file ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ

Περισσότερα
10/10/2008 22:14 #582 από MEGEL
MEGEL δημιούργησε το θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΑΦΟΥ ΕΒΡΑΣΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΑΝΟΞΥΔΩΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ.ΑΛΑ ΕΠΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙ.ΑΝ ΤΟ ΒΑΛΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΕ ΔΡΥΙΝΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2008 15:32 #586 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Αγαπητέ MEGEL,
Έβρασε κι'όλας; Εγώ 40 ημέρες τό αφήνω στό βαρέλι πρίν τό σφραγίσω! Καί δέν τό έχω μεταγγίσει ποτέ. Απλώς, μπορεί νά κάνω αναρρόφησι ένα μέρος τής "λασπης". Είναι , όμως, μαύρα καί έχουν πολλή ψύχα. Τό λευκό, καλόν είναι νά τό μεταγγίζης.
Αυτό πού δέν κατανοώ είναι οι φόβοι σου. Γιατί νά νά τό κρατήσης στήν ανοξείδωτη δεξαμενή; Γιατί διερωτάσαι γιά τό βαρέλι, τό δρύϊνο;
Τό πιό σίγουρο είναι τό βαρέλι. Εκεί θά αποτελειώση τό βράσιμο καί όταν έλθη η ώρα του θά τό κλείσης - σφραγίσης. Σημειωτέον ότι τό ξύλο διατηρεί πιό ομοιόμορφα τήν θερμοκρασία, ενώ τό μεταλλικό επηρρεάζεται περισσότερον από τίς διακυμάνσεις.
Ο χρόνος κατά τόν οποίο θά κλείσης τό βαρέλι ποικίλει καί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ποικιλίες, κλίμα, βαθμοί κ.ά.). Άλλοι τ' Αη-Δημητριού, στά πανηγήρια, ανοίγανε τά βαρέλια τους καί άλλοι τά κλείνουν κοντά στού Χριστού! Αυτό πού έχει σημασία είναι ότι όταν κλείσης τό βαρέλι θά πρέπη νά έχη τελειώση η ζύμωσις.
Άν δέν έχεις ικανή εμπειρία επ' αυτού καί τών ενδεχομένων ιδιαιτεροτήτων συμβουλεύεσαι τόν οινολόγο. Τυπικά, τό κρασί τό πάνε δυό φορές στόν οινολόγο. Μιά στήν αρχή, όταν πατήσουν καί μιά όταν έχη σταματήσει η βράσις καί πρόκειται νά τό κλείσουν. Αν, όμως έχης στάνταρ ποικιλίες, καρπό καί συνθήκες,.... ο οινολόγος δέν θά σού προσθέση τίποτα!
Άν τό βαρέλι δέν είναι γεμάτο, στό κλείσιμο, τότε `ρίχνεις λίγο λάδι μέσα, γιά τήν μόνωσι τού γλεύκους από τόν διάθέσιμο αέρα. Καί, αντίστοιχα, νά ξέρης: όταν πιάνης κρασί καί υπάρχει κενό αέρα μέσα στό βαρέλι, ποτέ δέν ανοίγεις τέρμα τήν κάνουλα. Γιά νά μή φθάση νά σού πάρη αέρα από τήν κάνουλα, κλείνε αμέσως τήν κάνουλα όταν σταματάει η `ροή λόγω κενού αέρος, (όχι εκείνο τό γλού- γλού -γλού!). Εναλλακτικά, γιά καλύτερη `ρύθμισι, βάλε μιά βαλβίδα στό επάνω μέρος στό φόντι, ( καί ποτέ μή την ξεχάσης ανοικτή!)
Συνοπτικά, δέν υπάρχει λόγος νά τό κρατάς στήν δεξαμενή ούτε φόβος νά τό βάλης στό βαρέλι.
Καλόπιοτο.-
KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2008 11:24 #588 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Εν πολλοίς συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, τα τελευταία όμως χρόνια πολλοί είναι οι αμπελουργοί και οινοποιοί ως ημείς, που συνηθίζουν να αφήνουν το μούστο σε βαρέλια πλαστικό μέχρι να ζυμωθεί πλήρως και μετά αφού κάνουν την "απολάσπωση" δηλαδή τραβήξουν το μούστο, τον βάζουν σε βαρέλι καθαρό πλέον ή σε ανοξείδωτη δεξαμενή ή και στο ίδιο πλαστικό βαρέλι αφού το πλύνουν.

Φυσικά το βαρέλι απογεμίζεται μέχρι πάνω και η προσθήκη παραφινελαίου -προσοχή φαρμακευτικού λευκού χρώματος όχι του κοινού- το προστατεύει από εισβολή "αέρα" και την περιβόητη "λευκή άνθηση".

Θα συμφωνήσω και εγώ στα παραπάνω και θα πω ότι το κλείσιμο δεν είναι η πιο "βιαστική" δουλειά και πρέπει να γίνει ακριβώς στην ώρα την ενδεικνυόμενη και με βάση τη δεύτερη οινολογική ανάλυση όπου θα τσεκαριστεί το ειδικό βάρος και ο τελικός βαθμός αλλά και τα τυχόν υπολειπόμενα αζύμωτα σάκχαρα ( προσωπικά φέτος ο κόκκινος μου είναι υψηλόβαθμος και δεν ξεβράζει εύκολα αν και είναι ήδη σχεδόν 40 ημερών).

Αν τηρηθούν αυτά και αν κάποιοι εξ ημών μπορούν να έχουν τη δυνατότητα και της απολάσπωσης και του καθαρίσματος πριν το κλείσιμο, ίσως και του φιλτραρίσματος αργότερα ,δεν θα χάσουν αλλά αντίθετα θα κερδίσουν.

Καλόπιοτα λοιπόν τα νέα κρασιά !!!!

Πάντα όμως με μέτρο και χωρίς υπερβολές..."Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2008 22:30 #597 από MEGEL
MEGEL απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΑ ΜΕΛΗ KLASSIKOS & VAGAIOS.
ΩΣ ΝΕΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΠΟ ΑΠΟΡΙΕΣ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ:ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΜΗΔΕΝΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΤΟΜΕΤΡΟ,ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΤΟ ΣΦΡΑΖΙΣΩ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ.ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΟΦΟΣ
ΠΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΕΝΩ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
ΣΑΧΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ << 0>> ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΗΔΕΝΗΣΕ ;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/03/2009 08:56 #1138 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
, MEGELΑγαπητέ

Το ερώτημά σου είναι πολύ ενδιαφέρον και καίριο για την παρασκευή του κρασιού. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματά σου, περιεκτικά και συγκεκριμένα, σημειώνοντας τα εξής:

(η αύξηση της πυκνότητας γίνεται όμως υπό σύγχρονη αύξηση του τελικού όγκου του διαλύματος, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τους υπολογισμούς στην ποτοποιϊα, αυτό όμως δεν ενδιαφέρει την περίπτωση που εξετάζουμε τώρα, αλλά την παρασκευή ηδύποτων). Lt. Kg/d> 1.00 ) του διαλύματος σε (το αυτό ισχύει και για το Ειδικό βάροςΗ προσθήκη σακχάρων π.χ. στο νερό (σιρόπι), όλοι γνωρίζουμε εκ πείρας ότι, αυξάνει την πυκνότητα 1.

dm.2. Ο αζύμωτος μούστος είναι κυρίως, διάλυμα σακχάρων. Όσο πιο γλυκύς είναι ο αζύμωτος μούστος, τόσο πιο μεγάλη η πυκνότητά του
Ενδεικτικές τιμές:
(αναμενόμ. αλκοολ. βαθμοί=12,0%) lt/Kg=1,088 dm>> )=11,6BeΒαθμοί Μπομέ (

(αναμενόμ. αλκοολ. βαθμοί=12,5%)lt/Kg=1,091 dm>> )=12,0BeΒαθμοί Μπομέ (

(αναμενόμ. αλκοολ. βαθμοί=12,9%)lt/Kg=1,094 dm)= 12,4 >> BeΒαθμοί Μπομέ (

(αναμενόμ. αλκοολ. βαθμοί=13,6%)lt/Kg=1,098 dm)= 12,9 >> BeΒαθμοί Μπομέ (

(αναμενόμ. αλκοολ. βαθμοί=13,9%)lt/Kg=1,100 dm)= 13,1 >> BeΒαθμοί Μπομέ (

Συγχρόνως, μείωση της περιεκτικότητας των ζυμούμενων σακχάρων οδηγεί και αυτή σε μείωση της τελικής πυκνότητας του διαλύματος.=0,79433 <1.00). d, είναι C<sup>0</sup> Αύξηση της περιεκτικότητας του οινοπνεύματος οδηγεί σε μείωση της τελικής πυκνότητας του διαλύματος (αφού η πυκνότητα της -απολύτου, δηλ. 100%- αιθυλικής αλκοόλης στους 15Προϊούσης της ζύμωσης, αυξάνεται στο διάλυμα η περιεκτικότητα του οινοπνεύματος ενώ μειώνεται η περιεκτικότητα των σακχάρων. 3.
Η πυκνότητα αυτή οριοθετεί και το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης, για το νεογέννητο κρασί του συγκεκριμένου αλκοολικού τίτλου. η οποία αντιστοιχεί σε πλήρως αποζυμωθέντα μούστο. (που είναι μικρότερη της μονάδος, δηλ. οίνος ελαφρύτερος του νερού) dwμέχρι μια τιμή (που είναι μεγαλύτερη της μονάδος δηλ. σακχαρούχο διάλυμα βαρύτερο του νερού) dmαπό την τιμή , βαίνει μειούμενη(διάλυμα σακχάρων)Προϊούσης της αλκοολικής ζύμωσης του μούστου, η πυκνότητα του διαλύματος Συμπέρασμα:
πλησιάζει προς τη μονάδα, ενώ όσο περισσότερο οινόπνευμα περιέχει, τόσο η πυκνότητά του ελαττούται απομακρυνόμενη από τη μονάδα.dwτον αλκοολικό τίτλο του κρασιού που παρασκευάσαμε. Έτσι, όσο λιγότερο οινόπνευμα περιέχει το κρασί μας, τόσο η πυκνότητά του δεν είναι συγκεκριμένη και σταθερή, δηλ. γνωστή, αλλά εξαρτάται απόdwΗ πυκνότητα
C:Ενδεικτικές τιμές, στους 15<sup>0</sup>
Lt/Kg=0,9950 dwΚρασί οινοπν. βαθμών 11,0%, έχει πυκνότητα

Lt/Kg=0,9940 dwΚρασί οινοπν. βαθμών 12,0%, έχει πυκνότητα

Lt/Kg=0,9930 dwΚρασί οινοπν. βαθμών 13,0%, έχει πυκνότητα

Lt/Kg=0,9920 dwΚρασί οινοπν. βαθμών 14,0%, έχει πυκνότητα

Lt/Kg=0,9900 dwΚρασί οινοπν. βαθμών 15,0%, έχει πυκνότητα
4. (ζημώσιμα αλλά μη ζυμωθέντα κυρίως, αλλά και μή ζυμώσιμα).ανάγοντα ή αναγωγικά. Είναι τα σάκχαρα του γλεύκους που δε μετατράπηκαν σε αλκοόλη κατά την αλκοολική ζύμωση και έχουν παραμείνει στο κρασί (για διαφόρους λόγους που δεν είναι του παρόντος). Ονομάζονται και υπολειπόμενα σάκχαραπου λέγονται (δύο στα χίλια)),<sub>00 </sub>/<sup>0</sup> Παραμένει πάντοτε μια πολύ μικρή ποσότητα (έως 2.(οπότε και η πυκνότητα είναι λίγο μεγαλύτερη απο τις προαναφερθείσες τιμές)Πρακτικά, τα σάκχαρα δεν μηδενίζονται ποτέ Λέμε ότι ένας μούστος ζυμώθηκε (έβρασε) πλήρως, όταν τα ζυμώσιμα σάκχαρα (κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη) έχουν σχεδόν μηδενιστεί. (μυρωδιά οξικού οξέως/ξυδιού) και να υποβαθμίζονται οι οργανοληπτικές ιδιότητες (ό,τι αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας) του κρασιού, και τελικά να υποβιβάζεται η ποιότητά του. πτητική οξύτηταΤα αναγωγικά σάκχαρα προσβάλλονται κυρίως από τα γαλακτικά και τα οξικά βακτήρια (η δραστηριοποίηση των οξικών βακτηρίων είναι σπάνια σε υψηλές οξύτητες, ενώ οι ταννίνες εμποδίζουν και αυτές, ασθενώς όμως, τον πολλαπλασιασμό τους) ή δευτερευόντως και από τους μύκητες, και μετατρέπονται σε οξικό οξύ με αποτέλεσμα να αυξάνεται, όπως λέμε, η
ο οίνος ίσως δεν γίνει διαυγής και μπορεί να παραμείνει θολός. <sub>00, </sub>/<sup>0</sup>), υποδηλώνουν γενικώς οίνο μάλλον ασταθή και επιρρεπή σε δευτερογενείς ζυμώσεις (όταν αρχίσουν οι ζέστες της άνοιξης) με επακόλουθο, πέραν των άλλων, αύξηση της πτητικής οξύτητας. Με αναγωγικά σάκχαρα περισσότερα από 1,5lt/g(δύο στα χίλια, δηλ. 2 <sub>00 </sub>Αναγωγικά σάκχαρα σε ποσότητα ίση με 2/
ή και περισσότερο, τότε αρχίζει για τον οινοποιό μια μεγάλη περιπέτεια με αμφίβολα αποτελέσματα.lt/gΜόνο σε αυτή την περίπτωση το κρασί μας δικαιούται να ονομάζεται ξηρό (sec, dry) και βέβαια να θεωρείται οινολογικά επιτυχημένο. Διαφορετικά, αν δηλ. τα σάκχαρα είναι 2 για τους ερυθρούς οίνους (και κάτω από 0,9930 για τους λευκούς). Lt/Kg, είμαστε βέβαιοι ότι ο οίνος θα διαυγασθεί σύντομα και δεν θα επαναζυμωθεί. Συγχρόνως η τιμή της ειδικής πυκνότητας θα πρέπει να είναι κάτω από 0, 9980 <sub>00</sub>/<sup>0</sup>1,5<sub> </sub>Με αναγωγικά σάκχαρα λιγότερα από Be περισσότερους από 13,00 χωρίς να τον νερώσουμε, όταν δεν είμαστε σε θέση να τον ζυμώσουμε. Μην αφήνουμε μούστο με βαθμούς Συμπέρασμα:
ο ακριβής αλκοολικός τίτλος του νεογέννητου κρασιού μπορεί να μετρηθεί επακριβώς στο οινολογικό εργαστήριο). προαναφερθείσα πυκνότητα ((αντιστοιχούσα στον υπόψη αλκοολικό τίτλο)θεωρούμε ότι περατώθηκε η ζύμωση, όταν το κρασί έχει την τους αναμενόμενους οινοπνευματικούς βαθμούς (αλκοολικό τίτλο) του κρασιού που παρασκευάζουμε (κατά προσέγγιση). Με βάση τον πιο πάνω αλκοολικό τίτλο, , προσδιορίζουμε από το μπωμόμετρο (πυκνόμετρο)C<sup>0</sup>) (την έχουμε μετρήσει και καταγράψει πριν την έναρξη της ζύμωσης) ανηγμένους στη θερμοκρασία των 15Be (BaumeΜε δεδομένη τη γλυκύτητα του μούστου, εκπεφρασμένη σε βαθμούς πυκνότητας Προσδιορισμός του τέλους της Αλκοολικής Ζύμωσης: 5.

Η μέθοδος είναι προσεγγιστική, αφού τα σάκχαρα και το οινόπνευμα δεν είναι τα μόνα συστατικά του κρασιού που διαμορφώνουν την τελική πυκνότητα του κρασιού (ενώ στα μετρούμενα σάκχαρα συμπεριλαμβάνονται και ενώσεις που είναι μεν αναγωγικές αλλά δεν ζυμώνονται).
, μετρούμε τα αναγωγικά σάκχαρα στο εργαστήριο, και αν αυτά είναι κάτω του 1,5<sup>0</sup>/<sub>00</sub> (1,5 στα χίλια), θεωρούμε ότι περατώθηκε η ζύμωση. (ή κάτω από 0,9930 για τα λευκά)Lt) για τα κόκκινα κρασιά Kg/dw<0,9980 Lt (Kg/μετρούμε καθημερινά την ειδική πυκνότητα. Όταν αυτή πέσει κάτω από 0,9980 που είναι και το ασφαλέστερο, Εναλλακτικά,


Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2009 12:48 #2164 από Dolfin
Dolfin απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Αγαπητέ Κλασσικέ,
Είμαι νέος στην παραγωγή οίνου. Έχω βάλει μούστο από Αγιωργίτικο Νεμέας σε δρύϊνο βαρέλι.
Διερωτώμαι αν θα πρέπει να αδειάσω το βαρέλι σε 15 ημέρες, οπότε θα έχει τελειώσει η ζύμωση, όπως μου είπαν, για να αδειάσω την λάσπη και μετά να ξαναρίξω το κρασί μέσα στο βαρέλι.
Εσείς τι λέτε γι' αυτό;
Καμμιά συμβουλή πάνω στο θέμα;
Ευχαριστώ,
Dolfin

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/09/2009 12:27 #2169 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Δέν ξέρω άν μπορώ νά σέ φωτίσω, φίλε Dolfinκάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ακούω φίλους νά μιλάνε γιά μετρήσεις μέ ακρίβεια χιλιοστού ( , αλλά ό,τι θά σού
είπω βασίζεται στήν λογική καί στό αναμένομενο, τήν περπαρτημένη. Δέν έχω
επαρκή εμπειρία στά σχετιζόμενα μέ τήν μετάγγισι, διότι απλώς δέν μέ έχει
απασχολήσειSpyros) καί
άλλους μέ ευρηματικές λύσεις (Tom από τό Γύθειο στή «Άνθησι Κρασιού») καί κάπου
κομπλάρω. Είπαμε, «μέτρον», αλλά όχι καί νά χαθούμε στήν εύρεσι τού μέτρου! Καί
εσύ βρέ Tom, πού καθώς βλέπω, δέν διαφοροποιούμεθα στήν πρώτη ύλη καί τήν τεχνική
σέ γενικές γραμμές, μάλλον είσαι υπερβολικός. Τί φοβάσαι; ή θέλεις τήν
λεπτομέρεια στό τέλειο; Από τούς μούστους πού έχουν τήν περισσότερη λάσπη –
ψύχα (αλλά καί καί πιό “παχύ ” κρασί), είναι καί τό δικό μου (λόγω τού
ξερότοπου). Δέν χρειάσθηκε (μέχρις τούδε) νά μεταγγίσω ποτέ. Τραβάω λίγη λάσπη
από τόν πάτο τού βαρελιού μέ αναρρόφησι, μετά τίς 40 ημέρες, λίγο πρίν τό
κλείσω. Γιατί; Έτσι, επειδή ακούω νά τό λένε καί γιά νά μή φθάνη στό επίπεδο
τής κάνουλας, (άν καί τό βαρέλι τό βάζω πισώβαρο).


Τί θά σού έλεγα φίλε Dolfin:


Άν πρόκειται γιά λευκό οίνο, καί ανάλογα
τίς ποικιλίες πού έχουν τάσι οξειδώσεως, ναί, νά τό μεταγγίσης ενωρίς.


Γιά τά ερυθρά, δέν χρειάζεται νά
επείγεσαι. Μπορείς νά τό κάνης λίγο πρίν τό κλείσιμο, γύρω στό 40ήμερο. Άν,
όμως έχης κάποιο συγκεκριμένο λόγο πού συνδέται μέ είτε μέ τό γλέυκος, ή τό
βαρέλι, τότε θά πρέπη νά τό κάνης έγκαιρα, πρίν άν σού καταστή πρόβλημα.


Υποτίθεται πώς η μετάγγισις γίνεται σέ
νέο, καθαρό, βαρέλι, (άλλως θά έκανες αναρρόφησι τής λάσπης!). Τούτο σημαίνει
ότι άν τό βαρέλι είναι προβληματικό τό αλλάσσεις. Εφ’ όσον, όμως, χρησιμοποιείς
τό ίδιο θά πρέπη νά τό καθαρίσης – απολυμάνης. Άν πρόκειται γιά πλαστικό ή
ανοξείδωτο βαρέλι τά παρακάτω θεωρώ ότι είναι υπερβολές καί ότι θά αρκούσε ένα
καλό πλύσιμο. Στήν τελευταία, όμως, περίπτωσι καί ειδικά γιά τό ξύλινο βαρέλι,
τό πλένεις, ανάβεις ένα θειαφοκέρι μέσα περίπου γιά 10 λεπτά, τό αφήνεις νά
ξεμυρίση, τό ξεπλένεις πάλι καί μετά ένα ζεστό “λουτρό” μέ εκχύλισμα – τσάϊ από
θυμάρια, μαραθιές καί δάφνες, ελαφρό ξέπλυμα, στράγγισμα καί O.K.
- καί σέ κάθε περίπτωσι, ....... συμβουλεύεσθε τόν τόπκό σας οινολόγο!


.... καλά κρασιά! Καί


Γιά τό ντύσιμο τών σταφυλιών επήρα τά
σφουγγαράκια σιλικόνης τού μπάνιου, αυτά πού έχουν γιά νά κάνουν σαπουνάδα.
Όταν τό ξετυλίξης είναι μιά μεγάλη κάλτσα καί βγάζει 8-10 βρακάκια. Σημειωτέον
ότι σέ κάποιες περιπτώσεις, στίς Χλώρες, οι σφήκες καί αυτό τό έτρωγαν! Τού
χρόνου θά τό βάλω είτε διπλό ή σκληρότερο.


πορτοκαλάδα μέ ζάχαρη, νερό καί ένα
ελκυστικό, λουκούμι, νερόμελο μέ ξύδι, ή στιμένο σταφύλι μέ τά στέμφλα. Γιά δόλωμα: συνήθως στό μπουκάλι,


η υιοθετηθείσα μέθοδος τών μελισσάδων. Μιά ταύλα, ένα δόλωμα
καί περιμετρικά (όχι καί εφαπτόμενα) ποντικόκολλα! Βλέπε καί : «Η πιο
αποτελεσματική παγίδα για σφίγγες!» στήν :πολύ
αποτελεσματική
Εναλλακτική παγίδα καί http://www.beekeeper.gr/2008/09/blog-post_05.html Ειδικά γιά τά σρερσέγκια θά έλεγα.
Μόνον πού εδώ θά πρέπη νά φρεσκάρης πιό συχνά τό δόλωμα, (ψάρι, συκώτι, ή ά.).
Δέν εδοκίμασα τίς κονσέρβες τών petsΌμως σέ μιά περίπτωσι όπου έβαλα στιμένο
σταφύλι μέ τά στέμφλα, τό πρωΐ ήταν γεμάτο από πεταλούδες τής νύκτας. Δέν ξέρω
τί σόϊ είναι αυτό πού λένε ευδεμίδα, (δέν μέ έχει απασχολήσει), αλλά μήπως
αυτός ο τρόπος συνιστά μιά αποτελεσματική μέθοδο παγιδεύσεώς της; πού λένε οι μελισσάδες.


Η θεωρία τού γκίλτου πού εξέθεσα στήν
προηγουμένη καταχώρησι, ...άκυρη. Δέν αποδίδει. Αντ’ αυτού θά σάς είπω τί έκανε
ένας χωρικός πού εκεί όπου ετοίμαζε ένα σφαχτό. Αφού είδε καί από’είδε, τόν
εσταυρώσανε οι σφήκες, επήρε ένα τελλάρο όπου είχε κάτι υπόλοιπα κρέατος καί
είχε μαζευτεί λεφούσι η σφήκα, τό άδειασε, έβαλε ένα μεγάλο κομμάτι λίπους
αλειμένο μέ λανέϊτ, (τό εσκέπασε μέ έμα άλλο τελλάρο γιά λόγους ασφαλείας) καί
σέ μιά ώρα είχε γεμίσει μισό καφάσι σφήκες! Σημ. Τό λανέϊτ έχει απαγορευθή,
βρέστε κάτι άλλο καί μή ξεχνάτε, αφήνετε πρώτα νά συνηθίσουν τό γεύμα τους καί
μετά βάζετε δηλητήριο.


Τέλος, μή ξεχνάτε, όπως λένε καί οι
μελισσάδες: Τό καλοκαίρι παλεύεις μέ ένα πληθυσμό χιλιάδων, ενωρίς τήν άνοιξι
καί αργά τό φθινόπωρο πιάνεις τίς μαννάδες.


Τά πετούμενα:


δέν αλλάζουν καί τά κλήματα πού προτιμούν.
Τά ίδια κλήματα κάθε χρόνο, μέ ιδιατέρα προτίμησι στά μαύρα, κυρίως τά
Σταυροστάφυλα καί τά Μαυρολιάτικα. Η ζημιά τους όμως είναι προβλέψιμη καί δέν
συγκρίνεται μέ εκείνη τών σφηκών. Μέ τίς κίσσες δέν ήλλαξε τίποτα, ούτε καί πρόκειται! Όπως, επίσης


Η απληστία καί η αδηφαγία, όμως
θά καταλληξουν σέ αρνητικό αποτέλεσμα, από όπου καί άν προέρχονται. ....., άστα! Καί τί νά
κάνης, αφού όπως λέγει καί ένα ψαλμός “ ... όλα Σέ προσδοκούν τήν τροφήν δούναι
...”. Τί μένει;
KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2009 11:54 #2176 από Dolfin
Dolfin απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Σ' ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική σου απάντηση.
Τελικά δεν είναι και τόσο απλό η παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Θέλει μεράκι.
Dolfin

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2009 14:06 #2285 από zico
zico απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
<div>
Σύντροφοι (είτε σημειολογικά είτε όπως θέλει ο καθένας το παίρνει) συγχαρητήρια.

Είμαι νέος στο FORUM και πραγματικά άνοιξε ένα παράθυρο επικοινωνίας.

Γιατί ξέρετε υπάρχει μεγάλη μοναξία εκεί έξω................
</div>

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/11/2009 21:43 #2316 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Ο οίνος όχι μόνον "ευφραίνει καρδίας" αλλά και ενώνει και κάνει φίλους! επομένως η ενασχόληση με θέματα που άπτονται της αμπελουργίας και οινολογίας μέσα από site μας πραγματικά "ανοίγει" παράθυρα στην ψυχή μας!

Καλώς όρισες!

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.245 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ