file Απογεμισμα βαρελιου

Περισσότερα
08/09/2016 22:40 #21594 από todos
todos δημιούργησε το θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Γεια χαρα σε ολους,

Θα ηθελα να ρωτησω πως υπολογιζω το ποσοστο επιπλεον κρασιου που θα χρειαστουμε για τα απογεμισματα σε καινουργιο 200αρι δρυινο βαρελι?

ευχαριστω

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2016 00:00 #21595 από autodim
autodim απάντησε στο θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Γενικα φιλε μου εχεις μια απολια 10% συνήθως που οφείλεται στην εξάτμιση κατα το βρασμο και τις οινολασπες

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2016 00:07 #21596 από todos
todos απάντησε στο θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Στο βρασμο γιατι να οφειλεται?Στο βαρελι εχει τελειωσει η ζυμωση κ μπαινει απλα για παλαιωση.
Εγω εννοω ποσο κρασι πρεπει να κρατησω για να γεμιζω ανα τακτα διαστηματα το βαρελι ετσι ωστε να ειναι παντα γεματο

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2016 10:23 #21597 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Έχει να κάνει με το μέγεθος και το είδος του βαρελιού, το αν είναι νέο βαρέλι ή παλιό αλλά ένα 10% της χωρητικότητας του βαρελιού το χρόνο χάνει σίγουρα. Εσύ φρόντισε να έχεις για το 200άρι γύρω στα 30 λίτρα καβάντζα για σιγουριά.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2016 10:27 - 09/09/2016 10:28 #21598 από todos
todos απάντησε στο θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Με κατατοπισες μπορω να πω.
Ο ελεγχος ετσι ωστε να γινει η απογεμιση καθε ποτε πρεπει να γινεται καθε 15 ή μια φορα το μηνα?
Τελευταία διόρθωση: 09/09/2016 10:28 από todos.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2016 12:35 #21599 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Όποτε θες δεν έχει μεγάλη σημασία εγώ το κάνω μια φορά το μήνα και σε 55 λίτρων βαρέλι 2 ετών συμπληρώνω περίπου 250 ml τη φορά. Να προσέχεις πάντα την κατάσταση του συμπληρώματος και να είναι πάντα θειωμένο.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2016 18:13 #21602 από todos
todos απάντησε στο θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Εαν δε το εχω θειωμένο αλλα καλα σφραγισμενο λετε να εχω προβλημα?Συνηθως δεν θειωνω..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2016 19:27 - 09/09/2016 19:28 #21606 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Εκτος απο το ειδος του βαρελιου (καλο βαρελι η οχι, νεο η παλιο) σημαντικο ρολο παιζει και η σχετικη υγρασια του χωρου μεσα στο οποιο βρισκεται το βαρελι.

Αν για παραδειγμα η ατμοσφαιρα ειναι πολυ ξηρη, τοτε οι απωλειες θα ειναι σημαντικες, αν οχι ο ρυθμος απωλειας θα ειναι μικρος.

Γενικα εναν μεσο ορο απωλειας που αναφερει η βιβλιογραφια για μετρια βαρελια και ενα σωστο περιβαλλον κελαριου ειναι της ταξης του 7 με 8 %...

Συνεπως το 10% που αναφερθει προηγουμενως απο τον Λευτερη ειναι υπερ αρκετο για αν σε καλυψει.

Θειωση.

Η θειωση δεν αποσκοπεί μόνον στην προστασία του γλεύκους από οξείδωση αλλά επιπλέον ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ την δράση διαφόρων βακτηρίων χωρίς να εμποδίζει την δράση των ζυμών.

Συνεπως το οτι εχεις ερμητικα κλειστο το καπακι δεν λεει και πολλα...

Το αν θα εχεις προβλημα η οχι δεν νομιζω οτι ειναι σε θεση κανεις να στο πει.
Το αν πρεπει η οχι αν θειωσεις ομως...πιστευω οτι ολοι θα σου πουν το ιδιο πραγμα...

ΝΑΙ πρέπει να θειώσεις...

:)

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Τελευταία διόρθωση: 09/09/2016 19:28 από Bio Farmer.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/09/2016 01:47 - 11/09/2016 21:28 #21613 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Απογεμισμα βαρελιου
Αγαπητέ todos,

1. Οι απώλειες ενός βαρελιού σε κρασί που ωριμάζει (το κρασί ωριμάζει στο βαρέλι και παλιώνει στο μπουκάλι), εξαρτώνται γενικώς:
α. Από τη θερμοκρασία του χώρου (όσο πιο μεγάλη είναι η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες)
β. Από την υγρασία του χώρου (όσο πιο μικρή είναι η υγρασία τόσο πιο μεγάλες είναι οι απώλειες)
γ. Από την εξωτερική επιφάνεια του βαρελιού ανά λίτρο περιεχομένου (cm2/λίτρο), ή άλλως από τον όγκο του βαρελιού (τα μεγάλα βαρέλια έχουν μικρότερο ποσοστό απωλειών. Επίσης θέλουν περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει το κρασί).
Προφανώς υπάρχει μια εξάρτηση των απωλειών και από το πάχος της δόγας.

2. Κατά τους υπολογισμούς μου:
Βαρέλι 100 λίτρων, έχει εξωτερική επιφάνεια ανά λίτρο περιεχομένου ίση με 1,31 φορές την επιφάνεια/λίτ. ενός πρότυπου βαρελιού των 225 λίτρων. Συνεπώς παρουσιάζει ποσοστιαίες απώλειες 31% μεγαλύτερες απ΄ ότι ένα βαρέλι 225 λίτρων. Αντίστοιχα, αν ο χρόνος ωριμάνσεως σε βαρέλι των 225 λίτρων επιλεγεί 12 μήνες, το βαρέλι των 100 λίτρων θέλει ισοδύναμο χρόνο ωριμάνσεως ίσο με [1/1,31]*12 μήνες=9,2 μήνες
Βαρέλι 50 λίτρων, έχει εξωτερική επιφάνεια ανά λίτρο περιεχομένου ίση με 1,65 φορές την επιφάνεια/λίτ. ενός πρότυπου βαρελιού των 225 λίτρων. Συνεπώς παρουσιάζει ποσοστιαίες απώλειες 65% μεγαλύτερες απ΄ ότι ένα βαρέλι 225 λίτρων. Αντίστοιχα, αν ο χρόνος ωριμάνσεως σε βαρέλι των 225 λίτρων επιλεγεί 12 μήνες, το βαρέλι των 50 λίτρων θέλει ισοδύναμο χρόνο ωριμάνσεως ίσο με [1/1,65]*12 μήνες=7,3 μήνες.
Βαρέλι 30 λίτρων, έχει εξωτερική επιφάνεια ανά λίτρο περιεχομένου ίση με 1,96 φορές την επιφάνεια/λίτ. ενός πρότυπου βαρελιού των 225 λίτρων. Συνεπώς παρουσιάζει ποσοστιαίες απώλειες 96% μεγαλύτερες απ΄ ότι ένα βαρέλι 225 λίτρων. Αντίστοιχα, αν ο χρόνος ωριμάνσεως σε βαρέλι των 225 λίτρων επιλεγεί 12 μήνες, το βαρέλι των 30 λίτρων θέλει ισοδύναμο χρόνο ωριμάνσεως ίσο με [1/1,96]*12 μήνες=6,2 μήνες.

3. Όταν έχουμε ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας στο χώρο, οι μηνιαίες απώλειες κρασιού είναι ίδιες όλους τους μήνες.
Όταν έχουμε ρύθμιση μόνο θερμοκρασίας (σταθερή θερμοκρασία) και όχι υγρασίας, οι μηνιαίες απώλειες είναι μεγαλύτερες τους καλοκαιρινούς μήνες (επειδή η σχετική υγρασία πέφτει) και μικρότερες το χειμώνα (που η σχετική υγρασία ανεβαίνει). Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι θερμοκρασία και η υγρασία παραμένουν αρρύθμιστα.

4. Η σχετική υγρασία του χώρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 85%, γιατί τότε παρουσιάζεται μούχλα στα βαρέλια, στους τοίχους και στα μηχανήματα, ενώ οι ξυλοκατασκευές κινδυνεύουν να σαπίσουν.
Μπορούμε να εγκαταστήσουμε τιμές υγρασίας πάνω από 85%, π.χ. 95% (οπότε οι απώλειες των βαρελιών είναι ελάχιστες, με σημαντικό οικονομικό όφελος για το οινοποιείο), μόνο όμως με spray απο ειδικούς υγραντήρες πού παράγουν σταγονίδια πολύ μικρής διαμέτρου (dry fog).

5. Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει ετήσια ποσοστά απωλειών βαρελιών 225 λίτρων, σε διάφορες τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας χώρου.




6. Στην πράξη, για μη κλιματιζόμενα υπόγεια και προστατευόμενους από την καλοκαιρινή ζέστη χώρους, σου προτείνω να πάρεις:
Για βαρέλια 28-30 λίτρων, ετήσιες απώλειες ίσες περίπου με 10-12%
Για βαρέλια 50-58 λίτρων, ετήσιες απώλειες ίσες περίπου με 8-10%
Για βαρέλια 100 λίτρων, ετήσιες απώλειες ίσες περίπου με 7-9%
Για βαρέλια 225 λίτρων, ετήσιες απώλειες ίσες περίπου με 5-7%

Καλά κρασιά...

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 11/09/2016 21:28 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, anstpe, stelios1, Bio Farmer, todos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.535 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ