file Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου

Περισσότερα
27/12/2013 16:33 #12368 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Τρεις περίπου μήνες μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας το κρασί
δεν έχει ακόμη διαυγάσει. Λόγω του ότι στο υπόγειο η θερμοκρασία δεν
προβλέπεται να πέσει και πολύ χαμηλά (σήμερα τέλη Δεκέμβρη είναι 17oC)
ώστε να βοηθήσει την διάυγαση αποφάσισα να ψύξω το κρασί για 4-5 μέρες
με το σύστημα έχω περιγράψει στις προηγούμενες δημοσιεύσεις.
Έτσι λοιπόν αυτή τη στιγμή το κρασί βρίσκεται σταθερά στους 6~7oC και έχει βελτιωθεί αρκετά η διαυγεια του μπορώ να πω.
Αυτή
φαίνεται να είναι και η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορώ να πετύχω με
το συγκεκριμένο σύστημα και την χρήση παγωμένου νερού για την ψύξη. Σε
αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες όπου η επιθυμητή θερμοκρασία του προς
ψύξη υγρού (κρασί/ μούστος) πλησιάζει την θερμοκρασία του ρέοντος νερού
(πρακτικά 2-3oC) δεν υπάρχει το απαιτούμενο ΔΤ για να έχω περαιτέρω
απαγωγή θερμότητας σε εύλογα χρονικά διαστήματα.
Ένα προβληματάκι
που έχει δημιουργηθεί είναι η εμφάνιση υγρασίας στις σωλήνες του
συστήματος, το οποίο δεν ήταν τόσο έντονο το φθινόπωρο. Καλό θα έιναι να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην εισέλθει η υγρασία αυτή στο κρασί.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/01/2014 19:37 #13500 από jimcorrado
jimcorrado απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Καλησπερα και απο εμενα σαν καινουργιος στο forum θελω να πω ενα μεγαλο μπραβο και συνχαρητηρια για την δημιουργια αυτου του ιστοτοπου οπου μπορουμε εμεις οι ερασιτεχνες και μη οινοπαραγογοι να παραθεσουμε τις αποψεις μας γυρο απο το αμπελι και το κρασι.
Λαμβανοντασ αφορμη τα οσα διαβασα στην ενοτητα αυτη για την ξυψη μουστου και σε απαντηση του ανωτερω σχετικα με την θολουρα του κρασιου σου ανδρεα ηθελα να σε ρωτησω αν και κατα ποσο εκανεσ την απετουμενη μεταγγιση του μουστου αμεσωσ μετα την ψυξη προ ζυμωσης αυτου.
θελω να παραθεσω την δικη μου διαδικασια για την διαυγαση του μουστου που παραγω απο ενα αμπελακι με ποικηλια ντεμπινας
-Αφου πατησα το σταφυλι και μπηκε στην ανοξειδωτη δεξαμενη μου παραλληλα με ενα συστημα ψεκασμου με παγωμενο νερο στα τοιχωματα της δεξαμενης καταφερα να εχω 8-9 βαθμους στο γλευκος σταματοντασ την ζυμωση του και διατηροντας την θερμοκρασια αυτη για περιπου 10 ωρες αμεσωσ μετα αφαιρεσα τις οινολασπες που ηταν αρκετες
-Με αυτη την τεχνικη πετυχιανεις πολυ καλη διαυγαση στο κρασι σου ομωσ αφαιρεις και μερος απο τις καλες ζυμες που υπαρχουν στα σωματιδια εντος του μουστου τα οποια με την ψυξη καθιζανουν. Η λυση προσθετεις εκλεκτες ζυμες που βοηθουν στην τελικη ζυμωση. πιστευω πωσ η θολουρα αυτη στο κρασι σου ωφειλετε σε αυτο.
χωρις να γνωριζω βεβαια αν εκανες αυτες τις ενεργειες.
παντος το συστημα ψυξης σου ειναι πολυ καλο και ειναι και στα δικα μου σχεδια η κατασκευη ενος για την φετινη σοδια που ας ελπισουμε να ειναι ποιοτικη.
Ευχαριστω! και παλι μπραβο για το μερακι που δειχνεις για αυτη την πολυ σημαντικη διαδικασια οινοποιησης για λευκα κρασια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/01/2014 10:05 #13501 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου


Φίλε jimcorrado σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.


Η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη μου προσπάθεια για λευκή
οινοποίηση έκανα 2-3 λαθάκια τα οποία ευελπιστώ να μην επαναλάβω του χρόνου.


Ξεκουμπώνει το λάστιχο από την πάνω λήψη και
το βάζει στην κάτω λήψη της δεξαμενής του και μου ρίχνει και λίγες οινολάσπες
στο λαμπικαρισμένο μούστο. Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα λάθος που αλλοίωσε το κρασί
και χρωματικά και γευστικά. Φέτος λοιπόν πήγα σε παραγωγό για να αγοράσω μούστου 1 μέρα μετά
από τον τρύγο και αφού τον είχε υποστεί προζυμωτική απολασπωση σε δικιά του
πλαστική δεξαμενή. Ξεκινήσαμε την διαδικασία παραλαβής και ο μούστος που
παραλάμβανα ήταν πολύ καλά διαυγασμενος. Προς το τέλος λοιπόν της παραλαβής του
μούστου μου λέει ο φίλος ότι λόγω του ότι έχει καθαρίσει πάρα πολύ ο μούστος
και λόγω τού ότι οι ζύμες και τα θρεπτικά βρίσκονται στις λάσπες.


Αργότερα βέβαια έκανα μεταγγίσεις στο κρασί αλλά και πάλι...


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/01/2014 12:05 #13502 από martinis
martinis απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Φίλε jimcorrado,

τι μέγεθος δεξαμενή χρησιμοποίησες;
Ενδιαφέρομαι και εγώ για την λευκή οινοποίηση της Ντεμπίνας , που μέχρι τώρα οινοποιώ με τον παραδοσιακό τρόπο. ( μέθοδος μερικής εκχύλισης 90% λευκά και 10% Βλάχικο και τινά άλλα) Φέτος δοκίμασα μόνο 10 λίτρα , αλλά για την απολάσπωση δεν έκανα καθόλου ψύξη , πράγμα που πήρε περισσότερο χρόνο και ακόμα υπάρχει στο πάτο της φιάλης ελάχιστη ποσότητα λάσπης. Όμως με ικανοποίησε το γευστικό αποτέλεσμα πρόκειται μάλιστα για τα σταφύλια κάποιων κλημάτων ηλικίας μπορεί και ενός αιώνα ,που διατηρώ ως κόρη οφθαλμού ανανεώνοντας τα ανά διαστήματα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/03/2014 18:13 #14953 από jimcorrado
jimcorrado απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Φιλε Ανδρεα καλησπερα!

Διαβασα τα ανωτερω σχετικα που ανηρτησες και πανω σ'αυτα θελω να κανω καποιεσ <<παρατητρησεις>> σχετικα με τις οινολοσπες που σου εβαλε στο τελος ο παραγωγος Ειναι αληθεια οτι μαζι με τις οινολασπες παρασυρονται στον πατο της δεξαμενης και οι καλες ζυμες αλλα αυτο συμβαινει σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο οταν το γλευκος ψυχθει αρκετα, κατω απο τους 8Co οποτε αυτο που εκανε στο τελος σου εδωσε μονο <λασπες> δεν ηταν καθολου σωστο κατα την αποψη μου. Ο μουστος με το που βγει απο τα σταφυλια ξεκινα σχεδον αυτοματα η ζυμωση μονο αν παρεμβουμε αμεσως με την ψυξη την σταματαμε και πετυχαινουμε την διαυγαση του με το μειονεκτημα οτι μαζι με τις λασπες αφαιρουμε και μεγαλο μεροσ των καλων ζυμων. Γιαυτο οπωσ προανεφερα αγοραζουμε ζυμες αν δουμε οτι δεν ξεκινα η ζυμωση η ειναι καπωσ αργη. Αρα γνωμη μου ειναι αν εχεισ καποιον δικο σου παραγωγο να παρεις τον μουστο μολισ βγει απο το πατητηρι και να κανεις την διαδικασια απο την αρχη με την ψυξη να τον αφησεισ να ζυμωθει αργα και με την σωστη θερμοκρασια που κατα την ζυμωση ειδικα στην λευκη οινοποιηση εξαγωνται τα ποιο λεπτα και ωραια αρωματα του χυμου που μετετρεπεται σε κρασι, να κανεισ παλι μεταγγιση με το που θα ολοκληρωθει η ζυμωση και να το αφησεις να ωριμασει σε χαμηλη θερμοκρασια με μια σχετικη υγρασια. πολυ καλη καθαριοτητα και προσοχη στα μεταλικα αντικειμενα μονο ανωξειδωτο για τροφιμα το κρασι δεν θελει και πολυ να χαλασει.
Πιστευω να βοηθησα χωρισ να θελω να χαρακτηριστω <ξερολας> αλλα εγω αυτη την διαδικασια εφαρμοζω στο δικο μου κρασι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/03/2014 18:25 #14954 από jimcorrado
jimcorrado απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Φιλε martini καλησπερα!

Το μεγεθος της δεξαμενης μου ειναι 150lt και παραγω μονο ντεμπινα! το περισευμα παει για τσιπουρο!! Αλλα αυτη την εποχη θελω να ασχοληθω λιγο με το νεο συστυμα ψυξης που σκεφτομαι ειμαι σε διαδικασια αναζητησης υλικων και τροπο υλοποιησης το εν λογω συστηματος για την νεα σοδεια που ας ελπισουμε να ειναι καλη!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/03/2014 00:37 #14955 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου

jimcorrado έγραψε:
Άρα γνώμη μου είναι αν έχεις κάποιον δικό σου παραγωγό να πάρεις τον μούστο μόλις βγει από το πατητήρι


Από του χρόνου αυτό έχω σκοπό να κάνω. Και μάλιστα όχι να αγοράσω μούστο. Να αγοράζω σταφύλι. Έχω ήδη κάποια σχέδια για την κατασκευή ενός στεμφυλοπιεστηρίου (όλο inox) και αν βρω λίγο χρόνο το καλοκαίρι θα κάτσω να το φτιάξω.

ΥΓ Μην ξεχάσεις εσύ και όλοι οι συμφορουμίτες που ενδιαφέρθηκαν να κατασκευάσουν ένα σύστημα ψύξης να ανεβάσουν φωτογραφίες και εντυπώσεις από τη λειτουργία του. Έτσι για να μαθαίνουμε και να παίρνουμε καμιά ιδέα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/03/2014 10:42 - 20/03/2014 10:53 #14959 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Φίλοι καλημέρα,
διαβάζοντας τις αναρτήσεις των συναδέλφων ήρθε πάλι στο μυαλό μου το θέμα ελέγχου της θερμοκρασίας ζύμωσης ιδιαίτερα στη λευκή αλλά και στην ερυθρή οινοποίηση.
Οι οινοποιητές που χρειάζονται για το θέμα είναι πανάκριβοι, για εμάς τους ερασιτέχνες, και ο όγκος τους μεγάλος για τα δεδομένα μας.
Ψάχνοντας λοιπόν βρήκα κάποιες εταιρείες που κατασκευάζουν-μετατρέπουν απλές ανοξείδωτες δεξαμενές, μικρού όγκου, σε ανοξείδωτες δεξαμενές με διπλά τοιχώματα με βρυσάκι εισόδου έξόδου.
Μέχρι εκεί φθάνουν οι γνώσεις μου.
Από εδώ και πέρα υπαρχει κάποιος φίλος με γνώσεις ψυκτικού για να σκαρώσει τα δέοντα;
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 20/03/2014 10:53 από Nikos Kotsalis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/03/2014 11:42 #14960 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Για να μετατρέψουμε μια απλή δεξαμενή σε διπλού τοιχώματος, μπορούμε να τοποθετήσουμε την δεξαμενή μας σε μια άλλη μεγαλύτερη. Αν γεμίσουμε το χώρο ανάμεσα στις δυο δεξαμενές με νερό τότε έχουμε μετατρέψει την εσωτερική δεξαμενή σε διπλού τοιχώματος.

Η εξωτερική δεξαμενή δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη για να αποφύγουμε το φαινόμενο της άνωσης σύμφωνα με την Aρχή του Αρχιμήδη


Αν τώρα ανακυκλοφορίσουμε το νερό που υπάρχει ανάμεσα στις δυο δεξαμενές με μια είσοδο - έξοδο και το περάσουμε από έναν ψύκτη ή το ανανεώνουμε με ψυχρό νερό από μια πηγή νερού, τότε έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα ψύξης μικρής κλίμακας που είναι ότι πρέπει για τις ανάγκες της ερασιτεχνικής οινοποίησης.

Προσόχή στην σπατάλη του νερού. Δεν ζούμε σε εποχές που μπορούμε να αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή να τρέχει. Το σωστό είναι να ανακυκλοφορούμε το νερό και να το ψύχουμε με ένα ψυγείο ή με χρήση πάγου ή με μια ψυκτική διάταξη με κομπρεσέρ ψύξης όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/08/2014 19:00 - 14/08/2014 08:39 #15751 από kostas
kostas απάντησε στο θέμα: Οινοποίηση ελεγχόμενης θερμοκρασίας
Γειά και χαρά σε όλους.Έχω ακούσει ότι με έναν ψύκτη νερού μπορούμε να κατασκευάσουμε μια πατέντα, ώστε να κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του μούστου κατά τη ζύμωση, στα επιθυμητά για την περίπτωση επίπεδα.ξέρει κάτι κανείς ;

Μεταφορά σε: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου

Τελευταία διόρθωση: 14/08/2014 08:39 από admin.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.094 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ