file Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου

Περισσότερα
22/08/2013 09:28 #10335 από skagio
skagio απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Ανδρέα μεγαλοφυές το σχέδιό σου και ταυτόχρονα απλό και φθηνό! Λύνει το αιώνιο πρόβλημα της χαμηλής θερμοκρασίας ζύμωσης στα λευκά κυρίως που αντιμετωπίζουμε όλοι οι μη επαγγελματίες. Τι νερό όμως θα κυκλοφορείς? Αν είναι του δικτύου δεν θα είναι τόσο δροσερό. Ιδανικό θα ήταν νερό πηγής, για όσους διαθέτουν νομίζω...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/08/2013 10:45 #10344 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Το νερο που θα χρησιμοποιήσω θα το παιρνω με ανακυκλοφορία απο ένα θερμομονωμένο δοχείο που θα έχω δίπλα στο βαρέλι και το οποοιο θα το διατηρω σε χαμηλη θερμοκρσία με χρήση πάγου. Εξηγώ την διαδικασία σε προηγούμενες δημοσιευσεις του θέματος με φωτογραφίες.
Περιμένω να δω αποτελέσματα στην πράξη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/08/2013 19:13 #10364 από Stafilos
Stafilos απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Αντρέα, ωραία η ιδέα σου, και εγώ προσπαθώ τον τελευταίο καιρό να φτίαξω ένα σύστημα ψύξης. Δες στο blog μου :http://stafilos.blogspot.gr/
Θα σου πρότεινα για αισθητήριο θερμοκρασίας ΜΕΣΑ στο μούστο να χρησιμοποιήσεις ένα PT100. To PT100 μπορεί να είναι inox και να το τοποθετήσεις ανοίγοντας μια τρύπα με φλάτζα στην βάση της δεξαμενής σου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/08/2013 09:43 #10372 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Αγαπητοί φίλοι,

(ο καταψύκτης ανεπαρκής για ψύξη κρασιού)!!!!!!!!!!!!!"Το πνεύμα πρόθυμον, η σάρξ ασθενής"



SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/08/2013 11:27 #10373 από Stafilos
Stafilos απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Καλημέρα Σπύρο,
Το κύκλωμα με τον καταψύκτη το έχω σχεδιάσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα, αλλά μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο και ελπίζω ότι θα μπορέσει να ψύξει το μούστο. Η θερμοκρασία ζύμωσης του μούστου (όχι του περιβάλλοντος) για ερυθρά κρασιά πρέπει να είναι 25-30 βαθμούς κελσίου. Υπάρχει τύπος που δίνει την θερμοκρασία που ανα πτύσεται κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Αν ο καταξύκτης καταφέρνει να ψύξει 300 λίτρα τρόφιμα από θερμοκρασία περιβάλλοντος σε -18 C , τότε δε νομίζω να υπάρξει πρόβλημα με την ψύξη του μούστου. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/08/2013 16:59 - 14/08/2014 21:23 #10374 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Αγαπητέ φίλοι,

Για να ψύξεις συνεπώς 300 λίτρα κρασί, με εψυγμένο νερό που θα το κρυώνει ο καταψύκτης σου, χρειάζεται ώρες.1. Οι καταψύκτες τύπου μπαούλου που κυκλοφορούν σήμερα στη αγορά, μικτού όγκου απο 400 έως 500 λίτρα, κοστίζουν απο 400 έως 750 €, και μπορούν να ψύξουν, με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή 20-30 του πολύ κιλά τρόφιμα το 24-ωρο (το τελευταίο τα λέει όλα).

Εν καιρώ, όταν ευκαιρέσω, ίσως μπορέσω να συνεισφέρω και εγώ στη σχεδίαση ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος (πλακέτας) ελέγχου και ρύθμισης της επιθυμητής θερμοκρασίας ζύμωσης.που είναι αξιόλογες, ως στοχεύουσες στην παρακολούθηση και ρύθμιση των θερμοκρασιών ζύμωσης που είναι καθοριστικές για μια έπιτυχή ζύμωση. 2. Παρακολουθώ απο πέρυσι τις προσπάθειές του Ανδρέα

είπα να μη διατυπωσω ακόμη τη γνώμη μου, ευελπιστώντας οτι θα δω κάποιους υπολογισμούς όσον αφορά τις απαιτήσεις ψύξης (τα απαιτούμενα ψυκτικά φορτία) για την ψύξη του κρασιού, απο τους οποίους θα προέκυπτε η επάρκεια ή ανεπάρκεια της λύσης του οικιακού καταψύκτη. Σημειώνω λοιπόν με πολύ απλά λόγια, για να κατανοηθεί το θέμα και απο τους μή ειδικούς, τα εξής:Όσο για τη χρήση οικιακού καταψύκτη που προτείνουν άλλοι συνάδελφοι,

. Kcal. Αν δηλ. θέλεις να του κατεβάσεις τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς, πρέπει να του αφαιρέσεις θερμότητα 5.000 Kcal κρασί κατά ένα βαθμό θερμοκρασίας, πρέπει να του αφαιρέσεις περίπου 500 ltΓια να ψύξεις 500

, που κι' αυτή είναι μεγάλη ισχύς σε σχέση με την ψυκτική ισχύ ενός οικιακού καταψύκτη. W=580 Kw). Αν θέλετε να το ψύξεις σε 10 ώρες η ισχύς αρκεί να είναι 0,58 Kw (5,8 Κιλοβάτ) που είναι μια τεράστια ψυκτική ισχύς, την οποία όπως αντιλαμβάνεσαι δεν την έχει ο καταψύκτης. Αν θέλεις να το ψύξεις σε 2 ώρες, η ισχύς του μηχανήματός σου θα πρέπει να είναι η μισή (2,9 Kw) = 5,8 Kw/Kcal)/(860 KcalΘα πρέπει δηλ. να χρησιμοποιήσεις έναν καραψύκτη με ψυκτική ισχύ ίση με (5.000 . h/KcalΑν θέλεις η ψύξη αυτή να επιτευχθεί σε μία ώρα, θα πρέπει να του αφαιρέσεις (με τη βοήθεια του ψυκτικού υγρού), 5.000

οικιακό καταψύκτη, το κρύο αυτό νερό, πρέπει να έχει θερμοκρασία εξόδου από τον καταψύκτη σου, περίπου 8?10 βαθμούς πιο κάτω από την θερμοκρασία-στόχο του παγωμένου πλέον κρασιού σου (έτσι δουλεύουν οι εναλλάκτες). Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κρύο νερό που θα το παρασκευάζεις σε κάποιον

/ώρα περίπου. Αν θέλεις την ψύξη να την κάνει σε 2 ώρες χρειάζεστε 358 λίτρα, και αν θέλεις να την κάνει σε 10 ώρες χρειάζεσαι 72 λίτρα περίπου. lt=7) = 715 tκατά 10 βαθμούς σε μία ώρα, προκύπτει ίση με 5.000/(Δ lt για να επαναψυχθεί κ.ο.κ.) τότε: Η ποσότητα του κρύου νερού (ή ψυκτικού υγρού) που θέλεις να σου παρασκευάσει ο ψυκτης σου (ο οικιακός καταψύκτης εν προκειμένω) με το οποίο θα ψυχθεί το κρασί σου των 500 C<sup>ο</sup> και μετά την ψύξη του κρασιού θα επιστρέφει στον ψύκτη σου σε θερμοκρασία 12 C<sup>ο</sup> (δηλ. που θα φεύγει απο τον ψύκτη σου σε θερμοκρασία 5 C<sup>ο</sup>/12 C<sup>ο</sup> , με κρύο νερό π.χ. 5C<sup>ο</sup> στους 20 C<sup>ο</sup>Αν απαιτηθεί να ψύξεις ένα κρασί από τους 30

Όταν το κρασί σας ψυχθεί στην επιθυμητή χαμηλή θερμοκρασία-στόχο, από εκεί και μετά είναι εύκολο η θερμοκρασία αυτή να κρατηθεί χαμηλή, γιατί απαιτείται πολύ μικρή πλέον ψυκτική ισχύς, ίση με την ισχύ απωλειών (θερμότητας) του συνολικού συστήματος.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι με χρήση οικιακών ψυγείων και οικιακών καταψυκτών, δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ψυκτική εγκατάσταση ψύξεως κρασιού, γιατί η ψυκτική ικανότητά τους για αυτή τη δουλειά, κρίνεται ανεπαρκέστατη.


κλπ. γιατί απαιτούνται σχετικά μεγάλα ψυκτικά φορτία που δεν μπορούν να σας τα εξασφαλίσουν ένα οικιακό ψυγείο ή καταψύκτης. Αν μπορούσε να συμβεί αυτό, θα το ήξερε όλος ο (μη ειδικός) κόσμος και θα το εφάρμοζε!!!!!! Μην παιδεύεστε λοιπόν άδικα προσπαθώντας να ψύξετε μούστο ή κρασί με "ανώδυνες και εύκολες" τρόπον τινά λύσεις, δηλ. με παγωμένο νερό που θα παρασκευάζεται αποκλειστικά σε οικιακά ψυγεία, καταψύκτες, ψυγειοκαταψύκτες

Σας προτείνω συνεπώς την σωστή λύση, της αγοράς ενός μικρού ψυκτικού μηχανήματος, περίπου όπως τα πολύ μικρά που χρησιμοποιούν στα κρεοπωλεία, και υπάρχουν αρκετά στην αγορά, και θα σας κοστίσουν και λιγότερο απο έναν οικιακό καταψύκτη.



3. Υπάρχουν κάποιοι εμπειρικοί τύποι, εντελώς αυθαίρετοι, που δίνουν τη θερμοκρασία ζύμωσης σε συνάρτηση με τα Baume και τη θερμοκρασία του χώρου, αλλά δεν γνωρίζω κατα πόσο πλησιάζουν την πραγματικότητα:

Σουφλερός:

Τελική θερμοκρασία = (θερμ. περιβάλλοντος) + (αναμενόμενοι οινοπν. βαθμοί)Χ0,9Χ(1,4 έως 1,6)

Τσακίρης:

Τελική θερμοκρασία = (θερμ. περιβάλλοντος) + αρχικό Baume + 3 <sup>ο</sup>C

Επι του θέματος ασχολούμαι εδώ και πολύ καιρό, μαζί μου και ένας ακόμη καλός συνάδελφος στον Αμπελουργό που μου έβαλε την ιδέα, προσπαθώντας να βρούμε υπολογιστικά πόση είναι η πιθανή αυτήν θερμοκρασία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη σε έγκυρο αποτέλεσμα, γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι αλλά και άγνωστοι (μη δυνάμενοι να εκτιμηθούν εγκύρως) παράγοντες, που πρέπει να εκτιμηθούν κατα προσέγγιση. Όταν καταλήξουμε σε κάτι τελικό, θα το γνωστοποιήσουμε.



SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 14/08/2014 21:23 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/08/2013 19:52 #10375 από cabernet
cabernet απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Φιλε stafile,περνοντας σοβαρα τις παντα εμπεριστατωμένες αποψεις του Σπυρου και απο την στιγμη που εχεις αγορασει τον καταψυκτη γιατι δεν δοκιμαζεις την ευκολη ,δοκιμασμενη και επιτυχημενη μεθοδο με τα παγωμενα μπουκαλια νερου οπως περιγραφετε σε παλαιοτερα post...για τσεκαρε το λιγο...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2013 18:35 #10377 από azapiko
azapiko απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Αν δεν δουλεψει βαλε ενα βαρελι γεμισετο μεχρι τη μεση νερο να γινει παγος και το υπολοιπο με νερο για να ψυχετε πιο γρηγορα το κυκλομασου

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/08/2013 17:46 #10387 από Stafilos
Stafilos απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Καλησπέρα,
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν πολύ σαφής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ψύξω το μούστο. Δεν θα χρησιμοποιήσω το καταψύκτη για να ψύξω νερό το οποίο μετά θα διοχετευθεί μέσω σωληνώσεων σε κάποια inox δεξαμενή, ούτε θα καταψύξω 300 λίτρα αλλά μόνο 60.
Η μέθοδος είναι η εξής, θα βάλω την inox δεξαμενή μέσα στον κατάλληλων διαστάσεων καταψύκτη (τύπος μπαούλου). Θα γεμίσω την δεξαμενή με μούστο και θα κλείσω το καπάκι του καταψύκτη αφήνοντας μόνο 1 εκατοστό κενό έτσι ώστε να αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα από τη ζύμωση.
Θα βάλω σε λειτουργία το καταψύκτη και σιγά σιγά θα αρχίσει να ψύχεται ο μούστος στην επιθυμητή θερμοκρασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας νοιάζει εάν θα αργήσει να φτάσει ο μούστος στη επιθυμητή θερμοκρασία. π.χ. είναι το ίδιο αν θα φτάσει σε 3 ώρες με το αν θα φτάσει σε 10. Όταν όμως η θερμοκρασία φτάσει στο επιθυμητό τότε η ισχύς (kcal) που θα χρειάζεται ο καταψύκτης να δαπανήσει θα είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να συντηρηθεί αυτή η θερμοκρασία. Θυμίζω ότι ο έλεγχος της θερμοκρασίας γίνεται από ειδική συσκευή που λέγεται PID Controller.
https://docs.google.com/file/d/0B87_G8J_biYUUHN4VlAydENtQ2M/edit?usp=sharing https://docs.google.com/file/d/0B87_G8J_biYUUHN4VlAydENtQ2M/edit?usp=sharing

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/08/2013 22:41 #10390 από azapiko
azapiko απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Νομιζω οτι αν κανεις ενα παγακι 100 λ και ανακυκλωνεις 20 λ νερο μεμια σερμπαντινα σττο πανω μερος του μουστου δεν θα εχεις προβλημα.Ενω
με την ανακυκλωση του μουστου μποτρει να εχεις απωλια θαρωματων η

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.080 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ