file Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου

Περισσότερα
25/08/2015 21:08 #19068 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Μαλλον εχεις δικιο andreas.360 και μπερδευτηκα εγω. Βαζουμε μπουκαλια ετσι σε θερμομονωτικους σακους στη θαλασσα αλλα μαλλον ιδεα μας ηταν οτι ειναι καλυτερα..
Αν θερμομονωσω εσωτερικα 35 τμ και ο μουστος ειναι σε βαρελια 200 λιτρων, βαλω στην μεση 2 δεξαμενες τονου με νερο και ψυξω με κλιματιστικο αρκετες μερες πριν, θα μπορω να κραταω την ζυμωση στους 18 βαθμους? Η να αρχισω λες να σκεφτομαζι αλλους τροπους?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2015 23:17 #19070 από IOULIATIKOS
IOULIATIKOS απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Φίλε Στέλιο νομίζω οτι το κόστος για αυτό που λες θα είναι τόσο μεγάλο που ίσως στην περίπτωσή σου συμφέρει καλύτερα η αγορά ενός μικρού (1000 Λίτρα) οινοποιητή.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2015 23:19 #19071 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Έτσι είναι, η θερμοχωρητικότητα (ή ειδική θερμότητα-cp) του αλατόνερου είναι μικρότερη από αυτήν του νερού. Η θερμοχωρητικότητα εκφράζει το ποσό της ενέργειας που πρέπει να δώσουμε σε μια ουσία μάζας 1 Kg προκειμένου αυτή να αυξήσει τη θερμοκρασία της κατά ένα βαθμό. Στην ουσία εκφράζει το πόσο εύκολα ή δύσκολα ζεσταίνεται μια ουσία. Στην πραγματικότητα το θαλασσινό νερό και το νερό της βρύσης δεν έχουν μεγάλη διαφορά στις θερμοχωρητικότητές τους. Το θέμα φίλε Αντρέα δεν είναι αν στο τέλος της ημέρας και τα δυο μπουκάλια έχουν την ίδια θερμοκρασία.Το θέμα είναι πότε έφτασε σε αυτήν τη θερμοκρασία το ένα μπουκάλι και πότε το άλλο και βέβαια πόση ενέργεια σπαταλήθηκε για το ένα και πόση για το άλλο. Από τους πίνακες που παραθέτεις φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του NaCl στο νερό τόσο μειώνεται η ειδική θερμότητα του διαλύματος. Βέβαια για συγκεντρώσεις σαν κι αυτού του θαλασσινού νερού (~3%) η διαφορά είναι ανεπαίσθητη.
Η χρήση του αλατόνερου ως ψυκτικού μέσου εξηγείται γιατί αφενός μεν ψύχεται πιο γρήγορα, αλλά και επειδή παραμένει ρευστό σε χαμηλότερη θερμοκρασία και άρα μπορεί να κυκλοφορεί σε κυκλώματα μέσω σωληνώσεων.
Φίλε Στέλιο, εάν μπορέσεις να ξεκινήσεις τη ζύμωση στους 15 βαθμούς και έχεις θερμοκρασία περιβάλλοντος 12-15 βαθμούς τότε μπορεί και να πετύχεις ζύμωση στην περιοχή των 20 βαθμών.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/08/2015 00:19 #19073 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Το θέμα της ψύξης με έχει απασχολήσει πάρα πολύ και το έχω ψάξει. Τα πάντα ξεκινάνε από την ποσότητα του μούστου στον οποίο θέλουμε να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του. Άλλες λύσεις είναι βέλτιστες για 100kgr μούστου και άλλες για 1.000kgr.

Επίσης δύο διαφορετικές λύσεις μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα (τον σωστό έλεγχο της θερμοκρασίας) αλλά η πρώτη να μας κόστισε 100 ευρώ και η δεύτερη 1.000 ευρώ. Τότε η δεύτερη (κατά τη γνώμη μου) είναι μια κακή λύση.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ την χρήση του κλιματιστικού ως καλή λύση για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της αλκοολικής ζύμωσης.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/08/2015 23:43 - 28/08/2015 23:59 #19085 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Σας υχαριστω παιδια..
Ο χωρος υπαρχει και ειναι πλεον αχρηστος (αραχνιαμενες επενδυσεις τζακιων εχει μεσα) και ειναι ''προκατ'' κατασκευη γ αυτο σκεφτομαι εσωτερικη μονωση και 2 τονους νερο απο πηγαδι (17-18 βαθμοι), κατω εχει πλακακι. 200αρια βαρελια εχω παρα πολλα, αν και ειναι πλαστικα δεν ειναι και τοσο αποτομες οι θερμοκρασιακες διακυμανσεις οποτε μου κανουν. Το κλιματιστικο ειναι ενα παλιο, μη διαιρουμενο, που καθεται αχρηστο, μια συντηρηση θα του κανω και θα το βαλω.
Το μονο κοστος μου θα ειναι το φελιζολ, γ αυτο και το σκεφτομαι ετσι.
Σαφως και δεν ειναι η σωστη-οικονομικοτερη λυση για καποιον αλλον.
Αυτο που με απασχολει ουσιαστικα ειναι αν θα μπορω να καλυψω την πλεοναζουσα θερμοτητα της ζυμωσης.
Θα μιλησω και με εναν γνωστο μου πολυ εμπειρο ψυκτικο σε βιομηχανικες μοναδες, για να δει αν μπορει και αν χρειαζεται να αλλαξει τ θερμοστατη στο κλιματιστικο αυτο και βλεπουμε..
Τελευταία διόρθωση: 28/08/2015 23:59 από stelios1.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/08/2015 08:53 - 29/08/2015 09:25 #19088 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Φίλοι καλημέρα,
μια μορφή της λύσης είναι η ιδιοκατασκευή ενός ψυχόμενου οινοποιητή και άλλη μορφή ο έλεγχος θερμοκρασίας ενός ολόκληρου χώρου-δωματίου.
Στην δεύτερη λύση τα κλιματιστικά δεν προσφέρουν ικανοποιητικά δεδομένα.
Αλλά δεδομένης μιάς καλής μόνωσης του χώρου τι θα έλεγαν οι φίλοι γνώστες στα περί των τεχνικών για χρήση μοτέρ ψύξης με μικρό κόστος;
Κάτι σαν δημιουργία ψυκτικού θαλάμου δηλαδή.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 29/08/2015 09:25 από Nikos Kotsalis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/08/2015 15:41 #19116 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Θα φυτεψω και επιτραπεζια σταφυλια και την μεταποιηση-διακινηση κτλ θα την κανω εγω, γ αυτο σκεφτομαι σοβαρα την κατασκευη (τροποποιηση, γιατι ο χωρος υπαρχει βολευει και ειναι διαθεσιμος) ενος μικρου ψυκτικου θαλαμου αντι μιας δεξαμενης.
Ξεκινησα να τοποθετω πλακακια (εναμιση μηνα εχω να δουλεψω βαρεθηκα τ θαλασσα) στους κοινοχρηστους χωρους μιας ψυκτικης αποθηκης για φρουτα, ο ιδιοκτητης ειναι λαχαναγοριτης φρουτεμπορας και θα βαζει μεσα κοντεινερ, και συζητωντας μαζι του σκεφτηκα αυτο σαν λυση.
Ασφαλως και ειναι καλυτερη λυση μια δεξαμενη.
Το κτηριο αυτο ειναι με πανελ παχους 10 εκατοστα εσωτερικα και αφηνοντας κενο περιπου 20 εκ θα μονωθει εξωτερικα με αλλα πανελ 5 εκ. Φυσικα εγινε μελετη κτλ και ανα 100 τμ θα χρειαστει ισχυς για ψυξη 12 ιπποι ωστε να μπορει να κατεβαζει θερμοκρασια ως το μηδεν.
Ο ανθρωπος δεν ξερει απο τετοια και ελπιζω να συναντησω κανεναν τεχνικο οσο θα ειμαι εκει για να καταλαβω περισσοτερα.. Συγνωμη αν κουρασα αλλα θεωρησα σωστο να τα πω αυτα ωστε να εξηγησω γιατι σκεφτομαι τετοια λυση, αυτη η λυση ισως ειναι καλη (ισως, γιατι αυριο μπορει να πιστευω αλλα) μονο για εμενα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/08/2015 16:58 #19117 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι θέλετε να κάνετε με τους ψυκτικούς θαλάμους αλλά το να ψύξω έναν ολόκληρο χώρο για να κρατήσω 100kg μουστου σε μια σταθερη θερμοκρασία μου ακούγεται σαν να πηγαίνω από την Αθήνα στην Πάτρα μέσω Θεσσαλονίκης.

Στον ψυκτικό θάλαμο να έχετε υπόψη ότι το πιο πιθανό είναι να έχετε μεγάλους χρόνους αλλαγής της θερμοκρασίας. Ειδικά αν θέλετε να ψύξετε το μούστο στους 10oC για μια καλή απολάσπωση ή αν κατά τη ζύμωση η θερμοκρασία ξεφύγει πάνω από το επιθυμητό δεν θα μπορέσετε να την επαναφέρετε γρήγορα. Το νερό ( και κατά συνέπεια ο μούστος) είναι το πιο δύσκολο ψυκτικό φορτίο λόγο της μεγάλης του θερμοχωρητικότητας.

Αν ο χώρος προορίζεται να χρησιμοποιηθει και για κάτι άλλό τότε αυτό είνα άλλο θέμα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/08/2015 21:55 #19120 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Σκεφτομαι διαφορα απο τωρα για μετα 2-3 χρονια, τονιζω την προσωπικη μου περιπτωση ωστε καποιος αλλος να μην επηρεαστει απο αυτα και μπερδευεται αδικα.
Η καθαρη λογικη λεει οτι.. θα ειχαν στα οινοποιεια θαλαμους και οχι δεξαμενες με αυτονομη ψυξη εαν ηταν ο θαλαμος πιο σωστη λυση. Αυτο ειναι ξεκαθαρο.
Θελω να φτιαχνω 2-3 τονους λευκο κρασι απο 4 στρεμματα αμπελι (κοκκινο φτιαχναμε παντα, αλλα λευκο οχι, ουτε ρετσινα) και απλα να κανω καπως πιο σωστα ολη την διαδικασια ωστε να μην εχω ''παρατραγουδα'' και σοβαρα λαθη.
Ψαχνοντας λοιπον στο ιντερνετ συνεχως.. και ξανα και ξανα.. καταλληγω εδω στον Αμπελουργο! Τελικα ισως για τετοια θεματα να ειναι φρονιμο να κανω αναζητηση μονο εδω μεσα..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/08/2015 22:13 - 31/08/2015 22:18 #19121 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Ο πελατης λαχαναγοριτης-φρουτεμπορας ειναι πολυ ωραιος τυπος (αντιθετα με οσα εχω ακουσει γ αυτους) και μου χαριζει ενα παλιο ψυκτικο. Μεγαλο. Δεν ξερει απο τεχνικα θεματα τιποτα, δεν μπορεσα να καταλαβω τι μηχανη ειναι, αν δηλαδη το τελικο στοιχειο ειναι εναλλακτης νερου αερα η με ψυκτικο υγρο.
Αυριο θα δουλευει εκει και ο ψυκτικος του, και φυσικα θα τον ρωτησω διαφορα, αν πχ υπαρχει εναλλακτης ανοξειδωτος νερου-υγρου που να μπορει να συνεργαστει με τ κομπρεσερ αυτο, και αν χωραει σε πλαστικηδεξαμενη 4 τονων που εχω. οποτε.. αν με καποιο τροπο μπορει να επιπλεει με πλωτηρες η να προσδεθει μηχανικα στην επιφανεια ισως να καταλληξω σε δεξαμενη.
Παντως οτι καταλληξω να κανω θα ειναι η οικονομικοτερη-αποδοτικοτερη λυση για εμενα.
Τελευταία διόρθωση: 31/08/2015 22:18 από stelios1.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.087 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ