Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
- THUKIS
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Παύλος Λ.
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 58
Φτάνει η ώρα να μαζέψουμε και λίγο τα μπέρδεψα στο μυαλό μου .
Α).Στον σταφυλοπολτό που θα έχουμε για απόσταγμα πόσο είναι η αναλογία (δόση μεγ. - ελαχ. ) μεταμπισουλφιτ που χρησιμοποιούμε ώστε να μην έχει πρόβλημα το απόσταγμα στο καζάνι ; Τα σταφύλια φέτος είναι πολύ καθαρά,υψηλά ζάχαρα 12++ που σκέφτηκα να μην ρίξω αλλά φοβάμαι τις υψηλές θερμοκρασίες και τον χρόνο παραμονής μέχρι να ανοίξουν τα καζάνια .
Β).Στον σταφυλοπολτό που θα έχουμε για κρασί πόσο είναι η αναλογία (δόση μεγ. - ελαχ. ) μεταμπισουλφιτ που χρησιμοποιούμε στην αρχή/πατημα και στο τράβηγμα του μούστου;Τα σταφύλια θα είναι τα ίδια .
Γ).Όταν έχουμε σταφυλοπολτό τι όγκο υπολογίζουμε για μούστο; Πχ 100 λίτρα σταφυλοπολτό περίπου 60 λίτρα μούστο;
Μπορεί να χρησιμοποιήσω παστίλιες μουστόλης για αυτό ρωτάω τι όγκο υπολογίζουμε .
Αν και μια φορά έχω χρησιμοποιήσει παστίλιες μουστόληςς και άλλαξε τελείως το κρασί σαν γεύση/ποικιλίες . Έχει παρατηρήσει κάποιος κάτι τέτοιο ; Το λέω γιατί κάθε χρόνο βάζουμε τις ίδιες ποικιλίες και περίπου έχει στάνταρ γεύση /σώμα .
Ξέρω ότι θα μου πείτε πάνε σε έναν χημικό να σου πει εκείνη την στιγμή αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια στην περιοχή μας .
Ευχαριστώ εκ των προτέρων .
υ.γ. είχα και κάτι άλλο να ρωτήσω αλλά δεν μου έρχεται

Παύλος Έδεσσα
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- κωστας χ
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 584
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 460
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Αν και μια φορά έχω χρησιμοποιήσει παστίλιες μουστόληςς και άλλαξε τελείως το κρασί σαν γεύση/ποικιλίες . Έχει παρατηρήσει κάποιος κάτι τέτοιο ; Το λέω γιατί κάθε χρόνο βάζουμε τις ίδιες ποικιλίες και περίπου έχει στάνταρ γεύση /σώμα .
Θα υπολογισεις συμφωνα με οτι γραφουν οι παστιλιες! Ειναι ερωτηση αυτη?
Δεν ξερω αν η μουστολη θα αλλαζε σε τετοιο τραγικο βαθμο την γευση/ποικιλιας ωστε να το καταλαβετε, δεν το νομιζω ειναι λιγο κουφο αυτο, κατι αλλο θα συνεβει.
Η γνωμη μου ειναι οτι.. εαν δεν παλιωνεις κρασι και καταναλωνεται μεσα στην χρονια να μην βαλεις τιποτα προσθετο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- THUKIS
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Παύλος Λ.
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 58
Επειτα πριν την εμφιάλωση θειωνω και στέκονται τα μπουκάλια για χρόνια .
Δεν πολύ πίνουμε κρασί . Μόνο Χριστούγεννα και σε καμία γιορτή . Έχουμε μπουκάλια από το 80 ' .
Πιο πολύ τσίπουρο καταναλώνουμε και πουλάμε σε κάνα φίλο .
Ρωτάω για τις παστίλιες διότι χρησιμοποιούν δικές τους ζύμες και για αυτό λέω μήπως αλλάζει η γεύση .
Παύλος Έδεσσα
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
THUKIS έγραψε: Καλησπέρα παιδιά ,
Φτάνει η ώρα να μαζέψουμε και λίγο τα μπέρδεψα στο μυαλό μου .
Α).Στον σταφυλοπολτό που θα έχουμε για απόσταγμα πόσο είναι η αναλογία (δόση μεγ. - ελαχ. ) μεταμπισουλφιτ που χρησιμοποιούμε ώστε να μην έχει πρόβλημα το απόσταγμα στο καζάνι ; Τα σταφύλια φέτος είναι πολύ καθαρά,υψηλά ζάχαρα 12++ που σκέφτηκα να μην ρίξω αλλά φοβάμαι τις υψηλές θερμοκρασίες και τον χρόνο παραμονής μέχρι να ανοίξουν τα καζάνια .
Β).Στον σταφυλοπολτό που θα έχουμε για κρασί πόσο είναι η αναλογία (δόση μεγ. - ελαχ. ) μεταμπισουλφιτ που χρησιμοποιούμε στην αρχή/πατημα και στο τράβηγμα του μούστου;Τα σταφύλια θα είναι τα ίδια .
Γ).Όταν έχουμε σταφυλοπολτό τι όγκο υπολογίζουμε για μούστο; Πχ 100 λίτρα σταφυλοπολτό περίπου 60 λίτρα μούστο;
Μπορεί να χρησιμοποιήσω παστίλιες μουστόλης για αυτό ρωτάω τι όγκο υπολογίζουμε .
Αν και μια φορά έχω χρησιμοποιήσει παστίλιες μουστόληςς και άλλαξε τελείως το κρασί σαν γεύση/ποικιλίες . Έχει παρατηρήσει κάποιος κάτι τέτοιο ; Το λέω γιατί κάθε χρόνο βάζουμε τις ίδιες ποικιλίες και περίπου έχει στάνταρ γεύση /σώμα .
Ξέρω ότι θα μου πείτε πάνε σε έναν χημικό να σου πει εκείνη την στιγμή αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια στην περιοχή μας .
Ευχαριστώ εκ των προτέρων .
υ.γ. είχα και κάτι άλλο να ρωτήσω αλλά δεν μου έρχεται
Καλημέρα
Πολλοί δεν θειώνουν σταφυλοπολτό που θα πάει για απόσταξη.
Η γνώμη μου είναι αντίθετη.
Πάντα θειώνω στις κατάλληλες ποσότητες για οινοποίηση.
Ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη ή ακατάλληλη γεύση.
10 γρ μεταμπισουλφίτ στο 100 λιτρο σταφυλοπολτού για υγιή κόκκινα σταφύλια είναι ενδεδειγμένη.
Αν μετά την ζύμωση παραμείνουν πολύ για να πάρουν σειρά για απόσταξη ακολουθείς μετρήσεις ενεργού θειώδους.
Οι απαντήσεις είναι: Α και Β το ίδιο, η οινοποίηση είναι κοινή είτε θα κάνεις κρασί είτε απόσταγμα.
Γ ναι.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
Εαν ειχα σταφυλια που θα πηγαιναν εξ ολοκληρου για τσιπουρο (απαγορευεται) φυσικα και δεν θα θειωνα. Εχω παρα πολλους πελατες ομως στο καζανι που αγοραζουν σταφυλια να κανουν τσιπουρο (παρανομοι αυτοι ε!) για παρτη τους, αμα τους πεις για θειωση θα τους φανουνε μαγικα, αλλα βγαζουν καλο τσιπουρο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- THUKIS
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Παύλος Λ.
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 58
Και εγώ δεν θείωνα παλιά πριν γνωρίσω το φορουμ και ενημερωθω .
Μια τελευταία σκέψη που είχαμε με την παρέα :
Το τετραήμερο που έρχεται θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες .
Πιο καλά είναι να βρεί τα σταφύλια στο κλήμα 'η στο βαρέλι ? τα μέτρησα χθες (βουλγάρικο από 10 μέχρι 14 ) . Πάνω από την Έδεσσα 350μ , ξερικό , 30+ χρονών .
Τα ξινόμαυρα θέλουν ακόμα αρκετά . Αν και είδα 2 μελισσούλες ....
Τέλος αναρωτιόμασταν αν μαζευτούν πολύ πρωί αν έχουμε κέρδος σε άρωμα / αιθέρια έλαια πτητικά λόγο δροσιάς . Αυτό το σκεφτήκαμε λόγο οτι μαζευουμε βότανα τα οποία υπάρχει διαφορα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού μαζέματος .
Παύλος Έδεσσα
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- THUKIS
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Παύλος Λ.
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 58
Πριν 3 ημέρες πατήσαμε κάποια σταφύλια και ο σταφυλοπολτος μπήκε σε 8 50άρι βαρέλια πλαστικά . Στα τέσσερα δεν έριξα τίποτα. Στα άλλα τέσσερα έριξα από 5 γρ. μεταμπισουλφιτ αραιωμένο με νερό και καλό ανακάτεμα στο βαρέλι .
Αυτά που δεν έριξα τίποτα ,τρίτη μέρα τώρα βράζουν σαν τρελά . Τα άλλα τέσσερα με μεταμπισουλφιτ ακόμα περιμένω . Ούτε φουσκάλα .
Ποικιλία. Βουλγάρικο 11-12 μπομε.
Είναι φυσιολογικό αυτό ;
Παύλος Έδεσσα
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- andreas.360
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 391
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 211
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- THUKIS
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Παύλος Λ.
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 58
Θα μαζέψουμε και σήμερα απογευμα κάνα 15 κλούβες .
Αν δεν έχει ξεκινήσει ο βρασμός θα ριξω κάνα κουβά από τα άλλα βαρέλια που έχουν ξεκινήσει να πάρει μπρος .
Παύλος Έδεσσα
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .