Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 520
02/09/2017 01:05 - 02/09/2017 01:09 #23540
από SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
SPYROS απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Αγαπητέ Κοκολάκη:
1. Τα μπωμόμετρα (που είναι πυκνόμετρα) και τα διαθλασίμετρα, μετρούνε πυκνότητα σακχαρούχων διαλυμάτων, δηλ. ποσότητα σακχάρων στο διάλυμα, συνεπώς και στον μούστο. Κάθε μετρούμενη ένδειξη Baume ενδιαμέσως της ζύμωσης δεν είναι αληθής τιμή αλλά εικονική [φαινομένη] λόγω της παρουσίας του, εν τω μεταξύ, δημιουργηθέντος οινοπνεύματος που ρίχνει την πυκνότητα, σε συνάρτηση και με το πως μετρούμε τα baume αυτά, δηλ. με διαθλασίμετρο (γενικής χρήσεως) ή με πυκνόμετρο/μπωμόμετρο. Οι δύο αυτές ενδείξεις ταυτίζονται στα σακχαρούχα διαλύματα, διαφέρουν ελαφρώς στον αζύμωτο μούστο, και διαφέρουν πολύ περισσότερο στον εν ζυμώσει μούστο.
Άπαξ λοιπόν και άρχισε η ζύμωση ξέχασε τα μπωμόμετρα και τα διαθλασίμετρα για μέτρηση και εκτίμηση της ακριβούς τιμής των μπωμέ, δηλ. των σακχάρων (τα διαθλασίμετρα άλλωστε, σε πλήρως ζυμωμένο μούστο, δείχνουν όλα περίπου 5 έως 7 μπωμέ!!!!!!!!!!!!!!!!!). Το μεν διαθλασίμετρο μας είναι άχρηστο, συσκεύασέ το και αποθήκευσέ το για να ξαναμετρήσεις του χρόνου τον αζύμωτο μούστο σου. Το μπομώμετρο όμως σου χρειάζεται ακόμη (προκειμένου όμως να χρησιμοποιηθεί ως πυκνόμετρο), μόνο και μόνο για να μετρήσεις την πυκνότητα στο τέλος της ζύμωσης προκειμένου να συμπεράνεις αν τελείωσε ή όχι.
2. Την εκτίμηση πέρατος της ζύμωσης την διαπιστώνουμε με μέτρηση της πυκνότητας, η οποία πραγματοποιείται με μπωμόμετρα (είναι ειδικά πυκνόμετρα που λέγονται και μουστόμετρα).
Στα λευκά κρασιά θεωρούμε ότι όταν η πυκνότητα πέσει στα 0,993 κιλά/λίτρο (ή πιο κάτω), το κρασί κατά τεκμήριο ζυμώθηκε πλήρως. Στα κόκκινα το κριτήριο είναι 0,998 (ή πιο κάτω).
Δες και παλαιότερη τοποθέτησή μου εδώ:
www.ampelourgos.gr/forum/search?query=άχρηστο&searchdate=all&childforums=1&catids=7
SPYROS
1. Τα μπωμόμετρα (που είναι πυκνόμετρα) και τα διαθλασίμετρα, μετρούνε πυκνότητα σακχαρούχων διαλυμάτων, δηλ. ποσότητα σακχάρων στο διάλυμα, συνεπώς και στον μούστο. Κάθε μετρούμενη ένδειξη Baume ενδιαμέσως της ζύμωσης δεν είναι αληθής τιμή αλλά εικονική [φαινομένη] λόγω της παρουσίας του, εν τω μεταξύ, δημιουργηθέντος οινοπνεύματος που ρίχνει την πυκνότητα, σε συνάρτηση και με το πως μετρούμε τα baume αυτά, δηλ. με διαθλασίμετρο (γενικής χρήσεως) ή με πυκνόμετρο/μπωμόμετρο. Οι δύο αυτές ενδείξεις ταυτίζονται στα σακχαρούχα διαλύματα, διαφέρουν ελαφρώς στον αζύμωτο μούστο, και διαφέρουν πολύ περισσότερο στον εν ζυμώσει μούστο.
Άπαξ λοιπόν και άρχισε η ζύμωση ξέχασε τα μπωμόμετρα και τα διαθλασίμετρα για μέτρηση και εκτίμηση της ακριβούς τιμής των μπωμέ, δηλ. των σακχάρων (τα διαθλασίμετρα άλλωστε, σε πλήρως ζυμωμένο μούστο, δείχνουν όλα περίπου 5 έως 7 μπωμέ!!!!!!!!!!!!!!!!!). Το μεν διαθλασίμετρο μας είναι άχρηστο, συσκεύασέ το και αποθήκευσέ το για να ξαναμετρήσεις του χρόνου τον αζύμωτο μούστο σου. Το μπομώμετρο όμως σου χρειάζεται ακόμη (προκειμένου όμως να χρησιμοποιηθεί ως πυκνόμετρο), μόνο και μόνο για να μετρήσεις την πυκνότητα στο τέλος της ζύμωσης προκειμένου να συμπεράνεις αν τελείωσε ή όχι.
2. Την εκτίμηση πέρατος της ζύμωσης την διαπιστώνουμε με μέτρηση της πυκνότητας, η οποία πραγματοποιείται με μπωμόμετρα (είναι ειδικά πυκνόμετρα που λέγονται και μουστόμετρα).
Στα λευκά κρασιά θεωρούμε ότι όταν η πυκνότητα πέσει στα 0,993 κιλά/λίτρο (ή πιο κάτω), το κρασί κατά τεκμήριο ζυμώθηκε πλήρως. Στα κόκκινα το κριτήριο είναι 0,998 (ή πιο κάτω).
Δες και παλαιότερη τοποθέτησή μου εδώ:
www.ampelourgos.gr/forum/search?query=άχρηστο&searchdate=all&childforums=1&catids=7
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 02/09/2017 01:09 από SPYROS.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Κοκολακης
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 20
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
02/09/2017 11:12 #23541
από Κοκολακης
Κοκολακης απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!Σπύρο αυτο που δεν κατανοώ ειναι το εξής...δηλαδή στα κοκκινα κρασια η ένδειξη περατος της ζυμωσης ειναι η ιδια..ειτε μιλαμε για ξηρο ειτε για ημιγλυκο ειτε για γλυκο??Το μπωμομετρο που αναφερεις ειναι το κλασσικο μπωμομετρο σωστα?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 520
02/09/2017 11:55 #23542
από SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
SPYROS απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
1. Μιλάμε πάντα για ξηρό κρασί.
Τα γλυκά και τα ημίγλυκα έχουν πυκνότητα πάνω από d=1,000 κιλά/λίτρο (όσο πιο γλυκά τόσο μεγαλύτερη), η οποία δεν έχει καμμία σχέση με τα πραγματικά ζάχαρα που περιέχονται στο κρασί, δηλ. είναι ψευδής ένδειξη λόγω της παρουσίας οινοπνεύματος.
2. Εννοώ το κλασικό μπωμόμετρο που ξέρουμε όλοι μας, με πορτοκαλί. άσπρη και μπλέ κλίμακα.
SPYROS
Τα γλυκά και τα ημίγλυκα έχουν πυκνότητα πάνω από d=1,000 κιλά/λίτρο (όσο πιο γλυκά τόσο μεγαλύτερη), η οποία δεν έχει καμμία σχέση με τα πραγματικά ζάχαρα που περιέχονται στο κρασί, δηλ. είναι ψευδής ένδειξη λόγω της παρουσίας οινοπνεύματος.
2. Εννοώ το κλασικό μπωμόμετρο που ξέρουμε όλοι μας, με πορτοκαλί. άσπρη και μπλέ κλίμακα.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Κοκολακης
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 20
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
02/09/2017 12:49 #23543
από Κοκολακης
Κοκολακης απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- GiannisAgiannis
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 31
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
25/11/2017 17:15 #24796
από GiannisAgiannis
GiannisAgiannis απάντησε στο θέμα: Κατασκευη ημιγλυκου κρασιου
Καλησπέρα!
Ακολούθησα αυτη τη μέθοδο και το κρασί μου τώρα έιναι ημίγλυκο αλλά έχει μια πολλή έντονη μυρωδιά απο αλκοολ, που στην αρχή δεν υπήρχε. Το τσίπουρο το έριξα μέσα την 4 μέρα.
Τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω ?
Ακολούθησα αυτη τη μέθοδο και το κρασί μου τώρα έιναι ημίγλυκο αλλά έχει μια πολλή έντονη μυρωδιά απο αλκοολ, που στην αρχή δεν υπήρχε. Το τσίπουρο το έριξα μέσα την 4 μέρα.
Τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω ?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 758
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
25/11/2017 20:13 #24800
από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Κατασκευη ημιγλυκου κρασιου
Στα λευκά κρασιά θεωρούμε ότι όταν η πυκνότητα πέσει στα 0,993 κιλά/λίτρο (ή πιο κάτω), το κρασί κατά τεκμήριο ζυμώθηκε πλήρως. Στα κόκκινα το κριτήριο είναι 0,998 (ή πιο κάτω).
Σας παρακαλω βοηθεια γιατι μπερδευομαι.. Η ενδειξη 0,993 δεν ειναι μεγαλυτερη σε οινοπνευμα απο την ενδειξη 0,998??
Σας παρακαλω βοηθεια γιατι μπερδευομαι.. Η ενδειξη 0,993 δεν ειναι μεγαλυτερη σε οινοπνευμα απο την ενδειξη 0,998??
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.049 δευτερόλεπτα
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Οίνος
- Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου