Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017
- ampelofilos
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 68
Αν και αναφέρομαι σε κρασί που οινοποιήθηκε πέρυσι(2016), γράφω το πρόβλημά μου εδώ..
Πρόκειται για ξινόμαυρο φυσικά. Αφέθηκε 5 ημέρες στα στέμφυλα, μετά την εξαγωγή 100 περίπου λίτρων
μούστου προς οινοποίηση την 2η ημέρα.
Ο όγκος όλης της αρχικής σταφυλομάζας(σκέτου ξινόμαυρου, 13,5 βαθμών baume) ήταν περίπου 800 κιλά.
Στο τέλος του 5ου 24ώρου, απαντλήθηκε μούστος 160 περίπου λίτρων.
Το κρασί που προέκυψε, βρίσκεται στο ίδιο inox βαρέλι πνευματικού καπακιού.
Ανοίχθηκε φέτος, αλλά έχει μια γεύση ξερού ξύλου, ή πριονιδιού(

Να σημειώσω πως η περυσινή χρονιά ήταν άνυδρη κατά το θέρος, και το ξερικό αμπέλι μου, έδωσε τελικά πολλές ξερές ρώγες, που λόγω απειρίας,πλεονασμού ή ό,τι άλλο, μπήκαν στην κάδη.
Υποπτεύομαι ότι από 'κει έγινε η ζημιά, και έχω αυτή την άσχημη γεύση..
Να σημιώσω, ότι έχω καλό σπαστήρα, που κάνει εξαγωγή των τσάμπουρων.
Άραγε, μπορώ να κάνω κάτι, για να μειώσω ή να εξαλλείψω τις μυρουδιές αυτές;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 184
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 216
Επί πλέον σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας, θα είναι και ο αερισμός που θα συντελέσει στην μείωση της δυσάρεστης οσμής.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ampelofilos
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 68
lyggas έγραψε: Νομίζω ότι η ιδέα για μετάγγιση είναι πολύ καλή. Πιστεύω ότι θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.
Επί πλέον σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας, θα είναι και ο αερισμός που θα συντελέσει στην μείωση της δυσάρεστης οσμής.
Eυχαριστώ για την απάντηση!

Αν κάποιος άλλος φίλος έχει κάτι να προσθέσει επ' αυτού, αναμένω...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ampelofilos
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 68
Στο φετινό ξινόμαυρο που οινοποιήθηκε, έμειναν σάκχαρα 1% , καθώς σταμάτησε η βράση, ή δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω κορεσμού,
όπως έχουν αναφέρει εκλεκτοί συνάδελφοι σε συζητήσεις κατά καιρούς στο φόρουμ μας. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζει μια ελαφρά
γλυκύτητα στο στόμα, ευχάριστη θα έλεγα. Πριν μπει στο βαρέλι, είχε μείνει μόνο 7-8 ώρες στην κάδη, καθώς στόχος ήταν η παρασκευή ενός ελαφρού ροζέ κρασιού.
Πως χαρακτηρίζεται το κρασί αυτό; Ξηρό ή ημίγλυκο;
Ευχαριστώ, εκ των προτέρων!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1054
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 492
Μετά το ξηρό είναι το ημίξηρο και ύστερα το ημίγλυκο και γλυκό.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Από 9-18γρ/λίτρο ημίξηρο.
Από 18-50γρ/λίτρο ημίγλυκο.
Από 50-120γρ/λίτρο γλυκό ή καλύτερα μέτρια γλυκό.
Πάνω από 120γρ/λίτρο πολύ γλυκό.
Τα αφρώδη ακολουθούν άλλο διαχωρισμό.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ampelofilos
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 68
Σ' ευχαριστώ για την απάντηση!
Κύριε Νίκο, ευχαριστώ κι εσένα θερμά! Μένει να μετρήσω ακριβώς τι έχει μείνει, και να το κατατάξω.
Να ξέρετε ότι μας βοηθάτε πολύ με τις γνώσεις σας, και μας έλκετε ακόμα περισσότερο, στον μαγικό κόσμο της αμπέλου!
Να είστε καλά!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1054
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 492
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- Οινοποίηση ξινόμαυρου 2017