file ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ

Περισσότερα
18/12/2010 04:27 #4537 από pafsilipoclub
pafsilipoclub απάντησε στο θέμα: ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να προσθέσει κάποιος σε ένα κρασί που κάνει ο ίδιος για τον εαυτό του χημικά πρόσθετα όπως θειώδη ανυδρίτη ή αραβικό κόμμι, αφού όλα είναι εν δυνάμει αλλεργιγόνα για τον ανθρώπινο οργανισμό και καταστρέφουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Οι γιατροί λένε ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες και τον οργανισμό. Αφού όμως και οι ερασιτέχνες τρέχουν στην αντιβίωση τότε ενισχύω την πεποίθηση ότι το καλύτερο κρασί είναι το λιγότερο φαρμακωμένο. Ύστερα από όλα αυτά είναι μύθος να λέμε πως το κρασί είναι το παραγόμενο προιόν της φυσιολογικής ζύμωσης του χυμού του καρπού της αμπέλου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/12/2010 06:35 #4540 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ
συμφωνώ, αλλά χωρίς μεταμπισουλφίτ το λεγόμενο φυσικό κρασί δεν αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι είναι καταδικασμένο να καταναλωθεί φρέσκο.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΡΑΣΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΩΡΙΣ ΘΕΙΩΔΗ.Πρέπει αυτό τελικά να το αποδεχτούμε, αλλά μόνο αυτό,όχι τις άλλες προσθήκες.
στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες παράγεται το λεγόμενο φυσικό κρασί, το οποίο προέρχεται από βιολογικούς και βιοδυναμικούς αμπελώνες και χωρίς χρήση πρόσθετων ( ούτε μεταμπισουλφίτ ) αλλά είναι πολύ δύσκολα κρασιά με έντονη ως υπερβολική πτητική οξύτητα( συχνά πάνω από 0.7), με έντονα αρώματα και χρώματα οξείδωσης και απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν πολύπλοκο ουρανίσκο αλλά και σε όσους έχουν ως" μότο" τον φυσικό και οργανικό τρόπο διατροφής.Είναι νομίζω για τον καθένα προσωπική επιλογή.Προσωπικά εδώ και 11 χρόνια θειώνω μόνο τα κρασιά μου με τις πιο μικρές δόσεις μεταμπισουλφίτ λόγω χρήσης άριστης πρώτης ύλης και δεν προσθέτω απολύτως τίποτα άλλο.Για παράδειγμα αναφέρω ότι τα κρασιά μου είναι από 10,9 % vol μέχρι και 13,5 % vol, με οξύτητες από 6,9 ως 3,4 σε αναγωγή σε τρυγικό οξύ, και πτητική από 0,31 ως 0,39 πάντα από την ίδια πρώτη ύλη και ανάλογα τη χρονιά.Ένα ροζέ που έχω κάνει αν και χαμηλόβαθμο 10,9 vol και με μεγάλη οξύτητα 6,9 έχει πολλούς οπαδούς, αν και είναι νούμερο ένα κρασί για βελτίωση σύμφωνα με τα νούμερα, π.χ. μια μόνο απλή διόρθωση με προσθήκη ζαχάρων στη ζύμωση θα έδεινε ένα πιο βαρβάτο, ευκολόπιοτο κρασί αλλά δε θα ήταν η αποτύπωση της χρονιάς του, θα ήταν άλλο κρασί.Για μένα αυτό είναι πιο κοντά στην αλήθεια, στην ίδια τη φύση.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/12/2010 07:00 #4541 από cverros
cverros απάντησε στο θέμα: ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ
Είναι απλό: θειωδη ανυδρίτη διότι χωρίς αυτόν το κρασί είναι καταδικασμένο να γίνει ξύδι και αραβικό κόμμι διότι κάτι σου πήγε στραβά και δε νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να χύσεις το κρασί σου!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/12/2010 15:01 #4545 από pafsilipoclub
pafsilipoclub απάντησε στο θέμα: ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ
Μία ποικιλία σταφυλιού όταν θέλει να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της πρέπει να τα αναδείξει χωρίς πρόσθετα συστατικά. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την προσεκτική και σχολαστική καθαριότητα σε όλα τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία και σκεύη, με στόχο και προσήλωση σε υγιέστατους καρπούς ,και με τον τρύγο στην βέλτιστη ωρίμανση του καρπού. Όταν τα σταφύλια που φθάνουν στο πάτημα είναι σε άριστη κατάσταση, δεν είναι αναγκαία τα πρόσθετα άλατα του θειώδη ανυδρίτη ή της σάκχαρης κ.τ.λ. Το ίδιο το σταφύλι κατά την ζύμωση παράγει (ανάλογα με τους ζυμομύκιτες) αρκετή ποσότητα θειώδη. Έπειτα σήμερα έχουμε πολλούς τρόπους να αποφύγουμε τις ευοξείδωτες προσβολές που ένας καλός οινοποιός έχει την υποχρέωση να τις γνωρίζει και να τις εφαρμόζει για την μέγιστη επιτυχία της ποιότητας χωρίς δεκανίκια. Από την Ελληνική νομοθεσία επιτρέπεται ο θειώδης σε μικρές ποσότητες αρκεί να αναγράφεται στην φιάλη , και αυτό για να προστατέψει τους επαγγελματίες, μα η προσθήκη σάκχαρης απαγορεύεται. Η μεγαλύτερη ποσότητα θειώδη και σάκχαρα καταστρέφει γευστηριακά το κρασί εντελώς και δεν μπορεί να μάς δώσει αυτό που μπορεί, ΥΓΕΙΑ και ΑΠΟΛΑΥΣΗ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη και χωρίς να θέλω να φανώ υπέρμαχος κάποιου (μότο), άλλωστε αυτό το forum είναι για την ανταλλαγή απόψεων και εγώ ως οινοχόος την χρειάζομαι, η πληρέστερη γνώση της πόσης και της οινοποίησης, διευρύνει τον ορίζοντα της ποιότητας και της απόλαυσης. Σας ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/12/2010 16:28 #4591 από skagio
skagio απάντησε στο θέμα: ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ
Τελικά θα μας πει κανείς που χρησιμοποίησε το αραβικό κόμμι τις εντυπώσεις του?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/12/2010 02:27 #4592 από cverros
cverros απάντησε στο θέμα: ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ
Γειά σας φίλοι και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
skagio, δεν εχω ενημερώσει ακόμα για το κόμμι, διότι περιμένω οριστικά αποτελέσματα. Μερικές παρατηρήσεις:
1. Εριξα ~250 ml στα 270 λίτρα, περιπου δηλ. 100 στα 100
2. Το κρασί δεν είχε διαυγαστεί ακόμα και ακόμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ τελείως. Πιστεύω ότι φταίει το κόμμι.Θα έπρεπε να κανω υπομονή και να το ρίξω σε πιο όψιμη φάση.
3. Γευστικά "μαλάκωσε" αλλά όπως όλα τα κόκκινα κρασιά, θελει χρόνο ακόμα
4. Πάντως θα το ξανακάνω του χρόνου, αλλα όταν υπάρχει πλήρης διαύγαση

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/12/2010 02:48 #4593 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ
Αγαπητέ cverros,

Άπαξ και έρριξες αραβικό κόμι σε θολό κρασί, το κρασί αυτό δεν μπορεί να καθαρίσει ποτέ. Και δεν μπορεί και να φιλτραριστεί.

Αυτό λένε οι οίκοι που σου το προμηθεύουν. Μου το είπε όμως και άνθρωπος που το χρησιμοποιεί. Εγώ δεν το χρησιμοποίησα ποτέ στα κρασιά μου, και δεν έχω σκοπό να το βάλω ποτέ, γιατί ως ερασιτέχνης, τα προορίζω για την οικογένειά μου και για τους φίλους μου. Και δεν κάνω και διαυγάσεις. Το μόνο που χρησιμοποιώ είναι το μεταμπισουλφίτ, γιατί χωρίς αυτό, κρασί καλό δεν γίνεται.



Καλό ή και άριστο κρασί γίνεται και χωρίς πρόσθετα. Δεν είναι τυχαίο οτι φέτος στο διαγωνισμό της Δράμας (σύλλογος: "Άμπελος & οίνος της Ηδωνίδας γής", πολύ αξιέπαινη προσπάθεια, απο παθιασμένους και αξιέπαινους χομπίστες του είδους), τα κόκκινα κρασιά μου απέσπασαν πρώτο (χρυσό) και τρίτο (χάλκινο) βραβεία, ενώ το τρίτο μου δείγμα πήρε την 9η θέση (κριτές: 5 έμπειροι οινολόγοι-γευσιγνώστες, μεγάλων γνωστών οινοποιητικών επιχειρήσεων κυρίως της Θράκης). Και μάλιστα με πολύ υψηλή βαθμολογία (77,4% & 73,2%) που θα την ζήλευαν και τα καλύτερα εκ των "πασπατεμένων" εμφιαλωμένων κρασιών του εμπορίου. Φαντασθείτε και να τα πασπάτευα (για διόρθωση διαύγειας, pH, γενικής αρμονίας...) !!!!!!!!!!!!!!!!



SPYROS



Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/12/2010 03:51 #4594 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ
SPYROS: Το μόνο που χρησιμοποιώ είναι το μεταμπισουλφίτ, γιατί χωρίς αυτό, κρασί καλό δεν γίνεται.
Εύγε Σπύρο και γω μαζί σου. Επειδή το κρασί μας είναι για το ΔΙΚΟ μας τραπέζι ή για πολύ φιλικά τραπέζια, το "πασπάτεμα" (!) όπως λες πολύ σωστά το "αλλάζει", δεν είναι πια δικό μας. Είναι μισό και μισό!!
Εγώ βάζω στον μούστο το αναλογο μεταμπισουφλιτ και μετά απλώς κάνω τον σταυρό μου ευχόμενος να πάνε όλα καλά.Οταν δεν πάνε καλά (συμβαίνει και αυτό σπανίως) λέω οτι κάπου έκανα λάθος ΕΓΩ. Και ψάχνω πίσω να το βρώ, από το αμπέλι έως την ώρα που θα το βάλω στο ποτήρι να το δοκιμάσω. Και συνηθως επιβεβαιώνεται η υποψία. Κάπου "χαλάρωσα" και δεν είχα αυτό που θέλω.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς προσπάθειας όμως με αποζημιώνει με κρασιά που διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο επιβεβαιώνοντας έτσι την μοναδικότητα της ερασιτεχνικής μου δουλειάς. Μακάρι ολοι οι νέοι αμπελουργοί να αποφεύγουν όσο γίνεται τους "πειραματισμούς" και τους "νεωτερισμούς"..
Με το συμπάθειο βέβαια, αυτή είναι μια τελείως προσωπική μο άποψη!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/11/2020 02:28 #28806 από jiuer7845

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.071 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ