Χρηση Stick Δρυος
- cabernet
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 118
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 7
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- takis
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Τώρα μόλις είδα τις προηγούμενες σχετικές δημοσιεύσεις από την εμπειρία σου με τα sticks. Αν το είχα κάνει νωρίτερα, τώρα δε θα έτρεχα!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- macedonia is greece
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
εγώ έχω inox βαρέλι και εαν το βάλω σε αυτό θα πρέπει να βάλω παραφινέλαιο τι γίνεται τότε?
δεν θα έχει πρόβλημα το κρασί με το ανακάτεμα της παραφίνης η' με την είσοδο του αέρα που θα έχει όταν βγάλω τον πλωτήρα?
ευχαριστώ .
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
1. Τα stick δρυός, τα βάζουμε στο κρασί όταν αυτό έχει πλήρως σταθεροποιηθεί απο κάθε άποψη, δηλ. σε οποιοδήποτε τελειωμένο κρασί, όταν θέλουμε να του δώσουμε αρώματα δρυός, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε δρύϊνα βαρέλια. Υπενθυμίζω οτι τα τσίπς δρυός δεν επιτυγχάνουν παλαίωση του κρασίού μας αλλά μόνο μυρωδιά προσδίδουν. Η παλαίωση μπορεί να γίνει μόνο στο βαρέλι, όπου το κρασί έρχεται σε μια ελεγχόμενη, κατα κάποιο τρόπο, επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, μέσω των πόρων του βαρελιού.
Όλα τα κρασιά δεν προσφέρονται για προσθήκη ξύλου δρυός. Αν π.χ. σε ένα φρέσκο κόκκινο κρασί χρησιμοποιήσεις oak chips για να πάρει αρώματα, θα αποδυναμώσεις τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας και το κρασί σου θα φαίνεται παλαιωμένο στη μύτη αλλά σε ό,τι αφορά τη γεύση μόνο παλαιωμένο δεν θα φαίνεται. Το αποτέλεσμα θεωρώ πως θα είναι απογοητευτικό. Θα ειναι σαν να ντύσεις τις αποκριές τον Πάγκαλο "αδύνατο". Θα σου συνιστούσα να προσθέσεις τσίπς μόνο σε ένα ώριμο κρασί, που το έχεις περάσει πρώτα απο ένα παλαιό βαρέλι ωστε να υποστεί πρώτα την οξειδωτική παλαίωση.
Αν δεν έχεις συγκεκριμένες οδηγίες για το προϊόν, προχώρα με 150 γραμμάρια ανα εκατόλιτρο κρασιού, και εν ανάγκη πήγαινε μέχρι τα 250 γρ., όχι παραπάνω, και βλέπεις.2. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις, καθορίζεται απο την προμηθευτή-παρασκευαστή των τσίπς. Οι εταιρείες αυτές, συνήθως δίνουν την ποσότητα των τσίπς σε γραμμάρια ανα εκατόλιτρο κρασιού, η απόδοση της οποίας ισοδυναμεί με την απόδοση της εσωτερικής επιφάνειας ενός βαρελιού 225 λίτρων. Γενικά, χρησιμοποιούνται 100-400 γρ, τσίπς ανά εκατόλιτρο κρασιού. Εξαρτάται απο το είδος του κρασιού, απο το είδος των τσίπς (λεπτό λιγότερα γραμ.-χονδρό περισσότερα γραμ., standard λιγότερα γραμ.-καμμένο περισσότερα γραμ.), και απο τις οσφρητικο-γευστικές σου απαιτήσεις.
3. Το πότε θα τα βγάλεις, και αυτό εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Συνήθως απο 2 εβδομάδες έως 3 μήνες. Αν θα βάλεις την σωστή ποσότητα που ικανοποιεί τις απαιτήσεις σου και όχι περισσότερη, το ερώτημα είναι πότε η ποσότητα αυτή δίνει όλο της το άρωμα. Αυτό συνήθως δεν γίνεται νωρίτερα απο 3 μήνες. Αν όμως βάλεις μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς την πρόοδο ανα εβδομάδα το πολύ, γιατί αν δώσεις πολλά δρύϊνα αρώματα, θα σκεπάσουν το μπουκέτο των αρωμάτων του κρασιού σου και θα χαλάσεις την ποιότητά του. Προσωπικά σου συνιστώ λίγη ποσότητα σε περισσότερο χρόνο.
4. Το παραφινέλαιο, δεν έχει καμμία σχέση με την επεξεργασία που συζητάμε. Στο τυχόν ανακάτεμα που επιβάλεται να κάνεις κατα διαστήματα (όχι συχνά για να μην οξειδώσεις το κρασί σου), δεν νομίζω να δημιουργεί πρόβλημα το παραφινέλειο, γιατί είναι ελαφρύτερο απο το κρασί και θα ξανασυγκεντρωθεί στην επιφάνεια. Παραφινέλαιο δεν χρησιμοποιώ και δεν έχω εμπειρία επ' αυτού.
http://ampelourgos.gr/forums/p/230/772.aspx#772 Δες και παλαιότερη τοποθέτησή μου:
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vincent
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
βαρέλι με άσπρο κρασί, αν θέλεις η μυρωδιά του άσπρου κρασιού σου να έχει χροιά δρύϊνου, η ποσότητα όμως θα πρέπει να είναι πάρα πολύ λιγότερη. Δούλεψε δοκιμαστικά, πρόσεξε όμως να μην το χαλάσεις.παλιό 1. Τα τσιπς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σε
2. Μην ακούς ό,τι σου λέει ο καθένας. Στα κρασιά δεν μπαίνουν αρωματικά, γιατί τότε δεν πρόκειται για κρασί. Εκτός κι αν θέλεις να κάνεις κάποιο αρωματικό ποτό που να μην είναι κρασί (υπάρχουν τέτοια στην αγορά). Τότε μπορείς να βάλεις και κανέλες, και γαρύφαλα, και μέντες, και ....κολώνιες, και ....αποσμητικά, και ό,τι άλλο σου πούνε !!!!!!!!!!!!!!
Φιλικά,
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vincent
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
Στο άσπρο, χρησιμοποίησε το 30-50% της ποσότητας, εκτός κι αν οι οδηγίες του προμηθευτή σου είναι διαφορετικές, χρειάζεται όμως προσεκτικότερη παρακολούθηση, για να μην προσδώσεις πολλά αρώματα. Να έχεις όμως υπόψη σου οτι θα εμπλουτιστεί με ταννίνες και θα σκουρύνει ελαφρώς το χρώμα του.
Αν θέλεις να πειραματιστείς, ξεχώρισε μια ποσότητα και ρίξε τσίπς κατά τη ζύμωση!!!!!!!!!!!!!!.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- MR.PANIVAL
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑ 200 ΛΙΤΡΩΝ ΙΝΟΧ ΒΑΡΕΛΙ ΜΕ ΠΛΩΤΗΡΑ,ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΚΡΑΣΑΚΙ ΦΕΤΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΑΝ ΒΙΣΣΙΝΟ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΓΛΥΚΙΖΕΙ... ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ..ΜΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ....ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΞΥΛΛΟ ΔΡΥΣ Η' ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΛΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΞΥΛΙΝΟ ΒΑΡΕΛΙ(ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ 600 ΒΥΤΙΟ).....ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΚΙΤΗΤΑ....ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ...?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1055
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1579
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- Χρηση Stick Δρυος