file Χρήση Μπετονίτη

Περισσότερα
11/11/2011 13:04 #6110 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Σε χρήση μπεντονίτη μετά την ζύμωση, πόσες μέρες χρειάζεται για να ολοκληρώσει την δράση του;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2011 05:02 #6112 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
μία εβδομάδα

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/11/2013 12:41 #12037 από NAP
NAP απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
***Σπύρο, είχα την τύχη να μπω τώρα σε αυτο το μπλογκ, και πιστεύω πως πρέπει να ξέρεις πως ο μπεντοντίτης δεν κάνει "καθαρίζει"¨τον οίνο , αλλα η δουλειά του είναι η πρωτεϊνική σταθεροποιήση , δηλαδή καθιζάνει τις πρωτεϊνες που έχει ο οινος και αποφευγεται έπειτα το πρωτεϊνικό θόλωμα. Απλά λόγο των συμπλόκων που δημιουργεί παρασύρει χρωστικές και "καθαρίζει" ανοίγει το χρώμα, την δουλειά αυτή ομως την κάνουν κυρίως άλλες κόλλες.***

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/08/2018 10:49 #25831 από scienceshop
scienceshop απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Διαδικασία για την προσθήκη μπεντονίτη στο κρασί σας.
Διάλυση του μπεντονίτη σε δεκαπλάσια ποσότητα χιλιαρχού νερού (30ο C έως 50o C): γρηγορότερο φούσκωμα). Ομογενοποίηση και Αναμονή μερικών ωρών (αναγκαίες για το φούσκωμα). Αργή προσθήκη στο προϊόν κατά μια ανακύκλωση ή με μια δοσομετρική αντλία. Παρατήρηση: η θερμοκρασία κατά την κατεργασία πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να είναι πάνω από τους 10 o C για να επιτυγχάνει γρήγορη διαύγαση και καλύτερη προσρόφηση των πρωτεϊνών

Δοσολογία.
1) στο γλεύκος, από 10,0 γρ. έως 30,0 γρ. ανά ΗL.
2) στον oivo, από 25,0 γρ. έως 100,0 γρ. ανά ΗL.
Ο μπεντονίτης χρησιμοποιείται στους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους.
Προσοχή στην δοσολογία,διότι ο μπεντονίτης είναι ένας παράγοντας "λείανσης" που σημαίνει ότι αφαιρεί διάφορες ενώσεις από το κρασί σας. Μπορεί να μειώσει ή να αφαιρέσει αρώματα, γεύσεις, καθώς και χρώμα. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τις γεύσεις και τα αρώματα, ωστόσο, δεν θέλετε να θυσιάσετε και τον χαρακτήρα της ποικιλίας διότι θα λείπει αυτό πο το κάνει ξεχωριστό.

Πηγή

www.scienceshop.gr | ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2020 12:10 - 27/09/2020 12:20 #28626 από NikVak
NikVak απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη

PAKSIMADIS έγραψε: ο μπετονίτης είναι καλύτερα να προστίθεται στην αρχή στο μή ζυμώμενο γλεύκος, γιατί τότε η λάσπη που δημιουργείται μετά τη ζύμωση δεν είναι μεγαλύτερη σε όγκο από αυτή που δημιουργείται χωρίς την προσθήκη μπετονίτη. αν προστεθεί μετά σχηματίζει ογκώδες ίζημα το οποίο είναι δύσκολο να διαχωριστεί με απλή μετάγγιση.


Ξέρω ότι έχουν περάσει χρόνια, αλλά είπα ας κάνω την ερώτηση:

αν προστεθεί μετά την ζύμωση....
-α. Από ότι έχω καταλάβει μπαίνει πριν κάνω την μετάγγιση στο βαρέλι που θα μείνει μέχρι το χειμώνα που θα το εμφιαλώσω ε; Κάποιος μου είπε ότι αφού έκανε την μετάγγιση, τον χειμώνα, μερικές μέρες πριν κάνει εμφιάλωση, άνοιξε το βαρέλι και τον πρόσθεσε (αυτό αγχώνει λίγο καθότι αναιρεί όλες τις προσπάθειες που κάνω να μην κουνηθεί/αναδευτεί/μείνει ανοιχτό και πάρει αέρα)
-β. και δηλαδή στην περίπτωσή μου που δεν έχω φίλτρο, και κάνω απλή μετάγγιση με αντλιούλα προσέχοντας να μην τραβήξω λάσπη, θα την πατήσω, δεν θα είναι εύκολος ο διαχωρισμός;

και αν είναι να μπει "στην αρχή"...
-γ. εννοούμε αφού γίνει απολάσπωση, αλλά πριν αρχίσει η ζύμωση ή (γιατί νομίζω ότι είχα βρει κάπου) τις πρώτες μέρες ζύμωσης;
-δ. σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορώ να κάνω την μέτρηση σταθεροποίησης με θέρμανση και θολερόμετρο (έχω πρόσβαση)ε; αυτό γίνεται από ότι κατάλαβα στο κρασί για υπολογισμό της δόσης, όχι στο γλεύκος.. σωστά; τότε πως υπολογίζω την δόση;

*μιλάω για λευκό (και όπως φαντάζομαι καταλάβατε, οικιακή παραγωγή). Απλά κάθε χρονιά θολώνει (γιατί στο νησί δεν κάνει και πολλά κρύα)...
ευχαριστώ!
Τελευταία διόρθωση: 27/09/2020 12:20 από NikVak.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.046 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ