file Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου

Περισσότερα
19/09/2013 01:31 #10659 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Όξινο τρυγικό κάλιο ή αλλιώς το γνωστό μας τρυγικό οξύ.Στους σωλήνες η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και έτσι ευνοείται η δημιουργία κρυστάλων του τρυγικού (βλέπε τρυγική σταθεροποίηση η οποία γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία ). Όταν η θερμοκρασία ανέβει αυτό ξαναδιαλύεται στο κρασί. Δεν νομίζω να επηρεάσει σημαντικά τη γεύση του κρασιού.Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα έχεις ποτέ ή, πολύ λίγο, ίζημα στο κρασί σου.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/09/2013 10:24 #10662 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου



Μου έκανε εντύπωση που το όξινο τρυγικό κάλιο είχε κολλήσει
στους σωλήνες σε όλο τους το μήκος, ακόμη και στα κάθετα στελέχη των
σωληνώσεων. Δεν είχε απλώς καθιζήσει αλλά είχε προσκολληθεί.


Στις διάφορες οινολογίες αναφέρεται ότι για την
σταθεροποίηση των οίνων με τη μέθοδο της ψύξης πρέπει η θερμοκρασία του οίνου
να πέσει κάτω από 0oC και συγκεκριμένα Τ=-(%vol/2+1). Από τις σωληνώσεις πέρασε
νερό με ελάχιστη θερμοκρασία περίπου +3oC και μέγιστη +17oC και μάλιστα διακοπτόμενα
3-4 φορές το 24ωρο. Ίσως αυτή η εναλλαγή της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το
ότι ο μούστος έχει ακόμη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, να δημιούργησε έναν
μηχανισμό προσκόλλησης και όχι απλά καθίζησης του όξινου τρυγικού καλίου στις σωληνώσεις.



Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/09/2013 00:10 #10719 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Δεν υπάρχει ebay APP ID ορισμένο στις ρυθμίσεις του Kunena

Αντρέα πολύ καλό θα το εφαρμόσω από του χρόνου με την εξής αλλαγή:
εχω ένα παλιό παροπλισμένο οικιακό ψυγείο που όμως δουλεύει καμπάνα, βγάζω όλα τα ράφια και βάζω μέσα βαρελάκι ή μπιτόνι μεγαλο με νερό, ανοίγω τρυπες στο πλαινό τοίχομα του ψυγείου και περνάω τα λάστιχα(μονώνω με αφρό) , ρυθμίζω στο max τον θερμοστάτη του ψυγείου και ούτε πάγοι ούτε κρύσε το, όλα αυτόματα(εννοείται ΄οτι η αντλία θα πέρνει εντολή από thermometer controller με αισθητήριο εντός του μούστου)
παρήγγειλα ήδη αυτό

Μόλις το φτιάξεις μην ξεχάσεις να μας ενημερώσεις με φωτογραφίες και σχόλια και μόλις το δοκιμάσεις να μας πεις τις επιδόσεις του συστηματος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/09/2013 16:23 #10743 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Μια βελτίωση στον θερμοστάτη θα κάνω για την επόμενη χρονιά που θα μου επιτρέπει να ελέγχω (και όχι απλα να μετράω) την θερμοκρασία στο δοχείο του κρύου νερού. Μόλις αυτή πλησιάσει τη θερμοκρασία του μούστου θα δίνει εντολή να σταματάει η αντλία ανεξάρτητα απο το αν ο μούστος έχει πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό για να μήν δουλευεί η αντλία χωρίς λόγο σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροφοδοσίας του δοχείου με πάγο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2013 00:57 #10744 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Κι αν ρε Αντρέα το ψυχρό δοχείο επανατροφοδοτηθεί καθ΄οιονδήποτε τρόπο με παγομένο νερό, η αντλία τότε πως θα σταματάει όταν ο μούστος φθάσει στην θερμοκρασία στόχο αλλά το ψυχροδοχείο είναι ακόμη ψυχρότερο του μούστου?

Δεν πρέπει να ελέγχεται η αντλία απο δύο sensors, έναν που θα παρακολουθεί τη θερμοκρασία του μούστου μέχρι να φθάσει στην θερμοκρασία στόχο, και έναν που θα παρακολουθεί την εξίσωση των θερμοκρασιών μούστου-ψυχρής δεξαμενής (π.χ. διαφορικό θερμοστάτη, που θα μπορούσε στην πλέον γενική, ίσως και όχι απλούστερη μορφή του, να υλοποιηθεί με τελεστικό ενισχυτή)?

Εν πάσει περιπτώσει, ολοκλήρωσε το κύκλωμά σου και κάποτε αργότερα, όταν λασκάρω απο τις δουλιές μου, το βλέπουμε, για να σου πω κι΄εγώ την άποψή μου.



SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2013 10:56 #10746 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Θα χρησιμοποιήσω και δευτερο ρελε που θα ελεγχεται απο το αισθητηριο στο δοχείο ψυχρου νερου σε σειρα με το ρελε που ελέγχεται απο το αισθητήριο του μουστου. Για τον έλεχο του δευτερου ρελε θα χρειαστεί να φτιάξω άλλη μια πλακέτα.
Παράδειγμα:
Εστω ότι ρυθμίζω την επιθυμητη θερμοκρασία ψύξης στους 20oC και θεωρώ ότι το νερό στο δοχείο πάνω απο 15oC δεν μου προσφέρει καμια σοβαρή μεταφορά θερμότητας απο το μούστο προς το δοχείο οπότε ρυθμίζω στους 15oC την επιθυμητη θερμοκρασία του νερού ψύξης.
Tο ρελέ που θα ελέγχεται από το αισθητηριο του μόύστου θα κλείνει σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 20oC και το ρελε που θα ελέγχεται απο το αισθητηριο στο ψυχρό δοχείο θα κλείνει σε θερμοκρασιες κάτω απο 15oC.
Τότε έχω τα εξής σενάρια.
Α) Θερμοκρασια μουστου πάνω απο 20oC και θερμοκρασία νερου ψύξης κάτω απο 15oC => ρελε1 on ρελέ2 on => αντλία σε λειτουργία.
Β) Θερμοκρασια μουστου πάνω απο 20oC και θερμοκρασία νερου ψύξης πάνω απο 15oC => ρελε1 on ρελέ2 off => αντλία εκτός λειτουργίας.
Γ) Θερμοκρασια μουστου κάτω απο 20oC και θερμοκρασία νερου ψύξης κάτω απο 15oC => ρελε1 off ρελέ2 on => αντλία εκτός λειτουργίας.
Δ) Θερμοκρασια μουστου κάτω απο 20oC και θερμοκρασία νερου ψύξης πάνω απο 15oC => ρελε1 off ρελέ2 off => αντλία εκτός λειτουργίας.
Σενάριο (Α): ο μούστος έχει αναγκη ψύξης και το νέρο έχει την δυνατότητα να την πραγματοποιήσει. Η αντλία δουλεύει.
Σενάριο (Β): ο μούστος έχει αναγκη ψύξης και το νέρο δεν έχει την δυνατότητα να την πραγματοποιήσει. Η αντλία για να μην δουλευεί τζάμπα και πάθουμε και καμια ζημιά, κόβει μεχρι να γυρίσω απο τη δουλεία για να βάλω πάγο στο δοχείο.
Στα σενάρια (Γ) και (Δ) ο μούστος δέν έχει ανάγκη ψύξης οπότε το ρελέ1 κόβει την λειτουργία της αντλίας ανεξαρτητως της θερμοκρασίας του νερού ψύξης.
Εννοείται ότι και οι δυο επιθυμητες θερμοκρασίες θα είναι ρυθμιζόμενες.
Νομίζω ότι θα δουλέψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/09/2013 21:32 #10785 από merlot
merlot απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Αντρε, πες μου σε παρακαλω απο που αγορασες αυτα τα υλικα. Ειδικα την ανοξειδωτη σωληνα. Για την αντλια μαλλον θα την πηρες απο το ebay.Δωσμου το ling.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2013 01:08 #10786 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Ανοξείδωτη σωλήνα αγοράσα απο μαγαζία που έχουν εξειδίκευση στο ανοξείδωτο. Εγω προσωπικά έχω αγοράσει απο τον Ανδρεόλα στο Περιστέρι ( www.andreolastainless.gr/ ) και απο κάποιον στον Πειραια του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι. Αν θες θα ψάξω και θα το βρώ. Να σημειώσω ότι όσο και αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρώ σωλήνα Φ12x1 ποιότητας τροφίμων (316L και γυαλισμένη).
Την αντλία την αγόρασα απο e-bay. Το link δεν δεν είναι πλεόν ένεργό αλλα αν ψάξεις με το όνομα "5-12V DC Micro Brushless Magnetic Pump " θα σου βγάλει πόλλα αποτελέσματα. Η παροχή της (για τις διαστάσεις και τα μήκη των σωληνώσεων που χρησημοποιώ) είναι ικανοποιητική.
Στυπιοθλίπτες για την στηριξη της σωλήνας απο μαγαζί με ηλεκτρολογικά υλικά (Καυκάς). Η διάσταση που ταιριάζει στην σωλήνα Φ12 είναι η PG16.
Για το ηλεκτρονικό μέρος του εξοπλισμού θα έλεγα να προτημίσεις τη λύση του gomati_sok με αγορά απο e-bay.
Για ότι άλλο θέλεις στη διαθεσή σου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2013 08:16 #10787 από merlot
merlot απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Σ ευχαριστω πολυ Αντρεα. Θα φτιαξω την ολη εγκατασταση με ενα ψυγειο που δεν το χρειαζομαι.Θα ανεβασω φωτο οταν το τελειωσω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2013 00:11 #11853 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Έχοντας τελειώσει την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης σε λευκό μούστο με την χρήση της ψύξης που περιέγραψα στα προηγούμενα μυνήματα έχω τα εξής συμπεράσματα:
Το συστημα ανταποκρίθηκε πολύ κάλα καθ΄όλη τη διάρκεια της ζύμωσης. Η θερμοκρασία του μούστου διατηρηθηκε κάτω απο τους 20οC με θερμοκρασία περιβάλλοντος 27οC σταθερά. Για να το πετύχω αυτό χρειάστηκε να βάζω περίπου 10lit παγωμένο νερό και 3~4 lit πάγο δυο φορές την ημέρα.
Από τη στιμή που η ψύξη ξεκινούνε (στους 20oC) περίπου σε 30' η θερμοκρασία του μούστου είχε πέσει στους 18οC. Χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος νομίζω οτι το σύστημα λείτουργούσε 3~4 φορές ανα 24ωρο.
Η ζύμωση ολοκληρωθηκε μέσα σε 18 μέρες
Το αισθητήριο της θερμοκρασίας που ήταν τοποθέτημενο στα τοιχώματα του
δοχείο είχε πολύ μικρή απολιση (κάτω απο 1οC) απο την θερμοκρασία του μούστου στο
εσωτερικό του
Η διαδικασία βάλε νερά, βγάλε νερα, φτιάξε πάγο, βάλτον στο δοχείο κλπ ήταν λίγο μπελαλίδικη αλλά τι να κάνεις. Οι φίλοι που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα ψυγείο για την ψύξη του νερου θα έχουν σίγουρα μια πολύ πιο ξεκούραστη διαδικασία.
Όπως είπα και σε προηγουμενη δημοσίευση στις σωληνώσεις βρήκα κολλημένα τρυγικά άλατα, περιπου στη μέση τηςαλκοολικής ζύμωσης. Κατα την λήξη της οπότε και έβγαλα για δευτερη φορά τους σωλήνες ξανα βρήκα άλατα κολημένα στις σωλήνες αλλα σαφως λιγότερα απο την πρώτη φορά. Άλατα υπήρxαν επίσης και στην οινολάσπη.
Όσον αφορά το κρασί. Εγω προσωπικά δεν έχω καμια εμπειρία απο λευκή οινοποίηση. Φέτος ήταν η πρώτη μου προσπάθεια. Αυτά που παρατηρησα ήταν τα εξής:
α) το κρασί είχε πόλυ διοξείδιο του άνθρακα μέχρι και σήμερα που το μετάγγισα (κατα τη διάρκεια της μετάγγισης άφριζε τόσο ώστε όλη η επιφάενεια σκεπάστηκε με ένα πυκνο στώμα απο λευκές φυσαλίδες).
β) το κρασί έίναι ακόμη πολύ θολό παρόλο που η μετάγγιση άφησε 2 δάχτυλά οινολάσπη (μαλλον οφείλεται στο διοξέιδιο αλλα δεν είμαι και σίγουρος)
γ) στην μύτη το κρασί βγάζει αρώματα αλλά γευστικά μου πικρίζει.Θέλω να πιστέυω ότι μετα απο την διπλή μετάγγιση που του έκανα και την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα θα "στρώσει".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.087 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ