file Χρηση Stick Δρυος

Περισσότερα
29/03/2011 08:19 #5113 από cabernet
cabernet απάντησε στο θέμα: κρασι
Φίλε Τάκη και εγώ τα ίδια sticks έβαλα φέτος, 2gr/Lt για 10 μέρες περίπου.Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε,παρατήρησα όμως οτι 1 μήνα απο την στιγμή που τα έβγαλα οι γεύσεις που πρόσδιδαν άρχισαν να υποχωρουν παρ'οτι εχω κ εγω 1 πόντο παραφινέλαιο απο πάνω.Αυτή τη στίγμη το κρασί μου έχει κάποιες νότες βανίλιας και κερασιού...καμία σχέση όμως με την αρχή! Σε κάθε περίπτωση μην βγάλεις το παραφινέλαιο!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/03/2011 10:02 #5123 από takis
takis απάντησε στο θέμα: κρασι
Ευχαριστώ για την απάντηση Cabernet. Κατατοπιστικός και καθυσηχαστικός.

Τώρα μόλις είδα τις προηγούμενες σχετικές δημοσιεύσεις από την εμπειρία σου με τα sticks. Αν το είχα κάνει νωρίτερα, τώρα δε θα έτρεχα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/09/2012 02:04 #7954 από macedonia is greece
macedonia is greece απάντησε στο θέμα: Χρηση Stick Δρυος
spyro καλησπερα θελω σε παρακαλω να διευκρινησης σε πια φαση βαζουμε το Stick Δρυός και πότε το βγάζουμε από το κρασι.
εγώ έχω inox βαρέλι και εαν το βάλω σε αυτό θα πρέπει να βάλω παραφινέλαιο τι γίνεται τότε?
δεν θα έχει πρόβλημα το κρασί με το ανακάτεμα της παραφίνης η' με την είσοδο του αέρα που θα έχει όταν βγάλω τον πλωτήρα?
ευχαριστώ .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/09/2012 07:38 #7972 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Χρηση Stick Δρυος
macedonia is greece,Αγαπητέ

1. Τα stick δρυός, τα βάζουμε στο κρασί όταν αυτό έχει πλήρως σταθεροποιηθεί απο κάθε άποψη, δηλ. σε οποιοδήποτε τελειωμένο κρασί, όταν θέλουμε να του δώσουμε αρώματα δρυός, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε δρύϊνα βαρέλια. Υπενθυμίζω οτι τα τσίπς δρυός δεν επιτυγχάνουν παλαίωση του κρασίού μας αλλά μόνο μυρωδιά προσδίδουν. Η παλαίωση μπορεί να γίνει μόνο στο βαρέλι, όπου το κρασί έρχεται σε μια ελεγχόμενη, κατα κάποιο τρόπο, επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, μέσω των πόρων του βαρελιού.

Όλα τα κρασιά δεν προσφέρονται για προσθήκη ξύλου δρυός. Αν π.χ. σε ένα φρέσκο κόκκινο κρασί χρησιμοποιήσεις oak chips για να πάρει αρώματα, θα αποδυναμώσεις τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας και το κρασί σου θα φαίνεται παλαιωμένο στη μύτη αλλά σε ό,τι αφορά τη γεύση μόνο παλαιωμένο δεν θα φαίνεται. Το αποτέλεσμα θεωρώ πως θα είναι απογοητευτικό. Θα ειναι σαν να ντύσεις τις αποκριές τον Πάγκαλο "αδύνατο". Θα σου συνιστούσα να προσθέσεις τσίπς μόνο σε ένα ώριμο κρασί, που το έχεις περάσει πρώτα απο ένα παλαιό βαρέλι ωστε να υποστεί πρώτα την οξειδωτική παλαίωση.

Αν δεν έχεις συγκεκριμένες οδηγίες για το προϊόν, προχώρα με 150 γραμμάρια ανα εκατόλιτρο κρασιού, και εν ανάγκη πήγαινε μέχρι τα 250 γρ., όχι παραπάνω, και βλέπεις.2. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις, καθορίζεται απο την προμηθευτή-παρασκευαστή των τσίπς. Οι εταιρείες αυτές, συνήθως δίνουν την ποσότητα των τσίπς σε γραμμάρια ανα εκατόλιτρο κρασιού, η απόδοση της οποίας ισοδυναμεί με την απόδοση της εσωτερικής επιφάνειας ενός βαρελιού 225 λίτρων. Γενικά, χρησιμοποιούνται 100-400 γρ, τσίπς ανά εκατόλιτρο κρασιού. Εξαρτάται απο το είδος του κρασιού, απο το είδος των τσίπς (λεπτό λιγότερα γραμ.-χονδρό περισσότερα γραμ., standard λιγότερα γραμ.-καμμένο περισσότερα γραμ.), και απο τις οσφρητικο-γευστικές σου απαιτήσεις.

3. Το πότε θα τα βγάλεις, και αυτό εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Συνήθως απο 2 εβδομάδες έως 3 μήνες. Αν θα βάλεις την σωστή ποσότητα που ικανοποιεί τις απαιτήσεις σου και όχι περισσότερη, το ερώτημα είναι πότε η ποσότητα αυτή δίνει όλο της το άρωμα. Αυτό συνήθως δεν γίνεται νωρίτερα απο 3 μήνες. Αν όμως βάλεις μεγάλη ποσότητα, θα πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς την πρόοδο ανα εβδομάδα το πολύ, γιατί αν δώσεις πολλά δρύϊνα αρώματα, θα σκεπάσουν το μπουκέτο των αρωμάτων του κρασιού σου και θα χαλάσεις την ποιότητά του. Προσωπικά σου συνιστώ λίγη ποσότητα σε περισσότερο χρόνο.

4. Το παραφινέλαιο, δεν έχει καμμία σχέση με την επεξεργασία που συζητάμε. Στο τυχόν ανακάτεμα που επιβάλεται να κάνεις κατα διαστήματα (όχι συχνά για να μην οξειδώσεις το κρασί σου), δεν νομίζω να δημιουργεί πρόβλημα το παραφινέλειο, γιατί είναι ελαφρύτερο απο το κρασί και θα ξανασυγκεντρωθεί στην επιφάνεια. Παραφινέλαιο δεν χρησιμοποιώ και δεν έχω εμπειρία επ' αυτού.

http://ampelourgos.gr/forums/p/230/772.aspx#772 Δες και παλαιότερη τοποθέτησή μου:

SPYROS









Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/09/2012 15:40 #7981 από vincent
vincent απάντησε στο θέμα: Χρηση Stick Δρυος
Φίλε Σπύρο να σου κάνω μια ερώτηση καθώς από ότι βλέπω είσαι αρκετά έμπειρος εν αντιθέσει με εμένα;Τα στικς αυτά μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και σε βαρέλι με λευκό κρασί;Επίσης έχω ακούσει ότι στο κόκκινο μπορείς να προσθέσεις και 4-5 κανέλες,το έχεις δοκιμάσει;Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/09/2012 16:47 #7982 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Χρηση Stick Δρυος
Αγαπητέ vincent,

βαρέλι με άσπρο κρασί, αν θέλεις η μυρωδιά του άσπρου κρασιού σου να έχει χροιά δρύϊνου, η ποσότητα όμως θα πρέπει να είναι πάρα πολύ λιγότερη. Δούλεψε δοκιμαστικά, πρόσεξε όμως να μην το χαλάσεις.παλιό 1. Τα τσιπς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σε

2. Μην ακούς ό,τι σου λέει ο καθένας. Στα κρασιά δεν μπαίνουν αρωματικά, γιατί τότε δεν πρόκειται για κρασί. Εκτός κι αν θέλεις να κάνεις κάποιο αρωματικό ποτό που να μην είναι κρασί (υπάρχουν τέτοια στην αγορά). Τότε μπορείς να βάλεις και κανέλες, και γαρύφαλα, και μέντες, και ....κολώνιες, και ....αποσμητικά, και ό,τι άλλο σου πούνε !!!!!!!!!!!!!!

Φιλικά,

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/09/2012 16:58 #7983 από vincent
vincent απάντησε στο θέμα: Χρηση Stick Δρυος
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις καίριες συμβουλές σου και τον χρόνο που διέθεσες για να μου απαντήσεις!!Απλά μια διευκρίνηση,με τον κίνδυνο να φανώ κουραστικός,οταν λες πολύ λιγότερη μιλάμε για το μισό της ποσότητας που θα βάλω στο κόκκινο η ακόμα λιγότερη;γιατί εχω σκεφτεί να τα βάλω με τούλι όταν κλείσω τα βαρέλια και να τα βγάλω όταν το κρασί ειναι έτοιμο για να το εμφιαλώσω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2012 00:21 #7984 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Χρηση Stick Δρυος
Μιλάμε για άσπρο:

Στο άσπρο, χρησιμοποίησε το 30-50% της ποσότητας, εκτός κι αν οι οδηγίες του προμηθευτή σου είναι διαφορετικές, χρειάζεται όμως προσεκτικότερη παρακολούθηση, για να μην προσδώσεις πολλά αρώματα. Να έχεις όμως υπόψη σου οτι θα εμπλουτιστεί με ταννίνες και θα σκουρύνει ελαφρώς το χρώμα του.

Αν θέλεις να πειραματιστείς, ξεχώρισε μια ποσότητα και ρίξε τσίπς κατά τη ζύμωση!!!!!!!!!!!!!!.



SPYROS





Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/02/2013 16:52 #9240 από MR.PANIVAL
MR.PANIVAL απάντησε στο θέμα: TA ΦΩΤΑ ΣΑΣ...ΠΑΡΑΚΑΛΩ....
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ....ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ....
ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑ 200 ΛΙΤΡΩΝ ΙΝΟΧ ΒΑΡΕΛΙ ΜΕ ΠΛΩΤΗΡΑ,ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΚΡΑΣΑΚΙ ΦΕΤΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΑΝ ΒΙΣΣΙΝΟ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΓΛΥΚΙΖΕΙ... ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ..ΜΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ....ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΞΥΛΛΟ ΔΡΥΣ Η' ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΛΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΞΥΛΙΝΟ ΒΑΡΕΛΙ(ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ 600 ΒΥΤΙΟ).....ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΚΙΤΗΤΑ....ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ...?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/02/2013 14:21 #9269 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: TA ΦΩΤΑ ΣΑΣ...ΠΑΡΑΚΑΛΩ....
Μπορεις να χρησιμοποιησεις μικρα κοματια δρυος απο καλο κοματι ξυλου,το οποιο ενοειται πως ειναι κομενο εδω και 3χρονια και εχει αποθηκευθει σωστα.Εναλακτικα μπορεις να χρησιμοποιησεις τα ετοιμα στικς δρυος που κυκλοφορουν στο εμποριο.Οπως και να εχει,σιγουρα θα δωσουν κατι στο κρασι σου.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.107 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ