κοτσανια ηταν μεσα. Με ελευθερη ροη ισως να μην χρειαζεται η πρωτη απολασπωση στον αζυμωτο μουστο γιατι ειχε ελαχιστες λασπες τελικα. Εφ οσον ομως εκανα απολασπωση και απ οτι ακουω δεν θα κανω πλεον καμια αλλη μεταγγιση. Σε δυο δεξαμενες του τονου εκανα αυτοσχεδια σιτα στην βανα και πηρα τον μουστο ετσι, περιπου το ενα τριτο μαλλον (δεν ειμαι ακριβης γιατι οταν κατεβηκαν αρκετα ξαναπατησα κ αλλα σταφυλια απο πανω την ιδια μερα και τραβηξα κ αλλο μουστο) αν επεμενα συνεχεια το βραδυ θα εβγαζα πολυ περισσοτερο αλλα ο χρονος κυλουσε και δεν το ρισκαρα. Επισης ενω ειχα πολυ παγο δεν ρισκαρα να ψυξω τα πατημενα σταφυλια και την αλλη μερα να τραβηξω πολυ περισσοτερο μουστο.
Υπαρχουν απειροι τροποι να φτιαξει κανεις το ιδιο πραγμα, γ αυτο καθε γνωμη ειναι σημαντικοτατη.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- Παρασκεύη Ρετσίνας.. Βοήθεια!