ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
- axtapos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 520
"...η να το θέσω και αλλιώς σε τι θερμοκρασία χώρου θα πρέπει να βρίσκετε ο μούστος από κόκκινα σταφύλια για να βράσει μεταξύ 25 – 30 βαθμούς που θέλουμε"
Αγαπητέ "Polios",
Το ερώτημά σου, δεν μπορεί να απαντηθεί υπολογιστικά, γιατί τα δεδομένα που δίνεις είναι ανεπαρκή για να γίνει ένας μαθηματικός/θερμοδυναμικός υπολογισμός, ο οποίος δεν είναι και εύκολος (απαιτείται γνώση του σχήματος και των διαστάσεων της δεξαμενής [κυλινδρική επιφάνεια, πάτοι και οροφή], του υλικού του τοιχώματος, της ταχύτητας του περιβάλλοντα αέρα, της ποσότητας του μούστου, των Baume μούστου, της ταχύτητας ζύμωσης, των συνθηκών αερισμού της δεξαμενής, κλπ), αλλά και δεν είναι και απαραίτητος, όπως επισημαίνεται στη συνέχεια.
Μπορούμε όμως να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία ζύμωσης εμπειρικά (στην ερυθρή οινοποίηση θα πρέπει η θερμοκρασία ζύμωσης να είναι 25-30<sup>ο </sup> C ), αφού: «η θερμοκρασία του εν ζυμώσει γλεύκους, αυξάνεται (σε σχέση με τη θερμοκρασία του χώρου) περίπου κατά τους βαθμούς Baume του γλεύκους προσαυξημένους κατά 3 βαθμούς Κελσίου».
Δηλ. για θερμοκρασία χώρου t<sub>room</sub> <sub> </sub>= 23<sup>ο</sup> C και γλεύκος 12 Be , η θερμοκρασία κατά τη ζύμωση είναι δυνατό να ανέλθει στους 23+(12+3 <sup>o </sup> C ) = 23 + 15 = 38 <sup>o </sup><sup> </sup>C περίπου.
Αντιστρόφως, αν θέλουμε να μην υπερβούμε, κατά τη ζύμωση, τη θερμοκρασία των 30<sup>ο</sup> C , τότε η θερμοκρασία του χώρου (για μούστο 12 Be ) θα πρέπει να είναι όχι μεγαλύτερη από: t<sub>room</sub> <sub> </sub>= 30<sup>ο</sup> C – (12 + 3) = 30 – 15 = 15<sup>ο</sup> C
Σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές ζυμώσεως, και σε ελληνικές συνθήκες θερμοκρασιών υπαίθρου του καλοκαιριού, αν δεν λάβουμε μέτρα ψύξεως, η θερμοκρασία κατά τη ζύμωση ανέρχεται περίπου στους 39-40<sup>ο</sup> C στη περιφέρεια της δεξαμενής, ενώ στην καρδιά της είναι ακόμη μεγαλύτερη, εξ’ ού και απαιτείται τραβαντσάρισμα για «ομογενοποίηση» των θερμοκρασιών για ευκολότερη αποβολή της θερμότητας από τα τοιχώματα (της μεταλλικής δεξαμενής).
Είναι καλό να διαθέτουμε χώρο ζύμωσης χαμηλής θερμοκρασίας, αυτό όμως είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί, αλλά και οικονομικά ασύμφορο, αφού είμαστε αναγκασμένοι να αερίζουμε το χώρο (σε μεγάλες ποσότητες ζυμούμενου μούστου) λόγω έκλυσης του επικίνδυνου διοξειδίου του άνθρακα κατά τη ζύμωση. Γι΄αυτό και καταφεύγουμε πάντοτε σε τοπική ψύξη της δεξαμενής με διάφορες μεθόδους (από παγωμένες φιάλες και μανδύες ψύξεως ή εμβαπτιζόμενα ψυκτικά στοιχεία, μέχρι και εναλλάκτες θερμότητας σε μεγάλες εγκαταστάσεις).
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Polios
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- marinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 22
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής : (απλή ερώτηση αλλά μπορεί και τόσο ''δύσκολή΄΄)
Τα στρυφουλιασμένα τσίπουρα (εννοείται χωρίς κοτσάνια) τα έβαλα σε πλαστικά δοχεία (3 τον αριθμό) των 200 lt το καθένα καταλαμβάνοντας το 75% του όγκου του δοχείου,
(για μελλοντική παρασκευή τσίπουρου) τα σφράγισα και άνοιξα μια τρύπα στο επάνω μέρος του δοχείου διαμέτρου 10mm όπου και προσάρμοσα ένα
λάστιχο αντίστοιχης διατομής .Τό σφράγισα απο την μεριά αυτή με λίγο σιλικόνη και την άλλη άκρη την έβαλα μέσα σε ένα μπουκάλι 1,5 lt με νερό (όχι γεμάτο, αλλά η άκρη του είναι μέσα στο νερό.)
Το αποτέλεσμα είναι ,μέσω του λάστιχου, να ελευθερώνεται το διοξείδιο του άνθρακα υπο την μορφή φυσαλίδων μέσα στο μπουκάλι με το νερό, λόγω της αλκοολικής ζύμωσης, χωρίς εισρροή οξυγόνου στο δοχείο.
Το ερώτημά μου : Η μή εισρροή οξυγόνου στο δοχείο έστω και μικρή ,κυρίως τις πρώτες μέρες της αλκοολικής ζύμωσης όπου αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλα και κατα τις υπόλοιπες ημέρες μήπως εγκυμονεί κινδύνους;(πχ χημικές αντιδράσεις παραγωγής ανωτέρωνν αλκοολών ,εστέρων ...)
Θα ήταν σωστό έστω για μια φορά την ημέρα να εκτελείται αερισμός του δοχείου έστω και στιγμιαία;(άνοιγμα του δοχείου και κλείσιμο πάλι

Σημε/ιωση :Δεν υφίσταται η δυνατότητα ελεγχόμενων θερμοκρασιών κατα την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης,απλά βρίσκονται μέρος με θερμοκρασίες διακίμανσης από 25 έως 30 βαθμούς κελσίου).
Σας ευχαρίστώ όλους εκ των προταίρων
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 900
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1250
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- marinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 22
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Και πάλι ευχαρηστω πολύ!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 900
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1250
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- marinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 22
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nektarios
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
ειναι εφικτο να γινει αυτο?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- cabernet
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 118
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 7
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ