file Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017

Περισσότερα
12/12/2017 19:29 #24865 από ampelofilos
ampelofilos απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017
Kαλησπέρα εκλεκτοί φίλοι.
Αν και αναφέρομαι σε κρασί που οινοποιήθηκε πέρυσι(2016), γράφω το πρόβλημά μου εδώ..
Πρόκειται για ξινόμαυρο φυσικά. Αφέθηκε 5 ημέρες στα στέμφυλα, μετά την εξαγωγή 100 περίπου λίτρων
μούστου προς οινοποίηση την 2η ημέρα.
Ο όγκος όλης της αρχικής σταφυλομάζας(σκέτου ξινόμαυρου, 13,5 βαθμών baume) ήταν περίπου 800 κιλά.
Στο τέλος του 5ου 24ώρου, απαντλήθηκε μούστος 160 περίπου λίτρων.
Το κρασί που προέκυψε, βρίσκεται στο ίδιο inox βαρέλι πνευματικού καπακιού.
Ανοίχθηκε φέτος, αλλά έχει μια γεύση ξερού ξύλου, ή πριονιδιού(;) να την πω. Βλέπω επίσης και μερικά ιζήματα με μορφή μικρών σωματιδίων ή λάσπης, που με προκαλεί να μεταγγίσω ξανά.
Να σημειώσω πως η περυσινή χρονιά ήταν άνυδρη κατά το θέρος, και το ξερικό αμπέλι μου, έδωσε τελικά πολλές ξερές ρώγες, που λόγω απειρίας,πλεονασμού ή ό,τι άλλο, μπήκαν στην κάδη.
Υποπτεύομαι ότι από 'κει έγινε η ζημιά, και έχω αυτή την άσχημη γεύση..
Να σημιώσω, ότι έχω καλό σπαστήρα, που κάνει εξαγωγή των τσάμπουρων.
Άραγε, μπορώ να κάνω κάτι, για να μειώσω ή να εξαλλείψω τις μυρουδιές αυτές;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/12/2017 00:23 - 14/12/2017 00:26 #24868 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017
Νομίζω ότι η ιδέα για μετάγγιση είναι πολύ καλή. Πιστεύω ότι θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.
Επί πλέον σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας, θα είναι και ο αερισμός που θα συντελέσει στην μείωση της δυσάρεστης οσμής.
Τελευταία διόρθωση: 14/12/2017 00:26 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/12/2017 19:51 #24870 από ampelofilos
ampelofilos απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017

lyggas έγραψε: Νομίζω ότι η ιδέα για μετάγγιση είναι πολύ καλή. Πιστεύω ότι θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.
Επί πλέον σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας, θα είναι και ο αερισμός που θα συντελέσει στην μείωση της δυσάρεστης οσμής.


Eυχαριστώ για την απάντηση!;)
Αν κάποιος άλλος φίλος έχει κάτι να προσθέσει επ' αυτού, αναμένω...:huh:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/12/2017 13:30 #24902 από ampelofilos
ampelofilos απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017
Γειά σας και χρόνια πολλά, φίλοι του φόρουμ.
Στο φετινό ξινόμαυρο που οινοποιήθηκε, έμειναν σάκχαρα 1% , καθώς σταμάτησε η βράση, ή δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω κορεσμού,
όπως έχουν αναφέρει εκλεκτοί συνάδελφοι σε συζητήσεις κατά καιρούς στο φόρουμ μας. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζει μια ελαφρά
γλυκύτητα στο στόμα, ευχάριστη θα έλεγα. Πριν μπει στο βαρέλι, είχε μείνει μόνο 7-8 ώρες στην κάδη, καθώς στόχος ήταν η παρασκευή ενός ελαφρού ροζέ κρασιού.
Πως χαρακτηρίζεται το κρασί αυτό; Ξηρό ή ημίγλυκο;

Ευχαριστώ, εκ των προτέρων!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/12/2017 15:42 #24903 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017
Τα αζύμωτα σάκχαρα 1% με τι όργανο μετρήθηκαν;
Μετά το ξηρό είναι το ημίξηρο και ύστερα το ημίγλυκο και γλυκό.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/12/2017 16:18 - 24/12/2017 16:21 #24904 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017
]Κρασί ήσυχο όχι αφρώδες, με υπολοιπόμενα σάκχαρα 0 έως 9γρ/λίτρο είναι ξηρό.
Από 9-18γρ/λίτρο ημίξηρο.
Από 18-50γρ/λίτρο ημίγλυκο.
Από 50-120γρ/λίτρο γλυκό ή καλύτερα μέτρια γλυκό.
Πάνω από 120γρ/λίτρο πολύ γλυκό.
Τα αφρώδη ακολουθούν άλλο διαχωρισμό.
ΝΚ

Pura vida!
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 24/12/2017 16:21 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/12/2017 21:39 - 25/12/2017 21:44 #24907 από ampelofilos
ampelofilos απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017
Αγαπητέ Goude, είναι η επίσημη μέτρηση της οινολόγου. Φαντάζομαι ότι έχει αξιόλογα όργανα(είδα για να είμαι ειλικρινής..)
Σ' ευχαριστώ για την απάντηση!

Κύριε Νίκο, ευχαριστώ κι εσένα θερμά! Μένει να μετρήσω ακριβώς τι έχει μείνει, και να το κατατάξω.

Να ξέρετε ότι μας βοηθάτε πολύ με τις γνώσεις σας, και μας έλκετε ακόμα περισσότερο, στον μαγικό κόσμο της αμπέλου!

Να είστε καλά!:)
Τελευταία διόρθωση: 25/12/2017 21:44 από ampelofilos.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/12/2017 22:46 #24908 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017
Είχα παλιότερα θέματα με ατελείς ζυμώσεις, που οφείλονταν κυρίως σε υψηλόβαθμα σταφύλια, 13,5-14,5. Ερχόταν και τα κρύα και η ζύμωση σχεδόν σταματούσε και ολοκληρωνόταν το επόμενο καλοκαίρι. Παρόλα τα κρύα του χειμώνα, το κρασί δεν καθάριζε, παρά τον επόμενο χρόνο. Φέτος οινοποίησα σταφύλι 12,5 μπομέ κι όλα πήγαν καλά.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.136 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ