file Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου

Περισσότερα
23/11/2011 13:06 #6167 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Λοιπόν, έχουμε και λέμε , 13.5 σημαίνει περίπου 14 δατ, και18 γράδα ίσον 45 αλκοολικοί βαθμοί.

Επομένως για γλυκό κρασί η αναλογία είναι ένα μέρος τσίπουρου με δυο μέρη μούστου

Εάν θέλεις να κάνεις ημύγλυκο κρασί , μειώνεις την αναλογία του τσιπουρου.

Ένας άλλος τρόπος είναι ,να συμπυκνώσεις το σταφύλι πάνω στα πρέμνα,7-10 μέρες πριν το τρύγο σπας τα κοτσάνια του σταφυλιού με ένα μυτοτσίμπιδο επιδιώκοντας έναν μούστο γύρω στα 20 μπωμέ. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι καθυστερεί πολύ η ζύμωση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/11/2011 08:39 #6171 από lempeti
lempeti απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Σ΄ευχαριστω πολυ.!!!!!

Συμφωνα με τα προηγουμενα και οσα διαβασα η αναλογια ειναι 1:2 δηλ. 1 λιτρο τσιπουρο ( 45 αλκολικων βαθμων ) σε 2 λιτρα μουστο ( με μπομε 14 ).

Για του χρονου σκεφτομαι να παρω, μοσχατο Πατρων με καμπερνε, που εχω εγω και να το κανω λιαστο, για 4-5 μερες ( σε ξυλινες παλετες ) και μετα να παρω μουστο ( αφου το μετρησω ) γυρω στους 20 βαθμους μπομε. Σωστα.???

Το καμπερνε το τρυγαω γυρω στους 13 βαθμους περιπου. Τα σταφυλια οταν τα λιαζουμε πρεπει να ειναι με τα κοτσανια τους, η να τα βγαλουμε για να μεινουν μονο οι ρογες.( δεν θα σταφυδιασουν ομως.) ??? Πως τα παταμε.???

Και κατι τελευταιο. Οταν λες οτι αργη η ζυμωση ( που δεν με πειραζει ) ποσες μερες περιπου δηλαδη.??? Το δικο μου συνηθως σε 1-2 μερες το πολυ ξεκιναει το βρασιμο, αυτη η μεθοδος ποσο περιπου κανει.???

Ευχαριστω.!!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/11/2011 03:55 #6174 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Αγαπητέ/ή Lempeti ,ναι περίπου 20 είναι οι επιδιωκόμενοι βαθμοί,τα σταφύλια τα λιάζουμε ολόκληρα, όσο γίνεται πιο άθικτα ,τα πατάμε κανονικά όπως και τα άλλα σταφύλια .

Οταν λέω αργή ζύμωση ενοώ ότι αργεί η ολόκλήρωση, το δικό μου ήδη έχει φτάσει στις 55 ημέρες [είναι στα τελειώματα].

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/11/2011 08:47 #6175 από lempeti
lempeti απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Σ΄ευχαριστω πολυ και παλι φιλε μου για της συμβουλες σου , την καταλαβα την διαδικασια και ευχομαι του χρονου να εχω ενα γλυκο κρασι, το ιδιο ευχομαι και σε σενα και σε ολους στο forum.!!!!

Nα εχουμε την υγεια μας και να απολαμβανουμε τους καρπους των προσπαθειων μας.!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/11/2011 12:45 #6182 από apostolisna
apostolisna απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Καλησπέρα . Θέλω να ρωτήσω αν έχει δοκιμάσει κανείς να κάνει γλυκό κρασί με μελί

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/11/2011 10:45 #6190 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
Φίλε Αποστόλη έχω κάνει ξηρό κρασί από μέλι ,δεν μου άρεσε ,ο μελισοκόμος όμως, που μου έδωσε το μέλι, το κατανάλωσε με μεγάλη ευχαρίστηση.

Πάντως οι αρχαίοι Ελληνες συνήθιζαν να γλυκαίνουν το κρασί τους με μέλι.

Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/05/2014 22:30 #15198 από mioannis
mioannis απάντησε στο θέμα: Κατασκευη ημιγλυκου κρασιου
Ψάχνοντας για παρασκευή ημίγλυκου έπεσα σε παλία δημοσίευση η οποία όμως παραμένει πάντα επίκερη για πολλούς από εμάς. Άν θέλουμε να αποφεύγουμε τις πάντα καλές πρακτικές μέθοδους και μας αρέσουν τα μαθηματικά παραθέτω εξίσωση με την οποία υπολογίζεται η ο όγκος του απόσταγματος που πρέπει να προστεθεί σε κρασί α βαθμού για να πάει σε β βαθμού,

ΑΥΞΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ
ΕΞΙΣΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΡΑΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Οα = ( Ο2 x B 2 – O1 x B1) /Βα

Οα= Όγκος Αποστάγματος υψηλού βαθμού (πχ 45 % v)
Ο2= Όγκος τελικού διαλύματος ( πχ κρασί + 100 λίτρων + )
Ο1 = Όγκος αρχικού διαλύματος (πχ κρασί 100 λίτρων)
Β2 = Βαθμοί τελικού διαλύματος ( πχ κρασί 15%)
Β1 = Βαθμοί αρχικού διαλύματος (πχ κρασί 12 % )
Παράδειγμα. Έχω κρασί 12% και θέλω να το αναμείξω με τσίπουρο 45% ώστε να πάρω κρασί 15%. Ποιος όγκος τσίπουρου πρέπει να προστεθεί στο κρασί των 12 βαθμούς για να φτάσει τους 15 βαθμούς ?.
Εφαρμόζοντας τον παραπάνω τύπο έχω
Οα= (100 Χ 15 – 100 Χ 12 ) / 45 = (1500-1200)/45 = 300/45 = 6,67 λίτρα τσίπουρο.
Γιάννης Μ..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, OSSA

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2014 08:03 #16719 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Κατασκευη ημιγλυκου κρασιου
Πρακτικα.. Αν βαλουμε τσιπουρο τοσο ωστε να μηδενισει το μπωμομετρο δεν θα εχουμε μεσα το αλκοολ που θα παραγοταν απο τ ζυμωση? Εαν ναι τοτε μενει να υπολογισουμε την επιπλεον ποσοτητα τσιπουρου μεχρι να φτασει στους 15 βαθμους (αλλα και γιατι να φτασει τους 15? θεωρω απιθανο το να παθει κατι αν ειναι καλο κρασι).
Ολο ομως αυτο με αλκοολ και σταφυλοσακχαρο ειναι δυναμιτης (σχεδον λικερ), εγω για μενα κανω το εξης... σε καλο μπρουσικο ριχνω μεσα υποκαταστατα ζαχαρινης, (αυτα για τ διαιτα, τ γλυκαντινες τες πα δε θυμαμαι τωρα τ ονομα) και γινεται τελειο χωρις να φορτωνω θερμιδες κτλ, απλα γλυκαινει η γευση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/08/2017 21:51 #23522 από Κοκολακης
Κοκολακης απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου
καλησπερα!Θα ηθελα μια διευκρίνηση πανω σε αυτο το θεμα...μετα το περας της ζυμωσης εφόσον θα υπαρχουν αζυμωτα σάκχαρα είτε στον γλυκο ειτε στον ημιγλυκο οινο..τοτε η ένδειξη στο μπομομετρο δεν θα ηταν μηδεν..οπως θα συνέβαινε σε ενα ξηρο κρασί,αλλα θα μας εδειχνε καποια τιμή των σαχκαρων που θα ειχαν μεινει αζυμωτα σωστα???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/08/2017 07:26 #23523 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Κατασκευη υμιγλυκου κρασιου

Κοκολακης έγραψε: καλησπερα!Θα ηθελα μια διευκρίνηση πανω σε αυτο το θεμα...μετα το περας της ζυμωσης εφόσον θα υπαρχουν αζυμωτα σάκχαρα είτε στον γλυκο ειτε στον ημιγλυκο οινο..τοτε η ένδειξη στο μπομομετρο δεν θα ηταν μηδεν..οπως θα συνέβαινε σε ενα ξηρο κρασί,αλλα θα μας εδειχνε καποια τιμή των σαχκαρων που θα ειχαν μεινει αζυμωτα σωστα???



Οταν δειχνει μηδεν δεν εχει ολοκληρωθει η ζυμωση, πρεπει να δειξει πιο κατω στο ξηρο κρασι γιατι η αλκοολη μειωνει το ειδικο βαρος. Το μουστομετρο ακαδημιας τα δειχνει ολα παρατηρησε το και θα καταλαβεις. Επισης.. το μουστομετρο μετραει σωστα μονο στην αρχη και στο τελος, οι ενδιαμεσες μετρησεις ειναι μονο ενδεικτικες για την πορεια της ζυμωσης γιατι περιεχεται και αλκοολη και σακχαρα ταυτοχρονα,
Ο Σπύρος το εχει απαντησει διεξοδικα, ψαξε τις αναρτησεις του.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.061 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ