file Μεταμπισουλφίτ

Περισσότερα
28/09/2008 16:24 #560 από mitsos1147
mitsos1147 δημιούργησε το θέμα: Μεταμπισουλφίτ
Είναι το πρώτο μήνυμα μου στο υπέροχο χώρο που φτιάξατε και θα ήθελα, αφού πρώτα χαιρετίσω όλη την παρέα, να σας συγγχαρώ για την προσπάθειά σας! Νομίζω είναι κάτι που έλειπε για τα ελληνικά δεδομένα.
Η απορία τώρα έχει να κάνει με τη δοσολογία του μεταμπισουλφίτ.
Ποια πρέπει να είναι η δόση όταν πρόκειται για μούστο και ποια όταν πρόκειται για σταφυλοπολτό;
Ποιους άλλους παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπόψιν;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2008 16:40 #562 από ampelourgos
ampelourgos απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφίτ

mitsos1147 κ αλωσόρισες,

Η δοσολογία έχει ως εξής:

Για μούστο 10-25 g / 100 lt -> 1-2.5g /10 lt

Για κρασί 2-4 g / 100 lt -> 0.2 -0.4 g /10 lt



Για θειώδη ανυδρίτη το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο από την νομοθεσία είναι 210mg /lt ( 1 γραμμάριο μεταμπισουλφίτ περιέχει ~ 0,52 SO <sub>2</sub> ). Έτσι με 10 γραμμάρια μεταμπισουλφίτ έχουμε ~5 γραμμάρια θειώδη ανυδρίτη.


Αυτές είναι οι βασικές τιμές που καλό είναι να μην τις ξεπερνάς. Επίσης το συνολικό θειώδες δεν μπορείς να το μετρήσεις μόνος σου, καλό είναι να πάς τον μούστο / κρασί σε έναν χημικό για μέτρηση και έλεγχο.

...καλά κρασιά...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Billys4

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/09/2008 00:35 #563 από mitsos1147
mitsos1147 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφίτ
Σ' ευχαριστώ αμπελουργέ για την ανταπόκρισή σου!
Μια διευκρίνιση μόνο.
Όταν πρόκειται για ερυθρή οινοποίηση Θα υπολογίσουμε 10-25 g / 100 lt σταφυλοπολτού ή θα υπολογίσουμε σε πόσο σταφυλοπολτό περιέχονται 100 lt μούστου για ρίξουμε 10-25 g μεταμπισουλφίτ;
Κάνω αυτή την ερώτηση γιατί εγώ έριξα 15 γραμμ. μεταμπισουλφίτ στα 100 lt σταφυλοπολτού και μου 'ρχεται μια άσχημη μυρωδιά που πιθανό να ωφείλεται σ' αυτό.
Ευχαριστώ και πάλι!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/09/2008 17:01 #565 από ampelourgos
ampelourgos απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφίτ

Μέχρι τώρα υπολογίζω τον σταφυλοπολτό – αλλά με βάζεις σε σκέψεις!.

Συνήθως προσθέτω 10-12g /100lt την αρχή και άλλα τόσα με το τέλος του βρασμού.

Η μυρωδιά που λες μήπως προέρχεται από τα στέμφυλα που έχουν μείνει παραπάνω απ’ όσο πρέπει επάνω και έχουν στεγνώσει;

Καλό είναι να ανακατεύεις το μούστο, ώστε να βρέχονται τα στέμφυλα και να προλαβαίνεις κάποια μυρωδιά μούχλας από αυτά.



...καλά κρασιά...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2022 17:51 #29968 από Billys4
Billys4 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφίτ
Καλησπερα σε ολους.Μετα το πατημα των σταφυλιων και εννοειται πριν καν αρχισει η αλκοολικη ζύμωση προσθεσα μεταμπισουλφιτ καλιου 8gr\100lt σε σταφυλομαζα 800lt. Επειτα εκανα αφαιμαξη 90 λιτρων ροζε. Καποιοι φιλοι μου λενε πως μεταμπισουλφιτ ριχνουμε ΜΟΝΟ μετα το τελος της ζυμωσης οταν και το γλευκος θα χει γινει κρασι και πως με τετοια ποσότητα μεταμπισουλφιτ στο γλευκος δεν προκειται να ξεκινησει η αλκοολικη ζύμωση ΠΟΤΕ. Τα φωτα σας παρακαλω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2022 18:09 #29969 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφίτ
Έριξες σωστά, άστους να λένε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, alexandros.k, lyggas, Billys4

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2022 18:11 #29970 από Billys4
Billys4 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφίτ
Ευχαριστω Κωστα για την απαντηση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.275 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ